SLOW TRAVEL – nov potovalni trend, ki odpira oči in osvaja svet

KAJ JE SLOW TRAVEL IN KAJ IMA SKUPNEGA S SUPANJEM

Potovanje je lahko ena izmed najbolj nagrajujočih izkustev, odpira in širi tvoj pogled na svet, omogoča ti, da se povezuješ z novimi ljudmi in spoznavaš lokalne kulture. Lahko je pomenljivo, nepozabno in predstavlja vir nove energije.

 

Kaj je počasno potovanje?

Počasno potovanje ali »slow travel« se ne nanaša na hitrost, s katero potuješ. Gre za drugačen pristop in razmišljanje. Namesto, da hitiš in poskušaš z lista odkljukati čim več destinacij in znamenitosti v najkrajšem možnem času, se upočasniš, vzameš si čas, da raziščeš eno destinacijo res dobro, se povežeš z lokalnimi prebivalci in poskušaš razumeti njihovo kulturo in način življenja.

Počasno potovanje je miselnost, ki zavrača tradicionalne ideje o turizmu in masovni turizem. Počasno potovanje podpira lokalno ekonomijo ter te spodbuja, da se potopiš v okolje in se odpreš za nove izkušnje.

Počasno potovanje je bolj usmerjeno na unikatne izkušnje, a hkrati ne pomeni, da moraš preskočiti vse turistične atrakcije, sploh ne. V praksi pa pomeni, da boš v teh znamenitostih, ki te osebno zanimajo, užival/a intenzivneje in dlje časa.

Počasno potovanje daje poudarek poti, ne le destinaciji. Da nisi zgolj navdušen/a nad tem, kam greš, a tudi nad tem, kako boš do tja prišel/a, ljudi ki jih boš spoznal/a, znamenitosti, ki jih boš videl/a in doživetja, ki jih boš izkusil/a po poti.

Koncept izhaja iz »slow food« gibanja, ki ga je, kot protest na odprtje McDonaldsa v Rimu leta 1986 začel italijan Carlo Petrini. Počasi se je »slow food« razvil v subulturo, poznano kot »slow travel«.

Slow travel zagotovi, da izkusiš le najboljše in se popolno potopiš v lokalno kulturo in svet okoli sebe. Ko se vrneš s počasnega potovanje, ne potrebuješ dopusta od dopusta. 😉

slow travel vse kar moraš vedeti o novem potovalnem trendu

Supanje, kot primer slow travel potovanja?

Touring supanje je odličen primer počasnega pogovanja. S supom se lahko odmakneš od klasičnega turizma in ležanja na prepolnih plažah, dostopaš do in odkrivaš lahko skrite kotičke, spoznaš lokalne ekosisteme in doživiš destinacijo iz drugačne prespektive.

Sup ti na potovanju daje neodvisnost, kakšen zaliv lahko obiščeš tudi v času, ko turistične ladje ne morejo. Ker imaš samostojno prevozno sredstvo, nisi vezan na urnike ladij ali čolnov, s supom se premikaš tudi bolj počasi in lahko opraviš postanke, ko najdeš nekaj, kar je vredno raziskati.

 

Počasno potovanje je primerno zate, če si želiš uravnoteženega dnevnega načrta, kjer lahko uživaš v mirnem ritmu, brez stresa ali hitenja. Nudi ti možnost, da se v doživetja bolj poglobiš in se osredotočaš, na tisto kar je zate najbolj pomembno. Je načrtno, zavestno in povezujoče. Povežeš se s sabo, ljudmi okoli sebe in svetom.

Ker smo veliki ljubitelji supanja in se radi umaknemo od masovnega turizma, se odpravljamo na počasna potovanja s supi. Če bi rad/a slow travel doživel/a tudi sam/a, se nam lahko pridružiš na sup potovanju po Jadranu, po Tajski in po Filipinih.

Bloga, ki te utegneta zanimati

Kako pravilno nastaviti višino vesla za supanje?

Pravilno nastavljena višina vesla je zelo pomembna, saj nam pri rednem supanju previsoko ali prenizko [...]

5 dodatkov za supanje, ki ti res pomagajo pri prenašanju napihnjenega supa!

Prednost napihljivega supa je v tem, da ta veliki 3+ metrski sup kadarkoli izpraznimo, ga [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Potovanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja