Telesna aktivnost v času Covid19: Zakaj je supanje idealna rekreacija med epidemijo

Dva suparja na reki brez težav držita socialno distanco

V takih kriznih časih lahko stik z naravo in malo telesne aktivnosti naredi čudeže za naše zdravje in počutje. Supanje je ena od redkih oblik telesne aktivnosti, med katero lahko vzdržuješ socialno distanco in varno migaš.

Ta članek je namenjen vsem tistim, ki so med prvim valom zaradi športanja imeli slabo vest oz. so se mu odrekli, saj ti bomo razložili, zakaj je prav supanje idealna rekreacija med epidemijo in kako se je lotiti varno.

 

OBDOBJE SPREMEMB IN NEGOTOVOSTI

Covid19 nas je prisilil v ogromne spremembe navad. Rokovanje, objemanje in tesen telesni stik so kar naenkrat nesprejemljivi, večeri preživeti v družbi prijateljev so odloženi in vsakodnevno življenje se zdi prekrito z eno tančico napetosti in skrbi.

Ob vseh teh spremembah in omejitvah je razumljivo, da se z vsemi močmi oklepamo tistega malega, kar nam ostane. Slovenci smo vedno bili aktiven narod, zato nas veseli, da imamo med pandemijo še vedno opcijo rekreacije na prostem, bodisi individualno ali v ožjem družinskem krogu.

Pri nas v Bananawayu je to seveda supanje, zato smo se odločili z vami deliti zakaj je prav supanje odlična rekreacija med epidemijo in kako se ga lotiti na najbolj varen način.

 

5x zakaj je supanje idealna rekreacija med epidemijo?

1. mED supanjem lahko vzdržuješ socialno distanco

Supanje je oblika rekreacije, s katero je vzdrževanje socialne distance zelo enostavno. Ne odpravljamo se v obljudene kraje, še posebej jeseni ob rekah ni veliko ljudi. Rekreacija v ožjem družinskem krogu je dovoljena, zato se vam lahko pridružijo ožji družinski člani.

Nenazadnje je popolnoma izvedljivo iti na sup izlet tudi s prijatelji in se ves čas držati na varni razdalji. Sploh, če se na izlet odpravite vsak s svojim osebnim avtomobilom, med celim izletom ne rabite imeti niti enega stika.

Trije suparji veslajo več kot deset metrov narazen, v resnici je zelo težko veslati tik eden ob drugem in lahko rečemo, da je supanje odlična aktivnost za ohranjanje distance med epidemijo covid19

2. Ne zadržuješ se v zaprtem prostoru

O nevarnosti zadrževanja v zaprtih prostorih smo slišali že mnogokrat. V zaprtem prostoru se virus lažje in hitreje širi, zato so fitnesi in telovadnice po celi Sloveniji zaprli svoja vrata.

A vrata do supanja ti ne more noben zapreti, saj se odpravljaš v naravo na svež zrak. Tam je verjetnost prenosa virusa najmanjša in vrednosti kisika v zraku najvišje, kar nas pripelje do naslednje točke:

Suparka se rekreira v naravnem parku, na odprtem zraku, kar je z epidemiološkega vidika precej bolje kot telovaditi v zaprtem prostoru

3. Dihaš, globoko!

Ali si kdaj slišal/a za vse prednosti za zdravje, ki ti jih lahko prinese globoko dihanje? Ljudje uporabljamo dihalne vaje za sproščanje in izboljšanje odpornosti že stoletja! Idealni prostor za to je seveda narava, ob jezeru ali reki pa še boljši.

Če si med sup izletom vzameš le par minut za globoko in čuječe dihanje, s tem krepiš svoj imunski sistem, znižaš krvni pritisk in spodbujaš občutek notranjega miru. Ta kombinacija se pa med epidemijo sliši skoraj kot dobitek na “jackpotu”.

Ženska na supu v naravi krepi svoj imunski sistem z globokim dihanjem

4. Voda blagodejno vpliva na duševno zdravje

Supanje združuje rekreacijo, ki blagodejno vpliva na fizično in mentalno zdravje ter vodo. Že stoletja je znano, da voda pomirja in pozitivno vpliva na duševno stanje ljudi. Wallace Nichols je leta 2014 izdal knjigo ”Blue Mind” o blagodejnih vplivih vode na človeški um.

Že samo kratko bivanje ob jezeru, morju ali reki nas lahko pripelje v skoraj meditativno stanje in nas naredi srečnejše, mirnejše in bolj kreativne. Ob vodi se nam bitje srca upočasni, izločanje stresnih hormonov zmanjša in možganski valovi umirijo.

V stresnih časih epidemije ti lahko kratek sup oddih bistveno izboljša razpoloženje in ublaži duševno stisko. Priznaj, veslanje po mirni vodi na tiho jutro se sliši neverjetno sproščujoče.

Morje deluje zelo meditativno

5. Med supanjem ni veliko možnosti za poškodbe

Če se lotimo rekreacije med epidemijo, se je pomembno spomniti, da je dostop do zdravstvenih storitev delno ali popolnoma okrnjen. Med prvim valom smo slišali več apelov športnikom, naj se rekreacije lotijo na čim bolj varen način v izogib preobremenitve zdravstvenega sistema. Zato se nam zdi bistveno, da se podučimo o možnih poškodbah v našem športu in ravnamo defenzivno in odgovorno.

Supanje je po naših izkušnjah varen šport, v kolikor se izvaja na stoječih rekah in mirnih jezerih ob ugodni vremenski napovedi.

Znanstvene študije so pokazale, da ima supanje v povprečju 3% možnosti poškodbe v 1000ih urah supanja. A v to statistiko so vključeni tudi profesionalni suparji, vzdržljivostni suparji in sprinterji, zato lahko sklepamo, da je med rekreativnim supanjem odstotek poškodb na mirnih vodah še manjša.

A kar lahko iz te študije izluščimo je, da so najbolj pogoste poškodbe v ramenih in nadlahti (32.9% vseh poškodb), križu (14.3%) in komolcu/podlahti (11.8%). Zaradi tega ti svetujemo, da ogrevanju teh delov telesa nameniš dodaten čas ter da si pozoren/a na svoje gibe. Prav tako lahko osvežiš znanje o pravilni tehniki veslanja in najpogostejših napakah suparjev začetnikov.

SKRATKA…

Supanje je ena od redkih oblik rekreacije med katero lahko upoštevaš vse omejitve in odloke, hkrati pa poskrbiš za svojo telesno kondicijo in odpraviš stres z miganjem ob vodi. Supanja se loti varno in pazljivo, poskrbi za dobro ogrevanje in bodi pozoren/a na potencialne poškodbe. Tako bo lahko supanje v času epidemije Covid19 tvoj pobeg iz vsakodnevnega življenja in zdravilo za dušo.

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Katere mišice uporabljamo pri supanju?

Pri supanju res uporabljamo celo telo? Katere so ključne mišice? Na to temo so se [...]

Kako načrtovati SUP turo z vremensko napovedjo?

Si tudi ti ta vikend zaradi napovedanega dežja ostal/a doma? Klub izjemno slabi vremenski napovedi [...]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja