Kaj je leash in zakaj je obvezna oprema za supanje?

Leash ali varnostna vrvica je obvezna oprema za supanje

Obvezna oprema za supanje sestoji tudi iz varnostna vrvice ali leasha. Spada pod nujne pripomočke in nepogrešljiv dodatek vsakega suparja in v skrajnih primerih lahko pomeni ključno razliko med življenjem in smrtjo! In ne, ne pretiravamo.

LEASH NAM LAHKO REŠI ŽIVLJENJE

Ne glede na to, kako samozavestni smo na svoji deski, na zunanje okoliščine enostavno nimamo vpliva. Dovolj je že, da za sekundo izgubimo ravnotežje, pa smo lahko v vodi. Če je tok močan in piha veter, je velika verjetnost, da bomo svojo veliko napihljivo desko hitro izgubili izven svojega dosega. V kolikor smo z desko povezani preko varnostne vrvice, imamo več možnosti, da jo ohranimo v bližini in se vrnemo nanjo, ter da jo pravzaprav sploh lahko ujamemo pri močnem toku. Včasih se znajdemo tako daleč stran od brega ali obale, da bi brez deske v težkih pogojih porabili precej energije, da bi prišli nazaj. Vemo, da se morda plavanje daleč od obale sredi pravljične modrine sliši privlačno, ampak tudi v tem primeru nikakor ne daj leasha s sebe! Leash je obvezna oprema za supanje z razlogom.

VARNOSTNA VRVICA VARUJE TUDI LJUDI OKOLI NAS

V prvi vrsti bo leash najbolje služil tebi. Na sup deski se boš počutil/a bolj varno in samozavestno, v skrajnih primerih pa ti bo prišel še kako prav. Leash pa ni obvezna oprema za supanje samo zate, ampak bo prišel tudi drugim udeležencem vodnih športov, ki se bodo nahajali v tvoji bližini. Si kdaj postavil/a sup pokonci? Povprečni vsestranski supi so dolgi okoli 3,3 metre, med tem ko so raziskovalne sup deske  lahko dolge tudi slabe 4 metre. Se pravi, da se na vodi premikamo s pravo »ladjo«! Kadar jin ne obvladujemo, lahko povzročijo pravo zmedo, v najhujših primerih, pa lahko na primer na valovih celo koga poškodujejo.

Leash ali varnostna vrvica obvezna oprema za supanje

KAKŠNO VARNOSTNO VRVICO ALI LEASH NAJ KUPIM?

Izbiraš lahko med zavitimi leashi in ravnimi. Ravni leash, na primer Red Paddle Co Surf leash, kot že ime pove, je klasičen raven. Nekateri ga raje izberejo že zaradi tega, sicer pa bo najbolj prav prišel tistim, ki si želite svoj sup občasno spremeniti v surf. Zviti Red Paddle Co Coiled Leash, pa zaradi zvitja vrvice zmanjša upor, ko supamo, zato pride predvsem prav dirkačem. Poleg tega bomo imeli na deski manj vrvice, ki bi nas ovirala med nogami, zato je priporočljiva tudi za začetnike, katerim želimo prihraniti vse moteče elemente.

Red Paddle Co vrste leashov za supanje – zaviti in ravni

OPTIMALNA NAMESTITEV VARNOSTNE VRVICE OZIROMA LEASHA

Manšeto leasha lahko namestimo nad gleženj, ali pa tik pod koleno, tako da sloni na mečni mišici. Postavitev nad gležnjem je pogosteje videna, saj je bolj udobna. Če se odločimo za nošenje pod kolenom, nam to omogoča , da se hitro odpnemo v nevarnih situacijah (na valovih ali divjih vodah), takšno postavitev pa preferijajo tudi dirkači, saj tako še dodatno zmanjšajo možnost, da bi vrvico vlekli po vodi in posledično upočasnjevali svojo desko.

Leash moramo ob prvi uporabi namestiti na sup. Nekateri leashi imajo za to narejeno posebno vrvičasto zanko, drugi pa se pritrjujejo z ježkom. Pri Red Paddle Co leashih to storiš z zanko, ki jo potegneš skozi rinko na koncu supa in nato skozi vrvico potegneš še celoten leash. Kadar nisi na supu, lahko manšeto z ježkom zapneš okoli ročaja na sredini supa. Na ta način leasha ne rabiš nikoli več odstranjevati, pa še prenašanje je lažje. Čeprav je leash obvezna oprema za supanje in imamo ljudje v glavi vsajen predsodek o tem, da je varnostna oprema lahko za nošenje neprijetna in se nam na trenutke zdi odvečna, pri leshu ni tako. Če si ga boš nastavil/a pravilno in ga vedno pustil/a na supu, boš včasih kar pozabil/a, da obstaja!

In kako enostavno je! Ko prineseš sup do vode, si namesti manšeto okoli noge, in pripravljen/a si na varno in brezskrbno supanje!

 

Comments are closed.