Na kaj moramo biti pozorni pri prvem nakupu sup deske

Nakup prve sup deske

V najnovejšem blogu bomo odgovorili na eno najpogostejših vprašanj, ki jih prejemamo z vseh strani, in sicer: »Kakšno sup desko kot začetnik potrebujem, na kaj moram biti pri nakupu pozoren/a in kaj mi priporočate?«

Začetniki pri sup deski iščejo čim boljšo stabilnost, saj je supanje tako najbolj prijetno, ker nam daje občutek varnosti in omogoča čim manj padcev.

Stabilnost določajo predvsem trije faktorji:

  • oblika
  • trdnost
  • volumen

1. OBLIKA NAPIHLJIVE SUP DESKE

Širše sup deske so bolj stabilne, ožje pa manj.

Za večjo stabilnost morata biti širša tako nos supa (sprednji del) kot tudi rep supa (zadnji del). Osrednji del supa pri ročaju je najširši del in tam tudi stojimo.

Med bolj stabilnimi in zato tudi širšimi so vsestranske ali allround sup deske, ki merijo okvirno 80 cm. Vsestranske sup deske so najbolj primerne za vse, ki sup kupujejo prvič in ga bodo uporabljale različne osebe za različne namene.

Izbiro vsestranskih sup desk proizvajalca Red Paddle Co. si oglejte v Bananawayshopu.

Oblika sup deske

2.  TRDNOST NAPIHLJIVE SUP DESKE

Bolj kot je sup deska trdna, bolj je stabilna.

Trdnost deske lahko na hitro razberemo iz podatka o napihljivosti supa. Slabši supi se napihnejo do 12 psi, boljši supi pa od 20 do 25 psi.

Do razlik v napihljivosti prihaja zato, ker različni proizvajalci uporabljajo različne materiale in tehnologije. Nekatere supe je mogoče bolje napihniti predvsem zaradi uporabe bolj kvalitetne sredice in naprednejše tehnologije izdelave.  

Poznamo enoslojne supe (lahek in nevzdržljiv sup), dvoslojne (težak in vzdržljiv sup) in supe z MSL tehnologijo (lahek, trden in vzdržljiv sup). Le slednje omogočajo najboljšo trdnost in tudi najdaljšo vzdržljivost.

Napihljiv sup za začetnike Red Paddle Co Ride družina

3. VOLUMEN NAPIHLJIVE SUP DESKE

Volumen določajo dolžina, širina in višina deske, pomembno pa je njihovo razmerje.

Poznamo sup deske debelin 10, 12 in 15 cm. Pri vsestranskih sup deskah večji volumen sicer pomeni boljšo stabilnost. A pri izbiri prave sup deske je ključna teža suparja.

Cilj suparja je najti optimalno vsestransko desko za svojo težo. Lažji osebi ne priporočamo nakupa supa z debelino 15 cm, saj bo manjši 12 cm sup obvladovala neprimerljivo lažje.

  • Debelina 10 cm je praviloma uporabljena pri krajših supih do dolžine 10′ in jih priporočamo otrokom oz. lažjim osebam do 70 kg.
  • Debelina 12 cm je pravilo uporabljena pri dolžinah 10′ -12′, deske kar lepo pridobijo na volumnu in so tako primerne za osebe do nekje 100 kg.
  • Debelina 15 cm je praviloma uporabljena pri dolžinah nad 12′ in jih priporočamo osebam od 100 do 150 kg.

Pri izbiri sup deske moramo upoštevati, da nosilnost in priporočeni kilogrami sup deske nista ista stvar. Priporočeni kilogrami niso zato, ker težjih oseb deska ne bi zdržala, ampak ker se pod takšno težo deska z manjšim volumnom že toliko ugreza v vodo, da ni več mogoče veslati.

Nisi prepričan/a katera sup deska je primerna zate ali tvojo družino? Pokliči v Bananawayshop na 070 285 288 ali nam piši na info@bananaway.si in z veseljem ti bomo pomagali pri izbiri.

Na kaj moramo biti še pozorni pri prvem nakupu?

  • VZDRŽLJIVOST – deske, ki prenesejo različne razmere in večletno uporabo morajo biti kakovostne izdelave.
  • PRENOSLJIVOST – teža deske je odvisna od velikosti, materiala iz katerega je izdelana ter načina izdelave.
  • OBLIKA – kakovostna izdelava ključno vpliva tudi na ohranjanje oblike ob večkratni uporabi.
  • PREPUSTNOST – lastnost se nanaša na pogostost napihovanja – ali boste desko morali napihniti vsak dan ali le enkrat na mesec.

Red Paddle Co je mednarodno priznan proizvajalec supov, ki zagotavlja kakovostno izdelavo, vzdržljive materiale in 2 leti garancije. Njihove sup deske najdete v naši spletni trgovini Bananawayshop.

Želiš o sup deskah izvedeti še več?

Prenesi BREZPLAČEN vodič, ki ti razloži način izdelave na vozne lastnosti in kvaliteto supa.

naroči brezplačni vodič

Preizkusi sup na testnih dnevih!

Testni dnevi sup desk Red Paddle Co. in drugih proizvajalcev bodo potekali na različnih lokacijah po celi Sloveniji. Vabljen/a, da se nam pridružiš in deski preizkusiš tudi sam/a!

preveri lokacije

Če te zanima, zakaj prihaja do razlik v cenah supov, ali se splača kupiti dražji sup ter ali je cenejši sup res cenejši, si lahko prebereš tudi blog Primerjava cen razičnih sup desk.

Prispevek je objavljen v kategorijah: Oprema