Tehnika supanja: spoznajmo 5 faz zavesljaja

5 faz zaveslaja pri supanju

Poznavanje tehnike supanja oz. pravilnega zaveslaja nam pomaga, da se z manj napora premikamo hitreje, da z obremenitvijo pravih mišičnih skupin lahko veslamo dlje ter da se izognemo bolečinam.

Čeprav je supanje enostavna aktivnost, je pravilen suparski zaveslaj kompleksen, zahteven tudi za najbolj izkušene suparje. Za lažje razumevanje veslanja, ga bomo razdelili v 5 faz zavesljaja.

5 faz zaveslaja pri supanju

Suparski zaveslaj lahko razdelimo na 5 faz:

  1. faza: REACH oz. IZTEG – ko z veslom sežemo naprej oz. trenutek preden list vesla potopimo v vodo.
  2. faza: CATCH oz. VBOD – trenutek, ko list vesla potopimo v vodo.
  3. faza: POWER oz. ZAVESLJAJ – dejanski zaveslaj, ko generiramo največ moči.
  4. faza: EXIT oz. IZHOD – trenutek, ko list vesla izstopi iz vode.
  5. faza: RECOVERY OZ. VRAČANJE – del zaveslaja, ki nas ponese proti naslednjemu zaveslaju oz. ko se z veslom vračamo v prvo fazo.

Razdelajmo faze zaveslaja malo bolj konkretno

Reach: za dober zaveslaj je ključen dober reach. Če z veslom segamo le malo pred prste na nogi, bo veslo naredilo prekratko razdaljo in ne bo moglo generirati dovolj moči, da bi bil zaveslaj učinkovit. Dlje kot sežemo, bolj bomo lahko pri zaveslaju učinkoviti.

Catch: za dober zaveslaj je ključno, da veslo čim hitreje potopimo v vodo. Veslo bi moralo vstopiti v vodo tako hitro, kot da s sulico želeli ujeti ribo. Hitro in gladko. Če vidiš, da pri zaveslaju veslo šprica, je to tak hiter znak, vbod ni pravilen.

Power: za dober zaveslaj je ključno, da v tej fazi damo od sebe nekaj energije.

Exit: za dober zaveslaj je ključno, da zaveslaj ni predolg. Veslo moramo iz vode izvleči pri petah in nič kasneje, saj od pet naprej zaveslaj ni učinkovit.

Recovery: za dober zaveslaj je ključno, da je veslo nazaj na 1. fazi čim hitreje. To pomeni, da vesla ne dvigujemo z njim ne mahamo na okoli, pač pa da je pot vesla čim krajša.Vsaka faza posebej je v resnici enostavno razumljiva, ko pa jih moramo povezati, pa naloga postane zahtevnejša, ker se vsaka mala napaka na celotni tehniki pozna.

Tehnika supanja

Zakaj je pomemben pravilen in močan zavesljaj?

Dobra tehnika supanja in močan zavesljaj sta pomembna:

  • da smo pri veslanju bolj učinkoviti, bolj odzivni, manj utrujeni,
  • da se z boljšo tehniko premikamo tudi takrat, ko nas presenetijo zahtevnejši pogoji kot sta močan veter in rečni/morski tok,
  • da izločimo napake, ki vodijo do poškodb oz. bolečin v ramah, hrbtu. Pri supanju poškodbe ne nastanejo čez noč, ampak se s slabo tehniko počasi nalagajo.

Pri celotnem zavesljaju je zelo pomembno, da se naučimo namesto rok uporabljati večje trup in večje mišične skupine.Pri osvajanju pravilnega zaveslaja, ti lahko pomagajo Bananaway inštruktorji. Tečaj tehnika supanja poteka v treh zaporednih srečanjih, da vsak teden osvojeno fazo lahko tudi piliš, poleg 5 faz zaveslaja pa se naučimo tudi učinkovite manevre in obrate.

Blogi, ki te utegnejo zanimati

4 nasveti za bolj pravilno supanje

Ko supamo prvič, največ truda in pozornosti vložimo v to, da se na sup deski [...]

7 nasvetov za bolj pravilno veslanje na supu

Začetki supanja so zelo enostavni, zato se prvih korakov posamezniki lotevajo večinoma sami. A nekaj [...]

13 najpogostejših napak suparjev začetnikov

Vsak novopečeni supar med spoznavanjem supanja naredi kakšno napako. Ampak katere so najpogostejše napake suparjev [...]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja