Vesla za supanje: kakšna poznamo?

Vesla za supanje_kakšna poznamo?

Suparji zelo veliko pozornosti namenimo izbiri sup deske, premalo pa veslu za supanje, ki so prav tako zelo pomembna ali celo bolj. Veslo namreč držimo v rokah, zato je pomembno, da je čim lažje, da čim manj obremenjujemo roke in ramenski obroč ter da lahko z manj napora veslamo dlje in dalj časa.

1. Tipi sup vesel

 

1 DELNO FIKSNO VESLO

Veslo v enem kosu, ki se prilagodi/odreže na višino lastnika vesla. Fiksno veslo si najpogosteje omislijo tisti suparji, ki veslajo zelo pogosto na istih lokacijah (zato ne potrebujejo potovalnega vesla) ali pa jih zelo moti vsakršen premik pri nastavljivih veslih, zato le te eliminirajo s celim kosom. Fiksna vesla najpogosteje vidimo v rokah rednih rekreativcev, tekmovalcev in suparjev na valovih.

2 DELNO NASTAVLJIVO VESLO

Veslo iz dveh delov, ki se nastavi po višini. Nastavljivo veslo je priročno, ker ga lahko uporabljajo ljudje različne velikosti.

3 delno potovalno veslo Red Paddle co

3 DELNO POTOVALNO VESLO

Veslo iz treh delov, ki se lahko nastavi po višini, hkrati pa se držalo razstavi na dva dela, kar pomeni, da celotno veslo lahko pospravimo v torbo skupaj s supom. Potovalno veslo je zaradi priročnosti pri shranjevanju in prenašanju najpogostejša izbia suparjev.

2. Razlike v materialu in načinu izdelave

Sup veslo ne pride v paketu s sup desko, saj so razlike med vesli res velike in je zato izbira prepuščena vsakemu posamezniku. Pri izbiri vesla moramo biti pozorni na:

  • uporabljen material: aluminij, plastika, steklena vlakna, les, karbon, superkarbon. Teža vesla je odvisna od izbranega materiala oz kombinacije različnih materialov – bolj se nagibamo k steklenim veslom in karbonu, manj pa k aluminiastimi vesli, ki so najtežja in hitreje potonejo (mnoga so zato ojačano s peno). Teža vesla je zelo pomembna, lažje kot je, z manj napora bomo veslali in manj verjetno bo prišlo do poškodbe ramenskega obroča. Lažje kot je veslo, višja je cena.
  • obliko in velikost lista: običajna solzica, list z izrazitimi “rameni” oz podaljšan list za višje in močnejše ljudi. Bolj kot na samo obliko lista moramo biti pozorni, da le-ta ni prevelik, saj zajemamo preveč vode in se hitro utrudimo. Ob pogostejšemu supanju zelo hitro pride tudi do obrabe ramenskega obroča. Ne samo zaradi višine, pač pa zaradi prevelike velikosti lista morajo otroci imeti otroško veslo.
  • obliko držala: okroglo, ovalno. Pomemben je tudi obseg držala, saj nas lahko začne žuliti predel med palcem in kazalcem. Od uporabljenega materiala je odvisna tudi trdnost ali fleksibilnost vesla.
  • obliko ročaja: golf, T držalo. Pomembno je, da ročaj ni prevelik, saj nam nenehno uhaja oz drsi iz roke.

Veslo je zato najbolje prijeti v roko in pogledati, da nam vse dimenzije ustrezajo.

Predvsem je pomembno, kako kvalitetno je veslo narejeno. Če se na vseh stikih premika in če je slabo lepljeno, bo sup izkušnja slaba in ga bomo morali zamenjati. Pozorni moramo biti tudi na kombinacije materialov. Če je veslo prodaja kot karbonsko, še ne pomeni, da je veslo karbonsko v celoti.

3. SUPboarder naredi primerjavo sup vesel

Specializirani medij SUPboarder.com je pripravil natančno primerjavo različnih vesel Red Paddle Co. Izkušeni suparji so vesla uporabljali več kot en mesec in ugotovili naslednje:

 

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema