Supanje za naše zdravje in dobro počutje

Moderni človek razvitega sveta se danes rad pohvali s svojo vključenostjo v cikel zelenih, eko in pravičnih dejavnosti. A ne gre le za dejanja, ki jih kažemo navzven kot statusni simbol, temveč  predvsem za to, da se ob tovrstnih dejavnostih dejansko počutimo dobro in skozi njih zdravimo svojega duha.

Tudi supanje je takšna inovacija v športu. Prvič poklekniti nanj in nato vstati se morda zdi strašljivo, sploh ko se prvih nekaj minut naše noge ne bodo nehale tresti in zibati z ene strani na drugo, vendar bomo potrebovali le nekaj minut več, da se nam usede v kri in se spoji s telesom.  In zakaj je ta način rekreacije tako fenomenalen? Ker pooseblja rek »zdrav duh v zdravem telesu«. Točno to ti namreč nudi.

VADBA ZA MOČNO TELO

Pri supanju ne gre le za nepremično stanje na deski, tudi če se po mirno gladini premikamo gladko in elegantno. Vsak zaveslaj pomeni vsoto kompleksnega delovanja celotnega zgornjega dela telesa, med tem ko naše telesno jedro nudi ravnotežje in stabilnost ob vsakem najmanjšem premiku stalno gibajoče podlage pod nami. Tudi naše noge ne počivajo, saj služijo efektivni stabilizaciji in so zaslužne za absorpcijo valov, ki so v interakciji z desko.

Supanje za močno in zdravo telo

SUPANJE JE TUDI KARDIO

Ne glede na to, kako eleganten se morda šport zdi z obale, sploh ko opazujemo suparje v romantičnih sončnih zahodih, pa je pravzaprav to aktivnost, v kateri naše telo ne počiva, temveč je stalno v pogonu in intenzivni pripravljenosti.

Pravilno zastavljena vadba in prehrana lahko s pomočjo supanja hitro pripomore k izgubi odvečnih kilogramov, okrepi naše telo, predvsem pa je zaslužna tudi za novo nabrano fizično vzdržljivost. Vse kar potrebujemo je, da si zastavimo določeno razdaljo in tempo, s katerim povišamo srčni utrip, ter že poženemo svoje telo v dobro mero zdrave fizične aktivnosti.

ZDRAVJE NAŠEGA SRCA IN OŽILJA

Morski zrak slovi po svoji zdravilni moči. Že samo zaradi takšne spremembe okolja bomo mestni ljudje hitreje prečistili svoja pljuča in lažje zadihali. V vsakršnem primeru, ne glede na izbiro lokacije za supanje, pa se bomo spustili v aktivnost, kjer pospešimo svoj srčni utrip in krepimo kondicijo svojega srca, posledično pa zmanjšali možnost za nastanek strdkov in kapi. Če našemu srcu priskrbimo takšno vadbo, ni dvomov, da se ne bi pomladilo za par let.

Supanje je sprostitev in vadba za močno telo

SUPANJE KOT REHABILITACIJA (ZA VSAK DAN)

Supanje lahko kategoriziramo kot gibanje brez leta, kar pomeni, da ostajamo v stiku s podlago. Več ali manj med supanjem ohranjamo stoječi položaj. Posledično se zmanjšajo možnosti težav s sklepi, a hkrati jih tudi krepimo skupaj s sklepnimi mišicami. Supanja je zaradi tega tudi odlična stranska vadba za vse aktivne športnike.

Skozi veslanje pomagamo tudi telesni biomehaniki, kajti ob tem aktivni obe polovici našega telesa in tako lahko postopoma popravljamo nastala odstopanja v položaju naših kosti in razlike v moči mišic. Dejansko ne obstaja boljše aktivnosti, ki bi sprostila v naravno pozicijo vaše utrujene in stalno napete pisarniške rame.

SUPANJE SPROSTI STRES

Verjetno ne poznaš človeka, ki ga šumenje vode in nežno gibanje vodne gladine ne bi pomirjalo. Na splošno verjetno ne obstaja človek, ki ga ne bi pomirjala sama narava. Kadar potrebujemo čas zase in odmik od sveta, je najenostavneje prijeti svojo zložljivo veslo in lahko opremo za supanje in se zapeljati na najbližje dostopno vodnato področje.

Zaradi svoje stabilnosti nam deska lahko že po parih zamahih z veslom nudi odlično ležišče, ki je popolnoma odmaknjeno no hrupnega sveta. V vse večjem razmahu je tudi joga na supu, s katero še dodatno pomirimo notranji nemir in pozabimo na vse skrbi, hkrati pa opravimo še vadbo, za katero bo naše telo še kako hvaležno. V vsakem primeru je sup deska mesto, ki se samo v sekundi spremeni v sanjsko mesto za meditacijo.

Za razliko od surfa, kjer je naša dinamika prevelika, da bi se ozrli naokoli, in za razliko od kajaka in kanuja, na supu stojimo in imamo posledično široko pokrito vidno polje. Če te pomiri že misel na eksotične otoke, kjer drsiš čez turkizno vodo in ob vsakem zavesljaju pod sabo zagledaš pravo eksplozijo pravljičnega morskega življenja, si predstavljaj, kako prijetno bi delo tvojemu duhu to v resnici.

Supanje je način sprostitve in sproščanja stresa

Zdi se, kot da bi brali o popolnem športu. In če smo iskreni, to pravzaprav tudi je. Na nas deluje sproščujoče in nas povezuje z naravo, s katero stik je v našem vsakdanu dandanes tako odsoten, poleg tega pa našemu telesu zagotovi trening stabilizacije, trening moči in kondicije, pomaga telesu povrniti naravno formo in prožnost, ter nam poleg potnih kapelj zagotovi še obilico sproščenega hormona sreče. Seveda je na vsakem posamezniku odločitev, kaj točno bo na deski počel. A karkoli to bo – od ležanja in branja knjige na njem, pa do lovljenja valov in dirkanja – vedno se bomo počutili srečne. In kaj je to drugega, kakor edino, kar si konec dneva želimo vsi ljudje.

 
novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Oblačila za supanje poleti

Ena od prednosti supanja je njegova vsesplošna uporabnost – lahko se odločiš za telovadbo, daljšo [...]

Prvič na supu: pa kaj če padeš vodo, saj je samo voda!

Te že dalj časa mika, da bi poskusil/a supati, a te je strah, da boš [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Zabava