Neoprenski čevlji

Iščeš popolno obutev za vodo, ki bo tvoja stopala zaščitila pred mrazom in bo tvojo izkušnjo pri vodnih športih naredila bolj udobno?

Neoprenski čevlji, čevlji za v vodo in neoprenski škornji so prava izbira! Ne samo, da zagotavljajo toploto in zaščito tvojih nog, ampak tudi povečujejo oprijem na mokrih površinah, kar je ključno za vodne aktivnosti. Več o neoprenski čevljih..

Filter izdelkov Prikaz 1 - 10 od 10 rezultatov
Znamka
Debelina neoprena
Velikost (XXS-XXL)
Velikost čevlja
Barva
Cenovni razpon

KAJ SO NEOPRENSKI ČEVLJI?

Na supu ali ob kateri drugi aktivnosti na vodi so naša stopala tista, ki so neprestano na mokri deski ali pa plavajo v vodi. Tudi če v vodo ne padeš, so tvoja stopala vedno mokra. Tako si podvržen prehladu ali neprijetnemu občutku stalnega mraza.

Zato so priporočljivi neoprenski čevlji, v katerih tvoja stopala ostanejo topla. Izbiraš lahko med neoprenskimi čevlji ali škornji, copati za v vodo in neoprenskimi nogavicami.

Neoprenski čevlji in neoprenski škornji so namenjeni predvsem zaščiti tvojih stopal pred mrazom in povečevanju stabilnosti. Medtem ko copati za v vodo ščitijo tvoje noge pred ostrimi skalami, koralami in morskimi ježki.

KAKO IZBRATI NEOPRENSKE ČEVLJE

1. Izberi kakovosten material

Neoprenske čevlje kupuješ poredko, zato naj bo kakovost na prvem mestu, četudi cena ni najnižja. Zaželjeno je, da so neoprenski čevlji in škornji iz toplega in udobnega materiala.

Priporočamo, da izbereš neoprenske škornje izdelane iz Fluidflex™ materiala, ki je visoko raztegljiv in izjemno udoben. Ima namreč faktor raztegljivosti kar 100 %, kar pomeni, da se lahko raztegne kar na dvakratno dolžino, zaradi česar se izjemno dobro prilega telesu.

Super raztegljiv neopren omogoča popolno gibljivost stopala, kar je ključno pri športih, kot je deskanje na vodi. Primer takih čevljev so O’Neill Mutant, ki hkrati nudijo popolno gibljivost in stabilnost stopala (split toe).

2. Višina čevlja

Višina neoprenskega čevlja je nekako povezana z letnim časom in debelino. Nižji čevlji segajo do gležnja, so tanjši in bolj poletni, višji pa pokrivajo gleženj, se nosijo pod dolgim neoprenom, so debelejši in tako bolj primerni za zimske razmere.

3. Debelina čevlja

Pri izbiri neoprenskih čevljev, je potrebno biti pozoren tudi na debelino čevlja.

  • Neoprenski čevlji 2mm – primerni za temperaturo vode med 18 in 20 °C.
  • Neoprenski čevlji 5mm – primerni za temperature vode manj kot 18 stopinj celzija.

4. Oblika neoprenskega čevlja

Poleg tega, da se neoprenska obutev loči po debelini neoprena in višini čevlja, se loči tudi po obliki. Neoprenski čevlji imajo lahko okrogel sprednji del (round toe) ali ločen palec neoprenskege čevlja (model split toe).

Okrogli ali tako imenovani “round toe” čevlji ali škornji imajo podnožje zaobljeno tako, da so vsi prsti skupaj (tako kot je to običajno pri večini vsakodnevne obutve).

Split toe neoprenski čevlji imajo palec ločen od ostalih prstov, kar prinaša večjo stabilnost noge, zato so split toe najbolj pogosta izbira za surfanje, kitefoilanje in wingfoilanje, kjer stopal ne zatikamo v strape, pač pa se premikamo po deski.

IZBERI PRAVO DEBELNO NEOPRENSKIH ČEVLJEV

Debelina neoprena določa, kako tople bodo ostale tvoje noge. Debelejši neopren kot izbereš, bolj ti bo toplo.

Poletni neoprenski čevlji debeline 2 mm so popolna izbira za toplejše dni in hojo po neprijetni podlagi. Super se bodo obnesli pri prenašanju supa čez plitvine, saj bodo izjemno dobro ščitili tvoje podplate.

V primeru, da bi jih želel/a uporabljati pri nekoliko nižjih temperaturah, pa jih lahko kombiniraš tudi s tankimi neopren nogavicami, saj so na prstih zaobljene kot običajni čevlji.

Zimski neopren čevlji 5 mm so primerni za temperaturo vode med 8 in 17°C, so zelo topli in so kos vsem razmeram. Če pa te v noge vedno zebe, ti bo morda bolj ustrezal neopren debeline 5.5mm, ki je malo debelejši.

SPLIT TOE - NEOPRENSKI ČEVLJI ZA NAJBOLJŠI OPRIJEM IN STABILNOST

Če želiš neoprenske čevlje, ki ti bodo nudili najboljši oprijem in stabilnost potem nujno izberi split toe neoprenski čevelj.

Značilnost te obutve je, da ima palec ločen od ostalih prstov (prsta sta lahko ločena znotraj obutve ali pa zunaj obutve).

Čeprav se mnogi zatekajo k tradicionalnim čevljem z okroglimi prsti zaradi občutka toplote, se pravi ljubitelji vodnih športov pogosto obračajo k split toe obutvi. Zakaj?

Razlog je jasen: izogniti se želijo vsakršnim težavam pri premikanju stopal v čevlju ter hkrati zagotoviti izjemno natančnost pri izvajanju trikov in manevrov na deski.

Ločen palec namreč zagotavlja veliko boljše ravnotežje, saj omogoča, da se vsak palec »prilagodi posebej«. To je ključno pri športih, kot so surfanje, deskanje na vodi in kajtanje, kjer je natančen nadzor nad desko in valovi ključnega pomena.

KAKO IZBRATI PRAVO VELIKOST NEOPRENSKIH ČEVLJEV?

Kakršnokoli obliko, stil ali debelino izbereš, je ključno, da čevlji pravilno ujemajo s tvojimi stopali. Preveliki čevlji bodo povzročali neprijetno drsenje stopal, preozki pa ti bodo stiskali prste.

Kako torej izbrati prave? Izberi takšno velikost neoprenskih čevljev, v kateri je tvoja noga v celoti oprijeta in te ne tišči pri prstih ali peti. Te malce tišči? Nes skrbi, obutev se bo sčasoma prilagodila tvoji nogi.

Imaš ozko nogo? Brez skrbi, pri nas lahko izbiraš med pestro ponudbo neoprenskih čevljev za ozko in široko nogo.

  • Neoprenski čevlji za normalno-široko nogo: O’Neill RT in ST
  • Neoprenski čevlji za ozko nogo: Prolimit Raider

Nasvet pri izbiri neoprenskih čevljen O’Neill – številke so majhne, zato raje izberi velikost večje (če je tvoja standardna konfekcijska številka 27, izberi 38).

NEOPRENSKI ŠKORNJI – IDEALNA IZBIRA ZA HLADNEJŠE MESECE

Neoprenski škornji so nepogrešljiva oprema za tiste, ki se ukvarjate z vodnimi športi v hladnejših razmerah, kot so pozna jesen in zima. Gre za višje in debelejše modele neoprenske obutve, ki so zasnovani tako, da ohranjajo tvoje noge prijetno tople, tudi ko se temperature spustijo.

Običajno so neoprenski škornji debeli kar 5 mm, kar pomeni, da so idealna izbira za ohranjanje toplote in udobja v hladni vodi.

KAJ PA NEOPRENSKE NOGAVICE?

Neoprenski štumfi so najbolj priljubljeni med kajtarji, ki v pozno jesenskih dnevih nočejo posegati po neoprenskih čevljih s podplati. Neoprenski štumfi jim namreč zagotavljajo boljši občutek med padi in strapi.

Neoprenske nogavice imajo radi plavajo v hladnejših vodah. Neoprenske nogavice so lahke in se tesno prilegajo stopalu, zaradi česar so odlična izbira za ohranjanje toplote v hladni vodi.

Neoprenske nogavine so običajno izdelane iz tkanine, ki odvaja vlago »stran od kože« in se hitro suši, kar omogoča termo izolacijo tako v mokrem kot v suhem stanju.

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA

Ali so neoprenski čevlji vodoodporni?

Neoprenski čevlji so vodoodporni, vendar niso popolnoma neprepustni za vodo. Voda lahko prodre skozi šive, zadrge ali pri obrabi. Vendar brez skrbi, neopren bo to vodo ogrel, tako, da te v neoprenskih čevljih kljub temu ne bo zeblo.

Neoprenski čevlji ali neoprenski škornji?

Izbor med neoprenskimi čevlji in neoprenskimi škornji je odvisen od tvojih potreb. Praviloma se k neoprenski obleki obujejo neoprenske škornje, saj ti ogrejejo celoten spodnji del noge, vključno s stopalom in gležnjem.

Čevlji ponujajo boljši oprijem na trdi podlagi, vendar manj izolacije kot škornji. Poleti se običajno uporabljajo neoprenski čevlji, medtem ko se pozimi in pozno jeseni priporočajo neoprenski škornji.

Ali so neoprenski čevlji topli?

Neoprenski čevlji zagotavljajo nekaj izolacije in toplote, vendar niso tako topli kot neoprenski škornji. Debelina in kakovost neoprena vplivata na toploto čevljev. Za boljše izolacijske lastnosti se pri hladnejših vodnih razmerah priporočajo neoprenski škornji.

Ali se neopren čevlji raztegnejo?

Ne, neoprenski čevlji se ne raztegnejo. Zato je zelo pomembno, da izbereš neoprenske čevlje, ki ti popolnoma ustrezajo in te ne tiščijo, saj se ne bodo raztegnili.

Kako očistiti neoprenske čevlje/škornje/nogavice?

Da bi ohranili svojo neoprensko obutev v dobrem stanju, jih po vsaki uporabi sperite in dobro osušite. Več nasvetov o vzdrževanju neoprenske obutve najdeš v blogu Kako vzdrževati neoprensko obleko, da ti bo služila čim dlje?

Ali neoprenske nogavice nosimo pod čevlji?

Ne, neoprenske nogavice se nosijo samostojno.

Ali neoprenske čevlje ali nogavice lahko peremo v pralnem stroju?

Ne, saj jih lahko na ta način poškodujemo.

Kako shranim neoprenske čevlje?

Neoprenske čevlje shrani v suhem in temnem prostoru. Če čevlje shranjuješ »stoje«, jih napolni s nogavicami ali časopisom, da ohranite njihovo obliko med shranjevanjem.

Vedno se prepričaj, da so čevlji za mokro obleko pred shranjevanjem temeljito očiščeni in posušeni ter jih ne izpostavljaj soncu ali ekstremnim temperaturam, saj lahko to poškoduje neopren.