Vse kar moraš vedeti o supanju po reki in 7 čudovitih spustov, ki jih letos ne smeš zamuditi

Reke so zanimive, razgibane, skrivnostne, presenetljive. Nikoli ne veš, kakšen razgled te bo pričakal za naslednjim ovinkom. Zato zadnje čase neizmerno uživamo v supanju po rekah, še posebej ko potujemo le enosmerno.

Supanje po reki ima nekaj specifik, s katerimi moramo biti seznanjeni, preden se na določeno lokacijo odpravljamo prvič. Te specifike se nanašajo predvsem na naravo reke, od katere je odvisna naša varnost, saj kot vemo niso vse reke povsem mirne.

V članku bomo delili nasvete za supanje po rekah in pogledali:

  1. Zakaj nas reke tako navdušujejo?
  2. Kakšna je razlika med supanjem po reki in spustom po reki?
  3. Ali je supanje po rekah varno?
  4. Koliko stopenj zahtevnosti rek poznamo in katere so za večino suparjev primerne?
  5. Kakšen sup je za reke bolj primeren?
  6. Kako se na rečno sup turo pripraviti?
  7. Kaj vse moram vzeti s seboj?
  8. Kaj pa potem na turi, na kaj moram biti pozoren/a?
  9. Prenesi vodič: 7 spustov s supi po rekah, ki jih ni za zamuditi.
 

NASVETI ZA SUPANJE PO REKAH

1. Zakaj nam je supanje po reki tako všeč?

Supanje na rekah se nam zdi zanimivo, ker so ozke, vijugaste, zaraščene, polne skritih kotičkov in zato tudi polne živali.

Bolj kot se na reki odmaknemo od ljudi in infrastrukture, več neokrnjenih kotičkov lahko vidimo in večjemu orkestru ptic lahko prisluhnemo.

Ko se s supanjem šele spoznavamo, se precej bolj varno počutimo v bližini naše vstopne točke. Začetniki odveslajo par kilometrov sem in tja, vendar ne delajo prevelikih razdalj, saj morajo biti prepričani, da se bodo ne glede na kaj lahko vrnili do avta in doma.

Z izkušnjami in presupanimi kilometri se tudi naši apetiti in ambicije za daljše razdalje povečujejo. Vsaka preživeta ura na supu pa izboljšuje naše ravnotežje in utrjuje suparski zaveslaj. In kaj kmalu ugotovimo, da bolj kot je obala razgibana, več osupljivih razgledov kot sup tura ponuja, bolj nas osrečuje in polni z energijo.

Takrat smo pripravljeni na daljše sup izlete. O njih govorimo, kadar je presupana razdalja daljša od 10 km oz. ko na vodi s kakšnim postankom preživimo vsaj 4 urce.

V svetu supanja lahko zadnje čase zaznamo trend večdnevnih tur, ki so dejanska popotovanja opravljena le s supi in kjer malce avanturizma dodajo tudi nočitve v šotorih ali kočah ob rekah.

2. Kakšna je razlika med supanjem po reki in spustom po reki?

O supanju po reki govorimo takrat, kadar dejansko veslamo na reki, vendar je ta tako mirna, da lahko naredimo cel izlet, potujemo proti toku ali s tokom in se lahko brez težav vrnemo na vstopno točko.

Spust s supom po reki na drugi strani predstavlja nekakšno potovanje brez povratka. Na reko vstopimo na točki A in se s tokom spustimo do točke B. Popolnoma se prepustimo občudovanju prelepe narave, pri veslanju pa nam nenehno pomaga šibek rečni tok in ustvarja prav osebno izkušnjo.

supanje po reki spust

3. Ali je supanje po rekah varno?

Z rekami se lahko sicer spoznavamo suparji z različnimi stopnjami znanja (od začetnikov do izkušenih suparjev), saj ni nujno, da so vsi deli reke zahtevni. Med Vrhniko in Ljubljano je Ljubljanica povsem mirna in primerna za prav vsakega suparja, na drugi strani pa je na Sava Bohinjka z brzicami primerna le za izredno izkušenega suparja in še to le v času, ko je pretok vode ustrezen.

Vsako reko moramo dobro spoznati, ne smemo je podcenjevati in ne smemo precenjevati svojih sposobnosti.

Hitrejši tok prinaša vznemirjenje, a hkrati tudi nevarnosti. Zato moramo vedeti, v kakšne pogoje se spuščamo, sicer se lahko sproščena sup tura spremeni v nočno moro.

 

4. Kako določimo zahtevnost rek, o katerih govorimo?

Za določitev zahtevnosti reke se uporablja 6 stopenjsko lestvico divjih voda:

  • Prva stopnja: stoječa ali mirna voda
  • Druga stopnja: lahka divja voda
  • Tretja stopnja: srednje težka divja voda
  • Četrta stopnja: zahtevnejša divja voda
  • Peta stopnja: zelo zahtevna divja voda
  • Šesta stopnja: ekstremno zahtevna divja voda
Supanje po divjih rekah

Za naše podvige na supih je relevantna le prva ali mogoče druga stopnja. Prva stopnja predstavlja vodo s počasnim tokom, ki ima morda enostavne ovire, a se jih lahko zelo enostavno izognemo oz. odsupamo mimo njih. Pri drugi stopnji se že pojavijo majne brzice, a so ponavadi dobro vidne, ker je reka široka. Rečni tok pri drugi stopnji je tako močan, da ne moremo veslati proti toku.

Stopnja tveganja v prvem primeru je nizka, v drugem nekoliko večja, saj na premikajoči vodi lahko izgubimo ravnotežje, v kolikor je voda nizka, lahko z daljšim »touring« smernikom zapnemo za skalo, zato je potrebna zaščitna oprema.

 

5. Kakšen sup je za reke najbolj primeren?

Za daljše razdalje so bolj priročni t.i. touring supi, s katerimi večje razdalje premagujemo hitreje, a pomembno je, da smo prepričani glede zadostne globine reke, da se s smernikom ne zatikamo po tleh.

Pri nizkih vodostajih se zato bolje obnesejo vsestranske deske s tremi malimi smerniki, s katerimi se skoraj ne moremo zatakniti, razen če je voda nižja od 5 cm in bomo v osnovi nasedli. Kot smo že omenili, je pri globinah nižjih od enega metra priporočljivo supati na kolenih, da se izognemo padcem.

Za divje vode se sicer uporabljajo prav posebni supi, ki so običajno kratki in zožani na repu supa, zato da so na brzicah izjemno odzivni in okretni. A takih supov za naše podvige ne potrebujemo.

Ko supaš na brzicah, pojdi na kolena

6. Kako se pripraviti na rečno sup turo?

Sup turo je potrebno podrobno načrtovati. To pomeni, da se moramo dobro pozanimati o vsah močnih vstopnih in izstopnih mestih, o vodnih pretokih in vodostajih, o hitrejših odsekih reke oz. o brzicah ter o vseh posebnostih, ki nas na poti lahko presenetijo.

6.1 Preveri naravo reke in vstopno – izstopna mesta

Narava reke se nanaša na njeno osebnost – je izbrana reka hitra ali počasna, je globoka ali izredna nizka? Ima visok padec ali počasen? Je morda znana po vrtincih in podvodnih tokovih? Ima veliko pritokov? Ima veliko jezov in ovir?

Ugotoviti moramo, ali je reka primerna za nekoga z našim nivojem znanja in izkušenj oz. ali je morda primeren posamezen rečni odsek.

Ogledamo si, kateri del reke bomo presupali, poiščemo vsa možna primerna vstopno-izstopna mesta ter določimo razdaljo, ki smo jo sposobni preveslati. Pri vstopno izstopnih mestih moramo naštudirati tudi zasilna izstopna mesta, ki se jih lahko poslužimo v primeru, da se stvari ne odvijajo po načrtih.

6.2 Seznani se z nevarnostmi in posebnostmi odseka

Seznaniti se moramo s posebnostmi odseka, ki ga bomo presupali. Dobro je da vemo, kakšne nevarnosti utegnejo pretiti na nas, da znamo reagirati, ko v določeni situacijo dejansko znajdemo.

  • Ali so na reki brzice?

Brzice se ustvarijo pri hitrih pretokih, ko voda skače čez kamne in skale. Pri supanju na rekah z brzicami je zaščitna oprema – čelada, čevlji in rešilni jopič – obvezna, saj se premikamo hitreje, premikamo se med skalami, tok je močnejši in je verjetnost za padec je večja. Prav tako moramo poudariti, da se na brzicah klasična varnostna vrvica ne nosi oz. se jo nosi v kombinaciji s t.i. “quick releas-om”, ki ga nosimo okoli pasu in ga v primeru nesreče hitro odpnemo.

Vseeno moramo še enkrat poudariti, da se pogovarjamo o spustih po mirnih oz. rahlo pretočnih rekah (1. in 2. stopnja). Nikakor ne spodbujamo k supanju na velikih brzicah in divjih vodah, po katerih je supanje brez konkretnih izkušenj z divjimi vodami, primerne opreme in brez izvrstnih plavalnih sposobnosti zelo nevarno.

  • Kako močni so podvodni tokovi

Rečni tokovi so nepredvidljivi in te lahko potegnejo v smeri največje količine vode ali pa tudi v drugo smer proti skalam, lahko se ujameš tudi v vrtinec.

  • Kakšne ovire lahko pričakujemo na poti?

Za ovire na poti lahko štejejo elektrarne, zapornice, jezovi, nasipi pa tudi naravni zamaški kot je zaraščeno grmičevje ali čez strugo padlo drevo, okoli katerega se nabirajo manjše veje in smeti, ki s časoma del struge naredijo neprehodnega.

Takšne ovire so premagljive, v kolikor jih pričakujemo, da se jim izognemo na daleč oz. v kolikor je pretok vode šibek in gladina reke nizke, da lahko stojimo, primemo sup in obhodimo problematičen del. Takšne ovire so zelo problematične, v kolikor je rečni pretok močan oz. povečan. Bodi pozoren/a pri vsakem koraku, saj so skale, na katerih se nabirajo alge, spolzke.

  • Kakšne ovire lahko pričakujemo pod vodo?

Predvsem na ožjih in bolj nedostopnih rekah bomo pogosto pod površjem rek zagledali podrta drevesa, veje, velike skale, ki jih želimo s supi obviti, da se ne zataknemo in pademo na oviro. Lastniki touring supov moramo biti še posebej pozorni tudi ko alge segajo skoraj do površja, saj jih z daljšimi smerniki pogosto zapnemo. Med supanjem moramo gledati v daljavo in opazovati premikanje vodne površine, saj se podvodne ovire izražajo na površju v obliki valovanja.

Supanje po reki Krki

6.3 Preveri rečni pretok in vodostaj

Rečni pretok nam pove, koliko m3 vode se izlije skozi izbrano površino v eni sekundi, vodostaj pa koliko cm vode je v rečni strugi na izbrani merilni postaji.

Primerjava pretokov različnih rek npr. Ljubljanice in Drave je nerelevanten, saj je Drava precej večja. Moramo pa pri vsaki posamezni reki vedeti, kje se giblje normalni pretok, kdaj je pretok povečan in kdaj znižan.

Za primer lahko vzamemo reko Ljubljanico, ki je najbolj primerna za veslanje, ko je pretok nižji od 30m3. Pretok med 30m3 in 40m3 je še sprejemljiv, kar pomeni, da bo veslanje iz centra mesta proti toku oteženo, a še vedno bomo lahko priveslali na vstopno točko pri Špici, v kolikor je pretok večji kot 50m3, pa je pretok premočan in ne bomo mogli veslati proti toku.

Podatke o rečnem pretoku in vodostajih lahko najdemo na spletni strani Arso.si.

S podatkom o vodnem pretoku in vodostaju bomo torej preverili, ali je reka v izbranem terminu primerna za supanja ali se bomo morali na pot odpraviti od drugi priložnosti, ko bodo pogoji ustrezni.

6.4 Poišči družbo z dovolj izkušnjami in znanja

Verjetno se bomo strinjali, da je supanje bolj zabavno v družbi, na zahtevnejših turah pa je še toliko bolj pomembno, da imaš ob sebi ljudi, ki so izkušeni, ki so morda na lokaciji že kdaj supali in ki ti bodo pomagali v nepredvidenih situacijah. Vedno naj najbolj izkušeni vodi izlet, sicer pa se vedno lahko pridružiš tudi Bananaway ekipi, ki te spuste s supi tudi organizirana.

Supanje po reki Krki

7. Kaj vse potrebujem za supanje na reki?

Bolje je misliti na kakšno stvar več, kot premalo. Sicer pa je oprema za supanje po rekah naslednja:

7.1 Varnostna vrvica

Varnostna vrvica je na žalost še vedno pogosto spregledan del osnovne opreme, a v primeru supanja po mirnih rekah nikakor ne sme biti.

Druga zgodba je, ko govorimo o reki s hitrejšim pretokom, kjer je večja možnost, da se kje tudi s supom zataknemo, zato je bolj varno, da uporabljamo posebno “quick release” varnostno vrvico, ki jo zapnemo okoli pasu, da vrvico v primeru nesreče lahko hitreje dosežemo in sprostimo.

7.2 Neoprenski čevlji

Ker se nivo vode v rečnih strugah spreminja in ker nas na kakšnih ožjih rekah lahko presenetijo tudi naravni zamaški, je kdaj pa kdaj potrebno s supa tudi stopiti. Na izlet po reki se torej ne bi odpravljali brez neoprenskih čevljev, ki bodo naše podplate zaščitili pred morebitnimi urezninami ter nam omogočili močan stabilen korak. Poleti si lahko pomagaš tudi z udobnimi adidaskami, bo pa zaradi debelejšega podplata tvoj oprijem na deski slabši.

7.3 Hrana, voda in nujne malenkosti

Spusti po rekah so običajno več ur dolgi podvigi, zato moramo poskrbeti za zaščito, energijo, hidriranost in vremenske nepredvidljivosti. S seboj vzemi zadosti vode (v izolirani steklenički voda ostane hladna tudi 12 ur), malico (energijske ploščice, oreščke ali energijske prigrizke), kremo za zaščito pred soncem, labelo z UV zaščito.

7.4 Neoprenska majica

Če je vreme na meji, s seboj vzemi neoprensko majico, ki te bo zaščitila in grela v primeru, da te preseneti kakšna ploha. Ne pozabi na rezervna oblačila, ampak ne nosi jih s seboj – raje naj te čakajo sveža v avto na končni točki.

7.5 Telefon

Nikamor brez telefona, ki ti pomaga v primeru kakršnegakoli zapleta in poskrbi za fotke.

7.6 Nepremočljiv nahrbtnik

Vse skupaj pospravi v nepremočljivo torbo. Za daljše ekspedicije so priporočljive malo večje, 25-30 litrske torbe, v katere lahko pospraviš več stvari. Na rečnih ekspedicijah, kjer moramo kdaj tudi narediti kakšen obhod, za zelo priročne izkazali nepremočljivi nahrbtniki, ki jih lahko fiksiramo na prsih in bokih. Zakaj? Standardno nepremočljivo torbo pritrdimo spredaj pod elastike in ker je torba težka par kg, nam pri morebitnem nošenju nos supa vleče proti tlem in tako vsako prenašanje občutno oteži. Če stvari nosimo na hrbtu, imamo proste roke za sup in veslo in čez zapornico zlezemo hitreje ter z manj napora.

7.7 Zaščitna oprema

Če je najmanjša verjetnost, da se bomo na poti srečali z malimi brzicami, je nujno potrebna tudi čelada in rešilni jopič, ki nas zaščitita pred poškodbami ob padcih.

Sicer se za supanje oblečeš kot za vsak sup izlet – obleci majico z UV zaščito, kopalne hlače in kapo s šildom, ki zaščiti glavo in oči pred soncem. Spomladi in jeseni, ko sta ozračje in reka hladni, so priporočljiva neoprenska oblačila.

supanje po rekah 3

8. Kaj moram vedeti na sami turi?

Teren in vstopne točke smo naštudirali, nahrbtnik smo napolnili, ekipo prijateljev smo zbrali, dan D je tukaj in mi gremo na vodo. Kako naj se obnašamo na reki?

8.1 Ne pozabi ključev od avta!

Če ste se s prijatelji dogovorili za spust, en avto peljete na končno točko in v njem pustite rezervna oblačila in vse stvari, ki jih ne potrebujete za spust. Z drugim avtom se peljete na vstopno točko, napihnete supe in odpravite na spust. Nikakor ne smete pozabiti ključev od katerega koli avta v torbi prtljažnika, sicer se boste znašli v težavah na končni lokaciji.

8.2 Opazuj rečni tok in prepoznaj morebitne podvodne ovire!

Tudi če je reka globoka, se lahko presenečenja skrivajo pod vodo. Zato glej v daljavo in opazuj vodno gladino, ki dokaj jasno namigne, ko spodaj nekaj ni ok. V primeru ovire jo zato pravočasno obvijemo.

8.3 Supajte v koloni z varno razdaljo!

Če je reka mirna in široka, lahko vedno supate en ob drugem, ko pa se struga zoži, se običajno tudi malenkost pohitri. Takrat je bolje supati eden za drugim in držati razdaljo. Vedno naj bo prvi najbolj izkušen supar. V primeru, da prvega suparja preseneti ovira, lahko naslednjemu suparju to pravočasno sporoči, kar pomeni, da se lahko celotna skupina oviri umakne z večje razdalje.

8.4 Pred brzicami pojdi na kolena!

Male brzice so zabavne in vznemirljive, a za varnost skupine je vedno bolje, da znižate težišče in brzice posupate na kolenih.

8.5 S seboj vzemi vrečo za smeti!

Spusti nas odpeljejo v mirne predele narave, kjer ni veliko ljudi in zato tudi ni veliko novih smeti. A veliko plastike in vrečk prinesejo deževja na nalivi, ta plastika pa se rada zatakne v obrežje.

Naravi se lahko zahvališ za užitke na vodi tako, da vsaj nekaj plastenk in vrečk nabereš in odneseš v smeti.

Očisti reko

9. PRENESI PODROBEN VODIČ 7ih SPUSTOV PO REKAH

V vodiču smo natančno opisali 7 spustov po 7ih različnih rekah. Vsak spust po reki smo opremili z opisom lokacije, s težavnostjo sup spusta, vstopno točko, izstopno točko, primernim vodnim pretokom in primernim vodostajem.

Napisali smo, koliko izkušenj bi morali imeti za posamezni spust ter katere nevarnosti oz. presenečenja prežijo na nas. Želimo ti avanturistično poletje!

PRENESI VODIČ!

7 najlepših spustov po rekah te pričakuje!

PRIDRUŽI SE NAŠIM SKUPINAM

Po Sloveniji imamo izbranih kar nekaj top lokacij za supanje po rekah, nekatere so primerne zgolj za naprednejše suparje, druge tudi za začetnike!

Saj veš, novih stvari se je vedno bolje lotevati v družbi izkušenih, spoznal/a pa boš tudi nove ljudi, s katerimi se morda zmeniš za naslednji izlet. 😉

SPUSTI PO REKAH SUP IZLETI
supanje po rekah

Bloga, ki te utegneta zanimati

Kako pravilno nastaviti višino vesla za supanje?

Pravilno nastavljena višina vesla je zelo pomembna, saj nam pri rednem supanju previsoko ali prenizko [...]

Kako najbolje pritrditi sup na streho avtomobila?

Sup lahko vozimo na strehi avtomobila, samo primerno ga moramo pritrditi. Sup damo na streho [...]

2 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja