Zakaj je razvijanje ravnotežja za otroka tako pomembno?

Razvoj ravnotežja pri otrocih

Sup se nenehno premika in povzroči rušenje ravnotežnega položaja, ki ga moramo vedno znova vzpostaviti nazaj. Razvoj ravnotežja in koordinacije je pri otrocih zelo pomembno, k izboljšanju slednjih pa otroku lahko pomaga tudi sup.

ZAKAJ JE POMEMBEN RAZVOJ RAVNOTEŽJA PRI OTROCIH?

Lahko bi rekli, da so otroci pri padanju pravi eksperti. Zdi se, da se pri vsem svojem početju srečujejo s pojmom gravitacija in kaj ta pomeni.

Razvoj ravnotežja pri otrocih je pomemben, saj jim pomaga pri vsakodnevnih izzivih in jim pomaga, da bolje razvijejo svoje motorične sposobnosti in so bolj uspešni pri različnih športih. Na drugi strani dobro ravnotežje otroku pomaga tudi pri samozavesti, saj se lažje sooča z vsakodnevnimi izzivi tudi na igrišču, ko se igra z vrstniki.

S pravimi vajami in prijemi lahko tudi pri malo bolj štorastih otrocih razvijemo ravnotežje.

Razvoj ravnotežja pri otrocih

5 VAJ, KI BODO POMAGALE OTROKU PRI RAZVOJU RAVNOTEŽJA

Ravnotežje je pri predšolskih otrocih relativno slabo razvito in iz tega razloga je otrokom potrebno dajati naloge, kot so hoja po ravni črti, stoja ali skakanje po eni nogi, hoja po debeli vrvi po ozki gredi in podobne.

1. STOJA NA ENI NOGI

Otrok naj stopi na eno nogo, drugo pa dvigne čim višje in poskuša čim dlje držati ravnotežje. Vajo lahko naredimo težjo tako, da mora otrok zamižati.

2. HOJA PO VRVICI ALI ČRTI

Otroku po tleh napnemo vrvico in mu naročimo naj hodi po njej tako, da daje eno nogo pred drugo.

3. LASTOVKA

Tudi lastovka je super vaja za ravnotežje. Otrok naj stopi na eno nogo s celim stopalom in odroči roke. Trup gre v predklon, drugo nogo medtem iztegne. Pogled naj bo usmerjen naprej v eno točko in čim dlje naj skuša ohraniti ravnotežje.

4. POČEPI

Res je, tudi navadni počepi lahko pomagajo pri ravnotežju. S počepi okrepimo meča, kolena, stegenske mišice, izboljšamo stabilnost hrbtenice in okrepimo trebušne mišice.

5. HOJA PO NESTABILNIH POVRŠINAH IN PO SLACKLINE-U

Otrok naj se sprehodi po nestabilnih površinah (na primer nastavi mu blazine, vrečke za sedenje ali odeje na tleh), lahko tudi po mivki, tako bo moral držati ravnotežje med hojo.

Za starejše otroke priporočamo tudi hojo po slacklinu, saj ima na telo veliko pozitivnih učinkov, med drugim tudi izboljšanje ravnotežja. Ravnotežje je seveda bistvo slacklininga. Gre za dinamično ravnotežje, saj »gurtna« nenehno niha. In na začetku bo problem že samo stati na slacklinu, postopoma pa se bo otrok naučil obvladati ravnotežje in se bo brez težav sprehajal po gurtni.

 
SUPANJE ODLIČNA AKTIVNOST ZA RAZVIJANJE RAVNOTEŽJA PRI OTROCIH

Kot smo že omenili je osnovna ideja supanja obdržati ravnotežje na zibajoči se deski. Pri tej vodni aktivnosti je dejavno skoraj celo telo, od prstov na nogi za ravnotežje do glave, ki je usmerjena v smer veslanja. Če otrok na začetku težko drži ravnotežje, lahko vesla kleče ali stoje ter potem vstane, ko se začne na deski počutiti bolj samozavestno.

Supanje že samo po sebi izboljšuje ravnotežje, a če želimo otroku postaviti še poseben izziv mu predstavimo par vaj, s katerimi bo na supu še okrepil ravnotežje.

Supanje je vsekakor aktivnost od katere lahko tudi otroci odnesejo resnično veliko. Če nisi povsem prepričan/a, kako svojemu otroku predstaviti to zabavno vodno aktivnost, ti predlagamo, da si prebereš naš pretekli blog, kjer najdeš nekaj nasvetov za supanje z otrokom.

 
Best family summer activity on Bohinj lake
Prispevek je objavljen v kategorijah: Zabava