Supanje kot del rehabilitacije po možganskih poškodbah v Centru Naprej

Supanje v rehabilitacijskem centru Naprej

Center Naprej se ukvarja s pomočjo osebam, ki so doživele poškodbo možganov in potrebujejo dolgoročno oskrbo in rehabilitacijo. O svojih prvih stikih s supanjem, prepoznavanju pozitivnih učinkov ter vpeljevanju supanja v center, piše Jasna Vešligaj-Damiš.

Jasna o prvih stikih s supanjem

Pred štirimi leti sem prvič stopila na sup. Kupili smo ga na predlog kondicijskega trenerja moje hčerke, kot dodatek pri njenem poletnem treningu. Preprosto, tako kot marsikoga,  me je navdušilo in nato zasvojilo. Pa ne samo mene. Tudi mojo družino in mnoge prijatelje ter znance. In še danes trdim, da je supanje z razlogom prejelo naziv najhitrejše rastoči vodni šport. Od takrat in vse do danes spremljam, kako se je ta prijetna in zanimiva športna aktivnost razširila po celotni državi, na morju, rekah, jezerih. Obstajajo različni festivali, tekmovanja, srečanja, izleti, tečaji, ki vplivajo na razširjanje in priljubljenost supanja.

Seveda pa vse, kar je tako zanimivo in spodbudno, vedno prenašam v naše delo, v Center Naprej ter iščem rehabilitacijske učinke za  uporabnike, ki so osebe po pridobljeni težki možganski poškodbi. In tako je ta nova oblika športnega preživljanja časa na prostem  povsem prevzela tudi vse nas v Centru Naprej.

 

Kako je potekalo uvajanje supanja v Center Naprej?

Najprej smo na supe postavili zaposlene. Na ta način smo preučili učinke supanja in jih prepoznali kot možnost rehabilitacije tudi za naše uporabnike. Ko smo prepoznali številne prednosti in rehabilitacijski donos supanja, smo na supe postavili še njih.

Naša storitev dolgotrajne rehabilitacije je namenjena osebam, ki so utrpele pridobljene možganske poškodbe in potrebujejo vsakodnevno pomoč pri vključevanju v družbo in okolje ter usmerjeno  pomoč pri lažjem in hitrejšem prilagajanju v spremenjenih pogojih.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
PRIJAVA NA NOVIČKE

Rehabilitacijski ukrepi so usmerjeni na telesne funkcije in strukture, dejavnosti in sodelovanje, okoljske in osebne dejavnike. Cilj rehabilitacije je doseči najvišjo možno stopnjo samostojnosti oseb s pridobljeno možgansko poškodbo, njihovo aktivno vključevanje v življenjsko okolje, delovno okolje, razbremenitev njihovih družin, pomoč pri vključevanju v skupnost in družbeno življenje – torej nekdaj samoumevne stvari ponovno narediti za vsakdanje.

 
Supanje kot rehabilitacijski učinek po možganskih poškodbah

Supanje kot del rehabilitacije – športu pripisujemo velik pomen!

V  okviru našega dela uporabljamo številne športe in športne aktivnosti za namen rehabilitacije. Tako smo torej začeli še supati. Supamo na jezerih, na morju, na rekah in gramoznicah.

Zaradi supanja so naša letovanja ob morju ali jezerih dobila povsem drugačno dimenzijo. Vendar pa to še zdaleč ni le popestritev letovanja, je del naše rehabilitacije, je tudi prvovrsten šport in rehabilitacija za celotno telo, spoznavanje okolice ter zabavno druženje. Je izziv za vse nas.

O konkretnih rehabilitacijskih vplivih bom pisala v naslednjem prispevku.

Vsebino je pripravila: Jasna Vešligaj-Damiš

 
Supanje kot rehabilitacijski učinek po možganskih poškodbah

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI