Sup za punce: kateri je najbolj primeren in kakšne lastnosti ima?

Sup za punce - kateri je najbolj primeren in kaksne lastnosti ima

Za punce je supanje idealen šport. Enostaven, zabaven, ni naporen, čudovita možnost za preživljanje prostih popoldnevov s prijatelji(co) ali priložnost za spoznavanje novih. Zraven tega poskrbimo še za lepo oblikovano telo, če supamo nekajkrat tedensko. Tedaj je bržkone čas za prvo lastno sup desko.

Kaj vse mora imeti sup za punce in kakšen sup izbrati?

1. Manjši sup je lepše vodljiv in igriv

Manjši sup lahko hitro obrneš, se prej naučiš tehnike veslanja in ti nudi vse kvalitete, ki jih potrebuješ na vodi. Pri deski je pomembno, da gladko drsi nad vodno gladino, da je stabilna in lepo vodljiva. Prevelike deske so za punce lahko preveč štoraste, ki jih težje manevriramo na vodi.

2. Lahek sup lažje prenašamo

Za punce je pomembno, da lahko same prestavimo sup desko od avta do obale. Zato naj bo sup lahek, a hkrati vzdržljiv. MSL tehnologija izdelave to omogoča in razlika je opazna. MSL fusion deska je 2 kg lažja v primerjavi z dvoplastnim supom in tudi dolgoročno gledano bolj vzdržljiva.

Če govorimo o konstrukciji supa, ne bi smele sprejemati kompromisov. Pozorne moramo biti na to, kako je sup grajen in kako kvalitetna je sredica supa, saj to določa trdnost (stabilnost) in vzdržljivost (koliko časa nam bo sup služil).

 
Za punce je pomembno, da lahko same prestavimo sup desko od avta do obale.

3. Sup hitro in enostavno napihnemo

Ko dekle samo pumpa sup, ji na pomoč hitro priskoči kakšen fant – vsaj po mojih izkušnjah. Sama jim z veseljem odstopim delo, zato ker se mi zdijo takšne ponudbe zelo gentlemanske. Sama ali z njegovo pomočjo – v vsakem primeru je pomembno, kakšno pumpo imava v rokah.

Nekatere pumpe so res šibke, zato se sup počasi napihuje, še večji problem pa je, če pumpa napihuje v obe smeri. Z vlečenjem navzgor obremenjujemo križ in hrbet, saj je vsak poteg navzgor lahko primerljiv z dvigom 20kg.

Takšno pumpanje je ne le za punce, ampak za vse, občutno težje. Zato pozornost nameni tudi izbiri pumpe. Katera pumpa prepolovi čas napihovanja?

Pomembno je, da lahko sup hitro in enostavno napihnemo.
Pomembno je, da lahko sup hitro in enostavno napihnemo.

4. Prenašanje in spravljanje supa naj bo čim bolj prijetno

Gre za detajl, vendar ga opaziš šele, ko poskusiš več različnih sup desk različnih blagovnih znamk. Ročaj za prenašanje supa naj bo dobro oblazinjen, da je prenašanje supa čim bolj udobno.

Napihljiv sup lahko tudi spraviš in ga vzameš s sabo na počitnice. Pomembno je, da je spravljen v prostorni torbi, s koleščki in naramnicami, ki nam omogočajo, da lahko z njo tudi potujemo. MSL fusion sup lahko lepše zviješ kot ostale supe, tako da je v torbi še dovolj prostora za zložljivo veslo in oblačila, ki jih potrebuješ za potovanje.

Manjši sup lahko hitro obrneš, se prej naučiš tehnike veslanja.

5. Barva in izgled sta pomembna

Barva ni najbolj pomembna lastnost, ampak moramo si priznati, da veliko pozornosti namenimo tudi izgledu.

Estetika in barvna usklajenost sta nam pomembni. In tega se zavedajo tudi proizvajalci supov. Hitreje bomo izbrale všečne, pisane, za oko privlačne supe.

Kakšen model priporočamo za punce?

Stabilne sup deske

9’8 Ride

Zelo odziven in lahko vodljiv sup, optimalen za suparke do 80kg (nosilnost 200 kg). Zaradi svoje širine (78cm) in debeline (10cm) je sup zelo stabilen. Dodatne RSS letvice na sredini zagotavljajo 40% večjo trdnost supa, kot jo imajo običajni supi (te velikosti).

Cena: 999,00 €

Red Paddle 2018 9'8 Ride
10’6 Ride

Gre za najbolj priljubljeno desko na svetu, na katero lahko posadiš kakšnega otroka, prijateljico ali psa. Sup deska je izjemno stabilna (širina 81cm, debelina 12cm) in jo lahko uporablja vsa družina, z optimalno težo do 90kg (nosilnost 250kg). Letos na voljo tudi “special edition” sup v vijola barvi.

Cena: 999,00 €

Red Paddle 2018 10'6 Ride Special Edition
10′ Girly Fusion

Sup deska Malibu Girls 10′ prinaša lepo ravnovesje med stabilnostjo in drsenjem ter posledično ustvarja presenetljivo dobro potovalno hitrost. Lepo drsenje po vodni gladini ustvarja Sroki ekskluzivni tri-slojni rob, ki povečuje vzdržljivost in rigidnost sup deske.

Cena: 679,00 €

Sroka Malibu Girly 10'

Touring sup deske

11′ Sport

Sup deska je namenjena dekletom, ki že rade supajo malce hitreje in se podajo na bolj dinamično supanje. Sup je primeren tudi za kakšne raziskovalne dogodivščine. Širok je 76 cm in ima debelino 12cm. Dodatno je ojačan z RSS letvicami.

Cena: 1.159,00 €

Red Paddle 2018 11'0 Sport
12’6 Elite

Kot že ime pove, je to deska za napredne punce, ki imajo dobro ravnotežje na vseh ostalih supih. Je najmanjši iz družine Elite in zato lažje vodljiv, hkrati pa zelo igriv sup. Širina 71cm in debelina 15cm omogočata prave dimenzije za stabilno, vendar hitro supanje. Ravno prav za nežnejši spol. Tudi ta sup je ojačan z RSS letvicami in ima spredaj nameščene karbonske kompresijske palice (FFC sistem), kar dodaja togost in ustvarja hitrost pri supanju.

Cena: 1.349,00 €

Red Paddle 2018 12'6 Elite
Alpha Girly 12’6

Sup deska Girls 12’6 je Srokina ultimativna deska za daljše sup ekspedicije, brez najmanjšega sramu pa se deska lahko pokaže tudi na tekmovanju.  Sup deska je široka 71 cm (28′), zato lahko pričakuješ hitrejšo, a za napredno suparko stabilno desko.  Dodatna plast pvc materiala na boku omogoča lažje drsenje, kar zmanjšuje upor in dodatno izboljšuje hitrost.

Cena: 879,00 €

Še malo in začne se pravo raziskovanje

Svet je fantastičen iz vodne perspektive in neverjetno, kako zelo odklopiš od vsakdanjika. Čutiš stvari, ki jih prej nisi, vidiš tisto, kar je bilo prej skrito očem in zaznavaš zvoke, ki te pomirijo. Če želiš doživeti vse to in zraven tega preizkusiti še sup desko, se nam pridruži na kakem sup izletu. Na tečaju supanja lahko še podrobneje spoznaš sup opremo in izveš, na kaj biti pozoren pri izbiri pravega supa zase.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Supanje – priložnost za vključevanje oseb z invalidnostjo v širše socialno okolje

V Moščeniški dragi na Hrvaški je v okviru mednarodnega projekta Re Sport potekalala predstavitev in [...]

Odsupaj na piknik

Z ekipo Bananaway smo na tokratnem sup izletu spoznali, da za dober piknik s supom [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema