Recepti za zdrave praznične sladice

December je mesec, ko se vsi radi malo pregrešimo in posladkamo. Spodaj smo zate zbrali nekaj receptov s katerimi se boš lahko sladkal/a čisto brez slabe vesti. 

4 RECEPTI ZA PRAZNIČNO SLADKANJE

1. ENERGIJSKI POLJUBČKI BREZ PEKE

Sestavine:

  • 1/2 skodelice surovih mandljev
  • 6 dateljnov
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 3/4 čajne žličke ekstrakta vanilje
  • 1/8 čajna žlička izvlečka poprove mete
  • 1 žlica kokosovega olja
  • 1 žlica čokoladnih koščkov (temna čokolada)
  • 1/2 skodelice zdrobljene poprove mete

Priprava:
V mikser daj mandeljne in detelje ter dobro premešaj. Dodaj kakav v prahu, ekstrakt vanilje, ekstrakt poprove mete in kokosovo olje. Mešaj nekaj minut, dokler ne dobiš kompaktne kreme. Po potrebi dodajte nekaj kapljic vode.
Maso oblikuj kar z rokami v majhne kroglice, toplota tvojih rok bo omogočila, da se masa dobro sprime. Dodajaj še zdrobljeno poprovo meto. Za vsaj pol ure poljubčke daj v hladilnik.

2. ZDRAVI MEDENJAKI Z LIMONINO KREMO

Sestavine za medenjake:

  • 310 g polnozrnate ali pirine moke (nekaj moke potrebuješ tudi za delovno površino)
  • 2 čajni žlički mletega ingverja
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • 3/4 čajne himalajske soli
  • 1/2 čajne žličke zmletih klinčkov
  • 1/2 čajne žličke fino mletega črnega popra
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličke pecilnega praška
  • 1/2 skodelice stopljenega kokosovega olja
  • 1/2 skodelice melase (za pogumne, lahko tudi brez)
  • 1/2 skodelice kokosovega sladkorja
  • 1 veliko jajce

Sestavine za kremo:

  • Pol skodelice sladkorja v prahu
  • 2 in pol čajne žličke limoninega soka

Priprava:
Dobro zmešaj suhe sestavine in v drugi posodi zmešaj kokosovo olje in masalo, dodaj kokosov sladkor in med mešanjem dodaj še jajce, da nastane homogena zmes. Tekočo zmes zlij v suho mešanico in dobro premešaj.
Razdeli testo na dva dela in jih zavij v folijo in položi v hladilnik, da se ohladi (Nasvet: Najbolje čez noč, če ne gre pa vsaj za eno uro).
Pečico predhodno segrej na 175 °C in pekač obloži s peki papirjem. Rahlo pomokaj delovno površino in na njej razvaljaj eno polovico, dokler ni testo debelo dobrega pol centimetra. Če je testo zelo trdo ali drobljivo, počakaj nekaj minut, da se malo segreje na sobni temperaturi. Ponovi postopek razvaljanja.
Uporabi modelčke po svoji želji. Pekač s piškoti položi v pečico za 8 do 11 minut, odvisno kako hrustljavi želiš, da so.
Po želji jih lahko okrasiš z limoninim prelivom. . V manjši posodi zmešaj sladkor v prahu, limonin sok in po želji limonino lupinico. Lahko okrasiš z žlico, če pa želiš da bodo medenjaki lepši uporabljaj vrečko za okraševanje.

3. CIMETOVI PIŠKOTI

Sestavine:

  • 200g pirine ali pšenične moke
  • 100g drobnih ovsenih kosmičev
  • 2 žlički cimeta
  • 1 žlička pecilnega praška/vinskega kamna
  • ščepec soli
  • 150g sladila (med, sirup, trsni sladkor)
  • 80g kokosovega masla
  • 1 jajce (ali samo 3 žlice vode)
  • koščki orehov ali mandljev za okras

Priprava: Če so kosmiči preveliki, jih prej zmelji, nato zmešaj z moko, pecilnim praškom, cimetom, soljo, dodamo maslo, sladilo in jajce ali tekočino. Testo naj pol ure počiva na hladnem. Iz testa naredi 3 cm debele svaljke, ki jih z ostrim nožem nareži na 4 milimetrske kolobarje. Okrasi z oreščki in peci 12 min na 190 stopinj.

4. ZEBRIN KOLAČ

Sestavine:

  • 5 jajc
  • 1,5 skodelica sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 skodelica olja
  • 2,5 skodelici moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 skodelica gazirane mineralne vode
  • 2 – 4 žlice čokolade v prahu
  • 2 žlici moke

Priprava:

Iz beljakov naredi čvrst sneg, rumenjake pa penasto umešaj in dodajaj sladkor (oba) in olje. Zmesi izmenično dodajaj še mineralno vodo in moko s pecilnim praškom, na koncu pa vmešaj še sneg. Maso razdeli na dva enaka dela: v prvo vmešajte 2 – 4 žlice čokolade, v drugo pa 2 žlici moke. V namaščen okrogel pekač v sredino izmenično na isto točko izmenično kapljaj po dve žlici bele in črne mase (Tako, da postaja vse bolj progasta). V pečico daj peči za na 180-stopinjah za eno uro. (

Vir: http://www.kitsylane.net/zebra-print-cake-recipe/

IMAŠ TUDI TI NA ZALOGI KAKŠEN DOBER RECEPT?

Prepričani smo, da imaš tudi ti kakšno idejo, kako popestriti praznične dni s sladicami ali drugimi jedmi pri katerih te ne bo pekla vest in ne bo potrebno sklepati novoletnih zaobljub. V komentarju deli z nemi tvoje recepte za zdrave praznične jedi! 🙂

Prispevek je objavljen v kategorijah: Zabava

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja