Sup deska se po parih dnevih izprazni… Kaj je narobe?

Sup deska se po parih dneh izprazni - Kaj je narobe

Napihljiva sup deska je priljubljena tudi zaradi enostavnejšega transporta, ki ga omogoča in zato jo tako radi vzamemo na morje. Vseeno pa deske na 2 tedenskih počitnicah ne bomo dnevno spuščali –  energijo namenjeno napihovanju deske bomo raje porabili na vodi.

Deske napihnjene lahko zdržijo različno dolgo – od parih dni do parih tednov. Če tvoja deska že po nekaj dneh postane mehka, lahko razlog najverjetneje pripišeš eni od spodnjih 4-ih razlag:

 

1. Poškodovana je površina supa

Tudi če smo izjemno previdni, se nam lahko zgodi, da površino supa poškodujemo. Morda ga povlečemo po kakšnem ostrem kamnu, ki se skriva v vodi, se nenamerno zaletimo v skalo, nekatere supe lahko poškodujemo že ob drsanju po drobnem kamenju.

Sup lahko hitro spraskamo po drobnem kamenju ali na skali.

Najbolj je potrebno paziti pri enoplastnih sup deskah, saj sredico ščiti le ena plast pvc materiala, zato se poškodujejo izjemno hitro. Dvoplastni supi so z dvema plastema bolj zaščiteni pred hitrimi poškodbami, MSL tehnologija pa je tako vzdržljiva, da supu do živega ne more niti buldožer. Vzdržljivostni test ti lahko ogledaš v videu.

2. Sup je bil izpostavljen visokim temperaturnim razlikam

Supi z boljšimi konstrukcijami imajo manjšo prepustnost zraka

Z dvigovanjem in spuščanjem dnevne temperature se tudi zrak razteza in krči. Na sup desko s kvalitetno sredico in z boljšo konstrukcijo, ki zdrži res velike pritiske (npr. 18-25 psi), ta razlika nima tako velikega vpliva, desko lahko pustite na soncu. Pri enoplastnih deskah pa velike temperaturne razlike niso dobrodošle. Enoplastne deske v resnici ne bi smeli puščati na soncu predolgo časa, saj se zelo hitro tudi zvijejo, proizvajalci pa za to pogosto ne priznajo garancije.

3. Zrahljan/poškodovan je ventil

Preveriti je potrebno, ali je v ventilu pesek oz. kakšna umazanija, ki preprečuje pravilno zapiranje ventila. To se sicer redkeje dogaja, je pa potrebno tem primeru ventil odstraniti in ga očistiti. Preveriti je potrebno, da je tesnilo nameščeno pravilno in da zaponka lepo deluje. V kolikor se tega podviga ne bi lotevali sami, lahko pripeljete na popravilo supa.

Dobro je preveriti ali je ventil supa zrahljan ali poškodovan.
Enoslojni sup je potrebno dopihniti že po nekaj dneh.

4. Sup deska ima večjo prepustnost zraka

Največkrat se sup po nekaj dnevih preprosto izpusti zaradi prepustnosti zraka, kar pomeni, da ima sup slabšo konstrukcijo, slabšo tehnologijo in zraka ne more uspešno zadrževati dlje časa. Tak je običajno enoslojni sup, ki ga je potrebno dopihniti že po nekaj dneh. Kljub temu, da nekateri proizvajalci enoplastnim deskam dodajajo še dodatna vlakna, to ne zmanjša prepustnosti, niti ne poveča vzdržljivosti supa.

Pri enoplastnem supu je dopihovanje torej redna praksa, v kolikor bi se temu rad/a izognila, pa se odloči za desko boljše konstrukcije, boljše tehnologije – vsekakor predlagamo MSL tehnologijo, ki velja za najbolj vzdržljivo tehnologijo na dolgi rok.

Če se ti sup že po nekaj dneh izprazni, je torej najbolj verjetno, da gre za neke vrste poškodbo, ali da je v osnovi odgovorna slabša tehnologija deske. V kolikor se z napihovanjem deske ne želimo ukvarjati vsak dan, je pred nakupom ali izposojo deske bolje proizvajalca povprašati po tehnologiji izdelave deske oz. po procesu preverjanja prepustnosti deske.

Na primer SUP deske Red Paddle Co so dodatno preverjene s procesom Tech Air, ki z 72 urnim tovarniškim procesom potrjuje izjemno tesnilo, kar pomeni, da bodo deske dobro napihnjene ostale tudi po več tedenskem obdobju.

Vseeno predlagamo, da zaradi vsakodnevnih temperaturnih razlik v sami deski napihnjenost supa po določenem času preveriš in desko morda malo dopihneš, saj z bolj napihnjeno desko lažje supaš.

Katere lastnosti supa so še odvisne od tehnologije, si lahko prebereš vodič kateri sup izbrati. Če te zanima, kako vzdržljiva je lahko sup deska, si oglej 10 zabavnih testov ekipe Red Paddle Co.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

6 zabavnih iger na supu, s katerimi se na dopustu zamoti cela družina

S supanjem se aktivno ukvarjam že lepih 5 let in sup ture na različnih lokacijah po Sloveniji izvajam skoraj vsakodnevno. Ker sup izlete obiskujejo [...]

Kaj je leash in zakaj je obvezna oprema za supanje?

Varnostna vrvica ali leash bi moral poznati vsak supar, saj je del obvezne opreme za [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema