KITE OPREMA

Vrhunski izbor kite-ov, barov in kite desk, ki te ne bodo razočarali v nobenih pogojih. V Bananaway najdeš kite opremo prepoznavnih in zanesljivih blagovnih znamk, primerno tako za začetnike, kot tudi naprednejše kajtarje, ki želijo ponesti svoje znanje na višji nivo.

V naši trgovini najdeš kite opremo Eleveight in Duotone z modernimi varnostnimi sistemi, preizkušenimi tehnologijami in naprednimi materiali. Pri izbiri modela ti z veseljem svetujemo!

Filter izdelkov Prikaz 1 - 20 od 20 rezultatov
Znamka
Barva
Cenovni razpon
1.409,00 1.819,00 
1.279,00 1.909,00 
Novo
1.729,00 2.019,00 
1.399,00 2.049,00 
1.749,00 2.399,00 
2.049,00 2.699,00 
1.399,00 2.049,00 

Kazalo:
1. Kako izbrati pravo obliko kajta?
1.1 Tipi kajtov
1.2 Kako izbrati pravo velikost kajta?
1.3 Koliko kajtov potrebujem?
2. Eleveight kites - kateri kite izbrati?
3. Eleveight deske - kako izbrati kite desko?

1. KITE - KAKO IZBRATI PRAVO OBLIKO?

Z razvojem kite tehnologije in varnostnih sistemov so kite-i postavi bolj varni, ker so manj težki na baru, za upravljanje potrebujemo manj moči, zato se je tudi zainteresirano kite občinstvo občutno povečalo.

Izbira pravega kite-a je pomemben korak pri vstopu v svet kiteboardinga ali pri nadgradnji obstoječe opreme.

 • Začetniki bodo z naprednejšimi, bolj agresivnimi kajti manj uživali in jih težje obvladali.
 • Naprednejši kajtarji pa si bodo včasih zaželeli več karakteristik, ki jih ima začetniški kajt manj.

Žal univerzalen model, ki bi ustrezal prav vsem kajtarjem, ne obstaja, saj so različni modeli optimizirani za različne stile vožnje in prilagojeni nivoju znanja uporabnika.

1.1 TIPI KAJTOV

Tip kajta ni definiran z nekimi rigidno določenimi pravili, temveč se s spreminjanjem oblike karakteristike prelivajo druga v drugo. Pri aerodinamiki s spreminjanjem lastnosti vedno nekaj pridobimo in nekaj izgubimo. Zato se proizvajalci trudijo najti najboljše možne oblike in razmerja za doseganje želenega obnašanja kajtov.

Večina modernih kajtov pade nekam v spekter hibridov – nekje vmes med dolgimi C kajti s kvadratnimi vogali, ki so prevladovali v prvih letih razvoja kajtanja in pa med trikotnimi delta kajti.

Kite lahko razdelimo na nekaj tipov:

 • Kajti za začetnike so bolj delta oblike – njihovi vogali so največkrat bolj trikotni. Razmerje med širino in dolžino je manjše v primerjavi z nekaterimi drugimi kajti. Takšni kajti imajo manj efektiven profil zaradi česar so manj agresivni in so zelo stabilni v sunkovitem vetru. Lahko jih je pobrati iz vode in lepo odpuščajo napake. Top kajti za začetnike: Duotone EVO, Eleveight RS
 • Napredni kajtarji, ki so že nekoliko bolj našli svoj kajtarski slog, največkrat izbirajo med dvema tipoma kajtov:

 • Daljši delta kajti z večjim razmerjem med širino in dolžino so primerni za tiste, ki imajo rado dolge, visoke skoke. Daljši profil kajta mu daje več moči in boljši lift v skokih. V primerjavi z začetniškimi kajti bolje vlečejo tudi v manj vetra, so pa zaradi svojih naprednih karakteristik nekoliko manj prijazni in bolj agresivni. Top kajti za visoke skoke: Duotone Rebel, Eleveight XS.
 • Moderni hibridni kajti, z nekoliko bolj C obliko – so bolj zakrivljeni in njihovi vogali so bolj oglati. Ti kajti so primerni za različne discipline. Primerni so za skoke, dobro se obnesejo v kiteloopih, veliko bolje nam bodo že služili v freestyle trikih. V primerjavi s prejšnimi pa imajo nekolko manjši vetrni razpon. Top hibridni kajti: Duotone DICE, Eleveight FS.
 • Potem so tu še specializirani kajti, ki jih izbiramo za točno določeno disciplino.

 • Kajti za valove so zelo hitri, da jih lahko v vsakem trenutku postavimo tja kamor želimo. So zelo nežni – ne vlečejo preveč, da lahko na valu uživamo brez nepotrebnega vleka. Ti kajti zelo dobro “driftajo” z vetrom navzdol tudi ko linije niso napete, kar je pri vožnji vala zelo pomembno. Lahko jih je pobrati iz vode, ne bodo pa navdušili v skokih. Tom kajti va valove: Duotone NEO.
 • Freestyle kajti so C oblike. Njihovi vogali so zelo dolgi in oglati. Zelo dobro vlečejo tudi nizko v vetrnem oknu. So prvinski, brezkompromisni in agresivni. V unhooked freestylu nam nudijo kombinacijo dobrega popa in nato popuščanja vleka na vrvicah, kar nam omogoči da lažje preprimemo bar za hrbtom. Niso primerni za začetnike in imajo manjši vetrni razpon. Tok freestyle kite: Duotone Vegas.
 • Kajti za race, hydrofoil proizvedejo veliko moči tudi v malo vetra. Razmerje med širino in dolžino je zelo veliko. Gre za tanke in dolge kajte s tankim profilom. Takšni kajti so v primerjavi z debelejšimi manj stabilni in bolj občutjivi na sunke. Glede na kvadraturo razvijejo veliko moči, so pa manj popustljivi. Bolj kot so linije napete bolj vlečejo, saj so njihovi profili zelo efektivni.
Na tej točki je potrebno izpostaviti, da so moderni kite-i veliko bolj vsestranski kot so bili nekdaj. Tudi iz začetniškega kite-a, ki začetnika crklja, lahko iztisnemo visoke skoke in izvajamo tudi najzahtevnejše trike.

A če imamo za seboj že par let izkušenj in si želimo predvsej razvijati vedno višje skoke, nam bo naprednejši kite omogočal hitrejše napredovanje.

1.2 KAKO IZBRATI PRAVO VELIKOST KITE-A?

Velikost kite-a je odvisna od moči vetra in teže kajtarja. Bolj kot piha, manjši kajt bomo izbrali.

Pri izbiri velikosti kite-a se zato moramo vprašati, kje oz. kako močnem vetru bomo kite največ uporabljali.

 • Če je naš domači spot znan po blagem termičnem vetru, se bomo nagibali k večjim velikostim kite-ov.
 • Če bomo kite uporabljati predvsem na zloglasno vetrovnih lokacijah (Brazilija, Tarifa, Cape town, ...) bomo izbirali med manjšimi velikostmi.

1.3 KOLIKO KITE-OV POTREBUJEM?

Z enim kite-om ne moremo voziti v vseh razmerah. Da izkoristimo čim več dni na vodi, imamo kajtarji večinoma 2 ali 3 kajte v različnih velikostih.

Izbira velikosti kite-a je odvisna od teže kajtarja, dekleta s 50 kg bodo v določenem vetru vedno potrebovale manjše velikosti kite-ov kot fantje z 90 kg.

Najbolj priljubljene kombinacije kajtov so na primer:

 • 6 + 9m2 ali 7 + 10m2 pri dekletih ter
 • 9 + 12 m2 ali 7 + 9 + 12 m2 ali 8 + 11 m2 pri fantih.

Pari si pogosto kajte delijo, saj zaradi razlik v teži ob istih razmerah lahko vozijo različne kajte. Na primer: ko težji partner vozi 12 m2, je za lažjega primerna že 10 m2. Če veter še dodatno pojača gre lažji na 8 m2, težji pa vzame 10 m2.

Med velikostmi ki jih uporabljamo naj bo 2-3m razlike. Tako se vetrna razpona kajtov rahlo prekrivata. Če potrebuješ pomoč pri izbiri ti z veseljem svetujemo glede na tvoje specifične želje in potrebe.

Čeprav začetniki ne bi smeli voziti s preveč moči (prevelik kajt ali premočan veter), pa je treba poudariti da tudi s premalo moči ni dobro iti v vodo, saj bodo imeli težavo z držanjem višine v vetru.

Primerna velikost kite-a in kite deske je predpogoj za varno in zabavno kajtanje. Na spotu ti priporočamo, da si pri izbiri velikosti pomagaš z drugimi kajtarji. Oglej si katere velikosti uporabljajo tisti, ki so ti po teži najbližje ali pa povprašaj za mnenje koga, ki je ravno prišel iz vode.

Z dvigovanjem nivoja znanja se naš vetrni razpon povečuje. Naučimo se kontrolirati več moči in v malo vetra bolj efektivno iztisniti vse iz kajta.

2. ELEVEIGHT KITE – KATERI MODEL IZBRATI?

2.1 KITE ELEVEIGHT RS - KITE ZA ZAČETNIKE

Kite Eleveight RS je idealen kite za začetnike, saj je zelo stabilen in nežen, vseeno pa ne bo razočaral tudi naprednejših kajtarjev, ki že pridno vadijo skoke in trike.

Oblikovan z mislijo na vsestranskost, Eleveight Kite RS odlikujejo izjemne freeride zmogljivosti, zaradi česar je priljubljena izbira med širokim spektrom kajtarjev.

Oblika Eleveight Kite RS je aerodinamično dovršena, kar omogoča dobro delovanje tudi ob manj vetra. Razmerje med dolžino in širino kajta (aspect ratio) je srednje, zaradi česar je kajt zelo stabilen tudi v sunkovitem vetru. Dodatno stabilnost mu dajejo trije trdni strati.

Eleveight Kite RS je direkten in odziven, kar omogoča hitro upravljanje med skoki. Ker je vsestranski bo zadovoljil potrebe začetnikov tudi v nekoliko drugačnih disciplinah. Z njim se namreč lahko zapeljemo tudi na valu in preizkusimo kakšen freestyle trik.

2.2 KITE ELEVEIGHT XS – KITE ZA VISOKE SKOKE

Kite Eleveight XS je namenjen naprednejšim kajtarjem, ki že obvladajo osnovne skoke zdaj pa bi radi poleteli še višje in dlje.

Z napredno delta hibridno obliko, velikim razmerjem med dolžino in širino kajta (aspect ratio) ter eksplozivnim liftom, Eleveight Kite XS združuje moč in vodljivost. XS bo dvignil tvoje kiteboarding izkušnje na popolnoma novo raven.

Kite Eleveight XS je zasnovan za vzdržljivost in stabilnost, z optimizirano porazdelitvijo obremenitve na profilu in izboljšano obliko nam daje odličen feedback na baru in odzivnost. Poleg tega je lahek, a stabilen, dobro leti v raznolikih pogojih.

Izdelan je bil z upoštevanjem povratnih informacij profesionalnih kajtarjev. Kite Eleveight XS je zato idealen za kiteloope, dolge lebdeče skoke in old-school trike. Če te mika Big Air je XS tvoj novi najboljši prijatelj.

2.3 ZAKAJ ZAUPATI ELEVEIGHT KITES?

Za Eleveight kites stoji ekipa z ogromno izkušnjami, saj so prej ustvarjali za Best kiteboarding, zdaj pa so s svojo inovativnostjo, usmerjenostjo k detajlom in kvaliteto izdelave našli novo pot pod imenom Eleveight, ki jim dopušča pri razvoju še bolj proste roke.

Vsak Eleveight kite model je narejen v sodelovanju s profesionalnimi kajtarji, ki s svojimi nepogrešljivimi povratnimi informacijami omogočijo, da so vsi kajti optimizirani in njihove aerodinamične lastnosti uravnotežene glede na namembnost modela.

Zakaj zaupamo Eleveight kites?

Izjemna kvaliteta materialov

Za kajte in winge trenutno uporabljajo material 4x4 Ripstop, ki se s X4 tkanino težje trga. Tkanina je zelo odporna in izjemno lahka, razvili pa so jo v sodelovanju z japonsko znamko Teijin – vodilno na področji razvijanja materialov za jadra.

.

Ultra lahki kajti +

Poleg izjemno vzdržjive serije kajtov ima Eleveight tudi "lightwind serijo" iz lahkotnejših materialov, serija se imenuje PLUS.

Navdušila nas je tudi vsestranskost kajtov – na podpornih bridle piramidah imajo kajti več različnih nastavitev – z enostavno spremembo vozlov lahko obnašanje kajta zelo spremenimo in se prilagodimo razmeram ali stilu vožnje. Tako lahko z enim kajtom vozimo freestyle, naslednji dan pa si ga prilagodimo za val. Nastavljamo lahko tudi pritisk na baru.

E/8 TRUSTED QUALITY – Eleveightov zaščitni znak kvalitete

E/8 opisuje tri ključne parametre na katere se naslanja ekipa Eleveight, da lahko zagotavlja vrhunsko kvaliteto svojih izdelkov. E/8 simbolizira popolno predanost najvišji kvaliteti – osnovo za vse vrhunske produkte.

KVALITETEN DIZAJN

Desetletja izkušenj in dovršen R&D proces se odražata v vsakem od Eleveight produktov. Dizajni so napredni in se ne bojijo premikati meja. Inovativnost skupaj z vzdržljivostjo je temelj Eleveightovega arzenala.

PREMIUM MATERIALI

Za izdelavo Eleveight kajtov izbirajo le najbolj napredne materiale na trgu in jih v sodelovanju z proizvajalci materialov samih tudi neprestano razvijajo, da ostajajo v samem vrhu kvalitete.

Tesno sodelovanje z dobavitelji, ki so v samem vrhu svojih panog. Eleveightovi dobavitelji in proizvajalci stremijo k izdelavi najkvalitetnejših polproduktov na trgu in sledijo strogim protokolom kontrole kvalitete. Vsak Eleveightov produkt je individualno preizkušen in odobren.

3. KITE DESKE - Kako izbrati kite desko?

Kako dolga naj bo kite deska?

Na večji deski lahko začetniki lažje lovijo ravnotežje, za plovbo z njimi pa potrebujemo tudi manj vetra. Žal so prevelike deske manj okretne, z njimi težje odrivamo in v veliko vetra z njimi težje nadzorujemo hitrost. Zato moramo izbrati neko zlato sredino.

Kajtarji do 65kg običajno izbiramo deske nekje do 138cm dolžine, kajtarji do 80kg nekje do 145cm, za težje kajtarje se priporočajo deske nad 140cm.

V zelo malo vetra, ko vseeno želimo kajtati lahko tudi lažji kajtarji izberemo light wind velike deske do 160cm.

3.1 ELEVEIGHT PROCESS - KITE DESKA ZA ZAČETNIKE

Kite deska Eleveight Process je super izbira za začetnike. Izdelana je z modernimi materiali in nudi odličen oprijem v močnem vetru, hitro glisiranje in stabilnost v valoviti vodi.

Ima izboljšane kanale za večjo kontrolo in ABS robove za večjo trpežnost. Parabolična oblika omogoča boljše zarezovanje v vodo pri zavojih in odrivih.

3.2 ELEVEIGHT MASTER - PROGRESIVNA KITE DESKA ZA NAPREDNE KAJTARJE

Kite deska Eleveight Master je ultimativna izbira za napredne kajtarje, ki želijo dvigniti svoje freeride izkušnje na novo raven. Razvita za izvajanje zahtevnih freestyle trikov, visokih skokov in tehničnih manevrov, je Eleveight Master nedvomno najboljša kite deska za napredne kajtarje.

Zasnovana je bila v sodelovanju z Arthurjem Guillebertom, pro kajtarjem in članom Eleveight R&D ekipe. Kite deska Eleveight Master združuje izjemno oblikovanje, edinstvene materiale in vrhunsko izdelavo. Spremenljiva debelina deske omogoča tanjše robove in hkrati zagotavlja stabilnost.

Z odličnim odrivom zagotavlja višje skoke in več časa v zraku za tehnične freestyle trike. Inovativni PRS robovi izboljšujejo vožnjo v vetru, črpajo hitrost in zanesljivo drsijo skozi razburkano vodo. Večfazna krivina z globokimi kanali na robovih zagotavlja izjemno kontrolo tudi v neugodnih vetrovnih razmerah.