Zakaj moj pes ves čas skače oz. pada s supa?

Zakaj moj pes skace-pada s supa

Pes je dandanes vse bolj aktivno vključen v življenje svojega lastnika. Tesno sta povezana čustveno, kar dokazujejo tudi raziskave. Skupaj preživljata prosti čas in krepita odnos skozi različne vrste rekreacije. Ena izmed njih je supanje s psom, ki je zelo priljubljeno pri ljubiteljih psov širom sveta.

Supanje s psom je lahko prijetna izkušnja

Supanje s psom je lahko prijetno za oba, saj tudi pes na podoben način uživa v naravi.

Supanje s psom je lahko prijetno za oba, saj tudi pes na podoben način uživa v naravi. Nekatere pse zibanje na vodi, pihljanje vetra in svež zrak izjemno sproščajo. Je tudi tvoj pes tak uživač?

 

Kadar se lotimo supanja sami, je dobro upoštevati teh 9 napotkov za varno supanje s psom. Kljub vsemu smo velikokrat postavljeni pred preizkušnjo in včasih kakšnih situacij ne moremo predvideti.

Včasih lahko opazimo tudi takšne pse, ki nenehno skačejo ali celo padajo s supa. Marsikomu se to sicer zdi zabavno, vendar ni tako.

Psi imajo svoj način dojemanja sveta in dražljajev iz okolja, ki jih lastniki včasih težje razumemo.
Psi imajo svoj način dojemanja sveta in dražljajev iz okolja, ki jih lastniki včasih težje razumemo.

Zakaj tvoj pes ves čas skače ali pada s supa?

Psi imajo svoj način dojemanja sveta in dražljajev iz okolja, ki jih lastniki včasih težje razumemo. Na podlagi izkušenj z izletov s psi, ti bom poskušala prikazati, kaj so možni vzroki za to, da je tvoj pes več v vodi, kot na supu.

1. Mladi psi so bolj razigrani in se težje skoncentrirajo

Za mladega psa je super, če ga kmalu in postopoma začneš privajati na različne podlage, na katerih mora loviti ravnotežje. Je pa potrebno pri mlademu psičku vzeti v zakup to, da je razigran, navihan, še ne tako poslušen in še neizkušen na mnogih področjih. Prav zato ga najdemo povsod drugod, samo na supu ne.

PREDLOG: Mlad kuža se težje skoncentrira, zato naj bodo seanse supanja z njim krajše.

Mladi psi so bolj razigrani in se težje skoncentrirajo.
Mladi psi so bolj razigrani in se težje skoncentrirajo.

2. Nekateri psi so raje v vodi, kot na supu

Nekateri psi so na vodo enostavni nori. Če je tvoj pes največji vodni navdušenec, bo verjetno najprej zaplaval rundo ali dve, in šele potem pokazal zanimanje za sup. In zelo verjetno se bo zgodilo, da bo že po nekaj metrih na supu ponovno v vodi. Zlasti, ker je voda vse okrog in okrog, kamorkoli pogledajo.

Nekateri psi so raje v vodi, kot na supu
Nekateri psi so raje v vodi, kot na supu

PREDLOG: Z veliko potrpežljivosti in vaje, se pes privadi na svoje mesto na supu. Če imaš takšnega psa, mu omogoči, da se vmes okopa za nagrado.

3. Pes ima slabo zavedanje svojega telesa

Psi, ki so imeli v svojem življenju izjemno malo izzivov in priložnosti, da bi izurili svoje gibalne sposobnosti, kot je koordinacija, ravnotežje, propriocepcija, gibljivost, se posledično manj zavedajo svojega telesa. Njihovemu telesu manjka izkušenj in telo tega preprosto nima v spominu. Mnogo psov sploh ne ve, da ima zadnje tačke, saj ogromno bremen nosijo na svojih prednjih tačkah. Ko enkrat stojijo na supu, se zato hitro zgodi, da zadnjo taco želijo postaviti tja, kjer se sup že konča.

PREDLOG: Ravno zato je supanje idealno za tvojega psa – s pogostejšim supanjem bo povečal zavedanje svojega telesa.

4. Psu je neprijetno biti sredi jezera ali morja

Kljub temu, da psi poznajo vodo, radi hodijo po njej ali plavajo v bližini nabrežja, so večino časa vseeno vajeni biti na trdnih tleh. Če se začnemo s supom, na katerem imamo psa, preveč oddaljevati od obale, je to zanj lahko stresno. Takrat se običajno zgodi, da pes skoči dol in plava proti kopnemu.

PREDLOG: Če si v zgornjem opisu prepoznal/a svojega psa, se s psom raje večkrat ustavljajta na obali in se le postopoma oddaljujta vedno bolj stran.

Supanje ob obali je tako ali tako bolj slikovito in prijetno za oko, pa še ustaviš se lahko, da pes naredi kratko pavzo.

Če se začnemo s supom preveč oddaljevati od obale, je to za psa lahko stresno.
Če se začnemo s supom preveč oddaljevati od obale, je to za psa lahko stresno.

5. Psa premami živ-žav v/ob vodi

Igra otrok, drugi psi, ki skačejo po vodi, žoge, ki letijo po zraku, labodi, račke ali druga plovila,… vse to so dražljaji, ki lahko zmotijo tvojega psa do te mere, da skoči v vodo. Tudi če (kot praviš sam/a) imaš še tako poslušnega psa, se to zgodi.

PREDLOG: Ti najbolje poznaš svojega psa in lahko že vnaprej oceniš, če bi ga kaj takšnega utegnilo vznemiriti. Temu primerno izberi lokacijo supanja.

6. Pes se počuti negotovega na deski, ker ima njegov vodnik premalo ravnotežja

Supanje začetniku včasih predstavlja izziv, čeprav je sila enostavno. Ko prvič stojimo na supu, lahko dobimo mehka kolena zaradi pomanjkanja ravnotežja, kar čuti tudi tvoj pes. Posledično je negotov, če se mu majejo tla pod tačkami in zato raje, hop, skoči v vodo in šiba proti obali.

PREDLOG: Priporočljivo je, da poskusiš najprej supati sam/a, da se privadiš držati ravnotežje in šele nato povabiš na sup desko svojega psa. Tako bosta oba imela pozitivno izkušnjo s supanjem. Preberi, katerim napakam začetnikom se lahko izogneš.

Moja izkušnja - dva povsem različna psa

Z 9-letno Jeannie je supanje en sam užitek. Je umirjena in sproščena na supu od prvega trenutka. Kljub temu, da ima rada vodo, je z leti postala prefinjena dama. Le kadar začne mlajši pes Boss (4 leta) zganjati norije in skakati v vodo (ja, zaradi njega je nastal ta blog;)), znori tudi ona in začne lajati.

Z Bossom je supanje pravi izziv in potrebno je premisliti vse podrobnosti, preden gremo na kak izlet. Ravno on je pomagal razviti večino trikov, ki jih uporabljam pri supanju s psom. Velikokrat se pohecam, da je posebne vrste pes. Včasih kakšna stvar pri njemu ne deluje, čeprav sva jo poskusila na tisoč in en način. No, potem pa se mu kdaj le posveti.

Na supanje s psom korak za korakom
Na supanje s psom korak za korakom

Sprejela sem ga takšnega, kot je, saj me spravlja v dobro voljo in uživamo vsako minuto, ki jo preživimo skupaj. Supanje zanj prilagodim, včasih se celo odločim pustiti oba psa doma.

Na supanje s psom korak za korakom

Večino psov se da lepo privaditi supanja. Pri tem nikoli ne uporabimo dodatne sile. Potrebno je biti umirjen, vztrajen in potrpežljiv, nekateri psi pač potrebujejo več časa, da se privadijo na to, da se sup deska ziba in premika po vodi.

Pri učenju se zabavaj in če ugotoviš, da tvoj pes ne zmore ostati na supu dalj časa, mu prilagodi supanje in se na kakšno daljšo turo odpravi raje sam/a.

Če te zanima supanje s psom in želiš, da ti pomagam rešiti kakšno situacijo s spom, se pridruži posebnem sup izletu s psom.

KAKŠEN SUP PRIPOROČAMO ZA SUPANJE S PSOM

Sup naj bo čim bolj vzdržljiv, da ne bo kuža odgovoren za našo slabo voljo, ko bomo morali zaradi nepredvidene poškodbe peljati na popravilo. 

Za supanje s štirinožnim kolegom so se za najbolj primerne izkazali modeli Ride 10’6, Ride 10’8 in Voyager 12’6.

Velikost supa se izbere na podlagi teže posameznika in teže psa (pri malih psih sup izberemo čisto na podlagi lastne teži, pri večjih psih pa moramo razmišljati o večjih volumnih). Ride se super obnese na krajših razdaljah do 10 km, Voyager pa je primeren za daljše turce ali supanje z večjim psom. 

Fant in kuža sproščeno sedita na supu na reki Soći
Supanje s psom na Voyager supu

Redovi supi so narejeni z MSL tehnologijo, ki na sredico aplicirajo dvoplastni sendvič PVC materiala, čez katerega pride nedrseča podloga. Sup v testih uspešno preživi tako pasje kremplje kot tudi napad 20 tonskega žerjava

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Kje moram na supu stati, ko na njem nisem sam/a?

Za nekatere je supanje meditacija, za druge športna vadba, za tretje pa druženje. Če si [...]

9 napotkov za varno supanje s psom

Supanje s psom postaja pravi trend. Vendar gre za veliko več, kot za obliko poletne [...]

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke