Sup deske

Sup je velika (napihljiva) deska, na kateri stojimo ter z veslom v roki odveslamo od obale. Sup deske z različnimi oblikami nagovarjajo suparje z različno stopnjo predznanja in izkušenj.

Ne glede na to ali iščeš sup za začetnika, touring sup ali sup z jadrom, družinski sup – razlike v trdnosti in vzdržljivosti napihljivih supov so velike, zato je dobro poznati specifikacije supov (kaj pomeni, izveš na dnu strani).

Sup deske lahko filtriraš glede na tehnologijo izdelave, dimenzije (dolžino, širino, debelino), svojo izkušenost ter blagovno znamko.

Kateri sup je najboljŠI zate?

Reši kviz in pokazali ti bomo personaliziran izbor najbolj primernih supov glede na izkušnje, želje ter težo! REŠI KVIZ IN IZBERI PRAVI SUP

TESTNI DNEVI SUP OPREME

Na brezplačnih testiranjih lahko preizkusiš supe različnih oblik, tehnologij in cenovnih razredov ter v 1 dnevu najdeš pravi sup za svoje želje. PREVERI TERMINE IN LOKACIJE

SUP DESKA NAJ BO PRAVA za tvoje izkušnje!

-30%
349,30 
-25%
374,25 
-20%

Najlepša darila

Gladiator 10’6 Origin

487,20 
-20%
503,20 
-20%
527,20 
-20%
575,20 
-20%
615,20 
RAZPRODANO
769,00 
-20%
839,20 1.050,40 
-20%
839,20 1.050,40 
-15%
1.076,95 
-30%
384,30 
-30%
419,30 
-20%

Najlepša darila

Adventum 10’6 Teal Pink

399,20 
-20%
975,20 1.242,40 
-20%
959,20 1.226,40 
-20%
975,20 1.186,40 
-15%
RAZPRODANO
1.078,65 1.303,05 
-20%
1.173,60 
-20%
1.039,20 1.306,40 
-20%
1.237,60 1.346,40 
-20%

Compact SUP deske

Red Paddle Co 11’ Compact

1.319,20 
-20%

Compact SUP deske

Red Paddle Co 12’ Compact

1.399,20 
-15%
RAZPRODANO
1.189,15 

KAJ POMENIJO OZNAKE SUP DESK?

Imena sup desk so podana z blagovno znamko, imenom modela ter dolžino deske. Primer: Red Paddle Co Ride 10'6.

10'6 pomeni dolžino deske. V resnem oz. predanem svetu supanja se o dimenzijah pogovarjamo v angleškem metričnem sistemu, kar pomeni, da se sporazumevamo s čevlji (feet ' ) in palci (inch '' ).

10'6 tako pomeni 10 feets, 6 inches, kar bi v našem metričnem sistemu pomenilo 320 cm.

KAJ NAM POVE OBLIKA SUP DESKE?

Oblika določa plovne značilnosti deske oz. narekuje, kako se bo sup deska peljala. Z različnimi kombinacijami širine, dolžine in debeline se določa razmerje med stabilnostjo in hitrostjo supov ter se jih deli v 5 razredov:

 • krajši, po celi dolžini široki in bolj zaobljeni >> znani kot začetniški, vsestranski supi
 • daljši, ožji, spredaj ošiljeni in zadaj oglati >> znani kot popotniški, touring supi
 • še daljši, še ožji in ošiljeni spredaj in zadaj >> znani kot race, hitri supi
 • bolj široki, zaobljeni in debeli >> znani kot joga supi
 • spredaj široki, zadaj ušpičeni >> znani kot surf supi

 • ZAKAJ SO DOLŽINA, ŠIRINA IN DEBELINA SUPA POMEMBNI?

  Dolžina, širina in debelina določajo hitrost, stabilnost ter skupaj plovnost supa.

  Ključna pri izbiri supa so prava razmerja med dimenzijami. Moramo se namreč zavedati, da je vsak centimeter pomemben in da prav vsaka sprememba dimenzije opazno spremeni karakter supa in njegovo obnašanje na vodi.

  Dolžina sup deske

  Dolžina nam pove, kako hitra je sup deska. Daljši supi imajo daljšo vodno linijo oz. potovalno pot, zato so hitrejši.

  Najpočasnejši so surf supi, ki so z dolžino 8' – 9' najkrajši, a hitrost pri njih sploh ni pomembna.

  Malce hitrejši so vsestranski supi, ki so dolgi med 10' in 11', pri katerih je ključna stabilnost.

  Še hitrejši so touring supi, ki so dolgi med 11' in 13', pri katerih je primarno pomembna hitrost in sekundarno stabilnost.

  Najhitrejši supi so race supi, ki so dolgi med 12' in 14', pri katerih stremimo k hitrosti.

  S povečevanjem dolžine se običajno manjšajo širine, posledično supi bolje držijo smer in so hitrejši.

  Pri dolžini je pomembna krivina supa (rocker), v kolikor nos supa gleda 20 cm iz vode, je sup enako hiter kot 20 cm krajši sup.

  Širina sup deske

  Širina nam pove, kako stabilna je sup deska. Širši kot je sup, bolj je stabilen, a hkrati počasnejši, saj bolj zavija (veslamo bolj izven centra). Ožji supi na drugi strani bolj držijo smer, saj veslamo bolj ob telesu, a so manj stabilni.

  Kako široka mora biti deska, da je stabilna? Najbolj stabilne deske so praviloma široke med 32'' in 34'' (med 81 - 86 cm). Ta širina se uporablja pri vsestranskih supih.

  Sup s širino nad 34'' (86 cm) je v teoriji zelo stabilen, a se v praksi ne uporablja, saj tak sup zelo zavija in je zelo počasen.

  Sup s širino med 28'' in 32'' (71 - 81 cm) je pogojno stabilen, v kolikor je dolžina nad 11', saj je hkrati tudi debelejši, kar pomeni, da stabilnost pridobimo na račun volumna. Ta širina se zato uporablja pri touring supih, a ne pri vsestranskih deskah, saj primeru krajših desk, saj ni dovolj stabilna.

  Sup s širino pod 27'' (68 cm) je že zelo nestabilen in se uporablja le pri race deskah.

  Na širino supa se ne bi smeli ozirati le na sredini, kjer stojimo, ampak je zelo pomemben tudi širina repa supa. Četudi je ogledan model supa na sredini širok, a ima zelo zožan rep, bo sup precej manj stabilen, kot če bi imel širok, zaobljen rep.

  Debelina sup deske

  Debelina supa je tista, ki najbolj pomembno vpliva na volumen deske (v kolikor povečamo debelino za le 1 cm, se volumen deske najbolj izrazito spremeni).

  Supi imajo lahko 3 različne debeline: 3,9'' (10 cm), 4,7'' (12 cm) in 5,9'' (15 cm).

  Spomnimo se, da so pri zasledovanje najboljših plovnih lastnosti ključna prava razmerja med vsemi dimenzijami. Pravo debelino supa se praviloma določa glede na dolžino supa:

 • Debelina 10 cm se uporablja pri supih dolžine do 10'.
 • Debelina 12 cm je praviloma uporabljena pri dolžinah 10′ -12′,.
 • Debelina 15 cm je praviloma uporabljena pri dolžinah nad 12′.

 • To pravilo lahko zasledujejo tisti proizvajalci napihljivih supov, ki uporabljajo dovolj kvalitetne materiale (dropstich sredica, kvaliteta pvc materiala), da se deska pri priporočenih kilogramih suparja ne upogiba.

  V kolikor proizvajalec nima dovolj dobrih materialov, običajno poveča debelino za en razred (največ primerov vidimo med vsestranskimi deskami med 10' in 11' z debelimo 15 cm). Na ta način proizvajalec uspe narediti bolj togo desko, ki se bo manj upogibala, a tako poslabša plovne sposobnosti sup deske (večji vpliv bočnega vetra, manjša stabilnost na razburkanem morju).

  Debelina sup deske najbolj vpliva na volumen in volumen lahko povezujemo s stabilnostjo. A suparji ne bi smeli stremeti k maksimalnemu volumnu, pač pa k optimalnemu volumnu za svojo težo.

  To lahko ponazorimo s primerom supanja otroka na supu dolžine 10'8 – veslanje in manevriranje mu je težko in se napreza precej bolj, kot če bi imel manjši sup. Enako velja za odrasle, če imamo večji sup, kot je potrebno, bomo za supanje potrebovali več energije.

  Prednosti sup desk z velikim volumnom (npr. 300 l):

 • Velika stabilnost ob zadostni širini.
 • Primeren je za večjo težo (100 kg +) oz. lahko supata tudi 2 osebi.
 • Večje volumne imajo daljši touring supi, ki so namenjeni dolgim razdaljam, kjer je predviden prostor za dodatno opremo.

 • Slabosti supov z velikim volumnom (npr. 300 l)

 • Lažji suparji (do 90 kg) s svojo težo supa s takim volumnom ne obremenjujejo supa dovolj, zato sup precej gleda iz vode, zato smo v valovitem morju deležni nasprotnega učinka, sup postane manj stabilen.
 • Bolj so občutljivi na veter, bolj nas ovira bočni veter.
 • Težje jih je manevrirati.
 • Težje jih nositi.
 • Dalj časa moramo sup napihovati.

 • Sup deske z velikim volumnom imajo prednosti za težje uporabnike, ki velik volumen potrebujejo oz. ki želijo na supu še koga voziti. Sicer pa je vedno bolje imeti optimalen volumen za svoje kilograme, da se energija ne troši v prazno. Lažji osebi zato ne priporočamo nakupa supa z debelino 15 cm, saj bo manjši 12 cm sup obvladovala neprimerljivo lažje.

  Razlika med nosilnostjo sup deske in optimalno težo suparja

  Nosilnost pove maksimalno število kilogramov, ki jih sup zdrži, preden se pod težo potopi.

  Optimalna teža suparja je teža osebe, kateri je deska namenjena, da lahko zagotavlja maksimalno dobre plovne sposobnosti.

  Primer: 100 kg težka oseba lahko vesla na deski namenjeni 90 kg težki osebi, a bo deska bolj potopljena, upor bo večji, veslati bo težje, oseba bo občutila nestabilnost.

  Optimalna teža suparja med specifikacijami ni vedno izražena, zato jo lahko razberemo iz nosilnosti, ki bi morala biti vsaj enkrat večja (če ima sup nosilnost 150 kg, je sup primeren za osebo težko 75 kg).

  Tehnologija sup deske in zakaj je pomembna

  Tehnologija supa nam pove, na kakšen način je sup narejen, pomembna pa je zato, ker v največji meri določa trdnost iz vzdržljivost supa.

  Če pogledamo supe vseh blagovnih znamk, jih glede na tehnologijo lahko razdelimo v 7 skupin:

 • Enoplastni lepjeni supi
 • Ojačani enoplastni supi
 • Dvoplastni lepljeni supi
 • Dvoplastni laminirani supi
 • MSL
 • Dvokomorni supi
 • Pact tehnologija – sup se zloži na polovično velikost konvencionalnega supa

 • Kako točno so deske narejene ter kakšne so prednosti in slabosti vsake od tehnologij, smo podrobno razdelali v vodiču Kako izbrati sup desko, kjer so natančno opisani vplivi tehnologijo na trdnost, vzdržljivost, prepustnost, prenosljivost in konstrukcijo supa.

  Cena supa - kako je sestavljena ter kakšno je razmerje med ceno in kvaliteto

  Supe glede na ceno lahko razdelimo v tri razrede: nizkocenovci do 500€, srednji razred med 500€ in 900€, višja kvaliteta od 900€ naprej (primerjava je narejena na primeru vsestranske deske).

  Na ceno supa vplivajo:

 • tehnologija izdelava supa, saj je precej razlike v količini materiala, v kolikor gre za eno ali dvoplastni sup,
 • kvaliteta materiala – najcenejši supi ne uporabljajo pvc, ampak pu, ki je precej tanjši, cenejši in precej manj vzdržljiv,
 • kvaliteta sredic – od kvalitete sredice je odvisno, kako dobro se sup napihne (10-15 psi, 15-20 psi ali 20-25 psi),
 • kvaliteta ostalih komponent – lepila, ventili, nedrseče podloge, smerniki, ročaji,…
 • kvaliteta celega paketa – pumpa (velikost in način napihovanja), torba (kako velika ter udobna je),
 • blagovna znamka in podpora, ki jo nudi znamka – kitajski supi so poceni, vendar ne nudijo nikakršne podpore,
 • garancija – nižji cenovni razred ima eno leto garancije, srednji in višji razred dve leti, Red Paddle Co ima 5 let.

 • Razlike v ceni sup desk so velike in enako velike so razlike v kvaliteti desk.

  Razlike se kažejo v obnašanju desk na vodi (izrazito predvsem na morju ter pri težjih osebah), v vzdržljivosti (življenjska doba supa med 1 in 10 let), v trdnosti (stabilnosti) ter dolgoročni vzdržljivosti deske. Ugodna cena ne pomeni najbolj ugodnega nakupa, saj lahko osnovno desko že po parih mesecih zamenjamo.

  Test sup deske

  Ali nam sup ustreza se lahko prepričamo na Bananaway testih dnevih, kjer vam nudimo opcijo testa različnih modelov in različnih blagovnih znamk supov, da se kupci prepričate, kateri sup vam dejansko najbolj ustreza. Rezerviraj termin.