Slackline

Slackline je najlonski trak ali po domače kar gurtna, ki jo napneš med dve oporni točki, običajno med drevesi, in po njej hodiš tako, da si trudiš ohranjati ravnotežje. Takšna športna aktivnost je še posebej priljubljena v kampih in parkih.

Slackline-anje se ponaša s številnimi pozitivnimi učinki, kot so izboljševanje koordinacije, ravnotežja, gibljivosti, koncentracije in telesne drže. Slackline je zato zelo priljubljen športni rekvizit aktivnih posameznikov in družin, ki svoj prosti čas radi preživljajo v naravi.

Filter izdelkov Prikaz 1 - 2 od 2 rezultatov
Znamka
Širina slacklina
Barva
Cenovni razpon
49,95 54,95 
49,95 69,95 

Kaj je slackline, kako je narejen?

Slackline je poseben trak, ki pomaga pri izboljšanju ravnotežja, telesne drže, koordinacije, koncentracije. Je preprost in nadvse zabaven način za krepitev celega telesa. Slackline je lahko različno dolg, širok ter se različno pritrjuje.

Kakšno dolžino slackline-a izbrati?

Dolžino slackline-a izberemo glede na svoje izkušnje - začetnikom zadostujejo krajši slackline (10-15m dolgi), z izkušnjami pa želimo prehojeno razdaljo povečevati, zato bodo naprednejši slacklinerji raje izbirali 25m slackline. Dolžine so standardizirane na 10, 15 in 25 m dolge slackline:

  • 10m slackline izberi v kolikor bi slackline namestil/a na točno določeno mesto (npr. pred hišo), kjer razdalja ni daljša od 10m.
  • 15m slackline izberi, če si začetnik in bi slackline uporabljal/a na različnih lokacijah (npr. pred hišo, v parku, na plaži,...). 10m slackline je pogosto lahko prekratek, 15m pa običajno zadostuje.
  • 25m slackline izberi, če imaš že v osnovi cilj hoditi na daljših razdaljah. 25m trak lahko vedno fiksiraš na 15m, 15m traku pa ne moreš fiksirati na 20m. V primeru daljšega slacklina ti torej le na koncu ostane malo več traku.

Kakšno širino slacklina izbrati?

Standardne širine slacklina so 3,5 ali 5 centimetrov. Širši slackline omogoča precej lažjo hojo, ožji slackline pa je namenjen hoji na daljše razdalje.

Kakšen zategovalnik je boljši?

Boljši zategovalnik lahko pomeni boljši v smislu lažjega nameščanja ali boljši v slislu bolj razporejene opore na drevesu. Krajši, začetniški slackline-i se nameščajo z 2-delnim zategovalnim sistemom, ki ga namestimo hitro in enostavno. Na drugi strani daljši slackline-i zahtevajo boljšo oporo, zato se pri nameščanju uporabljajo 6 delni kompleti, ki so sestavljeni iz 2 trakov, 2 karabinov, slackline gurtne in račne.

Slackline je praviloma narejen iz kombinacije najlona in poliestra. Izberi takšnega s tanjšimi vlakni, ker je občutek na koži mehkejši, hoja pa zato toliko prijetnejša. Lahko izbiraš med ploščatim trakom, takšnim z zaobljenimi robovi ali nekoliko bolj okroglim.

Slackline imej vedno pri roki

Slackline gurtna ne zavzame veliko prostora, zato jo imaš lahko vedno pri roki. Vzemi jo s seboj na morje, kampiranje, piknik, k prijateljem, v park. Napni jo med dvema drevesoma in aktivnost se lahko prične!

Slackline je odličen za rehabilitacijo!

Sicer pa je slackline primeren tudi za rehabilitacijo. Tovrstna športna aktivnost pripomore k hitrejšemu okrevanju poškodovanih sklepov, zlasti kolen, gležnjev ter kolkov. Za nekatere pa je hoja po gurtni kot premikajoča se meditacija. Med hojo se preverjeno zbistrijo tvoje misli. Um se popolnoma osredotoči na cilj pred tabo. Celotno dolžino lahko prehodiš le s 100 % zbranostjo.

KAJ JE DOBRO VEDETI O SLACKLINANJU?

Kakšno širino slackline-a izbrati glede na namen in nivo znanja?

Slackline ima veliko pozitivnih učinkov in hoja po njem je preprosto zabavna, zato ti svetujemo, [...]

9 pozitivnih učinkov hoje po slackline-u na tvoje telo, zdravje in počutje!

Slacklining je v prvi vrsti šport ravnotežja! Hoja po napeti »gurtni« na prvi pogled spominja [...]

Zakaj je razvijanje ravnotežja za otroka tako pomembno?

Sup se nenehno premika in povzroči rušenje ravnotežnega položaja, ki ga moramo vedno znova vzpostaviti [...]

7 zanimivih vaj, s katerimi lahko popestriš urice slacklina

Vsak začetek je težak, zato je potrebno kar nekaj vaje in časa, da boš lahko [...]