Raziskovanje izliva reke Soče s supom

ISONSO

Reka Soča ali Isonzo izvira v prečudoviti Trenti in se izliva v Jadransko morje blizu Tržiča/Monfalcone v Italiji. Ker smo po duši raziskovalci, je padla ideja po raziskovanju izliva reke Soče in obisku naravnega rezervata Isola della Cona.

Reka Soča je ena najlepših rek v Evropi in tudi najbolj obiskanih. Na slovenski strani ponuja več različnih zanimivih možnosti za supanje kot na primer znano destinacijo (Most na Soči), na Italijanski strani pa je zelo znan Deželni naravni rezervat Ustje reke Soče.

Isonzo

Gremo proti Italiji

Zgodaj zjutraj smo naložili sup deske na streho, spakirali vso potrebno opremo in se odpravili proti Italiji. Iz Ljubljane nas proti rezervatu vodita dve poti. Prva je čez Vipavo v smeri Gorice. Ta pot je po kilometrih in času daljša in vključuje plačilo cestnine na Italijanski strani (1,20€). Druga pot nas vodi čez Sežano v smeri Trsta proti mestu Monfalcone. Če pozorno spremljaš table,boš opazil/a, da je rezervat zelo dobro označen.

 

Deželni naravni rezervat Ustje reke Soče

Ob prihodu v rezervat smo se podali v Center za obiskovalce, ki nudi možnost podrobnejšega spoznavanja otoka Isola della Cona. V samem centru lahko kupiš katro za ogled parka (cena 5€) in vzameš zemljevid, ki ti pomaga pri raziskovanju parka, reke in okolice.

Isonzo

Supanje po reki Isonzo

Tako smo se z vsemi potrebnimi informacijami podali na našo suparsko avanturo tudi mi. Začeli smo na strani, kjer reka Soča teče proti morju in se s tokom spustili v neznano. Po približno dveh urah veslanja in opazovanja prečudovite narave, smo prispeli do izliva reke Soče v morje. Tu nam narava postreže z zanimivim močvirnatim območjem. Voda na nekaterih delih na tem območju sega komajdo kolen. To nam je sicer malo otežilo supanje, nikakor pa ni pokvarilo vzdušja nad čudovito okolico. V daljavi smo zagledali bele konje, za katere pravijo, da naj bi bili divji. Pot smo sklenili tako, da smo nadaljevali po kanalu Quarantia, ki nas je pripeljal do izhodišča na drugi strani otoka.

Sama pot je dolga približno 10 kilometrov in časovno vzame dobrih 5 ur zmernega veslanja. Če s supanjem nimaš veliko izkušenj ali pa bi raje supal krajši čas, ti priporočam, da začneš na nasprotni strani reke Soče in supaš proti observatoriju. Ne glede na to, na katerem koncu reke začneš supati, boš nad supanjem v tem čudovitem kraju zagotovo navdušen.

Poglej si tudi video

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

SUPopis: spust in supanje po Dravi od Markovcev do Borla

Odpravi se na krajši spust in supanje po Dravi in raziskovanje Podravja v okolici Ptuja. [...]

Intenzivno veslanje – oblika supanja, s katero odganjamo zimo in krepimo telo!

Supanje je lahko zabavna in sproščujoča aktivnost, ki se je loti skorajda vsakdo, ne glede [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Lokacije