WINGI

Wingi so napihljivi mali kajti, ki jih držimo v rokah in jih lahko uporabljamo na foilu, supu, deski za sneg, skejtu ali longboardu, pomembno je samo, da nam ne manjka vetra.

V Bananaway trgovini te čakajo wingi priznanih blagovnih znamk – wingi Duotone, Eleveight in Sroka.

Filter izdelkov Prikaz 1 - 7 od 7 rezultatov
Znamka
Barva
Cenovni razpon
899,00 999,00 
699,00 829,00 
969,00 1.149,00 
1.449,00 1.499,00 
999,00 1.219,00 
-50%
34,50 

Kazalo:
1. Kaj je wing?
2. Kakšno velikost winga izbrati?
3. Ročaj winga?
4. Material winga
5. Wing z oknom ali brez
6. Wing leash
7. Wing Eleveight WFS – vrhunski freeride wing
8. Wing Duotone Unit – udoben freeride wing
9. Wing Slick Unit – poskočen freestyle wing
10. Wing Sroka - vsestranski wing za začetnike

1. KAJ JE WING?

Wing povezuje svet windsurfanja in kajtanja. Wing je lahkotno napihljivo krilo / jadro / mali kajt, ki ga držimo v rokah in se s pomočjo vetra vozimo po najpogosteje po morju ali jezerih, lahko pa tudi po snegu ali kopnem.

Wing tako uporabljamo v kombinaciji z različnimi deskami kot so wing foil, sup, deska za sneg, skejt ali longboard.

2. KAKŠNO VELIKOST WINGA IZBRATI?

Pri izbiri prave velikosti winga je ključnega pomena, da upoštevamo našo težo in raven izkušenj, jakost vetra in velikost wing foil deske.

1. Jakost vetra

Močnejši kot je veter, manjši wing potrebujemo.

  • Pri jakosti vetra do 15 vozlov se uporablja wing 5 m2 ali 6 m2
  • Pri jakosti vetra 15 - 25 vozlov se uporablja wing 4 m2 ali 5 m2
  • Pri jakosti vetra 25+ vozlov se uporablja wing 3 m2 ali 4 m2

Izbira velikosti winga je v drugi vrsti odvisna od teže uporabnika.

2. Teža uporabnika

Večja kot je naša telesna teža, večji wing potrebujemo. Pri 18 vozlih npr. oseba s 50 kg potrebuje wing velikosti 4 m2, oseba s 75 kg pa 5 m2.

Pred nakupom se moramo vprašati, v kakšnih pogojih bomo wingali (močan veter vs. lahek maestral). V kolikor želiš wingati v čim bolj različnih pogojih, potrebuješ 2-3 velikosti winga.

3. Izkušenost uporabnika

Bolj izkušeni wing surfer bo znal bolje izkoristiti veter, zato lahko ob določenem vetru winga z manjšim wingom kot manj izkušeni wing surfer.

3. KATERE TEHNIČNE DETAJLE JE POTREBNO UPOŠTEVATI PRI IZBIRI WINGA?

1. Ročaj winga

Ko gledamo po plaži bomo lahko opazili, da wingarji wing držijo za trdno palico imenovano “boom”, ali mehke viseče ročaje.

Proizvajalci razvijajo in testirajo, kakšen ročaj je najbolje odziven, lahek ter enostaven za uporabo.

Mehki ročaji winga prinašajo manjšo težo celotnega wing seta ter nižje produkcijske stroške. Mehki ročaji winga so tanki in jih enostavneje primemo v dlan kot npr. debele boome.

Mehki ročaji na drugi strani določajo fiksno mesto, kjer wing z rokami primemo, kar v praksi pomeni, da je izkušnja preprijemanja težja. Nekateri proizvajalci so mehke male ročaje zamenjali s trdnimi, kar omogoča vožnjo z eno roko.

“Wing boom” je daljša trdna palica, ki omogoča bolj neposredno in mikro upravljanje winga. Boom omogoča, da roke na palici položimo kamorkoli, kar nam omogoča lažje učenje, preprijemanje in napredovanje. Boom za wing omogoča, da lahko wing upravljamo tudi samo z eno roko.

Zelo pomembna je velikost boom palice, ne sme biti prevelika in predebela, saj tak boom težje držimo v dlaneh. Trenutno najboljša debelina booma je debelina bara.

2. Material winga

Material wingov različnih blagovnih znamk izgledajo podobno, a so med njimi zelo velike razlike. Omenili bomo najpogosteje uporabljene materiale ter blagovne znamke, ki jih uporabljajo.

Površinsko največji del winga se imenuje “wing/kite canopy”. Canopy je večinoma narejen iz materiala Ripstop najlon.

Ripstop najlon je lahka tkanina z vpletenimi ojačitvenimi niti, ki preprečujejo širjenje raztrganin. Je vzdržljiv in zagotavlja dobro ravnotežje med trdnostjo in težo.

Najboljši proizvajalci wingov uporabljajo Teijin Ripstop material, a tudi pri najboljših proizvajalcih prihaja do razlik. Pri materialu je pomembno preveriti, koliko niti ripstp ima. Ripstop 2x2 ali 2x3 je na primer manj vzdržljiv kot Teijin Ripstop 4x4.

Tuba in strati winga so narejeni iz drugačnih materialov:

  • Dacron se pogosto uporablja v kombinaciji z ripstop najlonom na tubi in stratih. Gre za poliestrsko tkanino, ki dodaja togost in strukturo tem napihljivim delom winga.
  • Aluula je premium material, ki je izredno lahek in ga izbirajo tisti proizvajalci, ki želijo zagotoviti ultimativen performance. Aluula material uporablja Duotone pri lažjih modelih D/LAB.
  • DyneaTex je 30 % lažji in močnejši od običajnih napihljivih materialov, še pomembneje pa je, da prinaša večjo zmogljivost letenja. Uporablja ga ekskluzivno Eleveight blagovna znamka.

3. Wing z oknom ali brez

Wing z oknom ti ponuja večjo preglednost med vožnjo, še posebej, če je wing postavljen v tvoji vidni liniji. Začetnikom priporočamo, da izberejo wing z okni, saj se lahko tako izognete morebitnim nesrečam ali trčenjem.

4. Wing leash

Wing leash se pritrdi okoli roke in preprečuje, da bi wing med vožnjo izpustili in izgubili. Wing leash mora biti dovolj dolg, da lahko wing v vodi obrneš okrog. Nekateri leashi so v oblili ravne vrvice, drugi pa v obliki navite vrvice.

WING ELEVEIGHT WFS – VRHUNSKI FREERIDE WING

Wing Eleveight WFS je vrhunski wing, ki se ga bodo najbolj razveselili naprednejši wingarji, saj je zaradi enostavnega upravljanja in izjemne aerodinamične zmogljivosti odličen za prosto oz. freeride vožnjo v vseh razmerah.

Všeč nam je boom v velikosti kajtarskega bara, ki iz rok nikoli ne drsi in omogoča mikroupravljanje ter prinaša ogromno svobode pri preprijemanju winga.

WING DUOTONE UNIT – UDOBEN FREERIDE WING

Wing Duotone Unit je začetniški wing, s katerim je napredovanje enostavno. Duotone Unit je res udoben wing, saj ima izboljšano stabilnost.

WING DUOTONE SLICK – POSKOČEN FRESTYLE WING

Duotone Slick je eden najbolj priljubljenih freestyle wingov, ki z mini boomom ponuja moč, lahkotnost in neprekosljivo zmogljivost prestižne tehnologije D/LAB.

WING SROKA – VSESTRANSKI WING ZA ZAČETNIKE

Wing Sroka združuje moč, udobje, stabilnost in lahkotnost, kar omogoča popolno izkušnjo na vodi. Zahvaljujoč izjemno napeti vrvici lahko takoj vzletite in se prepustite vodnim užitkom.

Wing Sroka se ponaša s popolnim ravnovesjem med deskanjem, hitrostjo in prostim slogom, kar vam omogoča vrhunsko zmogljivost v vseh pogojih. Ne glede na to, ali se posvečate deskanju, prostemu slogu ali freeridu, je Wing Sroka izjemno vsestranski in se obnese v 90% seansah.