Sprejmi izziv: Zero waste za en dan!

Zero waste

Si pripravljen/a na izziv, s katerim boš dodal/a tudi ti svoj košček k spremembam? Postani »zero waste« za en dan!

Zero Waste (brez odpadkov) je miselnost in vizionarski cilj, kjer s svojimi navadami in načinom življenja zmanjšamo vpliv na okolje.

Gibanje Zero Waste si prizadeva za preprečevanje nastajanja, ponovno uporabo, ločeno zbiranje in preusmerjanje odpadkov v recikliranje in kompostiranje. Zero waste pomeni oblikovanje in upravljanje izdelkov ter procesov na takšen način, da se zmanjša volumen in toksičnost odpadnih materialov ter ohranja ali predela vse vire brez sežiganja ali odlaganja.

ŽIVETI ZERO WASTE NI LAHKO, JE PA MOŽNO

Živimo v svetu potrošništva, kjer sistem življenja ni prilagojen temu, da bi živeli brez onesnaževanja in odpadkov. Ta način življenja je vsem nam postal zelo udoben. Zero waste zahteva od nas veliko organizacije, včasih tudi malo iznajdljivosti. A vedno si zapomni, štejejo že majhni koraki.

ZAČNI SVOJ ZERO WASTE IZZIV!

Kaj je namen izziva? Da se začnemo bolje zavedati, kaj v praksi »zero waste« sploh pomeni. Čemu se moramo odreči, kako se moramo organizirati, kaj vse potegne za sabo… Da začnemo vsak dan razmišljati, kakšen je naš vpliv na okolje.

Kako izziv poteka? Za en dan se poskušaj povsem izogniti produkciji smeti. Kakršnih koli! Če ti ne uspe dneva preživeti povsem brez smeti, potem jih shrani in na koncu dneva poslikaj in deli fotografijo z nami.

Kateri odpadki so sprejemljivi? Sprejemljivi so odpadki, ki jih lahko v celoti ponovno uporabimo oziroma recikliramo.

zero waste

ALI LAHKO EN ČLOVEK NAREDI SPREMEMBO?

Seveda! Vsak dan imaš različne možnosti, da se odločiš ali boš pozitivno vplival/a na okolje in družbo. Od tega, kako se boš odpravil/a v službo, kjer boš kupoval/a svoja živila, v kakšni embalaži bodo živila zapakirana, kje boš kupoval/a svoja oblačila. Vsak nakup, ki ga opraviš je tvoj glas za to v kakšnem svetu želiš živeti.

Z vsakim majhnim korakom lahko namreč zmanjšaš globino svojega odtisa, ki ga puščaš našemu planetu.

Vemo, da sistema ne moremo spremeniti čez noč in tudi mogoče se ti zdi, da je to kapljica v morje. Ampak če naše misli spremenimo in začnemo razmišljati o tem, da je tam zunaj veliko tebi podobnih posameznikov, lahko skupaj ustvarimo čistejše okolje.

V kolikor se te problematika dotakne, se pridruži našemu izzivu in ga deli tudi z drugimi. Prevzemi miselnost, ki jo prinaša »zero waste«, zavzemi se za okolje! Uporabi pri svojih objavah oznako #zerowastezaendan #sprejmemizziv in se nam pridruži!

Z nami deli svojo Zero Waste izkušnjo!

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Mikroplastika: kaj je in kako prizadene naše okolje?

Suparji smo tesno povezani z naravo, če smo okoljsko ozaveščeni, hitro opazimo odpadke na vodni [...]

5 zdravih energijskih prigrizkov z banano, ki jih vzameš s seboj na sup

Pobrskali smo po svoji kuharski knjigi in zbrali 5 preprostih in zdravih receptov za odlične bananine [...]