Slackline

Slackline

Slacklining ali hoja po gurtni je nova športna disciplina, ki učinkovito združuje aktivno preživljanje prostega časa, izboljševanje ravnotežja, pridobivanje koordinacije, sproščanje in neskončno zabavo.

PRIJETNO S KORISTNIM!

Si želiš:

  • najti nezahtevno sproščujočo aktivnost na zraku, s katero bi pregnal(a) stres?
  • izboljšati občutek za ravnotežje, telesno držo in koordinacijo?
  • izboljšati svojo koncentracijo?
  • na enostaven in zabaven način krepiti celo telo?
  • najti učinkovito vadbo za rehabilitacijo gležnjev, kolen ali kolkov?
  • preživeti prosti čas s prijatelji na bolj aktiven način?
  • zaposliti svojega otroka z neobremenjujočo aktivnostjo, ki spodbuja fizični in mentalni napredek?

Če odgovoriš pritrdilno na vsaj eno od zgornjih vprašanj, je slackline zagotovo športni pripomoček, ki ga potrebuješ! 😉

Slackline - napni ga med dve dreveri in izboljšaj svoje ravnotežje!
Slackline - vaje za ravnotežje
Slackline Slackstar 6

KAJ DEJANSKO SLACKLINE JE?

Slackline (pogovorno ga poimenujemo tudi gurtna) je ploščata najlonska vrv, ki je vpeta med dve močni oporni točki (običajno med dve drevesi nekje na višini pol metra nad tlemi) po kateri lahko hodimo. Za razliko od navadne vrvi, ki je toga, je slackline bolj elastičen in deluje kot dolg in ozek trampolin. Na samem začetku skušamo na slacklinu obdržati ravnotežje, s časoma pa skušamo prehoditi celotno dolžino ali celo narediti kakšno zahtevnejšo vajo. Slackline lahko napnemo nad zemljo, na višini ali nad vodo, na njem pa lahko hodimo, skačemo, izvajamo trike, izvajamo jogo itd.

ZAKAJ JE HOJA PO SLACKLINU TAKO DOBRA?

Ker ima tako veliko pozitivnih učinkov, da je težko verjeti, da je nekaj tako koristnega obenem tudi tako zabavno.

Krepi globoke notranje mišice in mišice na nogah, saj je telo med hojo vseskozi napeto. Izboljšuje ravnotežje in koordinacijo. Sprošča in krepi koncentracijo, saj zahteva osredotočenost, ki je podlaga vsake meditacije. Slacklinanje tudi posvečuje motivacijo, saj za vsakim korakom pride nova želja po napredovanju, po koraku več. Pripomore k hitrejšemu okrevanju po poškodbah sklepov, predvsem gležnjev, kolen in kolkov. In nazadnje, pa ne najmanj pomembno, vse to je povezano z veliko zabave in smeha v prijetni družbi na prostem.

robert kranjec
Slackline z Bananaway - fuksi dogodek v Ljubljani
Active SUP day | standup paddling + slackline session | lake Bled | Slovenia

LAHKO PO SLACKLINE-U HODI VSAK?

Hoditi po gurtni ni težko in se lahko nauči prav vsak. Ob dobrem inštruktorju lahko trdno stojimo in naredimo nekaj korakov na gurtni že v 15ih minutah, lahko pa se naučimo popolnoma sami, vse kar potrebujemo je nekaj vstrajnosti. Ker je aktivnost relativno preprosta in ker je slackline majhen in zato lahko prenosljiv, je postal zvesti spremljevalec številnih posameznikov, predvsem pa jo obožujejo družine, saj v njegovi družbi lahko preživijo popoldneve v parku, počitnice v kampu, dopust na morju. Opcij je naenkrat ogromno, otroci pa zaposleni. 🙂

Ker napredujemo iz minute v minuto, se hoja po gurtni kmalu spremeni v način življenja. Nekateri to počnejo kot resen športni trening, nekateri zato, da se sprostijo po napornem delovnem dnevu, tretji v hoji po gurtni vidijo posebno obliko meditacije, družine pa način kakovostnega preživljanja skupnega časa.

Kakorkoli, ko boš enkrat stopil(a) na slackline, si lahko prepričan(a), da boš imel(a) ta preprost in poceni športni pripomoček vedno nekje pri roki in boš hitro našel(a) primerno mesto, da ga napneš.

KJE LAHKO SLACKLINE NAPNEM?

Takorekoč kjerkoli imamo na razpolago dve dovolj trdni oporni točki, med katero ga vpnemo. Najpogosteje so to drevesa, lahko pa so to tudi drogovi, skale, močna ograja in podobno. V poštev torej pridejo različni parki, travniki, gozd, plaža, kamp, različni urbani kotički… Gurtno lahko napnemo tudi za svojo hišo ali celo v dnevni sobi.

Day 1: Slackline Ljubljana | Slovenia
Slackline pri Drava centru

PO SLACKLINE V BANANAWAY SHOP

Slackline je odlično darilo zate, za tvoje aktivne prijatelje ali tvoje hiper aktivne otroke. Različne modele si lahko ogledaš v naši trgovini.

SKOČI V SPLETNO TRGOVINO