Bodi pameten/a – ko je voda prenizka, pojdi na kolena!

supanje na kolenih

Vsak supar se kljub izkušnjam vsakič sproti znajde v situaciji, ko je bolj varno supati na kolenih, kakor stoje. To je zmeraj, ko se odpravimo z obale, torej, ko je gladina vode nižja od 1 metra. Bodi pozoren/a vedno, ko supaš na kakšni znani ali neznani lokaciji.

Zakaj je še priporočljivo, da supaš na kolenih?

Za supanje mora biti voda globoka vsaj 1 meter, sicer je verjetnost, da se poškodujemo večja. Seveda kdaj zaidemo tudi v kakšno nižjo vodo ali pa se nivo vode lahko spreminja, tako kot na primer pri supanju po reki. Takrat je smotrno supati na kolenih, saj je podporna površina veliko večja, kot kadar stojimo. To pomeni, da smo bolj stabilni na kolenih.

Kdaj supati na kolenih?

Kdaj je torej pametno iti na kolena in poskrbeti za svojo varnost, lahko prebereš v naslednjih točkah:

1. Ko se nahajamo ob nabrežju vode

Na kolenih smo tudi, ko se nahajamo ob nabrežu.

Obvezno zmeraj kadar gremo v vodo, pa naj bo to zraven pomola, na obali ali nabrežju jezera ali reke, štartamo na kolenih. Enako ravnamo, ko se vračamo iz supanja ali vmes, če se približujemo nabrežju.

2. Ko pridemo na kakšen plitek del

Nivo vode se lahko ponekod spreminja. Zlasti v rekah se lahko nahajajo kakšni pragovi. Ali ko želimo na primer supati v mrtvem rokavu ali bližje nabrežja, je ponekod mulj ali kamen, ki nas lahko nemudoma zaustavi in pademo v vodo ter se poškodujemo.

Bodimo pozorni na predele, kjer se nahajajo veje.

3. Ko naletimo na veje, ki jih lahko zapnemo z daljšim smernikom

Bodimo pozorni na predele, kjer se nahajajo veje. Ko jih zagledamo tik pred seboj, bo že prepozno. Včasih so v vodi, zlasti v rekah, po dežju tudi kakšna debla, ki jih ne opazimo takoj. Oboje se nam lahko zatakne za smernik, če je ta malo daljši.

4. Ko se nam zazdi, da ne nadzorujemo supa in se bomo nekam zaleteli

To se lahko zgodi komurkoli kadarkoli. Morda smo samo slabo ocenili razdaljo do ovire, ali pa nas k oviri nese tok. Lahko da smo utrujeni. Ovire, ki nam lahko pridejo na pot, so plovila, skale, pomol, druga sup deska ali športni rekvizit … pri izogibanju ovir ti sicer pomaga par učinkovitih manevrov, ki se jih lahko naučiš v tečaj supanja.

Na kolena gremo ko se nam zazdi, da ne nadzorujemo supa in se bomo nekam zaleteli.

5. Ko se utrudimo ali nas utrudi veter

Zmeraj, ampak res zmeraj se lahko med supanjem spočiješ. Včasih se ti niti ni potrebno ustaviti in je dovolj že samo, da greš iz stoječega v klečeči položaj. Na kolenih lažje veslamo, razen tisti, ki imajo težave s koleni seveda.

Če te je že kdaj dobil veter, potem veš, kako težko lahko postane supanje v močnejšem vetru. Naslednjič poskusi nadaljevati na kolenih, veliko več energije boš lahko vložil/a v veslanje in se posledično hitreje vrnil/a do obale.

Bodi zgled in povej še drugim suparjem

Za supanje mora biti voda globoka vsaj 1 meter, sicer je verjetnost, da se poškodujemo večja.

Sedaj imaš izbiro, kako boš naslednjič ravnal/a v razmerah, kot so opisane zgoraj. Bodi odgovoren/a in dober zgled, saj te drugi suparji, med njimi morda začetniki, lahko opazujejo. Z njimi se zapleteš v pogovor in vsakomur lahko pridejo prav te informacije.

Nemalokrat smo lahko priča grdim padcem, ki se ne bi zgodili, če bi oseba imela dovolj znanja o supanju. Zato lahko tudi ti pripomoreš, k večji varnosti drugih pri supanju. Širi sup kulturo tudi ti in obvaruj kolega suparja pred nezgodo.

Bolj kot si spreten/a pri supanju, več kot imaš sposobnosti, znanj in izkušenj, bolj boš samozavesten/a v podobnih situacijah kot zgoraj. Če bi rad/a izboljšala svojo tehniko veslanja, ti bomo licencirani inštruktorji supanja z veseljem svetovali in pomagali pri tem na tečaju supanja.

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

V Centru naprej pravijo: Supanje je zakon!

Obiskovalci Centra Naprej so osebe s pridobljeno težko možgansko poškodbo. V procesu dolgotrajne rehabilitacije jim [...]

5 zdravih energijskih prigrizkov z banano, ki jih vzameš s seboj na sup

Pobrskali smo po svoji kuharski knjigi in zbrali 5 preprostih in zdravih receptov za odlične bananine [...]