Zgodovina supanja: od kod izhaja ter kako se je aktivnost razvijala

Starejši moški z veslom v roki stoji na deski, s katero surfa po valovih

Supanje je danes splošno priljubljena aktivnost, ki je poznana skorajda vsakomur, čeprav bi še kakšno desetletje nazaj to le stežka trdili.

V zadnjem desetletju se je supanje razširilo z bliskovito naglico. Vendar pa nam pogled v zgodovino supanja razkrije, da gre pri veslanju stoje (SUP- stand up paddleboarding) pravzaprav za več kot tisočletje staro početje. Oglejmo si torej zgodovinski razvoj supanja od njegovih zametkov pa do razmaha supanja kot športne aktivnosti.

Zgodovina supanja - od kod supanje izvira?

Vprašanja o izvoru in zgodovini supanja so tesno povezana z vprašanjem, kaj supanje sploh je. Danes s supi in na njih počnemo marsikaj, od spuščanja po rekah pa vse do sup joge, v osnovi pa gre za stanje na deski in poganjanje z veslom naprej.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za relativno nov šport, je koncept supanja med ljudmi prisoten že stoletja, saj so v prenekateri starodavni skupnosti s havajskega otočja ribolov izvajali s pomočjo desk, na katerih so stoje veslali za ribami.

PRVI SUPARJI MED STARODAVNIMI LJUDSTVI

Domislica je stara več tisočletij, do nje pa so prišli neodvisno na več koncih sveta. Kot bojno taktiko v izdolbenih kanujih so supanje iznašli afriški bojevniki, perujski ribiči pa so se na ribolov odpravljaji z iz trsja izdelanimi plovili ter bambusovo gredjo za poganjanje.

TUDI PRVI HAVAJSKI “SURFERJI” SO SUPALI

Leta 1778 je kapitan James Cook prijadral do havajskega otočja ter postal prvi Evropejec, ki je se z deskanjem oz. surfanjem po valovih seznanil kot opazovalec. He’e nalu, kot surfanju pravijo na Havajih, se je izvajal na kanujih ali pa na posebni, obredno izrezljani leseni deski.

Surfanje starodavnih plemen
Surfanje je bilo v zgodovini zelo priljubljeno

Poglavar vasi je imel največjo desko, ki je lahko segala tudi do pet metrov v dolžino, manj pomembni vaščani pa so imeli deske dolge od dveh do treh metrov. Ker so bile deske precej velike, so si Havajci do valov pogosto pomagali tudi z veslom.

SURFANJE KOT ŠPORT OBNORI SVET

Surfanje je staroselskim Havajcem predstavljalo pomemben del religioznega in kulturnega življenja, a je po vzpostavitvi kolonialnega stika na Havajih nekoliko zamrlo. Z razvojem turizma pa je havajsko surfanje v obliki športa doživelo preporod, saj se je preko premožnejših belcev z Waikikija preneslo na Kalifornijske in Avstralske plaže ter v šestdesetih letih prejšnjega stoletja postalo pravi hit.

Ekipa surfarjev
Ekipa mladih surfarjev
Surfanje v zgodovini
Surfanje navduši tudi kot športna disciplina
surfanje kot šport
Oblikovala se je surferska kultura

OBČASNO VESLANJE MED HAVAJSKIMI BEACH BOYSI

V štiridesetih letih prejšnjega stoletja so se havajski deskarji, tako imenovani beach boys, pri svojem delu inštruiranja in reševanja iz vode na svojo desko pogosto postavili z veslom v roki, ki jim je omogočalo premikanje s stalnim razgledom nad svojimi varovanci ter valovi v nastajanju.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je tako angleški deskar/fotograf uspel posneti ikonično fotografijo John “Pops” AhChoya, kako z nakolenčniki, gradbeno čelado ter veslom v roki stoji na svoji deski.

ZAČETKI SUPANJA IZVEN HAVAJEV

Četudi se je v dvajsetem stoletju večina pomembnejših dogodkov v zgodovini supanja odvijala na Havajih, se je supanje pojavilo tudi na nekaterih drugih koncih zemeljske oble.

V prvih desetletjih dvajsetega stoletja reševalci iz vode v Tel Avivu opremljeni z desko Hassakeh ter dvostranskim veslom, ki je omogočalo hitrejše veslanje. Deske, na katerih so stali, so bile do meter in pol široke, da so nanje lahko naložili reševanca, sicer pa je vadba tehnik reševanja pogosto vključevala tudi deskanje na valovih.

Iz leta 1886 pa izvira fotografija z naslovom Quanting the Marsh Hay (preštevanje šote), ki prikazuje človeka, kako v zahodni Angliji stoje vesla skozi močvirje. Po vsej verjetnosti gre za prvo fotografijo suparja v širšem pomenu besede.

ZGODOVINSKI PRELOM: VESLO

V šestdesetih letih dvajsetega stoletja je deskanje zajelo pop kulturo zahodnega obmorskega sveta in v naslednjih desetletjih je postalo več milijonska industrija. Posel je vzpodbujal identifikacijo s surf kulturo, po drugi strani pa izločal širšo javnost iz zaprtega kroga deskarskih izbrancev in vzdušje je kar klicalo po nečem novem. Do preloma v novo tisočletje je bilo veslo pri surfanju omejeno deskarsko kulturo Havajev, nato pa se je zgodil nenaden prelom.

Najprej se je slavni deskar Dave Kalama z veslom v rokah pojavil v kampanji za proizvajalca surfarske opreme Oxbow, malo zatem pa je bila deskarska disciplina z veslom leta 2003 dodana še tekmovanju Buffalo Big Board. Zato so po prestižnih deskarskih revijah zaokrožile suparske fotografije vrhunskih deskarjev in nekaj mesecev kasneje se je sprožil prvi suparski bum.

Supanje je predstavljalo veliko dostopnejšo obliko deskanja, omogočalo odmik od množic na bolj odmaknjene valove ter pomnožilo število in valov, ki jih je deskar lahko ujel v eni seriji.

RAZVOJ NAPIHLJIVIH SUPOV

Postopno so nekateri suparji deskanje na valovih povsem opustili in razvila sta se rekreacijsko in hitrostno supanje. Po celotnih Združenih državah in nato v Evropi in Avstraliji so ljudje s celinskih območij supanje prevzeli kot alternativo za kajak in kanu, pri čemer je izjemno vlogo igral tudi razvoj napihljivih sup desk, ki so omogočile enostavnejši transport in boljšo vzdržnost ter s tem supanje približale množicam.

ODPRI, NAPIHNI IN ODSUPAJ!

Zahvaljujoč razvoju napihljivih sup desk je supanje danes šport, ki je primeren za vsakogar in vsak teren. Supamo lahko na rekah, ki se vijejo skozi mesta, po gorskih jezerih ali zakotnih kotičkih lokalnih plaž.

Supanje na Filipinih
SUP potovanje po Filipinih

Desko prinesemo v nahrbtni torbi, jo napihnemo, in že smo nared za relaksirano veslanje ob obali s kolegi, preživljanje kakovostnega časa z družino, rodeo na valovih, merjenje moči v dirkah, ali pa zaužitje prostora in trenutka z jogo na supu. V svetu supanja se najde prostor za vsakogar.

RAZVOJ OBLIK SUPANJA

Ko se je s supanjem pričelo ukvarjati vse več ljudi, je bilo tudi vse več takih, ki so svoje deske preizkušali v raznolikih aktivnostih in tako so se razvile tudi različne oblike desk.

Raziskovalna sup deska

Dolge ekspedicije s potovalnimi supi

Spoznaj se z windsupanjem

Windsupanje z wind supi

Joga in sup vikend oddih

Joga in fitnes na active supih

Supanje z vetrom

Supanje z vetrom s touring supi

Supanje za kondicijo in vzdržljivost

Hitrostno supanje za kondicijo

Supanje na valovih

Supanje na valovih, surfsupi

KAJ PA PRIHODNOST SUPANJA?

Supanje ima na naše zdravje in počutje izjemno pozitiven vpliv, zaradi dinamičnosti športa pa se v njem lahko najde prav vsak. Uveljavlja se tudi kot tekmovalna disciplina, še posebej priljubljena pa so sup potovanja. Veslamo lahko po celem svetu in ga odkrivamo iz unikatne perspektive. Vabimo te, da se nam pridružiš na enem izmed sup potovanj. Mi se že veselimo! 🙂

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Zakaj aktivnost sprošča hormon sreče?

Veš zakaj si včasih preprosto dobre volje? Pri tem ti včasih pomagajo tudi hormoni sreče, [...]

Katere mišice uporabljamo pri supanju?

Pri supanju res uporabljamo celo telo? Katere so ključne mišice? Na to temo so se [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Zabava

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja