S supom na letalo: kako se organizirati pred potovanjem?

s supom na letalo

“Ali lahko sup vzamem s seboj na letalo?” je eno od vprašanj, ki se pojavi pri marsikaterem suparju/ki, ki bi rad supal/a tudi med dopustom. Odgovor je: SEVEDA! 

Sup je eden od najboljših počitniških spremljevalcev, če si na potovanju sam/a, z družbo ali družino. Poleg razgleda iz vode boš lahko aktivno preživel/a proste popoldneve, tako da ti zagotovo ne bo dolgčas.

Da bo tvoje prvo sup potovanje čim lažje in prijetno, smo pripravili nekaj nasvetov in priporočil, kako se potovanja lotiti. Pri kratkem vikend oddihu v kakšni od evropskih prestolnic ali potovanju na eksotične lokacije so stvari, ki jih moraš urediti in preveriti, enake. 

KAKO SE PRIPRAVITI NA SUP POTOVANJE?

  1. Izbira destinacije

Ni vsaka destinacija primerna na supanje v vseh letnih časih. Naj te ne zanima le temperatura morja in zraka, ampak predvsem jakost vetra v terminu, ko želiš potovati.

Pozanimaj se, kakšni so pogoji in pravila za supanje na lokaciji, kamor potuješ. Določene države imajo pravila, ki lahko vključujejo obvezno uporabo varnostnega jopiča ali opremljenost z varnostno piščalko.

span style="font-size: 120%; color: #ffffff;"

2. Nakup letalskih kart glede na omejitve prtljage letalskih prevoznikov

Torba s supom se tretira kot standardna oddana (checked) prtljaga, kar pomeni, da moraš biti pozoren/a pri omejitvi kosov in kilogramov prtljage, ki jo letalska karta vključuje. Zato je izbira letalskega prevoznika zelo pomembna! Preveri:

  • ŠTEVILO VKLJUČENIH KOSOV PRTLJAGE

Nizkocenovni prevozniki imajo v ceno letalske karte običajno vključeno le ročno prtljago, za vsako oddano prtljago je potrebno doplačati, sam/a lahko tudi izbereš, koliko kg potrebuješ. 

Standardne letalske družbe imajo večinoma v osnovno ceno karte vključeno ročno prtljago in en kos (kakšn čezoceanski leti tudi dva kosa) oddane pritljage.

Število vključenih kosov je pri nakupu jasno označeno, oz. vedno se ob doplačilu lahko odločiš za dodatni kos prtljage.

  • TEŽO VKLJUČENEGA KOSA PRTLJAGE

Pri standardnih letalskih družbah prihaja do razlik v teži vključene prtljage – največkrat so omejitve pri 23kg in 30kg.

V obeh primerih je možno v eno torbo spakirati sup in svoje osebne stvari, pri 23kg je le potrebno bolj reducirati (in mogoče kakšno stvar več spakirati v osebno prtljago).

V videu smo pakirali za Tajsko, lahko pogledaš, koliko opreme smo pospravili v torbe. 

Doplačilo za sup opremo v obeh primerih ne bo potrebno, razen, če boš s kilogrami prekoračil/a omejitev. Na letališču so zneski preseženih kg visoki, zato premisli v naprej ali boš ostal/a znotraj omejitev ali boš kupil/a dodaten kos opreme. 

Katera opcija je boljša? Odvisno kam potuješ (v toplih krajih boš potreboval/a manj oblačil in stvari kot na hladnejših) in kako potuješ (se veliko premikaš ali si statičen).

Mi smo bolj pristaši ene torbe, saj nam je bolj kot 20 kg oblačil, ki jih ne potrebujemo, pomembna praktičnost. Praktičnost poveži z načinom potovanja – lažje je potovati z eno torbo na koleščkih kot z dvema. Tako smo npr. na dvotedensko potovanje po Tajski vsi vzeli samo eno torbo. 

Za vse popotnike, ki bi radi potovali z manj pritljage, je Red Paddle predstavil novost, SUP Compact 9’6”, ki se zloži v pol manjši nahrbtnik (tudi veslo se razstavi na 5 delov). Tako je sup lahko na sami lokaciji nosiš s sabo ob ogledovanju znamenitosti ali ga vzameš tudi na kolo. 

s supom na vlak
Novi, pol manjši Compact

3. Priprava opreme pred potovanjem – ključna je dobra torba

Pred potovanjem preveri izpravnost supa, torbe in vseh ostalih dodatkov, ki jih boš vzel/a s seboj. 

Pri potovanju je sup torba zelo pomembna, mora biti velika in prostorna, saj moraš vanjo spakirati cca 25kg stvari. Fino je, da je na koleščkih ter da ima dobro podrte naramnice, če moraš nahrbtnik kam nesti. Kako najbolje spakirati vse skupaj, smo napisali blog 7 nasvetov za pakiranje

Ko pakiraš, ne pozabi vzeti s sabo še vododporne torbe (ki ti lahko služi kot kabinska pritljaga), ter dobre kremo za sončenje

Torbo si vedno lahko opremiš z malo ključavnico, da ne bo koga zamikalo odpirati tvoje pritljage.

Ne pozabi napisati svojega naslova in kontakta, da bo prtljaga našla pot domov, v kolikor se izgubi na letališču (brez panike, izgubljene torbe pridejo na destinacijo običajno v cca dveh dneh).

Torbo lahko tudi malo okrasiš (sploh če potuješ s skupino, ki ima iste supe), tako da jo na traku prepoznaš že od daleč.

Če je tvoja torba premajhna za sup in vso opremo, ki bi jo rad/a vzel/a s sabo, morda razmisli o nakupu nove. 

Na letališču

Sup s torbo spada pod oddano prtljago, ki jo oddaš na prijavnem pultu za let (check-inu). Če letiš z nizkocenovnim prevoznikom, se check-inaj že doma, če pa letiš z normalnim letalskim prevoznikom, pa te bodo hkrati tudi check-inali. Ne pozabi na letališče priti kakšno minuto prej, saj se nepredvidene situacije najraje dogajajo, ko imamo vse splanirano do minute natančno. 

V ročno pritljago ne pozabi premakniti potnega lista in vsega, kar boš potreboval/a med letom. Ko je torba oddana, ti preostane samo, da skočiš na avijon, ki te bo odpeljal do izbrane destinacije. 

Po pristanku najdi svojo torbo, si jo jo naloži na rame, in lahko se odpraviš kamorkoli želiš. Ne pozabi kakšne slike tudi označiti z #bananaway, da bomo lahko tudi mi videli tvoje uživanje 😉  

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
PRIJAVA NA NOVIČKE
Pozdravi iz Šrilanke

Na potovanju

Ne glede na to, ali si za potep izbral/a London ali Filipine, si boš lahko s supom kraje pogledal/a iz nove, vodne perspektive. Že v domačih krajih je pogled drugačen kot iz kopnega, na potovanjih pa boš tako videl/a razglede, ki jih ne poznajo niti domačini. 

Dobro se je pozanimati tudi za lokalna pravila za supanje na reki, jezeru ali obali, kjer boš veslala. Na sami lokaciji se lahko obrneš na najbližji športni klub, kjer ti bodo znali povedati vse o pravilih in nevarnosti v vodi. Če te zanima, kako poskrbeti za svojo varnost v vsakem primeru, se nam lahko pridružiš na tečaju supanja.

Samo potovanje s supom sedaj izgleda prav prijetno in preprosto, kajne? Za prebijanje ledu se lahko pridružiš kateremu od naših sup potovanj, kjer te s sabo vzamejo že izkušeni mački. 

Če smo te prepričali in bi rad/a vse skupaj preizkusila tudi v praksi, pa še nimaš svojega supa, lahko najem supa opraviš pri nas. Ne garantiramo pa, da ga po taki izkušnji ne boš hotela kupiti in peljati še kam po svetu 😉 

Brazilija sup
Takole pa smo supali v Braziliji

Bloga, ki te utegneta zanimati

8 stvari, ki jih moraš na supu preveriti pred novo sezono!

Zimska hibernacija se počasi končuje, kmalu se bo začela glavna suparska sezona. Če je tvoj [...]

Kako smo s supi potovali po Tajski?

Če si med tistimi suparji oziroma suparkami, ki si želijo supati celo leto, te popolnoma [...]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja