SUPer avantura: 2 dnevno raziskovanje reke Kolpe s supom!

2 DNEVNO RAZISKOVANJE REKE KOLPE S SUPOM

Supanje ti poleg čudovitega načina rekreacije omogoča, da pobegneš v neznano in raziskuješ nova mesta ob in na vodi. Zlasti, ko gre za pokrajino, kjer je mobilni signal bolj »švoh«, nimaš druge izbire, kot da se odklopiš od ponorelega sveta in »priklopiš na naravo«. Takoj pozabiš, da moraš odgovoriti n-to število mailov, da te čaka en kup opravil, otroci, študiranje učnega gradiva, pisanje poročil,… tam si samo ti, tvoj sup, svež zrak, veterček, prizanesljiva voda in ribe. Ravno nekaj takega sva potrebovala. Kombinacijo oddiha, odklopa in aktivnosti.

 

IN PADLA JE IDEJA ZA NOVI SUPARSKI PODVIG!!

V Sloveniji imaš na razpolago kar nekaj čarobnih kotičkov. Mnogokrat je popolnoma spregledana zelena in razigrana, vendar tudi mirna reka Kolpa, kjer se jih (kot sem ugotovila tudi sama) nahaja kar nekaj. Vse kar potrebuješ je kak prosti dan ali dva, lahko tudi tri. 😊 In ravno v tem odprtem duhu, sva si s Simonom čas za spoznavanje te prelepe pokrajine, vzela tudi sama.

Simonu ni bilo treba reči dvakrat, on je vedno pripravljen na kampiranje in nove podvige. Naložila sva svoja Voyagerja 12’6 in Ride 10’6, spakirala šotor, spalki, energijsko polnovredno hrano in gorilnik, psa Jeannie in Bossa ter krenila proti Beli Krajini.

ZAKAJ SUPANJE PO REKI KOLPI?

Ker je zelo dolga in skrivnostna, na določenih predelih zelo hitra in adrenalinska, na drugih delih zavita in umirjena. Kolpa se ne razprostira le po nižini, kjer se ponekod nahaja le nekaj hiš, mlinov in kovačij ali manjši zaselki, ampak ima tudi svoj kanjon. Reko namreč obdajajo strma, ponekod celo prepadna pobočja. Zanimivo je, ker je zelena lepotica mejna reka, tako da nekaj časa veslaš malo po slovenski in malo po hrvaški strani reke.

Če si po duši (no, in po izobrazbi) biolog in zapovrh še naravovarstvenik, tako kot Simon, boš navdušen/a nad srečanjem s katero izmed ogroženih živalskih vrst, kot sta npr. vidra ali sulec. Da ne omenjava skorajda prvobitnega rastlinskega sveta. Simon mi je kar našteval, katere živali vse je opazil, za razliko od mene. Ravno zaradi naravnega bogastva je del od Starega trga do Dragoš ob reki zaščiten in spada v Krajinski park Kolpa in v evropsko omrežje posebnih naravovarstvenih območij Natura 2000.

 
Reka Kolpa - supaj z Bananaway

PRVI DAN SVA PRESUPALA 22 KM!

Ker sva v dobri formi (nenazadnje sem s Carolyn in Carlosom presupala pravi Plastic bottle sup maraton), sva s Simonom splanirala malo daljšo turo, se ustrezno pripravila in se odločila res dobro spoznati belokranjsko Švico, kot reko in njene sotesko imenujejo nekateri domačini. Preveslala sva jo v dveh delih.

Pot sva začela v osrednjem kanjonu Kolpe pri Fari. Šla bi lahko še višje, a je reka za suparje preveč vihrava oziroma je ta trenutek prenizka tudi za raftarje. Med potjo sva uživala ob pogledu na grad Kostel in dih jemajoča pobočja. Rečni tok je povečini umirjen, zato sva supanje razvlekla v celodnevno uživancijo s številnimi postanki. Tudi zaradi psov. Predvsem Boss, ki je šel z nami na takšno ekspedicijo prvič, je bil odmorov vesel. Če imaš psa tudi sam/a in si želiš, da te spremlja pri tej aktivnosti, si preberi blog 9 napotkov za varno supanje s psom.

S seboj sva vzela enormno količino pitne vode in energijske ploščice, čeprav sva vedela, da bo ob reki vsake toliko kakšna postojanka. Enako toplo priporočava tudi tebi, saj nikoli ne veš, kdaj zakruli v želodcu in ni fajn, da je punca lačna! In vmes je potrebno napolniti rezervoarje, nenazadnje sva se odločila presupati kar lepo dolžino.

Na svoji poti sva morala na nekaterih mestih večkrat sestopiti s supa oz izstopiti iz reke pred jezom. Del poti sva prehodila s supom pod roko. Malo po kamenju, malo po grmičevju. Zelo smo se zabavali pri iskanju varnega vstopa nazaj na vodo. Logistika namreč mora štimati za vse, za naju in za pse. Vmes sta se Boss in Jeannie odločila, da se malo otreseta, spraznita mehurje, spočijeta ali pa poigrata z ostanki palic iz vode. Tudi kopanje in prijetno osvežitev smo si privoščili. Kolpa namreč spada med najtoplejše in najčistejše reke v Evropi, ima med 22 in 24 stopinj, na nekaterih delih lahko tudi do 27 stopinj celzija.

Štejeva se med bolj pogumne suparje, zato sva nekatere miniaturne in zelo preproste brzice preveslala za svoj lasten užitek. Ni ga lepšega kot, ko da se preizkusiš, ali znaš oceniti, kjer je tisto pravo mesto za iti čez, se prepustiti toku in z nekaj zavesljaji pomagaš usmeriti sup v pravo smer. Se sprašuješ, kako psi prenesejo brzice? Jeannie jih naravnost obožuje, Boss se nanje šele privaja. Vendar s pravo pozicijo na supu, z nekaj izkušnjami in pripravami psa na tak podvig, se da vse. Bossa sem za daljše supanje pripravljala dve sezoni, ker je bolj občutljive narave. Vadila sem po metodah, ki jih učim v okviru tečaja Supanje s psom, tako da lahko pomagam tudi tebi in tvojemu kosmatincu.

Raziskovanje reke Kolpe s supom

SUPARSKI IZLET SE LAHKO PRELEVI V ROBINZONSKO AVANTURO!

Za raziskovanje najjužnejših slovenskih krajev in njene vode sva si s Simonom vzela dva dni časa. Ocenila sva, da je tura primerna najinim suparskim sposobnostim in trenutni pripravljenosti. Vedela sva, da si bova edino tako oddahnila in pozabila na čas. Plula sva v ritmu reke, se ustavljala, ko nama je bilo in ko sva želela in tako sva izbrala tudi svoje prenočišče. Po občutku. Lahko bi prespala na označenem šotorišču, bolj avanturistično, v »hotelu po milim nebom«, kot že kdaj v preteklosti, šla spat s kurami ter se zbudila brez budilke ob prvem svitu. Sva pa tokrat izbrala lušten kamp ob reki in dobila petje glavnega petelina na vasi za jutranje bujenje.

Svoj šotorček sva postavila tik ob Kolpi v Eko vasici Rinčica in Kampu Kanu. Gospodar Tine, ki z dušo in telesom čuti Kolpo in naravo ob njej, nama je kot za šalo stresal iz rokava številne zanimivosti o tamkajšnji reki in zgodbe iz Poljanske doline še dolgo v noč, ki je bila zanj kot že ničkolikokrat v sezoni zopet prekratka.

Spanje v kempu je del sup avanture

RADENSKE STENE ZA DOBRO JUTRO PRED NADALJNJIMI 24 KM

Nad Kolpo je kar nekaj razglednih točk, kjer te očara pogled na okolišče pečine, gozdove in čez sotesko. Zato sva krenila na Radenske stene, od koder se lepo vidi celotno Poljansko dolino. Med drugim sva pod streho spravila še jutranji rutinski sprehod s psi, ki so tako lažje presupali prihajajoči dan. Po obilnem zajtrku s slastnimi domačimi marmeladami in mesninami, sva dan nadaljevala s spustom po slikovitem spodnjem kanjonu reke Kolpe. Supala sva pod Sinjim vrhom proti Damlju, ravno tam kjer poteka najjužnejša pohodna pot tik ob Kolpi. Kot na zgornjem delu sva tudi tukaj morala prečiti kar nekaj jezov, a se je izplačalo.

Kolpa je reka dobrih duhov in energij. Naju so začarale njene kamnine in vodna gladina, ki nosijo sledi nekdanjega Panonskega morja. Zdelo se nama je, da sva v nekem drugem času. Ob osamljenem mlinu naju je prevzel občutek brezčutja. Okoli naju samo šumenje vode, ki je izpiralo iz naju staro in dajalo prostor za novo.

Iz zasanjanega ožjega kanjonskega dela, se je pred nama odpiral svet belokranjskega zgornjega korita reke Kolpe, ki se do Vinice razširi in kjer je reka dokaj plitva. Izstopila sva prav tam, kjer je bil strateški prehod čez reko proti Gorskemu Kotarju, in počakala najin transfer nazaj do kampa.

Supanje po reki kolpi - vsemi kuža s seboj!

SUPANJE, DRUŽENJE, SAMOTARJENJE, PLEZANJE, POLEŽAVANJE,... NI DA NI!

Ko si »doli«, tam pri tacah naše kokoškaste Slovenije, imaš občutek, da jo domači in tuji turisti spregledajo. Na in ob reki srečaš le malo ljudi, vsaj med tednom. Ob vikendih je bolj živahno. Ampak lahko najdeš kar nekaj »skrivališč« in največkrat jih odkriješ prav iz vode. Sama sem namreč bolj samotarske narave in se rada umaknem. Če sploh kje drugje, potem je tukaj miru v izobilju. Tudi za zgovornega Simona, ki ima rad družbo in dobre debate z domačini, je priložnosti več kot dovolj. Ali je to za šankom kakšne obrečne okrepčevalnice ali ob tabornem ognju v kampu. Med junijem in septembrom je tam najlepše in najprimerneje za suparje.

Kolpa naju je navdušila. S kolesi in tudi peš jo lahko do potankosti raziščeš. Simon si je za prihodnjič že nagledal nekaj sten, ki so primerne za plezanje. Na poti domov sva se še ustavila na razgledni točki Kozice, kjer sva strnila misli na pretekle dni. Zagotovo se še vrneva.

OGLEJ SI ŠE VIDEO POTEP!

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

SUPopis: spust in supanje po Dravi od Markovcev do Borla

Odpravi se na krajši spust in supanje po Dravi in raziskovanje Podravja v okolici Ptuja. [...]

10 koristi, ki jih za tvoje telo prinaša SUP joga!

“Joga na sup deski? Ali se hecaš? Že na joga blazini komaj naredim vse joga [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Lokacije

2 thoughts on “SUPer avantura: 2 dnevno raziskovanje reke Kolpe s supom!

Comments are closed.