Zgradba SUP deske: kako vpliva na kvaliteto supa?

Kako zgradba supa vpliva na kvaliteto

Na tržišču se pojavlja ogromno napihljivih sup desk različnih proizvajalcev v različnih cenovnih rangih. Da bi bolje razumeli, kakšne so glavne razlike med njimi, moramo pogledati sestavo desk in kakšno tehnologijo za izdelovanje proizvajalci uporabljajo.

1. ENOPLASTNE SUP DESKE (single layer): OSNOVNA TEHNOLOGIJA

Postopek izdelave sup deske se začne s tkanjem mreže in nitk, ki ustvarijo notranjo strukturo deske ali sredico (za izdelavo t.i. dropsticha je odgovorna posebna naprava za tkanje PVC-ja). V drugi proizvodnji fazi proizvajalec zatesni sredico oz. dropstitch s PVC plaščem ter nalepi robove.

Ta postopek se imenuje »single layer technology« oz. ker je sup en sam dropstistch se imenuje tudi “dropstich technology” in to tehnologijo uporablja večina proizvajalcev cenejših napihljivih supov (200€ – 500€).

single layer dropstich

Deske z eno plastjo PVC materiala so lahke, ampak ne-vzdržljive. Hitreje se prebodejo ali začnejo puščati zrak (večino enoplastnih supov je potrebno dopihovati na par dni)

Največja slabost takih desk pa je predvsem to, da niso trdne, kar pa je glavna lastnost, ki jo iščemo pri napihljivih deskah. Bolj kot je deska trdna, bolj je stabilna in lažje supamo. Ker nimajo optimalnih konstrukcijskih lastnosti, se vidno upognejo, ko stopite na njih, občutiti je nestabilnost tako na morju kot tudi na mirnih vodah.

Kako prepoznamo enoplastno sup desko?

  • napihljivost med 12 in 15 psi,
  • debelina 15 cm (enoplastna tehnologija ni zmožna ponuditi optimalne 12 cm debeline, saj je konstrukcijsko prešibka, s povečano debelino pri kratkih vsestranskih deskah pa se poslabšajo plovbne lastnosti, ki so za supanje pomembne).

2. DVOPLASTNE LEPLJENE SUP DESKE (double layer): STARA TEHNOLOGIJA

Za osnovo deske se uporablja »single layer deska«, ki se nadgradi še z eno plastjo ročno razmazanega lepila in dodatno plastjo PVC materiala. Proizvajalci napihljivih desk so s testiranjem tudi ugotovili, da so stranski robovi supa najbolj ranljivi del deske. Da bi zmanjšali možnost poškodb, so supom dodali dodatne stranske pasove. Pomemben faktor pri določanju kvalitete supa je tudi kvaliteta samega PVC materiala. Boljši proizvajalci napihljivih supov uporabljajo konstrukcijski PVC, ki ima na sredini stisnjeno plast tkanine. Zaradi tega je sup bolj vzdržljiv in trden.

Red Paddle Co je od leta 2009 do 2015 uporabljal takšno zgradbo in bil zato vodilni proizvajalec napihljivih supov.

Red double layer

Na drugi strani moramo izpostaviti tudi potencialne nevarnosti, h katerim so podvrženi dvo-plastni supi. Ker je druga plast prilepljena ročno, je podvržena človeškim napakam. Aplikacija ravno pravšnje debeline lepila je težko opravilo, še težje je izvajati kontrolo kvalitete. Pri proizvajalcih, ki uporabljajo slabša lepila, lahko pride do razslojevanja med prvo in drugo plastjo PVC-ja. Varira lahko tudi sam izgled deske, saj je popolnoma odvisen od ročnih spretnosti delavca, ki sestavlja desko.

Zaradi vsega lepila med sloji PVC materiale, so deske težje za nosit (do 3 kg v primerjavi z enoplastnimi in MSL deskami), hkrati jih je težje zvijati in pospravljati. Čeprav so to le kozmetični detajli, vseeno niso primerni za deske višjega cenovnega razreda.

Kako prepoznamo dvo plastno sup desko?

  • napihljivost med 15 in 18 psi,
  • sup deske Red Paddle Co. do leta 2015: 25 psi (napihljivost gre pripisati izjemno kvalitetni dropstich sredici, ki jo uporablja le Red Paddle)

3. MSL SUP DESKE: NAJBOLJ VZDRŽLJIVA TEHNOLOGIJA

MSL tehnologija je najnovejša tehnologija izdelave sup desk, ki prinaša popolnoma nov standard napihljivih supov. MSL tehnologija je rezultat 18 mesečnega razvoja z vodilnim dobaviteljem dropstich materiala. Namen je bil izdelati material, ki bi zmanjšal težo deske in hkrati ne bi poslabšal plovnih lastnosti supa. Dejansko je bila želja narediti še tršo desko. Misija nemogoče?

Razlika je v detajlih!

Šele ko pogledamo vse posamezne elemente sestave dropstich materiala, se zavemo, kje je proces izdelave napihljive sup deske možno izboljšati. MSL tehnologija je uspela združiti dropstich s prvo plastjo in drugo plastjo PVC materiala strojno. Pri postopku ni ročnega lepljenja, zato je sup na koncu lažji. Celoten proces je torej izveden pod kontroliranimi pogoji, ki popolnoma odstranijo možnosti napak.

Rezultat je vrhunski izdelek brez kozmetičnih napak in z vsemi dobrimi lastnostmi »double layer dropsticha«. In ker je sam proces narejen že v fazi izdelave materiala, sup pridobi popolnoma novo dimenzijo trdnosti – torzijsko trdnost, saj je celoten material pod pritiskom, ko desko napihnemo (podoben primer je tudi stisnjen balon ali plast, ki jo napnete čez balon). Vse je bilo večkrat preizkušeno in kalibrirano do potankosti. Na koncu dobimo napihljiv sup, ki ima ultimativne plovne lastnosti, kvaliteto in nižjo težo.

MSL Fusion

Najboljše lastnosti MSL  tehnologije:

  • Manjša teža – vsi Red Paddle Co so z 2016 modeli do 3 kg lažji, ampak hkrati ne prelahki. Če so deske prelahke, je vpliv vetra in tokov na njih hitro prevelik.
  • Večja trdnost pri nižjem pritisku – to lastnost gre pripisati torzijski trdnosti, ki jo ustvari MSL tehnologija. Optimalni pritisk desk Red Paddle Co 2016 je med 18 in 22 psi. Pri istem pritisku so novi modeli od predhodnikov trši za 8%. V praksi to pomeni manj pumpanja, več veslanja.
  • Vrhunski izgled – vsi Red Paddle Co 2016 napihljivi supi imajo sedaj najbolj tehnološko dovršen izgled na tržišču. Brez gubic ali mehurčkov. Deske izgledajo lepše, imajo čistejši izgled, se lepše zlagajo in so še boljše na otip.
  • Napihljivost – do 25 psi

Celotek postopek MSL je ekskluzivno uporabljen pri izdelavi desk Red Paddle Co. Ne gre za material, ampak tehnologijo izdelave, ki je bila razvita v Red Paddle Co tovarni. Trdnost, vrhunske plovne lastnosti in kvaliteta izdelave so neprekosljivi.

Celotno razlikovanje med tehnologijami izdelave sup desk zelo lepo razloži John, lastnik Red Paddle Co.

MSL tehnologija – če želiš vedeti več o novostih, novih modelih supov Red Paddle Co, nam pošlji mail s svojim naslovom in katalog ti bomo poslali brezplačno!

prenesi vodič, ki ti bo pomagal pri izboru prve sup deske

Razlike med napihljivimi sup deskami so zelo velike.
Z brezplačnim vodičem smo poskrbeli, da v svet supanja vstopiš dobro informiran/a.

naroči brezplačni vodič

vabimo te na testne dneve!

Testni dnevi sup desk Red Paddle Co. in drugih proizvajalcev bodo potekali na različnih lokacijah po celi Sloveniji. Vabljen/a, da se nam pridružiš in deski preizkusiš tudi sam/a!

preveri lokacije
novice
NAJ UPORABNE NOVICE PRILETIJO KAR NA E-MAIL!
Prijava na novičke

BLOGA, KI TE UTEGNETA ZANIMATI

Prvič na supu: pa kaj če padeš vodo, saj je samo voda!

Te že dalj časa mika, da bi poskusil/a supati, a te je strah, da boš [...]

Primerjava cen različnih supov: kakšen sup dobim za kakšno ceno?

V tokratnem blogu bomo pod drobnogled vzeli cene sup desk, primerjali uporabljeno tehnologijo izdelave ter [...]

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema

Comments are closed.