Veslo je osnovni del sup opreme. Pri izbiri vesla je pomembno, da je čim lažje. Imamo ga namreč v rokah, ki je mala mišična skupina in ker veliko začetnikov namesto s hrbtom vesla z rokami, s težkim veslom zelo obremenjujejo mišice in ramenski obroč ter so hitreje utrujeni. Preberi več...

Poznamo tri različne tipe vesel, pri izbiri pravega pa so poleg materiala pomembni detajli vesla – velikost lopatke, oblika lopatke, oblika držala, oblika držala.
3 tipi sup vesel
Zložljivo sup veslo – veslo se nastavi po višini in zloži na tri dele, da ga enostavno pospravimo v torbo za supanje. Zato je znano tudi kot potovalno veslo in je najpogostejša izbira suparjev.

Nastavljivo sup veslo – veslo je podobnemu fiksnemu, le da se lahko nastavlja višina in ga lahko uporablja več različnih ljudi. Zloži se na dva dela.

Fiksno sup veslo – veslo iz enega kosa se odreže na višino lastnika. Ker nima nobenih klipsen in dodatnih delov, je fiksno veslo najlažje veslo. Prednost vesla je tudi, da se noben del ne premika, zato je supanje fantastično.
Material sup vesel
Vesla za supanje so narejena iz aluminija, plastike, najlona, steklenih vlaken, lesa, karbona, super karbona oz. kombinacije teh materialov. Kombinacija materiala določa, kako težko, trpežno, močno in odzivno bo veslo.

1. Teža vesla
Najtežji je aluminij, najlažji je super karbon. Lažje kot je veslo, lažje bomo veslali in manjša je verjetnost, da se veslo v vodi potopi.

2. Trpežnost vesla
Najbolj trpežen je aluminij, najmanj karbon. Najbolj so poškodbam izpostavljene lopatke, pri izbiri vesla je dobro pomisliti, ali ga bomo uporabljali sami in pazili, ali ga bodo uporabljali tudi otroci. Karbonska vesla so dandanes oblikovana zelo dobro in se tudi ta ne poškodujejo ob prvi priložnosti.

3. Togost in odzivnost vesla
Najbolj tog je karbon, najmanj pa plastika. Bolj kot se veslo upogiba, manj je odzivno in slabši je izkoristek zaveslaja. Maksimalno togo veslo si želijo višji suparji, da se ne upogiba držalo ter suparji, ki želijo veslati bolj pravilno, saj bolj toga lopatka prinese bolj čiste vbode in večjo učinkovitest.

Več kilometrov kot suparji naredimo, bolj kot smo izkušeni, bolj cenimo pomembnost kvalitetnega vesla. Izkušeni inštruktorji supanja prisegamo na fiksna vesla, a verjetno je vedno dobro imeti eno 3-delno, potovalno veslo.