SUP deske: kako jih delimo glede na obliko

Oblike sup desk - katere poznamo?

Oblika sup desk določa njihov namen in v osnovi jih lahko razdelimo v pet glavnih skupin:

1. VSESTRANSKA ali ALL-ROUND SUP DESKA

Vsestranska sup deska je najbolj stabilna sup deska, primerna za začetnike, družinsko in rekreativno uporabo.

Vsestranska je zato, ker jo lahko uporabljamo za supanje, telovadbo, zabavo, igranje na vodi, jogo, poležavanje, itd. ter ker ustreza prav vsakomur. Spoznamo jo po bolj zaobljeni obliki tako nosu kot repa. Na spodnji strani ima običajno tri smernike, ki preprečujejo, da bi se sup vrtel okrog svoje osi.

Vsestranska sup deska ima kar nekaj podaljškov, med drugim lahko izjemno zelo stabilno sup desko z velikim volumnom uporabljamo za izvajanje sup joge (vadbe, pilatesa, vadb za moč), drugi modeli so razviti z mislijo na windsurfanje (v Wind desko lahko vpnemo jadro in smernik, v Windsurf pa namestimo tudi kobilico).

O podrobnostih vsestranskih sup desk in priporočilih glede teže, si lahko prebereš tudi v blogu: najbolj primerna sup deska za začetnike.

 
Na kvalitetnem zacetniskem supu je enostavneje drzati ravnotezje in tako se lahko hitro naucis stabilizirati desko.

 

2. SUP DESKA ZA SUPANJE PO VALOVIH ali WAVE SUP DESKA

Wave sup deska je namenjena jezdenju valov. Deska je krajša, ima ožji rep, zaradi česar je sicer manj stabilna, vendar bolj okretna (lahko zavijamo po valovih).

 
Sup deska za surfanje na valovih

3. TEKMOVALNA ali RACE SUP DESKA

Tekmovalna sup deska je po obliki bolj ušpičena, daljša, precej ozka, ima en smernik in lepše drsi po vodni gladini, zato so tudi hitrejša. Ožja kot je race deska, manj je stabilna in bolj drži smer.

Vsi modeli tekmovalnih desk niso tako nestabilni, kot se jih morda drži sloves. Elite 12’6 je s širino 28” kar stabilna deska, medtem ko je razlika v stabilnosti pri Elite 12’6 Elite s širino 26” opazno zmanjšana.

Elite verzija 14′ je opazno hitrejša, tako da tekmovalcem in tekmovalkam sup pokala priporočamo 14′ s širino 25”.

Elite deske zato ne bi smeli pojmovati kot le tekmovalne, ampak jih priporočamo vsem, ki bi se radi premikali hitreje in z manj napora.

Tekmovalne ali hitre sup deske

4. RAZISKOVALNA ali TOURING SUP DESKA (SPORT)

Raziskovalna sup deska je namenjena premagovanju večjih razdalj oz. sup potovanjem. Predstavljaj si, da sup napihnjen daš v vodo, nanj namestiš vodoodporno torbo z vodo in hrano in se odpraviš na 5 ur dolgo sup turo po čudoviti, mirni reki. Vmes se par krat ustaviš, se povežeš z naravo, morda prespiš in nadaljuješ naslednji dan?

Ta oblika potovanja v tujini postaja vedno bolj priljubljena, razlog pa se skriva v obljubljeni dogodivščini na eni strani in kvalitetni, stabilni in udobni sup deski, ki potuje kot ladja.

Potovalne sup deske so širše od tekmovalnih, so precej dolge (12’6 ali 13’2), imajo velik volumen in zato bolj stabilne. Red Paddle Co Voyager 12’6 in 13’2 imata še patentirani RSS letvici, s katerima sup pridobi na trdnosti dodatnih 40%. Zaradi dolžine deske si modeli lahko privoščijo debelino 15 cm, zaradi česar so bolj dvignjene nad vodo, posledično nas manj zaliva po nogah. Občutek veslanja na taki deski je božanski.

Raziskovalna sup deska

5. SUP DESKA ZA BRZICE ali WHITE WATER SUP DESKA

Na brzicah je zelo pomembno, da je sup deska zelo stabilna, da ima veliko površino, po kateri lahko razporejamo težo ter da je zelo odzivna. Oblika sup deske za brzice je zato hecno pet-kotna, ima štiri smernike pri straneh in zavija zelo hitro. Hecna izkušnja na mirni vodi. 😉

Sup za brzice oz. divje vode

Na odločitev, katero desko izbrati, vpliva kar nekaj faktorjev. Povzeli smo jih v samostojnem blogu s 5 vprašanji, odgovori na katere vam bodo pomagali izbrati pravi napihljivi rekvizit za preživljanje prostega časa. Vprašanja najdeš v blogu: kako izbrati pravo obliko napihljive SUP deske glede na svoje želje in potrebe.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Prvič na supu: pa kaj če padeš vodo, saj je samo voda!

Te že dalj časa mika, da bi poskusil/a supati, a te je strah, da boš [...]

Kdaj je čas za fiksno sup veslo?

Fiksna vesla najpogosteje najdemo v rokah suparjev, ki veliko veslajo. Zakaj? Ker vedo, kako pomembno [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema