Kaj je supanje?

Supanje ali Stand Up Paddleboarding je zabavna, sproščujoča in nekoliko zasvojljiva aktivnost na vodi, pri kateri stojiš na veliki stabilni SUP deski in veslaš. Jezera, reke, mirno morje ali valovi… Omejitev ni. Vzameš svoj SUP, izbereš destinacijo in greš raziskovati. Sam(a), s prijatelji ali z družino.

PRI SUPANJU DELA CELO TELO.

Na prvi pogled je supanje zelo enostavno in sproščujoče, vendar pa boš kmalu ugotovil/a, da z veslanjem in stabiliziranjem delajo skoraj vse mišične skupine in je zato supanje odlična vadba za pridobivanje kondicije in oblikovanje telesa.

ZAKAJ JE SUPANJE NAJHITREJE RASTOČA VODNA AKTIVNOST?

Celostna rekreacija se povezuje z gibanjem na zraku in v naravi, povezuje se z odkrivanjem novih krajev, hkrati pa ustvarja tudi poligon za druženje z aktivnimi ljudmi. Zato ni presenetljivo, da priljubljenost supanja tako zelo raste in je v zadnjih štirih letih prejelo naziv za najhitreje rastoči vodni šport.

OBLIKO SUPANJA SI PRILAGODI SAM/A!

Hitremu širjenju aktivnosti gre zagotovo pripisati dejstvo, da si intenzivnost supanja določa posameznik sam. Zato lahko izbereš ležerno vodno pohajkovanje, hitrostno supanje, izvajaš pilates ali jogo ali se poigravaš z ravnotežjem.

Naprednejši suparji odvesljajo med valove ali se odpravijo na »downwind« turo. Seveda je potrebno izpostaviti, da naprednejše oblike supanja zahtevajo veliko znanja in izkušenj ter da se v vodo nikoli ne odpravljamo sami!

SUPANJE JE PRIMERNO ZA VSE GENERACIJE!

Zaradi svoje vsestranskosti, relativne nezahtevnosti in priročnosti supa (napihljivi sup lahko enostavno pospraviš v torbo in ga voziš v avtu ali vzameš na potovanje), je supanje primerno za vse.

Vse kar potrebuješ, je le malo poguma, da stopiš na SUP desko. Priporočamo deske Red Paddle Co, ki so res stabilne in so prejele tudi nagrado stroke za najboljšo opremo (Paddle Expo 2014, SUP connect 2016). Na začetku lahko pričakuješ, da se ti bodo zaradi stabiliziranja telesa malce tresle noge, kar pa se umiri že po cca. petih minutah veslanja.

PRVA IZKUŠNJA V DRUŽBI POZNAVALCA!

Predvsem prvič je zelo pomembno, da uporabljaš maksimalno stabilno desko, ki se dobro napihne. Bananaway inštruktor ti bo svetoval pravi volumen ter ti predstavil supanje po korakih ter z jasnimi napotki poskusil preprečiti, da bi padel/a v vodo. Uspešnost garantiramo v 99%!

OTROCI OBOŽUJEJO SUP!

Na SUP lahko vzameš tudi majhnega otroka, ki ga posediš na sprednji del supa, pomembno je le, da je dokaj pri miru, da ne pade v vodo. Večji otroci že lahko vzamejo veslo in supajo sami. Pri tem bodi pozoren/a, da otroku kupiš vest in nastavljivo veslo, prilagojeno za otroke, ki ima manjšo lopatko in zato manj obremenjuje roke in hrbet.

Na splošno otroci obožujejo SUP in z njim uživajo na kratkem izletu ob jezeru ali pa se zamotijo tekom celega dopusta na morju. Priporočamo le, da oba z otrokom vedno uporabljata varnostno vrvico oz. leash, ki se ga pritrdiza na eni strani na nogo, na drugi strani na sup.

KJE JE VARNO SUPATI?

Supaš lahko na katerikoli vodni površini, ki je globlja od metra, da lahko veslaš in da se ne v primeru padca ne poškoduješ. Izbira spota je odvisna od tega, kaj želiš početi: iti le na izlet, se rekreirati, delati vaje na SUPu, voziti prek brzic ali supati na valovih.

Zaprte in mirne vode so dovolj varne za vse, medtem ko za odprte vode in supanje na valovih potrebuješ več predznanja in telesne pripravljenosti. Če spota ne poznaš, se najprej pozanimaj o njegovih značilnostih.

Kako izbrati varen sup spot in na kaj vse moraš biti pozoren/a te naučimo v tečaju supanja. Sicer pa ti priporočamo, da se vedno pogovoriš z lokalcem, ki ti bo zaupal še kakšne specifike spota in preprečil, da te ne pričaka kakšno presenečenje. Deli reke Kolpe so relativno mirni, drugi pa zelo brzičasti. Te odseke moraš poznati že ob samem štartu in s tem poskrbeti za svojo varnost.

KJE SE LAHKO NAUČIŠ SUPATI?

Osnove supanja ti predstavimo v sklopu uvoda v supanje, ki ga izvajamo na vsakem sup izletu.

Če imaš svoj svojo SUP desko in nameravaš supati pogosto, ti predlagamo celostni tečaj supanja, v katerem aktivnost predelamo do podrobnosti.

Če si s supom naredil/a že kar nekaj kilometrov in bi rad/a izpilil/a svojo tehniko, pa ti predlagamo nadaljevalni tečaj supanja ki se posveti le napakam pri veslanju in oblikuje popoln zaveslaj.

Enjoy the sunset, have fun on the board | Maribor Slovenia
SUPANJE NAVDUŠI VSAKOGAR!

Vsakogar, ki si aktivnost drzni spoznati. Zato se odloči in spoznaj popolnoma drug obraz narave, obraz, ki ga kraji kažejo le, če si jih ogledaš z vode. Navdušen/a boš, saj boš hkrati naredil/a nekaj dobrega za svoje telo in zdravje.

 

prenesi vodič, ki ti bo pomagal pri izboru prave sup deske

Razlike med napihljivimi sup deskami so zelo velike.
Z brezplačnim vodičem smo poskrbeli, da v svet supanja vstopiš dobro informiran/a.

naroči brezplačni vodič
Prispevek je objavljen v kategorijah: Zabava