Šok hladne vode: Kaj narediti, če padeš v mrzlo vodo?

Paddle boarder on sup in cold weather in winter.

Z vsakim letom lahko vidimo več ljudi, ki supajo tudi v pozno jesenskem in zimskem času, ko se temperature zraka in vode resnično ohladijo. Zato moramo začeti govoriti o šoku hladne vode, do katerega lahko pride, ko pademo v hladno vodo. 

Po podatkih kampanje Respect the water polovica ljudi, ki pade v vodo, nima tega namena. V blogu bomo pogledali, pri kateri temperaturi je voda mrzla, kaj se zgodi z našim telesom, ko pademo v vodo ter kako moramo reagirati, ko pademo v mrzlo vodo.

V blogu bomo pogledali:

1. KDAJ GOVORIMO O MRZLI VODI?

O mrzli vodi govorimo, ko se temperatura vode spusti pod 15 stopinj celzija.

2. KAJ JE ŠOK HLADNE VODE?

Do šoka hladne vode  pride, ko nepričakovano pademo v zelo hladno vodo, zaradi česa pademo v paniko, mišice se naprejo, hlastamo po zraku itd.
Šok hladne vode povzroči, da se naše krvne žile hitro zožijo, kar povzroči nenadno povečanje srčnega utripa. Ko krvni tlak narašča, mora srce delati močneje in je obremenjeno. Ta obremenitev lahko privede do srčnega zastoja pri ljudeh katere koli starosti.

V nekaterih primerih lahko šok hladne vode povzroči utopitev, ker nenadna ohladitev na površju vode privede do paničnega hlastanja po zraku. Hlastanje po zraku ter povečana hitrost dihanja sta izjemno nevarna, če smo pod vodo – da se začnemo utapljati, mora v naša pljuča vstopiti le malo vode (2 dcl pri odraslem človeku).

3. KAJ NAREDITI, KO PADEŠ V MRZLO VODO?

  1. Umiri dihanje
    Vzemi si minuto. Šok hladne vode mine v manj kot minuti, zato ne poskušaj plavati in poskusi umiriti dihanje.
  2. Uleži se na hrbet in poskusi lebdeti
    Poskusi lebdeti na hrbtu, se povsem sprostiti, odpreti prsni koš in zajeti sapo. Poskusi prijeti sup, da ti  bo pomagal pri lebdenju
  3. Poskusi zlesti nazaj na sup
    Ko se umiriš, poskusi zlesti na sup ter pokliči na pomoč.

4. KAKO LAHKO PREPREČIŠ ŠOK HLADNE VODE?

Da se neprijetni situaciji izogneš je pomembno, da se na supanje pozimi dobro pripraviš in se primerno oblečeš. Več o tem si lahko prebereš v blogih:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja