Testirali smo: napihljiv 10’7 WindSUP MSL in napihljivo jadro iRig

Test napihljiv windsup red paddle in napihljivo jadro irig

Red Paddle-ova multi-funkcionalna napihljiva deska WindSUP ni namenjana samo veslanju, ampak tudi supanju z vetrom. Na spodnji strani ima sup namreč opcijo namestitve dodatnega sredinjskega smernika in na zgornji strani pa nastavek za pritrditev jadra.

Prednosti napihljivih izdelkov je prepoznala tudi windsurf industrija in tako je zelo znan proizvajalec windsurf jader Arrows naredil lahko napihljivo jadro, ki ga lahko pritrdimo na sup desko. Preveri, kako sta se sup deska in jadro odrezala na testu dveh rekreativcev.

Testirali smo: 10’7 WindSUP in iRIG

Test sta izvedla: Jaka Oman in Anita Pokorn Oman, neodvisna ljubitelja kajtanja in windsurfanja.

Jaka in Anita o testu: testirala sva windsup desko Red Paddle 10’7 WindSUP, ki ji lahko namestimo dva smernika:

  • standardnega zadaj, ki ga namestimo vsakič, ko se s supom odpraviš na vodo in
  • enega na sredini sup deske, ki ga namestimo v primeru, da bi s supom radi windsurfali.

Drugi smernik nam omogoča lažjo vožnjo v veter in boljšo oporo v močnejšem vetru.

Poleg winsup deske sva testirala tudi jadro Arrows iRIG ONE, ki je na voljo v 4 različnih velikostih (XS, S, M in L). Pravega izberemo glede na velikost surferja – velikost XS je namenjena otrokom do 6 leta, S je že primerno za mladino od 120 cm, velikost L pa bo primerna tudi za večje fante do 200 cm.

Midva sva preizkusila velikost M za velikosti med 140 cm in 180 cm. Jadro se zelo enostavno napihne s pumpo za sup desko in potrebnega ni prav nobenega dodatnega znanja.

SPOT IN POGOJI ZA SUPANJE

Opremo sva v vodo postavila na zadnji topli vikend lanske jeseni v Izoli, kjer se je tekom dneva razvil prijeten jugo večinoma z močjo okrog 10 vozlov, je pa v nekaterih sunkih dosegel tudi 15 vozlov. Veter je pihal v smeri vzporedno z obalo (side shore), kar je gotovo tudi najboljša smer glede na obalo (še posebej v primeru, če se z windsupanjem spoznavaš prvič).

Gotovo se sprašuješ, ali greš v vodo z jadrom in veslom ali samo z jadrom. Na to bova odgovorila malo kasneje!

AKCIJA NA WINDSUPU!

Po uvodu, v sklopu katerega sva spoznavala opremo, je bil čas za akcijo. Windsup set in ostalo opremo sva enostavno odnesla v vodo, sestavila desko in jadro. Vse skupaj je zelo lahko in enostavno za sestaviti. Potem moraš stopiti na windsup desko, brez pravega napora dvigniti jadro in se odpeljati. Užitek se začne.

Principi so identični winsurferskim in če imaš o tem vsaj nekaj znanja, tukaj ne boš imel/a težav. Že ob rahlem vetru (8-10 vozlov) lahko razviješ lepo hitrost, ki jo z veslom bolj težko dosežeš. Vse skupaj je zelo igrivo in lahko se zabavaš z obrati v veter, obrati z vetrom, s heli tack obrati, pa obrati za 360 stopinj z jadrom so izvedljivi.

Windsup gre tudi lepo v veter. Najbolj optimalna hitrost vetra je okoli 10 vozlov – v manjšem vetru (manj kot 7-8 vozlov) gre deska težje v veter (ampak še vedno gre), pri močnejšem vetru pa deska niti ne potuje toliko hitreje, ampak samo bolj “brodi” . Prav zato je v za močnejši veter priporočljiv model Windsurf 10’7 oz. Windsup set.

WINDSUP IZKUŠNJA

Čar vsega skupaj je, da je windsup oprema zelo lahka. Če ti jadro za sup pade v vodo, ne boš izgubljal/a energije z vlečenjem, saj zaradi napihljive konstrukcije jadro ne potone. Windsup jadro je lahko in ga takoj potegneš iz vode.

Celoten windsup set nima zelo trdih delov in se tako zelo težko kam resno udariš. V igri z jadrom bodo uživali otroci in punce, ki so windsurf zaradi fizičnega napora do sedaj gledali bolj postrani in od daleč.

Prav zaradi vsega omenjenega bi sup desko z napihljivim jadrom priporočala tako posameznikom, ki bi se v lahkem vetru, ki ga je na Jadranu poleti zelo veliko, radi pozabavali na morju, kot tudi za družine, ki bi radi svojim otrokom predstavili nov zelo zabaven šport in jim tako popestrili počitnice. Užitek in zabava sta zagotovljena.

KAJ PRIPOROČAVA?

Priporočava, da se na vodo odpraviš z jadrom ali z veslom. Veslo bi sicer lahko peljal/a seboj in ga nekako pritrdil/a na desko, vendar ti bo v napoto pri prestopanju pri obratih. Prav tako pa boš moral/a jadro za sup spustiti, če želiš veslati, saj je veslanje z napihnjenim jadrom nemogoče.

Prav tako bi ti svetoval/a, da se z jadrom ne odpravljaš na daljše odprave in se raje zabavaš v bližini (200m okoli) točke, kjer si štartal/a.

Če ničesar ne veš o vetru, jadranju ali windsurfanju, se pred prvim poizkusom posvetuj z izkušenimi. Obstaja nekaj zakonitosti, trikov in nasvetov brez katerih se boš pošteno namučil/a.

Če se ti kdaj na sup deski ni dalo toliko veslati, je windsup nekaj kar moraš nujno preizkusiti. Prepričana sva, da boš navdušen/a, kot sva bila tudi midva.

Izkušnja še v sliki 🙂

Novo 2019 - 10'7 WindSUP in Windsurf

Če se zanimaš za multifunkcionalni sup, ki je naklonjen tudi vetru, lahko izbiraš med modeloma 10’7 windSUP, ki sta ga testirala Jaka in Anita ter 10’7 windsurfom, ki predstavlja še bolj dodelano desko.

Modela se razlikujeta predvsem v tem, da ima WindSUP dva manjša smernika, Windsurf pa prostor za umestitev sredinske kobilice (le takrat, ko gremo windsurfat), zaradi katere deska še bolj drži smer in se obnaša kot profesionalna windsurf deska. Oba supa sta izjemno stabilna, zato sta primerna za vse začetnike in tudi bolj napredne uporabnike.

WINDSUP SET ZA ZAČETNIKE

Windsup set za začetnike vključuje windsup 10’7 in inovativno napihljivo jadro iRig. Ta komplet je popolna izbira za tiste, ki se želijo podati v svet windsupanja. Windsup deska je izjemno lahka in vsestranska, medtem ko je napihljivo jadro iRig enostavno za uporabo in se zloži na izjemno majhno velikost.

Napihljivo jadro je na voljo v treh različnih velikostih, prilagojenih glede na vašo višino in izkušnje na vodi. Zato lahko izberete pravo velikost, ki vam omogoča udobno in stabilno supanje z jadrom. Za več informacij in nakup si oglejte našo spletno stran.

WINDSUP SET ZA TUDI ZA MOČNEJŠI VETER

Predstavljamo vam windsup set, ki je namenjen tudi močnejšemu vetru. Ta set vključuje windsup desko 10’7 in vrhunsko jadro za sup Red Paddle Co Ride. Ta kombinacija vam omogoča, da se podate na vodo tudi v bolj zahtevnih vremenskih pogojih.

Windsup deska je zasnovana za zagotavljanje stabilnosti in nadzora, tudi v močnejšem vetru. Red Paddle Co Ride jadro pa je narejeno iz kakovostnih materialov, ki mu omogočajo odlično zmogljivost in trajnost. Z uporabo tega windsup seta boste lahko maksimalno izkoristili svoje windsurfing sposobnosti in uživali v hitrih vožnjah po valovih.

prenesi vodič, ki ti bo pomagal pri izboru prave sup deske

Razlike med napihljivimi sup deskami so zelo velike. Z brezplačnim vodičem smo poskrbeli, da v svet supanja vstopiš dobro informiran/a.

naroči brezplačni vodič

vabimo te na testne dneve!

Testni dnevi sup desk Red Paddle Co. in drugih proizvajalcev bodo potekali na različnih lokacijah po celi Sloveniji. Vabljen/a, da se nam pridružiš in deski preizkusiš tudi sam/a!

preveri lokacije
novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Katere bolj adrenalinske oblike supanja poznamo?

Tudi v Sloveniji je supanje v zadnjih letih postalo zelo popularen šport in navdušuje veliko [...]

Kaj je leash in zakaj je obvezna oprema za supanje?

Varnostna vrvica ali leash bi moral poznati vsak supar, saj je del obvezne opreme za [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema