Najbolj primerna SUP deska za začetnike

Sup deska za začetnike je stabilna

»Kakšno sup desko kot začetnik potrebujem, na kaj moram biti pozoren/a pri nakupu in kaj mi priporočate?« so najpogostejša vprašanja, ki nam jih bodoči suparji zastavljate v trgovini in na tečajih. Eno je jasno – sup deska za začetnike mora biti stabilna.

ZAČETNIKI POTREBUJEJO STABILNO SUP DESKO

Na splošno vsi suparji pri sup deski iščemo čim boljšo stabilnost, saj je supanje bolj prijetno. Bolj izkušeni suparji so že pripravljeni sprejemati kompromise v stabilnosti na račun večje hitrosti, začetnikom pa je stabilnost na prvem mestu, saj si želijo občutka varnosti in tako čim manj pogostih padcev.

Če te zanima nakup začetniške sup deske, obišči spletno trgovino, sicer beri naprej in boš izvedel/a kakšna je najboljša sup deska za začetnike in na kaj moraš biti pozoren/a.

KATERI SUP JE PRAVI PRAV ZATE? REŠI KVIZ

SUP DESKA ZA ZAČETNIKE

Najbolj primerna sup deska za začetnike je t.i. vsestranska (allround) sup deska. Zaradi stabilnosti ustreza najširšemu krogu ljudi – začetnikom, družinam, občasnim suparjem, družinam, ljubiteljem joge, pilatesa in drugih vadb na sup deski.

Stabilnost določajo predvsem trije faktorji – oblika, trdnost in volumen.

1. Oblika oz. širina supa za začetnike

Sup za začetnike je optimalno stabilen, če je širina sup enaka 32” oz. 81 cm. Širši sup bo sicer še stabilnejši, a bo bolj zavijal in bo počasnejši. Sup ožji kot 30” se bo začetniku zdel manj stabilen.

Za stabilnost je pomembno, da sup ohranja širino po celi dolžini, da sta tako nos kot tudi rep supa lepo okrogla in da je oblika supa bolj okrogla (ne ušpičena).

Oblika sup deske za začetnike

2. Trdnost napihljive sup deske

Bolj kot je sup deska trdna, bolj je stabilna. Trdnost deske najhitreje lahko razberemo iz podatka napihljivost sup deske:

  • osnovni enoplastni supi se napihnejo do 15 psi,
  • srednje kvalitetni med 15 in 18 psi,
  • boljši supi pa med 18 in 25 psi.

Napihljivost je hiter kazalec trdnosti. V ozadju napihljivost določata kvaliteta sredice (dropstich), ki jo proizvajalec uporablja, ter tehnologija, s katero je sup deska narejena.

Razvoj tehnologij v zadnjih 10ih letih se povezuje tudi s kvaliteto sup desk:

Enoplastne Ojačane enoplastneDvoplasteFusionMSLMSL Pact
Prva, najbolj osnovna tehnologijaOsnovna ojačana tehnologijaStara lepljena tehnologijaNova laminirana tehnologijaDodelana nova tehnologijaTehnologija s katero se sup zloži na polovično velikost

Tehnologije izdelave supa določajo trdnost, vzdržljivost, prepustnost, prenosljivost supov. Podrobne informacije o tehnologijah delimo v celovitem vodiču: kako izbrati sup desko.  

RAZLIKA V TRDNOSTI SUP DESKE, do katere pride zaradi tehnologije izdelave (in tudi kvalitete sredice), prikazuje video spodaj.

Dolžina sup desk za začetnike

Razmerja med dimenzijami so zelo pomembna, saj vplivajo na vozne sposobnosti sup desk. 

Sup deske, ki so glede na dolžino pretanke, imajo probleme z nosilno konstrukcijo in niso dovolj stabilne (se prelamljajo). Sup deske, ki so glede na dolžino predebele, so bolj okorne, štoraste in manj stabilne predvsem v valovitem morju.

Prepričanje, da suparji začetniki potrebujejo čim večji volumen in desko s 15cm debelino, je torej zmotno.

Vsi suparji, tudi suparji začetniki, želimo imeti sup desko z optimalnim volumnom za svoje kilograme. 

Trdnost enoplastne in MSL tehnologije

Video prikazuje primerjavo enoplastne sup deske Aqua marine in MSL fusion sup deske Red Paddle Co.

Pomembno: naj te ne zavedejo prodajalci, ki pravijo, da je njihov sup dovolj trden pri 15 psi. Če je maksimalni pritisk 15 psi, pomeni, da sup ni narejen tako, da bi zdržal višje pritiske. Vsak dodaten psi se pozna na trdnosti. Sup, ki je napihnjen na 20 psi je sup kat 31% trdnejši kot pri 15 psi.

3. Volumen napihljive sup deske

Volumen določajo dolžina, širina in debelina deske, med katerimi je debelina deske tista, ki najbolj pomembno vpliva na volumen.

V osnovi so deske debele 10, 12 in 15 cm:

  • Debelina 10 cm je praviloma uporabljena pri krajših supih dolžine do 10′ (3 metre).
  • Debelina 12 cm bi praviloma uporabljena pri srednjih dolžinah od 10′ do 12′ (3 – 3,6 metrov).
  • Debelina 15 cm je praviloma uporabljena pri daljših supih nad 12′ (več kot 3,6 metrov).

Tako kot prikazuje slika spodaj, so vsestranske deske običajno dolge med 10′ in 12′ (3 – 3,6 metrov), zato je priporočena debelina deske 12 cm.

SUP DESKO IZBERI GLEDE NA TEŽO

Začetniki torej potrebujemo vsestransko desko, ki je maksimalno trdna in stabilna. Kljub temu, da iščemo stabilnost, si ne želimo preveč okorne sup deske. Širša kot je, bolj zavija; deska s prevelikim volumnom se tudi težje obrača in upravlja.

Kateri sup je najbolj optimalen zate?

Špela je pripravila kviz, ki ti bo zelo natančno povedal, kateri sup je najbolj primeren zate glede na izkušnje, želeno uporabo v prihodnosti in tvojo težo!

REŠI KVIZ

ugodni supi za začetnike in družine

-30%
349,30 
-30%
384,30 
-30%
419,30 
-20%

Najlepša darila

Adventum 10’6 Teal Pink

399,20 

supi z dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto

-20%

Najlepša darila

Gladiator 10’6 Origin

487,20 
-20%
503,20 

začetniški supi najvišje kvalitete

-20%
839,20 1.050,40 
-20%
839,20 1.050,40 
-15%
1.076,95 
Prijava na novičke

RAZLIKUJ MED NOSILNOSTJO IN PRIPOROČLJIVO TEŽO!

Nosilnost sup deske izraža neko zgornja mejo kilogramov, ki jih sup deska zdrži, priporočljiva teža sup deske pa priporočeno težo, s katero deska uspe generirati kvalitetno sup izkušnjo, ki si jo želimo.

Razliko lahko pojasnimo na konkretnem primeru 10 cm sup deske Ride 9’8 MSL, ki ima nosilnost do 200 kg in priporočeno težo do 80 kg.

  • Kljub temu, da ima sup deska nosilnost 200 kg, jo proizvajalec priporoča le lažjim osebam do 80 kg, saj se bo deska pri večji teži začela udrezati v vodo in ne bo zagotovila dobre sup izkušnje.
  • Oz. v kolikor med specifikacijami supa vidimo nosilnost 120 kg, to ne pomeni, da na deski lahko supa 120 kg težka oseba, ampak je deska primerna nekje za osebo z do 50 kg.

Sup deska mora imeti tako dobro konstrukcijo, da nas bo držala nad vodo. Voda nas ne sme neprestano zalivati, nikakor pa ne smemo stati v vodi. Bolj kot se deska ugrezne, večji je upor deske in težje je veslati.

Naj vas torej ne zavedejo proizvajalci, ki navajajo visoko nosilnost svojih supov. Povprašajte jih raje o priporočenih kilogramih.

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema

Comments are closed.