Najbolj primerna SUP deska za začetnike

Kako izbrati sup za začetnike?

V najnovejšem blogu bomo odgovorili na eno najpogostejših vprašanj, ki jih prejemamo z vseh strani, in sicer: »Kakšno sup desko kot začetnik potrebujem, na kaj moram biti pri nakupu pozoren/a in kaj mi priporočate?«

ZAČETNIKI POTREBUJEJO STABILNO SUP DESKO!

Na splošno vsi suparji pri sup deski iščemo čim boljšo stabilnost, saj je supanje bolj prijetno. Bolj izkušeni suparji so že pripravljeni sprejemati  kompromise v stabilnosti na račun večje hitrosti, začetnikom pa je stabilnost na prvem mestu, saj si želijo občutka varnosti in tako čim manj pogostih padcev.

Če te zanima nakup začetniške sup deske, obišči spletno trgovino, sicer beri naprej in boš izvedel/a kakšna je najboljša sup deska za začetnike in na kaj moraš biti pozoren/a.

SUP DESKA ZA ZAČETNIKE

Najbolj primerna sup deska za začetnike je t.i. vsestranska (allround) sup deska. Zaradi stabilnosti ustreza najširšemu krogu ljudi – začetnikom, občasnim suparjem, družinam, ljubiteljem joge, pilatesa in drugih vadb na sup deski.

Stabilnost določajo predvsem trije faktorji – oblika, trdnost in volumen.

1. Oblika napihljive sup deske

Bolj kot je sup deska ozka, manj je stabilna. Vsestranske sup deske so zato pravilneje med širšimi deskami (večina nekje okoli 80 cm).

Za stabilnost je pomembno, da sta tako nos supa, kot tudi rep supa lepo poširjena in da je oblika sup deske bolj okrogla (ne ušpičena).

 
Oblika sup deske za začetnike

2. Trdnost napihljive sup deske

Bolj kot je sup deska trdna, bolj je stabilna. Trdnost deske najhitreje lahko razberemo iz podatka napihljivost sup deske:

  • slabši supi se napihnejo do 12 psi,
  • srednje kvalitetni med 12 in 18 psi,
  • boljši supi pa med 18 in 25 psi.

Napihljivost je hiter kazalec trdnosti. V ozadju napihljivost določata kvaliteta sredice (dropstich), ki jo proizvajalec uporablja, ter tehnologija, s katero je sup deska narejena.

Razvoj tehnologij v zadnjih 10ih letih se povezuje tudi s kvaliteto sup desk:

Enoplastne Ojačane enoplastneDvoplasteFusionMSL FusionMSL Pact
Prva, najbolj osnovna tehnologijaOsnovna ojačana tehnologijaBoljša stara tehnologijaBoljša nova tehnologijaDodelana nova tehnologijaNajboljša, najnovejša tehnologija v tem trenutku

Tehnologije izdelave supa določajo trdnost, vzdržljivost, prepustnost, prenosljivost supov. Podrobne informacije o tehnologijah delimo v celovitem vodiču: kako izbrati sup desko.  

RAZLIKA V TRDNOSTI SUP DESKE, do katere pride zaradi tehnologije izdelave (in tudi kvalitete sredice), prikazuje video spodaj.

Video prikazuje primerjavo enoplastne sup deske Aqua marine in MSL fusion sup deske Red Paddle Co.

3. Volumen napihljive sup deske

Volumen določajo dolžina, širina in debelina deske, med katerimi je debelina deske tista, ki najbolj pomembno vpliva na volumen.

V osnovi so deske debele 10, 12 in 15 cm:

  • Debelina 10 cm je praviloma uporabljena pri krajših supih dolžine do 10′ (3 metre).
  • Debelina 12 cm je pravilo uporabljena pri srednjih dolžinah od 10′ do 12′ (3 – 3,6 metrov).
  • Debelina 15 cm je praviloma uporabljena pri daljših supih nad 12′ (več kot 3,6 metrov).

Tako kot prikazuje slika spodaj, so vsestranske deske običajno dolge med 10′ in 12′ (3 – 3,6 metrov), zato je priporočena debelina deske 12 cm.

Dolžina sup desk za začetnike

Razmerja med dimenzijami so zelo pomembna, saj vplivajo na vozne sposobnosti sup desk. 

Sup deske, ki so glede na dolžino pretanke, imajo probleme z nosilno konstrukcijo in niso dovolj stabilne (se prelamljajo). Sup deske, ki so glede na dolžino predebele, so bolj okorne, štoraste in manj stabilne predvsem v valovitem morju.

Prepričanje, da suparji začetniki potrebujejo čim večji volumen in desko s 15cm debelino, je torej zmotno.

Vsi suparji, tudi suparji začetniki, želimo imeti sup desko z optimalnim volumnom za svoje kilograme. 

Prijava na novičke

SUP DESKO IZBERI GLEDE NA TEŽO

Začetniki torej potrebujemo vsestransko desko, ki je maksimalno trdna in stabilna. Kljub temu, da iščemo stabilnost, si ne želimo preveč okorne sup deske. Širša kot je, bolj zavija; deska s prevelikim volumnom se tudi težje obrača in upravlja.

Velikost sup deske zato izberi v skladu s kilogrami.

SUP ZA TEŽO: do 80kg

Lažjim osebam priporočamo manjše supe, ki so bolj okretni in lažje vodljivi. Red Paddle Co 9’8 MSL fusion ima dodane RSS letvice, ki supu dodajo do 40% večjo trdnost, Sroka Malibu fusion pa trdnost doseže z 12 cm debelino.

Red Paddle Co 9’8″ RIDE
MSL fusion tehnologija

Sroka Malibu 10′ GirlyFusion tehnologija

SUP ZA TEŽO: do 100kg

Sup Red Paddle Co Ride 10’6 je najbolj popularna sup deska za začetnike in izkušene suparje, prejemnica 2-kratne nagrade “Gear of the year 2016 in 2018”. Sup Sroka Malibu je malenkost krajši in ožji, vendar zelo stabilen. Obe sup deski sta primerni za osebe z do 100kg ter družinam z enim malim otrokom.

 

Red Paddle Co 10’6″ Ride MSL fusion tehnologija

Red Paddle Ride 10'6 MSL_bananaway shop

Sroka Malibu 10′ (2 barvi) Fusion tehnologija

Sroka Malibu 10' sup

SUP ZA TEŽO: 100 do 120kg

Sup Red Paddle Co Ride 10’8 je v primerjavi z 10’6 širši in zato malce počasnejši, a bolj primeren za osebo s težo med 100 in 120 kg. Ride 10’8 je tudi družinska deska in jo priporočamo družinam s starejšimi otroci, zelo radi pa jo imajo tudi ljubitelji štirinožnih prijateljev.

 

Red Paddle Co 10’8″ Ride MSL fusion tehnologija

 
Napihljiv sup Ride 10'8

SUP ZA TEŽO: 120 do 150kg

Sup Red Paddle Activ 10’8 je izredno stabilen in namenjen težjim osebam med 120 in 150 kg. Sup lahko priporočamo tudi v primeru, da bi se na deski vozili 2 odrasli osebi (za kratke razdelje, sicer je boljša izbira Voyager Tandem). Ta sup je sicer stabilen, a statičen, kar pomeni, da je odlična izbira v kolikor si želiš na supu izvajati jogo, a ni najboljša izbira v kolikor želiš supati daleč. Če je tvoj cilj razdalja, se spoznaj s supom Voyager 12’6 MSL.

Red Paddle Co 10’8″ Activ MSL fusion tehnologija

Napihljiv sup red paddle Aktiv 10'8

SUP ZA TEŽO: do 100 kg

Vsestransko obliko deske imata tudi supa WindSup in WindSurf 10’7, ki podaljšujeta uporabno vrednost supa tudi v vetru. WindSup 10’7 je namenjen supanju v šibkejšem vetru, WindSurf 10’7 pa supanju v močnejšem vetru, saj v sup lahko umestimo kobilico, ki drži smer. Obe deski imata standarden mehanizem, v katerega lahko namestimo katerokoli windsurf jadro.

Red Paddle Co 10’7″ WindSup MSL fusion tehnologija

Spoznaj se z windsupanjem

Red Paddle Co 10’7″ WindSurf MSL fusion tehnologija

Windsurf sup za supanje z močnejšim vetrom

RAZLIKUJ MED NOSILNOSTJO IN PRIPOROČLJIVO TEŽO!

Nosilnost sup deske izraža neko zgornja mejo kilogramov, ki jih sup deska zdrži, priporočljiva teža sup deske pa priporočeno težo, s katero deska uspe generirati kvalitetno sup izkušnjo, ki si jo želimo.

Razliko lahko pojasnimo na konkretnem primeru 10 cm sup deske Ride 9’8 MSL, ki ima nosilnost do 200 kg in priporočeno težo do 80 kg.

  • Kljub temu, da ima sup deska nosilnost 200 kg, jo proizvajalec priporoča le lažjim osebam do 80 kg, saj se bo deska pri večji teži začela udrezati v vodo in ne bo zagotovila dobre sup izkušnje.
  • Oz. v kolikor med specifikacijami supa vidimo nosilnost 120 kg, to ne pomeni, da na deski lahko supa 120 kg težka oseba, ampak je deska primerna nekje za osebo z do 50 kg.

Sup deska mora imeti tako dobro konstrukcijo, da nas bo držala nad vodo. Voda nas ne sme neprestano zalivati, nikakor pa ne smemo stati v vodi. Bolj kot se deska ugrezne, večji je upor deske in težje je veslati.

Naj vas torej ne zavedejo proizvajalci, ki navajajo visoko nosilnost svojih supov. Povprašajte jih raje o priporočenih kilogramih.

Blog je bil osvežen aprila 2019.

Napihljiv sup za začetnike Red Paddle Co Ride družina

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke
Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema

Comments are closed.