Reciklirati ali manj sproducirati?

Recikliarti ali manj sproducirati

»REDUCE, REUSE AND RECYCLE.« Slavni trije R-ji ravnanja z odpadki.

Sodobna potrošniška družba proizvede odpadke, ki jih je treba pravilno odstraniti. Z doslednim ločevanjem odpadkov že na izvoru prispevamo k temu, da se zmanjša količina komunalnih odpadkov, ki pristanejo na odlagališču.

Slovenija spada v evropski vrh po recikliranju – trenutno ločujemo več kot 50% vseh odpadkov. Vendar..

ZAKAJ RECIKLAžA NI DOVOLJ?

Recikliranje je seveda dobra stvar, a le to ne reši problema odpadkov, saj zahteva ogromno porabo energije in naravnih virov, vključno z nadzorovanjem zbirališč, prevozom recikliranega materiala in samim postopkom reciklaže.

 

NAJVZTRAJNEJŠI ŠKODLJIVEC JE PLASTIKA

Plastika je še posebej problematičen odpadni material, saj jo lahko le redko uporabimo za primarno predelavo. Občutljivost plastike na toploto in svetlobo pomeni, da se njene dolge, fleksibilne molekule razgradijo in razpadejo šele, ko so izpostavljene večkratni termični in mehanski obdelavi – ta proces pa je nepovraten.

JE REŠITEV SPRODUCIRATI MANJ?

Koncept zmanjševanja proizvedenega in porabljenega je bistven za hierarhijo ravnanja z odpadki. Logika, ki je v ozadju, je preprosta za razumevanje – če je manj odpadkov, potem je manj recikliranja ali ponovne uporabe. Postopek zmanjševanja se začne s pregledom, kaj uporabljate in za kaj se uporablja.

NAKUP TRAJNEGA BLAGA

Odločimo se raje za nakup kvalitetnih izdelkov z daljšo življenjsko dobo in dolgo garancijo. Recimo bolje je kupiti kvaliteten sup, ki nam bo služil dlje časa in bo bolj odporen na mehanske poškodbe.

 

Bloga, ki te utegneta zanimati

Ideje, kako z enostavnimi potezami postaneš še bolj ekološki/a

Uporabljaš plastenko za večkratno uporabo, v trgovino hodiš s platneno vrečko, odpadkom nameniš minuto več [...]

SLOW TRAVEL – nov potovalni trend, ki odpira oči in osvaja svet

Potovanje je lahko ena izmed najbolj nagrajujočih izkustev, odpira in širi tvoj pogled na svet, [...]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja