Zakaj na počitnice v Grčijo z avtodomom in supom?

supanje v Grčiji

Grčija je ena od tistih držav, ki nikoli ne razočara, saj vsak najde nekaj zase. Ponuja namreč veliko, od čudovitih plaž, možnosti za aktivno preživljanje počitnic in tudi odlično hrano. Da lahko raziščeš čim več njenih skritih kotičkov, ti predlagamo, da se letos odpraviš v Grčijo kar z avtodomom. Seveda pa ne pozabi na sup!

ZAKAJ Z AVTODOMOM DO GRČIJE?

  1. Ker se lahko veliko premikaš, raziskuješ ter obiščeš veliko novih in zanimivih krajev.
  2. Ker imaš veliko več svobode, da potovanje prilagodiš svojim željam.
  3. Ker se lahko na poti do Grčije ustaviš še na dodatnem postanku ali dveh, si pogledaš kakšno stvar ali se odpraviš supat na kakšen zanimiv spot.
  4. Ker nimaš težav z rezervacijo hotelov in apartmajev.
  5. Ker se ti bo na potovanju več dogajalo.
  6. Ker če  ti med potovanjem zmanjka energije, lahko brez težav na enem mestu ostaneš več dni in pot nadaljuješ, ko se ti zahoče.
 
Supanje v Grčiji

Z avtodomom se lahko v Grčijo odpraviš po treh različnih poteh:

  • Prva je preko celine, kar po sredi: Pelješ se preko Hrvaške, v Srbijo in preko Makedonije v Grčijo. Zagotovo se ti obeta slikovita pot, ustaviš pa se lahko tudi v kanjonu Matka, ki je super za supanje. Postanke prilagodiš svojim željam.
  • Druga pot prav tako vodi po celini, ampak ob obali: Pot začneš na Hrvaškem in uživaš v slikoviti obali naših južnih sosedov. Kakšen postanek lahko narediš v Črni Gori ali pa nadaljuješ pot naprej preko Albanije v Grčijo. Postanke prilagodiš svojim željam.
  • Tretja je za tiste, ki prisegajo na udobje: Hitrejša in manj avanturistična, a veliko bolj udobna je pot s trajektom iz Italije.

Prvi dve možnosti ti bosta vzeli kakšen dan, dva več ali mogoče celo teden, odvisno seveda koliko postankov si privoščiš na poti. Bo pa sama pot zelo zanimiva in zagotovo ti ne bo žal.

ZAKAJ JE GRČIJA IDEALNA ZA SUPANJE?

S 13.676 km obale (največ v Evropi in 11. na svetu), s 6.000 otoki, 63 jezeri in 27 rekami je Grčija edinstveno mesto za supanje. V Grčiji najdeš najrazličnejše plaže, a zagotovo niti ena ne bo razočarala s svojim lepotami.

Kdaj je najboljši čas za supanje? Večina ljudi se na dopust v Grčijo odpravi poleti, a pomlad je veliko bolj primerna, saj ni tako vroče, pa še turistov je manj. Če se v Grčijo odpraviš supati, moraš najprej preučiti, kako se na območju kamor greš obnašajo lokalni vetrovi. Pot je treba skrbno preučiti in načrtovati, saj so nekateri predeli bolj kot za supanje na primer primerni za kajtanje.

SUPANJE V GRČIJI: 3 IDEJE ZA SUP DESTINACIJE?

1. ČEZ ALBANIJO DO LEFKADE IN DO KEFALONIJE

Grčija je že sama po sebi znana po plažah in morju, ampak prav otok Lefkas ima nekaj plaž, ki ti bodo resnično vzele sapo. Ne le, da se uvrščajo na seznam najlepših v Evropi, dve med njimi (Porto Katsiki in Egremni), uvrščajo celo na seznam najlepših na svetu.

Zakaj ravno pot preko Albanije? Ker se lahko ustaviš v kanjonu Koman. Supanje po jezeru Komani, umetnem akumulacijskem jezeru na reki Drin je resnično posebno doživetje.

NASVET: Na poti na otok Lefkada ne smeš mimo samostanov v Meteori, ki mogočno kraljujejo na vrhu gladkih skal iz peščenjaka. Že od nekdaj burijo domišljijo, kako so sploh nastali in zagotavljamo ti, da je razgled iz vrha dih jemajoč.

Na otoku Lefkas je nekaj plaž idealnih tudi za športne navdušence. Zaradi stalnega vetra na določenih področjih je otok Lefkas super destinacija za kajtarje in wind-surferje.

Čeprav je otok Lefkas prepleten s hoteli, apartmaji in tudi kampi, pa je veliko področij še povsem neobljudenih in s tem idealnih za divje kampiranje. Če potuješ na Lefkas z avtodomom ti lokacij za divje kampiranje ne bo zmanjkalo in vedno boš lahko našel/našla svoj prostor pod zvezdnatim nebom.

Supanje v Grčiji

Obvezen je obisk plaže Gialos, do katere sicer vodi dokaj zahtevna cesta, a je trud poplačan, ko prispeš do nje. Gialos je izjemna plaža z neverjetnim turkiznim morjem, ki bo vsakega prevzela.

Kdaj pa na Lefkas supati? Lefkas je za supanje primeren avgusta in oktobra. Priporočamo, da supaš zjutraj, ker se ob 12ih začnejo dvigati termični vetrovi, ki so lahko hitro premočni za supanje.

Nato lahko pot nadaljuješ z enourno vožnjo s trajektom do Kefalonije. To je eden od Grških otokov za katere se zdi, da jih še ni povsem preplavil turizem. Čeprav je Kefalonija toliko večja od vseh drugih Jonskih otokov, ima manj prebivalcev. Samotni gozdovi, gore, jame in klifi pa so njen divji, prvinski obraz.

S pomočjo avtodoma si lahko ogledaš slikovit otok do potankosti.

supanje v Grčiji

2. KRETA

Več kot 1000 km dolga obala s prečudovitimi peščenimi plažami, impresivna pogorja, okusna hrana, optimalna klima, pravljične vasice in gostoljubni domačimi so le nekatere lastnosti Krete, ki vsako leto prepričajo ogromno število popotnikov.

Mypalos ali Balos je čudovita belo-peščena laguna obdana z turkiznim morjem, ki jo preprosto moraš obiskati.

Za pomoč pri raziskovanju različnih stvari, ki jih lahko vidiš na Kreti je lahko tudi Facebook stran I love Crete, ki ti lahko da veliko idej, kaj si ogledati na Kreti – tudi takih, ki se navadno ne najdejo na seznamu turističnih agencij ali pa v Lonely Planetu.

3. SOTESKA REKE ACHERON

Acheron river je soteska reke Acheron, pravi vodni biser, ki to področje Grčije oskrbuje s pitno vodo.

Po soteski in reki sami se lahko sprehodiš, po njej zaplavaš, kar ponuja izvrstno poletno ohladitev, ali odveslaš. Na nekaterih mestih sotesko obdajajo visoke skale, spet na drugih najboljša igrala v obliki nenavadnih dreves. Izhodišče za vstop v kanjon reke je vasica Gliki. Voda je na začetku soteske, kjer se nahaja največ izvirov – res mrzla, a kmalu preide v prijetno hladno.

Sotesko se priporoča obiskati v vročih poletnih dneh in v trenutkih, ko želiš morje zamenjati za še bolj osvežilna in gorata področja.

Po soteski se lahko pelješ tudi z raftom, zato preden se odpraviš supat preveri, kateri del reke je varen za veslanje.

Grčija ponuja nešteto možnosti za raziskovanje s supom, tako da če izbereš to državo kot tvojo naslednjo potovalno destinacijo preprosto ne moraš zgrešiti.

novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Tajska in njena džungla: Nacionalni park Khao Sok

Ob misli na Tajsko, nas veliko najprej pomisli na dolge peščene plaže, kristalno čisto modro [...]

Kako v poln družinski avto spakirati še sup?

Verjetno že cela družina nestrpno odšteva do “taglavnih” počitnic na morju, tebe pa pred tem [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Lokacije