SUPopis: spust in supanje po Dravi od Markovcev do Borla

Odpravi se na krajši spust in supanje po Dravi in raziskovanje Podravja v okolici Ptuja. Preizkusi se na kateri izmed manjših brzic na odseku med Markovci in gradom Borl. Drava te bo zapeljala s svojim mirnim tokom in prijetno okolico.

Oktobrski izlet na zlato lepotico - Dravo

Odkar imamo pri nas indijanska poletja, s Simonom vedno izkoristiva čudovite jesenske dni za supanje v Sloveniji. No, vsaj tisti toplejši del dneva med 11. in 17. uro. Nič se nisva spraševala, kaj bova počela, ampak bolj, kam bova šla.

3 filtri so definirali najino izbiro:

  1. Lokacija, ki nama je blizu, živiva namreč v Gornji Radgoni.
  2. Krajša razdalja za supanje, taka popoldanska, za po kosilu.
  3. Lokacija, kjer še nisva supala.

Na Dravo greva, ker nama je usojena!

S Simonom sva odraščala v deželi ob Muri in oba srednjo šolo obiskovala v Mariboru. Kasneje sva jo sicer vsak po svoje mahnila po Sloveniji in ko je Simon dobil novo službo v Mariboru, so mu sodelavci rekli:«Natančno si jo poglej, ker jo boš gledal še nekaj časa!«. Njegovo delo je namreč tesno povezano z rekami na tem območju. K Dravi pa je vedno bolj vleklo tudi mene, kjer sem sedaj učiteljica supanja. Drava naju je združila in sedaj plujeva in skupaj raziskujeva to zlato lepotico, ki se je mnogi izogibajo.

Kako se pripraviti za supanje po Dravi?

Dolžina reke Drave v Sloveniji znaša 133 km. Doslej sem jo preveslala že skoraj polovico. Preberi kako smo se lotili 42 km dolgega izziva s Carolyn in Carlosom na maratonu s supom iz plastenk.

Suparjem na Dravi predstavljajo izziv predvsem elektrarne. Od skupno 22ih jih je na slovenskem območju kar 8. Zato je dobro poizvedeti, kje se le-te nahajajo in kje so varna in dostopna vstopno-izstopna mesta. Z elektrarnami je povezan tudi pretok reke in nivo vode, ki ga je potrebno preveriti pred spustom in supanjem po Dravi.

Podatke najdeš na spletni strani Dravskih elektrarn (Jez Markovci), ki regulirajo pretok reke. Načeloma je enak skozi celo leto, 10 m3/s, le pozimi ga znižajo na 5 m3/s. Izjema so le pomladni meseci in v primeru velikega deževja, ko je pretok večji.

Pogledati je potrebno tudi zadnje podatke o temperaturi in nivoju vode hidrološke postaje Borl, podatke najdemo na spletni strani ARSO. V stari strugi reke Drave je nivo vode zmeraj izjemno nizek (razen po padavinah), saj večino vode steče v kanal hidroelektrarn. Super je, če je višji od 50 cm.

Sup izlet sva začela v Šturmovcu

Na poti do vstopno-izstopnega mesta sva najprej skočila v Krajinski park Šturmovec. Njegova pokrajina spominja na negovani grajski park in je pribežališče številnih živali. V njem najdemo rastline, ki so na rdečem seznamu redkih in ogroženih vrst. Si vedel/a, da v parku do sredine maja najdeš tudi divje orhideje. In da so ornitologi zabeležili kar 234 vrst ptic? Ne moreš si misliti, kako lepo vzdušje naredijo ptice!

 

2 urni sprehod po vodi do izliva reke Dravinje in gradu Borl

Vstopno mesto v Novi vasi pri Markovcih (malce za jezom) sva si ogledala že med najinim prejšnjim obiskom. Priporočljivo je preveriti, kje lahko pustiš avto, saj v bližini ni javnega parkirišča. Do vode se je potrebno malce sprehoditi po neurejeni poti. Možnost imaš vstopiti pri manjšem mrtvem rokavu ali se spustiti do reke po kamnih, saj nabrežje ni prav visoko.

 

Opis spusta po reki in pogoji

Na 7 km odseku, ki je prevozen s supom, se nahaja 5 manjših brzic. Tok v tem delu je skozi celo leto umirjen. Po dveh kilometrih od začetka te poti pridemo do izliva Dravinje v Dravo. Na stičišču obeh rek se čuti moč pritoka, vendar je ta zmeren. Z malo več angažmaja sva lahko zaveslala proti toku v Dravinjo. Po 500 metrih je bil nivo vode prenizek, zato sva se vrnila nazaj v Dravo. Imela sva občutek, da sva sredi divjine, saj v vidnem polju ni bilo nobene hiše, le obronki Haloz. Veslala sva naprej proti gradu Borl, kjer sva zaključila najin sup izlet. Izstopila sva na desnem bregu reke, pred mostom v vasi Dolane.

Pristna narava blizu civilizacije je pravi luksuz

Vse se sveti kot zlato v tem letnem času zaradi porumenelega listja. Ugotavljala sva, kako elektrarne spreminjajo značilnosti reke iz leta v leto. »Ta del je bil pred 5-imi leti povsem drugačen,« je pripomnil Simon. Dravo je po temperamentu primerjal s Kolpo. Supanje med Markovci in Borlom ni primerno za popolnega začetnika. Je dovolj enostavno, vendar moraš imeti za seboj vsaj nekaj suparske kilometrine, da se znajdeš v različnih situacijah na vodi.

Supanje po novem odseku je kot flirtanje s fantom ali punco, ki ti je všeč. Vznemirljivo je. Ne veš točno, kaj te čaka. Prepustiš se in zaupaš sebi, z zavedanjem in globokim spoštovanjem do vode. Vedno se malo spogleduješ z brzico – a naj jo obhodiš ali raje zajezdiš? Če rad/a malce dvigneš svoj pulz in si dovolj vešča supanja, se pelješ čez brzico. Če te je strah, pa enostavno vzameš sup pod pazduho in ga neseš tistih nekaj metrov.

Kaj je še dobro vedeti pred spustom in supanjem po Dravi?

Spust po reki zmeraj zahteva nekaj več organizacije glede prevoza, saj izstopno mesto ni enako vstopnemu. V večini primerov se s Simonom sama organizirava in en avtomobil parkirava ob koncu poti, z drugim se zapeljeva na začetek. Razmisliti je treba, kje potrebuješ katera oblačila in obutev in biti pozoren, da imaš vse ključe od avtomobila pri sebi.

Kaj obleči za supanje jeseni?

Nič nimam proti kopanju v Dravi, a me je temperatura vode (13 stopinj celzija) prepričala, da sem oblekla najdebeležji neopren, ki ga imam (5mm). Ker je bila temperatura zraka okrog 20 stopinj celzija, mi je bilo v tem neoprenu malce prevroče. Zato sem si ga nadela do pasu, zgoraj pa oblekla tričetrtinsko majico iz lycre. Načeloma zaradi nizke temperature vode to ni najboljša odločitev – bolje bi bilo kombinirati neopren Long John/Jane s tanjšo neoprensko majico, vem za naslednjič.

Simonu so bile dovolj neoprenske hlače do kolen, ki lepo pokrijejo ledveni del, ki jo je pokombiniral z neoprensko majico. Obula sva neoprenske čevlje bolj zaradi terena, kot hladne vode, da sva lažje prečkala brzice. Preberi si tudi kaj obleči za supanje jeseni ali pozimi.

Po supanju v Haloze, k Palaski na kremšnito ali na Ptuj

Sup izlet si lahko popestriš še z odkrivanjem Haloške planinske poti, ki se začne pri gradu Borl. Grajski grič je s svojo okolico bolj kraj duhov, kot karkoli drugega. Čeprav ima tudi to svoje čare. Sicer pa planinska pot vodi vse do Donačke gore in še malce dlje in ima številne vmesne cilje.

Za pohajkovanje si je dobro rezervirati kak dodaten dan ali popoldan. Se pa da prehoditi vsaj en kos poti do bližnje kapelice. Od tod so namreč čudoviti razgledi na Dravsko dolino. Preden greš na supanje v tem delu ali ko se vrneš nazaj po avto, obvezno obišči Okrepčevalnico Palaska v Novi vasi pri Markovcih, kjer imajo okusne domače kremšnite. Če obožuješ zgodovino in pridih nekega drugega časa, se sprehodi po najstarejšem slovenskem mestu – Ptuju.

Najboljši odsek Drave za sup raziskovalce začetnike

Medtem ko sva se nastavljala soncu na klopci ob gradu Borl, sva sklenila, zakaj je odsek Drave med Markovci in gradom Borl najbolj kul za sup raziskovalce začetnike:

  • S 7 km ravno prav kratek za začetno supanje na reki.
  • Ponuja izzive z manjšimi brzicami.
  • Možnost prehoditi brzice za tiste, ki jih ne želijo prepeljati.
  • Dovolj mest ob in prodišč na reki, da se ustaviš, počivaš in uživaš v trenutku.
  • Pritok manjše reke v večjo (Dravinje v Dravo) je prava popestritev na izletu.

In nato sva snovala načrte za prihodnje supanje po Dravi in drugod. Le kam naju bo vodila pot? Spremljaj blog. 😉

Oglej si tudi video iz supanja po Dravi med Markovci in gradom Borl.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

Morda te zanima še

Zakaj na počitnice v Grčijo z avtodomom in supom?

Grčija je ena od tistih držav, ki nikoli ne razočara, saj vsak najde nekaj zase. [...]

Najlepši spomladanski sup pobegi

Četudi se marca in aprila pri nas stopinje gibljejo okoli 10, pa ni treba na [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Lokacije