efoil efoiling z efoil desko

eFoil

Poleti z električnim foilom

Pozdravljeni vsi avanturisti in ljubitelji vodnih športov! Vstopamo v dobo, kjer se meje mogočega nezadržno premikajo in nam prinašajo vznemirljive nove možnosti za raziskovanje vodnih svetov.

Med temi inovacijami zagotovo izstopa eFoil, ki s svojo rastočo popularnostjo obljublja edinstveno kombinacijo adrenalina, užitka in stika z naravo. eFoil je električna hydrofoil deska, ki nam omogoča, da lebdimo na vodi in doživljamo neverjetne občutke svobode, ki jih ni mogoče primerjati z ničemer drugim.

Foil oz. eFoiling je več kot samo nov vodni šport, je vstopnica v nov svet, kjer se zdi, da gravitacija izgublja svoj pomen. Predstavljaj si, da drsiš nad vodo, brez dotika s površino, le z nežnim šumenjem pod nogami. To je občutek, ki ga ta električna deska prinaša vsakemu, ki se odloči stopiti nanjo.

eFoiling je tudi zgled ekološko osveščenih vodnih avantur. V nasprotju z mnogimi drugimi motornimi vodnimi športi, ki zahtevajo uporabo fosilnih goriv, eFoiling uporablja električno energijo, kar pomeni manjši vpliv na okolje ter na drugi strani manjše zvočno onesnaževanje. Raje ozavestimo zvoke morja in narave, kot glasen dizelski motor.

Lepote e-Foilanja

Vožnja z eFoil-om oz. eFoilanje predstavlja pravo revolucijo v svetu vodnih športov, ki nam z dinamično vožnjo nad vodo razkriva nove dimenzije svobode, avanture in neokrnjene narave.

Izletnikuj z eFoil-om

Z eFoilanjem se odprejo vrata do skritih kotičkov obale, samotnih plaž in neodkritih rek, ki so bili prej nedostopni. Možnost, da se lahko na mirni površini morja podate na izlet in prevozite razdalje do 50 km v zgolj dveh urah, preoblikuje vaše počitnice v pravo avanturo.

Z zmogljivostjo, ki dosega hitrosti do 50 km/h, eFoilanje omogoča udobno plovbo s hitrostmi med 20 in 35 km/h, kar je idealno za dolge vožnje ob obali.

efoil zabava in efoil triki

e-Foil zabava

Električni hydrofoil popestri poletje na Mediteranski obali. Povečuj svojo maksimalno hitrost, postajaj vse boljši/a v karvanju in ozkih zavitih zavojih, med vožnjo se usedi na eFoil, izboljšuj občutek drsenje z različnimi front wingi in preizkušaj meje eFoilanja.

eFoilanje na valovih

Efoil odpira nove možnosti tudi v svetu surfanja. Z njegovo pomočjo lahko ujamemo tudi tiste manjše in bolj oddaljene valove sredi morja, ki bi jih s klasičnim surfom težko dosegli.

Sposobnost dinamične vožnje med valovi zmanjšuje utrujenost in povečuje užitek na vodi. Ta nov način surfanja omogoča učenje karving zavojev, kar dodatno prispeva k zabavi.

 

Premium efoil Audi etron

Vpliv eFoilanja na okolje

Brez skrbi, ta aktivnost je prijazna do našega planeta. Ker uporablja električno energijo, je tih in ne onesnažuje, kar pomeni, da lahko uživamo v svoji avanturi, ne da bi pri tem motili morsko življenje ali mir drugih na plaži.

Plus, zaradi svoje neodvisnosti od vremenskih pogojev, nam eFoilanje omogoča, da izkoristimo vsak dan na vodi, ne glede na to, kako muhasto je vreme.

 

Učenje eFoilanja je enostavno

Morda mislite, da je učenje eFoila zahtevno, a to ne bi moglo biti dlje od resnice. Deska je velika, zato z nekim splošnim ravnotežjem hitro najdemo svoj ritem in začutimo, kako je, ko zares lebdimo nad vodo.

 

Svojevrstna lepota eFoilanja je najbolje ujeta skozi visokokakovostne vizualne podobe, ki prikazujejo vznemirjenje in lepoto tega športa. Te podobe ne le da pričajo o edinstvenih doživetjih, ki jih eFoilanje ponuja, ampak tudi spodbujajo raziskovanje in spoštovanje narave.

Najenostavnejši vstop v svet eFoilanja – tečaj eFoilanja

Te že mika, kajne? Če si želiš izkusiti ta nepopisen občutek svobode, se prijavi na efoil tečaj. Z eFoilom se pod našimi navodili lahko pelješ že v manj kot eni uri.

Zakaj na tečaj? Razlogi so številni. Pričakuješ lahko manj padcev in hitrejši napredek z dodanimi elementi igre in zabave ter idejami, kaj vse električni foil zmore.

Pod budnim očesom naših inštruktorjev, imaš možnost v celoti preizkusiti to vznemirljivo aktivnost preden nakupom lastne eFoil deske. Efoilanje ne zahteva predhodnih izkušenj z vodnimi športi, zaradi česar je dostopno širokemu krogu ljudi.

Poleg tega, kaj je lahko boljše darilo za tvoje najdražje kot doživetje, ki združuje zabavo, izziv in možnost odkrivanja novih obzorij na površini vode? Zato ne odlašaj! Naroči darilni bon za eFoil tečaj in se prepusti vodni avanturi, ki bo spremenila tvoj pogled na vodne športe.

VEČ O efoil tečaju

Nakup eFoil deske

Razmišljaš o nakupu eFoil deske? V našem obsežnem vodiču Kako izbrati efoil desko smo se poglobili v vse, kar moraš vedeti, preden se odločiš za ta korak. Od razlik med različnimi modeli eFoil desk, pa vse do njihovih pogonskih sistemov in kril, naš vodič pokriva široko paleto tematik, ki ti bodo pomagale pri pravi izbiri deske.

S podrobnimi analizami in praktičnimi nasveti za nakup smo poskrbeli, da boš opremljen/a z vsem potrebnim znanjem za nakup eFoila.

v naši trgovini najdeš električne foile najboljših znamk Fliteboard in Audi e-tron ter tudi cenovno dostopnejše foile Waydoo. Pri izbiri pravega foila ti strokovno svetujemo, sicer pa jih lahko preizkusiš tudi v sklopu efoil tečaja.

kako izbrati efoil desko?

eFoilanje v primerjavi z wing foilanjem

Efoilaš lahko kadarkoli se ti zljubi. V nasportju z wing foilanjem, kajtanjem, wind surfanjem ti ni treba spremljati vetra in se voziti na oddaljene destinacije. Na lep sončni dan daš desko v vodo in se odpraviš raziskovat. 

Vse kar potrebuješ je globoka voda in želja po avanturi. Zato je eFoilanje idealna izbira za tiste, ki si želite raziskovati obalo, jezera in reke brez omejitev.

V primerjavi z wing foilanjem je efoilanje enostavna aktivnost, ki je dostopna vsakomur, ki zna plavati in nima težav s stabilnostjo. Po drugi strani wing foilanje zahteva precejšnje spretnosti pri upravljanju winga in odlično ravnotežje na nekoliko manjši deski.

Občutek lebdenja nad vodo z eFoilom je resnično edinstven in se težko primerja z drugimi vodnimi športi. Brez hrupa vetra in brez potrebe po valovih, ki bi jih lovil, se lahko popolnoma osredotočiš na gladino vode pod sabo in občutek sreče, ki ga to lebdenje prinaša.

Efoilanje omogoča tudi dostop do težje dostopnih mest, ki jih z wing foilanjem ali drugimi športi morda ne bi mogel raziskati. Lahko se podaš v majhne zalivčke, obiščeš odročne plaže ali preprosto uživaš v raziskovanju vodnih poti brez omejitev. Ta prilagodljivost in možnost raziskovanja brez omejitev dajeta efoilanju poseben čar, ki privablja vedno več ljubiteljev vodnih športov.

E-foilanje z električno hydrofoil desko.

Wing foiling

Wing foilanje – foilanje s klasično hydrofoil desko in wingom.

Kako e-foilati?

Pripravili smo preprosta navodila po korakih, ki ti pokažejo, kako eFoilati. 

1. Vožnja na kolenih

Prvo moramo poiskati našo idealno hitrost, ki naj bo med 6 in 10 km/h. Hočemo biti dovolj hiteri, da bo eFoil stabilen, ampak ne prehiteri, da bi izgubili nadzor. Naša idealna hitrost bo odvisna tudi od naše teže.

Ko najdemo pravo hitrost, položimo obe roki na eFoil in se dvignemo na kolena. Pazimo, da se nagnemo naprej, da ne izgubimo ravnotežja. Vadimo to pozicijo, naredimo kakšen obrat in eksperimentiramo z različnimi hitrostmi, da občutimo kako reagira eFoil.

2. Foiling na kolenih

Želja je, da se v naslednjem koraku eFoil odlepi od vode. Še vedno na kolenih začnemo povečevati hitrost vožnje ter prerazporejati težo – previdno pomaknemo glavo in zgornji del telesa nazaj.

Kako vemo, da foilamo? Foilamo takrat, ko ne slišimo več šumenja vode. Takoj ko začutimo, da lebdimo, premaknemo zgornji del telesa naprej in se spustimo nazaj v vodo.

3. Vožnja v stoje

Iz položaja na kolenih, postavimo dominantno nogo predse in počasi vstanemo, pri čemer moramo biti pozoreni, da ohranimo večino teže na sprednji nogi. To bo namreč preprečilo nenadno vzletanje deske.

Ko stojimo, moramo poskrbeti, da so naše prsi in nos v liniji s sprednjim kolenom, da ohranimo ravnotežje. Preveriti moramo tudi pravilno postavitev nog, nato postopoma povečujemo hitrost.

4. Foiling v stoje

Prišel je čas, da vzletimo. Ko se počutimo udobno pri vožnji z zmernimi hitrostmi, lahko začnemo pospeševati. Deska bo začela lebdeti in se izravnati, zato ohranimo težo naprej. Ko nam bo udobno pri najmanjši hitrosti letenja med 20 in 25 km/h, smo pripravljeni na vzlet.

Med vožnjo s konstantno hitrostjo postopoma prenašamo težo nazaj z nežnim sproščanjem pritiska s sprednje noge. To moramo početi zelo previdno, s težo nad sredinsko linijo deske in z angažiranim trupom. Takoj ko začutimo, da deska zapušča vodo in sliši sprememba zvoka, se nagnemo naprej in se dotaknemo vode. Vaditi moramo vzlet in pristanek. 

5. Naučimo se pasti

Če se znajdemo v vodi, se ne obremenjumo, preprosto poskusimo ponovno. Vedno se odrinemo od deske v smeri padca, da se oddaljiš od foil krila. Cilj je, da se naučimo lebdeti čim bližje vodi, za kratek čas. Tako bomo izboljšali svoje ravnotežje in pridobili večji nadzor nad desko. Vsak padec je priložnost za učenje in postopno izboljšanje.

6. Nadgrajujemo ravnotežje 

Za razliko od surfanja, pri e-foilu večji del nadzora izvajamo s sprednjo nogo. Ohranimo težo naprej in pritisnemo navzdol skozi sprednje koleno, da zagotovimo stabilnost. Poskrbmoi, da bodo naše noge vedno v pravilnem položaju.

Podobno kot letalo, tudi Foil krila potrebujejo konstantno hitrost za gladko letenje. Te nasvete lahko upoštevamo za izboljšanje svojega ravnotežja in nadzora nad desko, da bomo z vsakim valom bolj suvereni.

7. Naučimo se karvati

Za izvajanje zavojev med letenjem na foilu je potrebno natančno ravnotežje na vseh oseh. Začnemo z zelo plitkimi zavoji. Ko pridobimo več izkušenj, lahko preizkusimo tesnejše zavoje. S prakso in potrpežljivostjo bomo kmalu mojstrsko krmarili skozi vode.

8. eFoil izposoja

Efoil si je pri Bananaway mogoče izposoditi v primeru, da si opravil/a efoil tečaj. To ti omogoča, da svoje veščine eFoilinga preizkusiš in nadgrajuješ preden si omisliš svojo eFoil desko ali preden se odločiš za vstop v svet wing foilanja. 

Poskrbi za varnost

Efoil varnostna oprema

Pred vsako vožnjo z eFoilom je ključnega pomena ustrezna priprava in osredotočenost na varnost. Vedno uporabljaj varnostno opremo, ki vključuje čelado in rešilni jopič ali t.i. “impact vest”,  neoprensko obleko in neoprenske čevlje, da zmanjšaš tveganje za poškodbe ter da so tudi padci bolj udobni. 

Preveri vremenske razmere

Preden se odpraviš na vodo, preveri vremenske razmere. Pomembno je, da poznaš in razumeš, kako lahko različne vremenske razmere vplivajo na vožnjo z eFoilom ter se temu primerno pripraviš. Izogibaj se izjemno vetrovnim dnevom ali dnevom z velikimi valovi, ki lahko otežijo nadzor nad desko.

Za suparje smo pripravili poglobljen blog o tem, kako brati vremenske napovedi, s katerim si lahko pomagate tudi esurferji. 

Kako načrtovati SUP turo z vremensko napovedjo?

Si tudi ti ta vikend zaradi napovedanega dežja ostal/a doma? Klub izjemno slabi vremenski napovedi [...]

Fliteboard eFoil na na morju

Izberi primerno lokacijo

Prav tako je bistvenega pomena, da izbereš primerno lokacijo za svoje eFoil avanture. Izogibaj se območjem z nizko vodo ali podvodnimi skalami, ki predstavljajo nevarnost za tebe in tvoj eFoil.

Vedno izberi lokacijo, ki je varna in primerna za tvoje izkušnje in sposobnosti.

Razumevanje vpliva vetra in valov na vožnjo z eFoilom je še en ključen del zagotavljanja varnosti. Ti naravni elementi lahko močno vplivajo na tvojo izkušnjo in nadzor nad desko, zato je pomembno, da si na njih pripravljen in jih znaš pravilno obvladovati.