eFoil – električna hydrofoil deska

Električni foil ali krajše eFoil je hydrofoil surf deska na električni pogon. Električna surf deska nove dobe ima na spodnji strani pritrjen hydrofoil (nekakšen podvoden avijonček) in električni pogon (propeler ali jet), ki nas nežno dvigne nad površje vodne gladine in nam omogoča, da se po vodi vozimo kot po oblakih.

Vožnja z eFoil desko je enostavna, naučimo se je lahko že v eni uri. V Bananaway ponudbi so tehnološko najboljši eFoili Fliteboard, Audi e-Tron ter ugoden eFoil Waydoo.

Filter izdelkov Prikaz 1 - 9 od 9 rezultatov
Znamka
Barva
Cenovni razpon
Volumen foil deske
Teža uporabnika
-10%
Original price was: 6.999,00 €.Current price is: 6.299,10 €.
12.193,90 
12.193,90 

Vsebina:
1. Kaj je eFoil?
2. Kako deluje eFoil?
3. Ključne komponente eFoila - deska, motor, mast, krilo s stabilizatorjem, baterija, daljinec
4. Kako izbrati eFoil desko?
5. Kakšna je efoil cena?
6. Izbor najboljših efoilov?
7. Skupnost efoil Slovenija?

1. KAJ JE EFOIL?

Se sprašuješ, kaj je eFoil? To je tista čudežna električna surf deska s hidrofoilom, ki te dvigne nad valove in ti omogoči, da občutiš, kako je »leteti« nad vodno gladino. Ja, prav si prebral/a!

eFoil je skrajšano ime za električni foil oz. električno hydrofoil desko, ki s pomočjo tehnologije električnega pogona in inovativnega dizajna hidrofoila v svetu surfanja ustvarja nove razsežnosti in zmožnosti.

Ta kombinacija omogoča deski, da se dvigne nad vodno površino in zagotavlja tiho, gladko in hitro vožnjo. Ta zverinica lahko doseže hitrost do 45 km/h, kar pomeni, da ti adrenalinsko doživetje zagotovo ne uide. Na drugi strani efoili surfanju dodajo intenzivnost in frekvenčnost ter surfarjem omogočijo, da »pofurajo« kakšen val, ki ga prej niso mogli ujeti.

2. KAKO DELUJE ELEKTRIČNI FOIL?

Verjetno se sprašuješ, kako je možno, da se vozimo po zraku, kako deluje eFoil?

Deska pride iz vode s pomočjo hydrofoila - hidrodinamičnega krila (winga) in stabilizatorja, ki sta nameščena na t.i. fuselage in mast pod desko.

Hydrofoil pri določeni hitrosti zaradi vzgona desko dvigne na površje, električni foil pa generira to hitrost s pomočjo električnega motorja.

Hydrofoil tehnologija, razlika med hydrofoilom in eFoilom

Hydrofoil tehnologija se v zadnjih letih intenzivno razvija, a v resnici ni nova. Prvi patent hydrofoila je 1869 vložil Emmanuel Denis Fargot za čoln na vesla. Danes lahko na vodi hydrofoil tehnologijo vidimo na čolnih, jadrnicah, windsurfih, kitesurfing, wingfoilih, supih in še kje.

Hydrofoil prinaša nekemu plovilu večjo učinkovitost, saj plovilo ne potuje skozi vodo, ampak nad vodo, a za to potrebuje pogon.

Hydrofoil deluje s pomočjo vetra in valov, električni foil s pomočjo vgrajenega električnega motorja, ki je povezan s propelerjem. To pomeni, da lahko eFoil uporabljaš kjerkoli in kadarkoli, saj ti ni treba čakati na popolne vremenske pogoje.

3. KLJUČNE KOMPONENTE EFOILA

Ključne komponente eFoila vključujejo eFoil desko, motor, mast, krilo in stabilizator, baterijo ter daljinec. Vsaka od teh komponent ima svojo vlogo pri zagotavljanju edinstvene izkušnje letenja nad vodno površino.

eFoil komponente - deska, mast, krilo, stabilizator, propeler, baterija

3.1. eFoil deska

Volumen eFoil deske je ključni parameter pri izbiri deske, saj mora biti prilagojen telesni teži in izkušnjam deskarja. Volumen eFoil desk variira med 60 in 120 L, kar uporabnikom omogoča, da najdejo popolno ravnotežje med plovnostjo in stabilnostjo, glede na njihovo težo in sposobnosti.

eFoil deska z volumnom 100 do 120 litrov zagotavlja večjo stabilnost in plovnost, kar jo dela idealno za začetnike ali težje deskarje. Večji volumen omogoča lažje učenje in ohranjanje ravnotežja, kar je ključno pri prvih korakih učenja deskanja na eFoilu. površju in omogoča deskarju, da se osredotoči na nadzor in uživanje v vožnji.

eFoil deska z volumnom 60 do 90 litrov je primerna za izkušene deskarje, ki iščejo večji izziv in boljšo odzivnost deske pri izvajanju manevrov. Takšen volumen omogoča hitrejše dviganje s površine vode, kar zahteva več spretnosti in ravnotežja. Zaradi manjše plovnosti je ta velikost idealna za lažje osebe ali tiste, ki želijo izpiliti svoje deskarske veščine na naprednejši ravni.

Material eFoil deske je zelo različen. Stiropor zagotavlja lahkotnost in plovnost, medtem ko steklena in karbonska vlakna deski dodajajo trdnost in vzdržljivost, kar je še posebej pomembno pri visokih hitrostih in manevrih na vodi. Poleg tega so na voljo tudi napihljive efoil deske, ki ponujajo dodatno prilagodljivost in enostavnost prevoza.

Kakšna je teža eFoil deske? Teža eFoil deske se lahko precej razlikuje glede na njeno velikost, uporabljene materiale ter velikost baterije. V povprečju teža eFoil desk variira med približno med 25 in 35 kg skupaj z baterijo.

3.2. Hydrofoil mast

Hydrofoil mast je tisti del, ki nas ponese nad vodo. Dožina masta določa, kako visoko nad vodo se bomo peljali – daljši kot je mast, višje se lahko dvignemo.

Dolžina masta pa ne vpliva samo na višino letenja nad vodo, temveč tudi na občutek med vožnjo.

  • Krajši mast 60-70 cm nudi boljši občutek stabilnosti in varnosti, še posebej na začetku foilanja. Zato ga raje izbirajo začetniki, saj je padec v vodo manj zastrašujoč in lažje obvladljiv.
  • Daljši mast 70 cm + je boljši pri vožnji v bolj valovitih pogojih, saj omogoča večji razmak od površine vode do deske, kar zmanjšuje možnost, da bi valovi vplivali na vožnjo. Hkrati je daljši masti boljši za karvanje, daljše maste izbirajo naprednejši surferji.

3.3. Pogonski sistem

Efoil motor oz. električni pogonski sistem je srce te deske in nam omogoča, da se elegantno in tiho dvignemo nad vodno površino.

eFoil propeler ali eFoil jet sta najpogosteje uporabljeni obliki pogona, katerega izbrati pa je odvisno od tega, kako želimo, da naša vožnja zveni in izgleda.

eFoil propeler je znan po svoji moči in sposobnosti, da nas hitro dvigne nad vodno gladino. Efoil propeler zagotavlja neposreden odziv na ukaze upravljanja, kar omogoča natančno manevriranje in hitre pospeške.

Zlasti tisti propelerji z možnostjo zlaganja (Folding propeller) ponujajo še boljšo zmogljivost. »Folding propeller« se uporablja pri foilanju na valovih – propeler se zloži, ugasne, za premikanje deske pa se izkorišča moč valov. Surferji iščejo to senzacijo vožnje po valovih, hkrati pa se s »folding propom« zmanjšuje poraba energije in povečuje doseg vožnje.

eFoil jet pa predstavlja tišjo, a nič manj vznemirljivo opcijo. Jet sistem je zasnovan tako, da zmanjšuje tveganje za poškodbe, saj so vsi gibljivi deli skriti in tako varnejši za uporabnika in okolico. Ta sistem sicer prinaša nekoliko drugačno izkušnjo, ki je lahko zaradi manjšega hrupa bolj sproščujoča, a še vedno omogoča dovolj moči za vse naše eFoil avanture.

3.4. eFoil krilo in stabilizator

Efoil krilo (eFoil wing) in stabilizator sta ključna elementa vsakega foila, saj neposredno vplivata na zmogljivost in občutek med surfanjem.

Krila in stabilizatorji so izdelani iz visokokakovostnih materialov, kot so steklena in karbonska vlakna, ki jim zagotavljajo optimalno trdnost, vzdržljivost in lahkotnost – bistvene značilnosti za dinamično in odzivno vožnjo.

Ko govorimo o velikosti kril, velja pravilo: večje kot je krilo, večji je vzgon. To pomeni, da se bo deska hitreje in lažje dvignila iz vode, kar je kot nalašč za vse, ki ste na začetku svoje eFoil avanture ali pa si želite bolj sproščene vožnje. Manjša krila, po drugi strani, prinašajo hitrost in učinkovitost, a zahtevajo tudi nekoliko več veščin za ohranjanje stabilnosti – izziv za vse adrenalinske navdušence.

3.5. eFoil baterija

eFoil baterija je povezana na pogonski sistem in ga napaja. Vsi električni foili uporabljajo napredno Li ion baterijo, razlike med njimi pa se kažejo v velikosti, kvaliteti celic ter BMS-ju (batery management system).

Najpogostejši vprašanji uporabnikov sta: »Kako dolgo zdrži efoil baterija« ter »kakšno razdaljo lahko prevozimo z enim polnenjem baterije«?

eFoil baterija ima kapaciteto za 1 – 2,5 uri vodnih užitkov, z enim polnjenjem pa lahko naredimo razdaljo nekje do 25 km.

Večja kapaciteta baterije, višja kvaliteta celic in boljši sistem upravljanja baterije prinesejo daljši čas na vodi oz. daljšo razdaljo. Seveda ne smemo pozabiti, da sta čas na vodi in razdalja odvisni tudi od izkušenj, stila vožnje in pogojev na vodi.

Litijeve baterije se polnijo med 1,5 in 6 urami, odvisno ali jih polnimo s klasičnim ali hitrim polnilcem.

3.6. Daljinec za upravljanje deske

Efoil desko upravljamo z daljincem, ki prikazuje:

  • Hitrost: tako lahko v realnem času vidimo, kako hitro drsimo po vodi, kar nam omogoča prilagajanje stila vožnje glede na pogoje.
  • Stanje baterije: vedno vemo, koliko "soka" nam je še ostalo, da se lahko pravočasno vrnemo na izhodišče ali načrtujemo krajše postanke za polnjenje.
  • Domet: ta podatek nam daje informacijo, koliko kilometrov ali milj lahko še prevozimo z obstoječim nivojem baterije, kar je še posebej koristno pri daljših raziskovanjih.
  • Način vožnje: nekateri daljinci omogočajo izbiro med različnimi načini vožnje, ki prilagajajo moč in odzivnost deske našim željam in izkušnjam.

Daljinec za upravljanje deske je zasnovan tako, da je enostaven za uporabo in omogoča enoročno upravljanje, kar pomeni, da lahko drugo roko prosto uporabljamo za ravnotežje, korekcijo smeri ali snemanje.

4. KAKO IZBRATI EFOIL DESKO?

Kako izbrati eFoil desko? Odgovor na to vprašanje ni tako enostaven, kot se morda zdi na prvi pogled. Izbira prave eFoil deske je namreč ključna za optimalno izkušnjo na vodi, saj mora biti prilagojena tvoji teži, izkušnjam in stilu vožnje. Da bi našel/a popolno desko zase, je pomembno upoštevati nekaj ključnih aspektov, ki ti bodo pomagali pri odločitvi.

4.1. Volumen eFoil deske glede na težo uporabnika

Volumen deske je neposredno povezan s težo in vprašanjem, kako lahko deska podpira našo težo nad vodno gladino. Večji kot je volumen, večja je plovnost efoil deske, kar je še posebej pomembno za začetnike ali težje uporabnike.

Splošno pravilo je, da težji kot je uporabnik, večji volumen deske potrebuje. Deske se običajno gibljejo od 60 do 120 litrov, pri čemer se začetnikom in težjim uporabnikom priporočajo deske z večjim volumnom.

Priporočila glede na težo uporabnika:
120 kg >= 110 litrov
110 kg >= 10 litrov
100 kg >= 90 litrov
90 kg >= 80 litrov
80 kg >= 70 litrov
70 kg >= 60 litrov

4.2. eFoil deske za začetnike

Za vse, ki stopate na eFoil prvič ali šele razvijate svoje spretnosti, je ključna izbira začetniški eFoil, ki vam bo pomagala pri gladki učni krivulji. Zapomnite si: večji volumen pomeni večjo stabilnost in enostavnejše učenje.

Tudi izbira pravega prednjega krila je pomembna: krila z nizkim aspektom med 1100 in 1800 vam bodo pomagala hitreje in lažje doseči želeno stabilnost in vzgon.

Najbolj primerni eFoili za začetnike so Waydoo eFoil, napihljivi Fliteboard Air, Fliteboard eFoil in Audi eTron Adventure. Zasnovani so tako, da novincem ponudijo čim boljšo podporo na njihovi poti do samostojnega eFoilanja.

4.2 eFoil za izkušene

Za vse izkušene e-surferje, ki želijo svoje veščine dvigniti na naslednjo raven, je izbira prave eFoil deske prvi korak k resnim vodnim manevrom. Če želite narediti vtis z agilnim karvingom ali se spogledovati z valovi, potrebujete desko, ki je kot nalašč za vas – manjša, lahkotna in zgrajena za odzivnost.

Tako se izkušeni riderji navadno ozirajo proti eFoil deskam z manjšim volumnom, med 70 in 90 litri. Takšne deske so kot nalašč za tiste, ki že obvladajo osnove in želijo večjo agilnost ter natančnejšo kontrolo pri vsakem zavoju.

Pri izbiri kril je cilj jasen: high aspect front wing velikosti od 700 do 1100 je ključ do hitrosti in preciznosti. Ta krila vam omogočajo, da se z deskami, kot sta Fliteboard PRO eFoil ali Audi eTron Performance, poigravate z elementi in puščate za seboj le navdušene poglede.

4.3 Kdaj je čas za nadgradnjo e-foila?

Kot pri vsakem športu pride tudi v svetu e-foilinga čas, ko začutiš, da si pripravljen na naslednji korak. Nadgradnja na bolj napredne modele eFoilov namreč odpira vrata novim možnostim in izkušnjam.

Če tvoje veščine presegajo zmogljivosti tvoje trenutne deske, če iščeš večjo hitrost, boljšo manevrirnost ali če želiš svoje e-foiling avanture ponesti še dlje, je to znak, da je čas za nadgradnjo.

Naprednejši modeli ponujajo izboljšane komponente, kot so zmogljivejši motorji, naprednejša krila in boljše baterije, ki skupaj omogočajo nadgrajeno izkušnjo vožnje.

4.4 eFoil za surfanje na valovih

Za ljubitelje surfanja na valovih so manjše eFoil deske, opremljene z manjšo baterijo in primernimi wingi, prava izbira. Te deske zagotavljajo večjo agilnost in omogočajo boljše zavoje ter izkoriščanje energije valov.

Pri tem je ključna tudi izbira propelerja. Folding propeler, ki ga najdemo pri nekaterih modelih, kot je Fliteboard, se med vožnjo avtomatsko zloži, kar zmanjšuje upor in omogoča bolj gladko surfanje. Folding propeler je idealen za tiste, ki želijo izkoristiti vsak val, saj nudi optimalno ravnotežje med potiskom in učinkovitostjo.

4.5 Prednosti napihljive efoil deske

Napihljive eFoil deske prinašajo revolucijo v svet e-foilinga, saj združujejo udobje in vzdržljivost. So manj občutljive na udarce in praske, zaradi česar so idealne za uporabo v pogosto spremenljivih pogojih.

Pri napihljivih deskah stojimo na trdnem delu, običajno kjer se nahaja baterija, kar pomeni, da je deska izjemno stabilna, medtem ko je napihljivi obroč okoli deske dodan za povečanje plovnosti in varnosti.

Ta zasnova omogoča enostaven transport in shranjevanje, saj jih po uporabi preprosto izpraznimo in zložimo. Zaradi svoje robustnosti so napihljive eFoil deske odlična izbira za šole e-foilinga, izposojevalnice ali za tiste, ki želijo svoj eFoil vzeti na počitnice ali na raziskovanje novih vodnih poti.

5. KAKŠNA JE EFOIL CENA?

Cena eFoila je pomemben faktor, ki ga morajo potencialni kupci upoštevati pri odločitvi za nakup. Na trgu se cene eFoil desk gibljejo med približno 6.000 in 15.000 EUR, razlika v ceni pa odraža raznolikost v materialih, tehnologiji in dodatnih funkcijah, ki jih posamezni modeli ponujajo.

Najugodnejši eFoili:

Na spodnjem koncu cenovnega razpona najdemo ugodnejše eFoile, kot sta Waydoo eFoil ali Fliteboard Air, kjer se pogosto uporabljajo materiali, kot sta storipor in napihljivi materiali, ki so cenovno dostopnejši v primerjavi s fiberglasom in karbonom.

Prav tako so krila iz fiberglasa ugodnejša, a še vedno zagotavljajo dobro učinkovitost, medtem ko dražje različice uporabljajo karbon in superkarbon za maksimalno trdnost in učinkovitost.

Premium eFoili:

Pri modelih v višjem cenovnem razredu, kot je Fliteboard, plačate za naprednejše značilnosti, kot so bolj dodelani in hidrodinamični masti in fuselage, ki so lažji in nudijo boljše vozne lastnosti.

Motorji premium efoilov so bolj zmogljivi in učinkoviti, kar omogoča daljše in hitrejše vožnje. Baterije vsebujejo boljše celice, ki so bolj vzdržljive in zagotavljajo daljši čas uporabe.

Daljinci pri dražjih modelih nudijo več informacij in funkcionalnosti, kar uporabnikom omogoča boljši nadzor in prilagodljivost med vožnjo. Napredne aplikacije za spremljanje statistik in večja možnost menjave komponent ter nadgradenj povečujejo vrednost in uporabnost eFoila.

Ne nazadnje, pri višji eFoil ceni je vključeno tudi boljše pakiranje za transport, izjemna podpora strankam, servis in lažji dostop do rezervnih delov.

Kaj se skriva za ceno oz zakaj eFoili tako dragi?

Je vprašanje, ki si ga zastavi marsikdo, ko prvič zagleda cene eFoilov na trgu. Odgovor leži v napredni tehnologiji in materialih, ki so potrebni za njihovo izdelavo. Električni motor, baterija in hidrofoil komponente so specializirani za delovanje v zahtevnih morskih okoljih in morajo biti izjemno odporni ter zanesljivi.

Ceno dodatno povečuje še vlaganje v raziskave in razvoj, saj industrija stremi k izboljšavam in inovacijam, kar zahteva nenehno prototipiranje in testiranje novih modelov.

Poleg tega eFoili še niso dosegli proizvodnih volumnov, ki bi omogočili "količinski popust", ki ga vidimo pri drugih, bolj množično proizvedenih izdelkih. Tudi največje znamke proizvajajo le tisoče enot, kar v svetu proizvodnje ni veliko. Ob tem je treba upoštevati še hitre spremembe v oblikovanju foilov, ki zahtevajo nenehno izdelavo novih kalupov in prilagajanje proizvodnih procesov.

In nenazadnje igra tudi zakon ponudbe in povpraševanja svojo vlogo. Visoko zanimanje za eFoile pomeni, da se cene ohranjajo na višji ravni. Vsi te dejavnike skupaj privedejo do tega, da so eFoili investicija, ki zahteva premišljen nakup, vendar pa uporabnikom nudijo tudi neprimerljivo izkušnjo na vodi, ki jo tehnološko manj napredna oprema preprosto ne more ponuditi.

6. IZBOR NAJBOLJŠIH eFOILOV

V svetu eFoila se ponudba nenehno širi, a nekatere blagovne znamke in modeli izstopajo s svojo inovativnostjo, zmogljivostjo in stilom.

Waydoo eFoil – ugoden efoil

Waydoo eFoil je popolna izbira za tiste, ki vstopajo v svet eFoila in iščejo visokokakovostno, a cenovno dostopnejšo možnost.

Ta model združuje robustno zasnovo z enostavnim upravljanjem, kar novincem omogoča, da hitro občutijo veselje do deskanja nad vodno gladino. Z dolgotrajno baterijo in trpežnim materialom je Waydoo eFoil idealen za dolge dni na vodi.

Fliteboard eFoil – najboljši e-foil na trgu

Fliteboard eFoil je prava mojstrovina v svetu efoilanja, ki združuje napredno tehnologijo, inovacije, izjemno zmogljivost in brezčasen dizajn.

Ta model je zasnovan za surfarje, ki iščejo najboljše, saj nudi neprekosljivo agilnost, hitrost in natančnost pri vsakem zavoju. Fliteboard omogoča široko paleto konfiguracij, med katerimi si lahko sestavimo najboljši efoil za svoje želje in potrebe.

Fliteboard Air eFoil – napihljiv e-foil

Fliteboard Air eFoil predstavlja revolucionarno napihljivo zasnovo, ki združuje vse prednosti tradicionalnega eFoila z dodatno prilagodljivostjo in prenosljivostjo.

Ta model je idealen za surferje, ki iščejo manj občutljivo desko potrebujejo kompaktno rešitev za shranjevanje ali transport. Kljub napihljivi zasnovi Fliteboard Air ne sklepa kompromisov pri zmogljivosti, saj nudi stabilno in dinamično izkušnjo na vodi.

Audi e-tron Foil – premium e-foil

Audi e-tron foil postavlja nove standarde v premium segmentu eFoila. Z elegantnim dizajnom, ki odraža znamko Audi, in vrhunsko tehnologijo, ta model ponuja neprekosljivo izkušnjo deskanja. Audi e-tron foil je zasnovan za tiste, ki iščejo ekskluzivnost in najvišjo raven zmogljivosti, z dolgotrajno baterijo in intuitivnim upravljanjem, ki zagotavlja nepozabne trenutke na vodi.

8. PRIDRUŽI SE SKUPNOSTI EFOIL SLOVENIJA

Ste pripravljeni na avanturo, ki bo vaše srce napolnila z adrenalinom? Pridružite se skupnosti eFoil Slovenija in skupaj z nami raziskuj vznemirljiv svet efoilanja.

Za vsa vprašanja ali dodatno svetovanje glede eFoila se lahko obrnete na Matijo na telefonski številki 070 285 228, ki vam bo z veseljem pomagal.

In ker se zavedamo, da je občutek surfanja nad vodo nekaj, česar se ne da opisati zgolj z besedami, vam ponujamo priložnost, da pred nakupom preizkusite, kaj pomeni eFoiling.

Udeležite se eFoil tečaja, kjer boste pod strokovnim vodstvom in v varnih rokah lahko prvič zdrsnili čez vodno gladino in začutili svobodo, ki jo prinaša eFoil.

Še več, če vas zanima vse o eFoilingu, od najnovejših trendov do ekskluzivnih dogodkov in srečanj skupnosti, se prijavite na naše novice. Tako boste vedno na tekočem o vsem, kar se dogaja v svetu eFoila v Sloveniji.