Najbolj primerna SUP deska za začetnike

Sup deska za začetnike je stabilna

»Kakšno sup desko za začetnike potrebujem, na kaj moram biti pozoren/a pri nakupu in kaj mi priporočate?« so najpogostejša vprašanja, ki nam jih bodoči suparji zastavljate v trgovini in na tečajih. Eno je jasno – sup za začetnike mora biti stabilen.

SUP DESKA ZA ZAČETNIKE

Supanje je odličen način za preživljanje prostega časa na vodi. Če se šele začenjate s to aktivnostjo, je pomembno izbrati pravo sup desko za začetnike, ki vam bo pomagala, da se naučite pravilne tehnike in zagotovila stabilnost na vodi.

ZAČETNIKI POTREBUJEJO STABILNO SUP DESKO

Če si nov/a v svetu supanja je stabilna sup deska za začetnike tvoj ključ do uspeha. Na splošno vsi suparji pri sup deski iščemo čim boljšo stabilnost, saj je supanje bolj prijetno.

Bolj izkušeni suparji so že pripravljeni sprejemati kompromise v stabilnosti na račun večje hitrosti, začetnikom pa je stabilnost na prvem mestu, saj si želijo občutka varnosti in tako čim manj pogostih padcev.

Stabilna sup deska za začetnike je torej optimalna izbira, saj se pri učenju ravnotežja na supu lahko osredotočijo na tehniko in jim ni treba skrbeti, da bomo padli v vodo.

Si v svetu supanja čisto nov/a in bi se rad/a poučila o vseh osnovah supanja za začetnike?

Da bodo tvoji začetki čim lažji in brez ovir, smo pripravili vodič supanja za začetnike, v kateremu ti bomo razložili, kako pripraviti sup desko, kako nanjo prvič stopiti in zaveslati ter kako jo po končanem izletu in sezoni supanja pospraviti.

KATERA SUP DESKA ZA ZAČETNIKE JE PRAVA ZATE? REŠI KVIZ

VRSTE SUP DESK

Na trgu obstaja veliko različnih vrst sup desk za začetnike, ki so namenjene različnim vrstam uporabe. Nekatere sup deske so namenjene za raziskovanje mirnih jezerskih voda, medtem ko so druge bolj primerne za deskanje na valovih.

Pravilna izbira sup deske za začetnike je tako odvisna tudi od vaših potreb in namena uporabe sup deske.

VSESTRANSKE SUP DESKE

Vsestranske sup deske so oblikovane tako, da so primerene tako za raziskovanje jezerskih voda, kot tudi za supanje po rekah ali na valovih. Vsestranske sup deske so zelo stabilne in so tako primerne za začetnike, kot tudi za bolj izkušene suparje.

Vsestranske SUP deske so odlična izbira za tiste, ki želijo imeti eno desko, ki lahko služi različnim namenom in vodnim razmeram.

TOURING SUP DESKE

Potovalne ali touring sup deske so napredni supi, primerni za nekoliko izkušene suparje, ki si želijo delati daljše izlete, zato so za večjo hitrost pripravljeni žrtvovati nekaj stabilnosti.

Touring sup je logična nadgradnja vsestranskega supa ali pa tudi prva izbira športnikov in rekreativcev.

HITRE SUP DESKE

Hitre sup deske ali race supi so namenjeni tistim suparjem, ki jim je bolj kot izletnikovanje pomembno hitro supanje v obliki športne rekreacije.

Hitro supanje je namreč zelo učinkovito pri pridobivanju kondicije, stabilizacije, mišične moči ter izboljševanju koordinacije, zato vse bolj po teh treningih posegajo tudi resni športniki.

WINDSUP DESKE

WindSUP deske so namenjene tistim suparjem, ki se pogosto zadržujejo na morju ali na vetrovnih sup lokacijah ter bi radi sup uporabljali tudi v vetrovnih razmerah kot windsup.

SURF SUP DESKE

Surf sup deske so namenjene supanju na valovih. Surf SUP deske so dizajnirane na tak način, da lahko z njimi poskusite surfati brez predhodnih izkušenj.

Nudijo vam razgibano in vsestransko uporabniško izkušnjo in vas bodo lahko spremljale v katerikoli vodnih razmerah.

COMPACT SUP DESKE

Compact sup deske so deske, ki se zložijo na polovično velikost klasičnega supa. Majhni in lahki supi so namenjeni potovanjem s supom, urbanemu supanju in epskim sup avanturam, hkrati pa nagovarjajo vsakogar, ki ima doma prostorsko stisko.

KARAKTERISTIKE SUP DESK

Najbolj primerna sup deska za začetnike je t.i. vsestranska (allround) sup deska. Zaradi stabilnosti ustreza najširšemu krogu ljudi – začetnikom, družinam, občasnim suparjem, družinam, ljubiteljem joge, pilatesa in drugih vadb na sup deski.

Stabilnost določajo predvsem trije faktorji – oblika, trdnost in volumen.

1. Oblika oz. širina supa za začetnike

Za stabilnost je pomembno, da sup ohranja širino po celi dolžini, da sta tako nos kot tudi rep supa lepo okrogla in da je oblika supa bolj okrogla (ne ušpičena).

Sup deska za začetnike je optimalno stabilna, če je širina sup enaka 32” oz. 81 cm. Širši sup bo sicer še stabilnejši, a bo bolj zavijal in bo počasnejši. Sup ožji kot 30” se bo začetniku zdel manj stabilen.

Oblika sup deske za začetnike

2. Trdnost napihljive sup deske

Trdnost sup deske je ena izmed najpomembnejših lastnosti, ki jo moramo upoštevati pri izbiri prave sup deske za začetnike.

Namreč, bolj kot je sup deska trdna, bolj je stabilna. Sup deska za začetnike mora biti dovolj trdna, da zdrži obremenitev in nudi dovolj stabilnosti za učenje in vadbo stoje na sup deski.

Trdnost deske lahko najhitreje razberemo iz podatka napihljivosti sup deske:

  • osnovni enoplastni supi se napihnejo do 15 psi,
  • srednje kvalitetni med 15 in 18 psi,
  • boljši supi pa med 18 in 25 psi.

Napihljivost je hiter kazalec trdnosti. V ozadju napihljivost določata kvaliteta sredice (dropstich), ki jo proizvajalec uporablja, ter tehnologija, s katero je sup deska narejena.

Razvoj tehnologij v zadnjih 10ih letih se povezuje tudi s kvaliteto sup desk:

Enoplastne Ojačane enoplastneDvoplasteFusionMSLMSL Pact
Prva, najbolj osnovna tehnologijaOsnovna ojačana tehnologijaStara lepljena tehnologijaNova laminirana tehnologijaDodelana nova tehnologijaTehnologija s katero se sup zloži na polovično velikost

Tehnologije izdelave supa določajo trdnost, vzdržljivost, prepustnost, prenosljivost supov. Podrobne informacije o tehnologijah delimo v celovitem vodiču: kako izbrati sup desko.  

RAZLIKO V TRDNOSTI SUP DESKE, do katere pride zaradi tehnologije izdelave (in tudi kvalitete sredice), prikazuje video spodaj.

Dolžina sup desk za začetnike

Tudi razmerja med dimenzijami so pri sup deskah zelo pomembna, saj vplivajo na vozne sposobnosti sup desk.

Sup deske, ki so glede na dolžino pretanke, imajo probleme z nosilno konstrukcijo in niso dovolj stabilne (se prelamljajo). Sup deske, ki so glede na dolžino predebele, so bolj okorne, štoraste in manj stabilne predvsem v valovitem morju.

Prepričanje, da suparji začetniki potrebujejo čim večji volumen in desko s 15cm debelino, je torej zmotno.

Vsi suparji, tudi suparji začetniki, želimo imeti sup desko z optimalnim volumnom za svoje kilograme. 

Trdnost enoplastne in MSL tehnologije

Video prikazuje primerjavo enoplastne sup deske Aqua marine in MSL fusion sup deske Red Paddle Co.

Pomembno: naj te ne zavedejo prodajalci, ki pravijo, da je njihov sup dovolj trden pri 15 psi. Če je maksimalni pritisk 15 psi, pomeni, da sup ni narejen tako, da bi zdržal višje pritiske. Vsak dodaten psi se pozna na trdnosti. Sup, ki je napihnjen na 20 psi je sup kat 31% trdnejši kot pri 15 psi.

3. Volumen napihljive sup deske

Volumen sup deske določa dolžina, širina in debelina deske, med katerimi je debelina deske tista, ki najbolj pomembno vpliva na volumen.

V osnovi so deske debele 10, 12 in 15 cm:

  • Debelina 10 cm je praviloma uporabljena pri krajših supih dolžine do 10′ (3 metre).
  • Debelina 12 cm bi praviloma uporabljena pri srednjih dolžinah od 10′ do 12′ (3 – 3,6 metrov).
  • Debelina 15 cm je praviloma uporabljena pri daljših supih nad 12′ (več kot 3,6 metrov).

Tako kot prikazuje slika spodaj, so vsestranske deske običajno dolge med 10′ in 12′ (3 – 3,6 metrov), zato je priporočena debelina deske 12 cm.

SUP DESKO IZBERI GLEDE NA TEŽO

Sup deska za začetnike je torej vsestranska deska, ki je maksimalno trdna in stabilna. Kljub temu, da iščemo stabilnost, si ne želimo preveč okorne sup deske.

Za optimalno izbiro sup deske za začetnike je zato potrebno upoštevati tudi našo težo. Sup deska, ki ni primerna za našo težo, lahko povzroči nestabilnost in težave pri supanju.

Sup deska za začetnike je vsestranska deska, ki je maksimalno trdna in stabilna. Kljub temu, da iščemo stabilnost, si ne želimo preveč okorne sup deske. Širša kot je, bolj zavija; deska s prevelikim volumnom se tudi težje obrača in upravlja.

Če imate višjo težo, priporočamo sup deske z večjim volumnom in širšimi dimenzijami. Te deske bodo ponudile večjo stabilnost in lažje obvladovanje na vodi.

Pri manjši teži pa se lahko odločimo za sup deske z manjšim volumnom in ožjimi dimenzijami, ki bodo lažje manevrirale po vodi.

Pomembno je tudi upoštevati težo opreme, ki jo bomo nosili s seboj na sup deski. Če bomo na primer nosili opremo za kampiranje ali fotografiranje, bomo potrebovali sup desko z večjim volumnom, da bo lahko nosila dodatno težo.

RAZLIKUJ MED NOSILNOSTJO IN PRIPOROČLJIVO TEŽO!

Nosilnost sup deske izraža neko zgornja mejo kilogramov, ki jih sup deska zdrži, priporočljiva teža sup deske pa priporočeno težo, s katero deska uspe generirati kvalitetno sup izkušnjo, ki si jo želimo.

Razliko lahko pojasnimo na konkretnem primeru 10 cm sup deske Ride 9’8 MSL, ki ima nosilnost do 200 kg in priporočeno težo do 80 kg.

  • Kljub temu, da ima sup deska nosilnost 200 kg, jo proizvajalec priporoča le lažjim osebam do 80 kg, saj se bo deska pri večji teži začela udrezati v vodo in ne bo zagotovila dobre sup izkušnje.
  • Oz. v kolikor med specifikacijami supa vidimo nosilnost 120 kg, to ne pomeni, da na deski lahko supa 120 kg težka oseba, ampak je deska primerna nekje za osebo z do 50 kg.

Sup deska za začetnike mora imeti tako dobro konstrukcijo, da nas bo držala nad vodo. Voda nas ne sme neprestano zalivati, nikakor pa ne smemo stati v vodi. Bolj kot se deska ugrezne, večji je upor deske in težje je veslati.

Naj vas torej ne zavedejo proizvajalci, ki navajajo visoko nosilnost svojih supov. Povprašajte jih raje o priporočenih kilogramih.

Kateri sup je najbolj optimalen zate?

Če si začetnik in ne veš, kateri sup bi ti najbolj ustrezal je Špela zate pripravila kviz, ki ti bo zelo natančno povedal, kateri sup je najbolj primeren zate glede na izkušnje, želeno uporabo v prihodnosti in tvojo težo!

REŠI KVIZ

ugodni supi za začetnike in družine

Če se želite podati v svet supanja ni nujno, da vložite veliko denarja v opremo. Na trgu obstajajo ugodne sup deske, ki so primerne za začetnike in družine, ki želijo preživeti čas na vodi.

Znamki Sroka in Adventum ponujata odlične sup deske za začetnike in družine. Sup deske so zasnovane za začetnike in so zelo stabilne, enostavne za upravljanje ter imajo visoko nosilnost.

-25%
374,25 
-30%
384,30 
-20%
399,20 

supi z dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto

Sup deska znamke Gladiator je odlična izbira za tiste, ki iščejo kakovostno sup desko po razumni ceni. Zasnovana je tako, da zagotavlja stabilnost in enostavno upravljanje, zato se odlično odnese kot sup deska za začetnike kot tudi za izkušene uporabnike.

Poleg tega je opremljena z dodatki, kot so priročna torba za shranjevanje, zračna črpalka, pa tudi enostavno nastavljivo veslo.

-20%
487,20 
-20%
503,20 

začetniški supi najvišje kvalitete

Če iščete SUP desko za začetnike, ki bo zagotovila najvišjo kakovost, potem je Red Paddle  Ride zagotovo izbira, na katero se lahko zanesete. Z njo boste hitro napredovali in uživali v svojem novem hobiju.

-15%
1.085,45 
-15%
1.102,45 
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Primerjava cen različnih supov: kakšen sup dobim za kakšno ceno?

V tokratnem blogu bomo pod drobnogled vzeli cene sup desk, primerjali uporabljeno tehnologijo izdelave ter [...]

Najboljši napihljiv sup po izboru revije Sup connect je Red Paddle Co

Napihljiv sup Red Paddle Co 10’6 Ride MSL je v izboru medija SUP Connect ponovno [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema

Comments are closed.