Supanje na reki Savi oz. ko za ultimativno sup avanturo izbereš Savo

Supanje na reki Savi

Preko natečaja ultimativna sup avantura smo želeli spodbuditi suparje, da se začnejo sanjati o sanjskih poletnih suparskih podvigih ter jih začnejo aktivno načrtovali. Natečaj je potekal v maju, zbrali smo le nekaj manj kot 50 avantur ter med njimi izbrali 5 nagrajencev, ki so nas prepričali s svojo srčnostjo in nam dali zagotovilo, da bodo avanturo tudi izvedli. Kakšna je zmagovalna sup avantura?

Zmagovalka natečaja ultimativna sup avantura je Tanja Mahkovic, ki si je zmago zaslužila s kar 5 stranskim opisom svoje sup avanture na reki Savi. Ker Tanjina sup avantura vsebuje kar veliko uporabnih informacij, jo z njenim privoljenjem objavljamo v celoti.

SUP AVANTURA NA REKI SAVI

Za SUPer avanturistično avanturo bi jaz izbrala SAVO.

Zakaj našo najdaljšo reko? Zato ker mi »teče pod nogami«, živim v bližini njenega toka in od doma vidim zelenje, ki obdaja njeno strugo. Vsak dan se ob njej vozim na delo in nazaj, prav tako zelo pogosto tečem ob njenem toku, ali pa jo spremljam iz vrhov v okolici. Lahko rečem, da sem doma v središču Slovenije (4 km zračne stran od GESS-a), srcu Slovenije in zato si reko Savo jemljem kot neke vrste aorto, ki teče čez naše srce.

1 Savin okljuk Zgornji Hotič

V lanskem posebnem letu 2020 sem supala na več odsekih najdaljše slovenske reke, ki so izredno različni. Moja želja pa je raziskati zadnji del – med Sevnico in Brežicami. Pa se najprej vrnimo nazaj…

Bohinjsko jezero je čudovito v prav vsakem letnem času, nariše različno sliko panorame. Iz njega izvira Sava Bohinjka in v Zelencih Sava Dolinka, ki se združita JV pod Radovljico v enotno reko Savo. Ker je njen tok večkrat omejen z jezovi in reguliran z zapornicami je reka na več delih precej hitra in nevarna ter neprimerna za SUPanje.

2 Supanje na Bohinjskem jezeru
3 Trboje, Sava smer Kranj

Sledili so odseki v smeri Ljubljane, ki pa zaradi ujete vode niso meni tako ljubi in slikoviti. Jez Mavčiče vodo ustavi. Supala sem do Kranja in nazaj. Smrad, smeti, prav nič ljubka kulisa neurejenih bivališč me niso prepričale, da bi se tja še podala. Voda je bila neprimerne barve, prav nič vabljiva za ohladitev.

Poleg glavnega toka bi rada preverila stanje tudi nekaterih savskih pritokov, a za to bo še čas.

Lanskoletna bolezen sveta, mi je omogočila predvsem študijo reke Save v naši regiji in občini. Zato sem reko slikala in spremljala po sektorjih, v različnem vodostaju iz različne perspektive. Ob njej včasih tečem, kolesarim in jo gledam iz sosednjih gričev in vrhov. Voda v strugi izredno niha, ne le zaradi padavin tudi zaradi zapirnic in jezov višje na reki. S tem se spreminjajo brzice, njena hitrost in sipine. Ni preprosta zelo je raznolika.

Reka Sava pri sotočju

NEKAJ INFORMACIJ O REKI SAVI

Osrednji tok reke Save od Ljubljane do Zasavja ali protitočno od Radeč v smeri Hrastnika. Različne odseke, mrtvice in rokave. Supanje z merico znanja, poguma, spoštovanja, vzdržljivosti, adrenalina in kančkom sladkega užitka. Za zahtevne adrenalince, ki iščejo nekaj novega, drugačnega. Za tiste, ki jih ni strah rečnih tokov in savskih legend. Reka naredi različne brežine, ponudi z pestre tokove, vrtince in skače čez jezove. Nanjo moramo pripravljeni in ob pravem vodostaju. Tok je hiter in za spust nepredvidljiv zatorej po njej vedno previdno. Iz njenega toka občudujemo zanimive hribe, lepo nabrežje,… supamo pod nekaj mostovi in do Litije dvakrat sestopimo s supa zaradi jezov.

Supanje na reki Savi na relaciji ZALOG – SAVA PRI LITIJI

Moja avantura se je začela na sotočju Ljubljanice, Kamniške Bistrice in Save, na prijetnem počivališču z klopco, urejeno z informativno tablo v Podgadu. Slaba 2 km od mostu čez Savo v Zalogu. Sicer je lahko tudi tam lušten vstop, le od začetka je treba biti pozoren kamenje ob nizkem pritoku. Tok reke te hitro zajame v svoj tok in odpelje s seboj.

Že po treh km si pod mostom iz Dolskega v Laze. Kmalu se priključi na levi Mlinščica in na 8 km vidiš lesen most v Senožetih. Zapuščamo Ljubljansko kotlino pogled se širi na okoliške hribe. Levo nas pozdravi Sv. Miklavž, zavetnik splavarjev. Kmalu zatem reka zavije in nam razgrne prečudovit vrh Slivne in del kamnoloma v Zapodju. Šibamo mimo Ribč in pazimo na vzporedne tokove, višino vode in sipine peska, ki jih reka ustvarja vedno drugače. Voda je ob takem vodostaju načeloma čista in je lepo vidno dno in hitrost toka.

Pred Kresnicami lahko zavijemo v rokav za pomolom med sipino, vendar preudarno, drugače te tok lahko obrne bočno in prevrne. Tudi povratek v tok reke je zahteven. Še pred Kresniškim mostom je desno kar globoka mrtvica v kateri lahko srečamo kakšnega lokalnega ribiča. Pod mostom (14km) na desni sipini izstopimo iz vode in gremo za jezom nazaj na vodo. Spust čez jez za SUParje po moje ob nobenem vodostaju ni varen!

5 sotočje Podgrad iz zraka
6 most Dolsko

Nadaljujemo spust le dva km, ko moramo pri separaciji v Zgornjem Hotiču ponovno iz vode, prav tako zaradi jezu. Tu sta opciji izstopa na obeh straneh, potrebno je le preveriti zaraščenost v tistem času. Invazivne rastline, mahovi, spolzke skale – previdno.

Kmalu se na levi skriva prečudovita mrtvica in sledi desni ovinek. Držimo se leve in na sipini nabrežja lahko malo počijemo. Od tu se vidi zasavska magistralna cesta in Svibno, v daljavi pa že železniški most v Pogoniku. Tu reka Sava naredi prvi okljuk, res velik zavoj. Pod mostom so na desni precej hitre brzice zato je varneje po levi, vendar je precej nanešenega peska in lahko nizka voda.

10 jez Zgornji Hotič
Sipina pred Pogonikom
Supava pod železniškim mostom Pogonik

Le še en manjši zavoj in že veslam v drugem velikem Litijskem okljuku, ki je precej pomemben tudi zaradi razvoja Litijske predilnice, a o tem kdaj drugič. Levo se že napenja Sitarjevec in zagledam Litijski most (25km).

Ob dobri kondiciji in primernem vremenu pot podaljšam do Save pri Litiji za dobrih 7 km do tehnične znamenitosti najdaljšega pokritega lesenega mostu v Sloveniji. S supom je potrebno obvezno izstopiti, ker se nadaljuje ožji in močnejši tok (primeren za kajakaše). Začne se zasavski kanjon.

Supanje na reki Savi - ovinek pred Litijo
Prisupala sva v Litijo
Vas Sava pri Litiji, savski lesen most (4)

Spust lahko prilagodimo traso po reki na več različnih dolžin. Ker je reka prehitra za supanje protitoku je dostop do izhodišča odlično povezan z vlakom. Ob reki Savi vodi južna železnica Trst-Dunaj. Dostop od reke do postaj v Zalogu, Lazah, Jevnici, Kresnicah, Litiji in Savi pri Litiji, je povsod primerno oddaljen peš (zmanjševanje CO2 odtisa). V kolikor nimate druge povezave in transporta.

POZOR! S SAVO NI HECA!

Zaenkrat ob enoletnem spremljanju reke, je zaveslaj lahko varen pri vodostaju do enega metra na merilni postaji v Litiji. Vsekakor na reko ne smemo po dežju.

Vodostaj preverimo na dan spusta, po možnosti si ogledamo vsaj odsek kjer imamo namen supati. Kot sem že omenila zapornice v Mostah nimajo urnika, vodo lahko spustijo nepričakovano. Z prevelikim pretokom reka postane nevarna, pojavijo se večji vodni vrtinci. Od pomladi naprej je temperatura reke ponavadi nad 10’C ni pa primerna za kopalce, ker je njen tok (preko 150 m³/s) nevaren. Jaz priporočam neopren oziroma tudi ostalo varnostno opremo ob spustu na tem delu. Rešilni jopič, čelada, (dodatna varnostna vrvica za okoli pasu), obutev ker so skale na mestih mahovite in spolzke.

Na Savino avanturo se lahko podate, če ste res prepričani v svoje tehnično znanje supanja in imate vso primerno zaščitno opremo. Zahteven spust je dobro opraviti v družbi vsaj še enega suparja ali kajakaša.

18 varnostni jopič priporočljiv

Jaz vsekakor na reko nebi nikoli šla sama zaradi varnosti. S seboj pa bi vzela nekaj tistih SUP adrenalincev s katerimi sem že veslala, vem da veliko supajo in imajo različne izkušnje in ki bi si upali na našo spoštovano reko.

Upam, da bo v letošnjem poletju še moč izvesti kakšen spust. To pomlad je bilo prekleto veliko padavin in neugodnega vodostaja.

Supanje na reki Savi na relaciji RADEČE – ZIDANI MOST – SUHADOL

Na meji ko se konča zasavski kanjon in razširi v Posavje je odlična izhodišča točka na nabrežju v Radečah. Tu je struga reke Save konkretno široka, zaradi HE Vrhovo 4,5 km nižje. Na tem delu reka počasi zavira svoj tok in je mogoče veslati s tokom in nazaj.

Urejena brežina in lesen pomol omogoča lahek dostop na reko. Vedno tu veslam proti toku, je pa zelo pomemben tudi veter. Treba je krepko delati in previdno veslati, da nas tok ne spodnese.

Po 2,5 km zagledamo tri mostove, pred nami je Zidani most. Pod njimi priteče reka Savinja v katero lahko zaveslaš vse do merilne postaje Veliko Širje (5 km). Kaj kmalu za tem pa je velikokrat prenizek in premočen tok. Velikokrat na nabrežju lahko vidiš kakšnega ribiča ali srečaš družbo, ki si v tolmunu hladi pivo.

Supanje pod mostovi Zidanega mosta
S supom mimo železniške postaje Zidani most
S supom občudujeva čarobno Savinjo

V kolikor se pri zidanem mostu držiš leve supaš v kanjon vse do Suhadola (približno 6 km) oz dokler tok ni premočen (od Hrastnika do Suhadola poteka urejena kajakaška proga). Na eni strani te ponovno spremlja železniška proga, na obeh ozka lokalna cesta in strma pobočja zasavskih hribov. Ob povratku lahko sedeš na sup da te popelje tok in občuduješ zrcalno sliko kanjona v vodi.

V Zidanem mostu še enkrat krožiš pod starim kamnitim mostom preko katerega vodi cestni promet in železniškima mostovoma. Spust do vstopne točke je lahko preprost če ni sunkovitega vetra. Skupaj celotna trasa do Suhadola in v Savinjo do Velikega Širja je dolga okoli 18 km (3h30min).

S supom s tokom proti Zidanem mostu

Ta del reke Save varnostno ni tako zahteven kot prej opisani, a je vseeno reka široka, na njej se v določenih delih pojavljajo vrtinci (njen pretok na merilni postaji v Hrastniku ni merodajen, saj je tam reka bistveno ožja in divja, kot n a tem predelu). Če vase niste sigurni jopič nikoli ne bo odveč.

V kolikor pridete z osebnim vozilom je v bližini urejen park in parkirišče, ter prijeten lokal Flosar, ki ponuja slastnih 25 vrst palačink. Drugače pa do tu peš iz železniške postaje Radeče ni daleč (10min).

V smeri Krškega je nato na reki več hidroelektrarn in zamuljena reka ni več tako vabljiva.

Supanje na reki Savi na relaciji SEVNICA  – BREŽICE

V okviru poletne avanture bi želela raziskati še del med Sevnico in Brežicami. Načrtovanja se bom lotila v kratkem, o izkušnji pa seveda poročam.

Upam, da sem Vam predstavila en delček drugačne Suparske avanture, ki jo boste želeli obiskati z menoj.

Sava nam v različnih letnih časih ponudi veliko različnih odtenkov, s seboj nosi, prinaša in odnaša življenje.

Tanja Mahkovic, Zgornji Hotič

Kdo so še drugi nagrajenci nagradnega natečaja?

Glavno nagrado, ki vključuje paket suparskih dodatkov Red Original, prejme Tanja Mahkovic, z Bananaway sup tečajem pa smo nagradili tudi 4 suparje avanturiste, saj želimo, da so med raziskovanjem varni ter tudi da znajo malo bolj pravilno veslati.

Nagrajenci so: 

  • Brigita Jazbar

  • Nina Lokovšek

  • Jure Jambrovič

  • Ines Ogorelec

Čestitamo vsem! Hkrati se zahvaljujemo vsem ostalim suparjem, ki so v natečaju sodelovali, super ste! Vsem skupaj želimo eno nepozabno poletje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja