100 supov na Ljubljanici-nov datum

100 supov na Ljubljanici

Pridruži se nam v nedeljo 5.6.2022 na najbolj množičnem supanju v Sloveniji!

100 supov je največji suparski dogodek v Sloveniji. Zberemo se suparji iz cele Slovenije, supamo v center Ljubljana z namenom opozarjanja na pomembnost skrbi za vode in planet, po supanju pa nas čaka veliko druženje v parku Špica v družbi radia Antena in DJa.  

Dogodek se po 2. letih v Ljubljano vrača še večji! V prvem delu bomo s supi očistili reko Ljubljanico (vse od Podpeči do Ljubljane), v popoldanskem času pa se neizmerno veselimo 100 supov na Ljubljanici - že četrtega množičnega supanja v center mesta, ki bo z geslom "za čisto reko in prihodnost planeta"  opozarjal na potreben premislek potrošniški navad razvitega sveta. 

Dogodek smo zato nadgradili tudi s Tržnico boljše prihodnosti planeta, na kateri se bodo predstavljali posamezniki ter podjetja, ki se z zelenimi alternativami izdelkov ter zelenimi praksami trudijo spremeniti svet. 

Celoten dogodek bo povezovala ekipa radia Antena, ki bo s pravim izborom glasbe skozi cel dan skrbela za dobro vzdušje. SUPer bo!

PRIJAVI SE TUKAJ

100 supov ZA ČISTO REKO IN ZELEN PLANET!

1. Potek očiščevalne akcije s supi

100 supov na Ljubljanici osrednji dogodek projekta #SUPportCleanRivers, v sklopu katerega enkrat mesečno s supi čistimo slovenske reke in osvobajamo drevesa plastičnih vrečk.

Očiščevalna akcija s supi bo letos potekala v dveh skupinah:

  • Izkušeni suparji bodo svojo okoljevarstveno turo začeli ob 10ih na Podpeči ter naredili 12 km spust proti Ljubljani. V strnjeni skupini se bodo spustili skozi krajinski park Barje ter v štirih urah poskušali odnesti čim več zataknjenih smeti.
  • Rekreativni suparji bodo lahko sodelovali v krajši očiščevalni akciji, štartali bodo ob 12ih na Špici, se odpravili v smeri proti Podpeči ter očistili območje do obvoznice (cca 4-5 km).

Oceni stopnjo svoje suparske pripravljenosti ter se prijavi skupini, ki ji boš lahko sledil/a. Dogodka se lahko udeleži vsak supar, ki je že parkrat stal na supu (v kolikor nisi supal/a še nikoli, se lahko pred dogodkom udeležiš Bananaway tečaja ali izleta)

Bi se udeležil/a dogodka, pa nimaš svojega supa?

Pri prijavi na dogodek označi, da nimaš lastne opreme. Bananaway ekipa bo brezplačno posodila vso razpoložljivo opremo (SUP, veslo, varnostno vrvico) in tako omogočila prisotnost tistim, ki si želijo podpreti dober namen.

Supi bodo na voljo le na Špici na krajši verziji dogodka (za daljšo se pričakuje, da imaš svoj lasten sup). Opozarjamo te, da supa ne dobiš avtomatično s prijavo, pač pa bomo par dni pred dogodkom s prijavljenimi preverili dejansko udeležbo ter jim sup takrat dodelili.

Število izposojenih supov je omejeno. Lahko si ga zagotoviš tudi tako, da preveriš s svojimi znanci, ali si sup lahko izposodiš pri njih.

Sredi dneva si bomo napolnili baterije in se po kosilu ponovno vsi odpravili na vodo. Tokrat bomo skupinsko odsupali do Zmajskega mostu in opozarjali na pomembnost gibanja, povezovanja z naravo, na vpeljevanje bolj trajnostnih življenjskih praks, s katerimi bi lahko posamezniki bolj zaščitili naš planet.

Ne moremo si več zatiskati oči, prihodnost planeta je odvisna od čisto vsakega posameznika in čisto vsak posameznik lahko prispeva s čisto vsako boljšo odločitvijo. O boljših izbirah se bomo pogovarjali na Tržnici boljše prihodnosti planeta.

S preteklimi dogodki 100 supov na Ljubljanici smo opozarjali na prekomerno rabo plastike in smetenje planeta ter na drugi strani skušali med suparje zasejati navado, da med supanjem pobirajo smeti, ki v naravo ne sodijo.

A pobiranje odpadkov (kolikor je lepa praksa) je le gašenje požara, zato bomo na tržnici predstavili bolj zelene izdelke in prakse, ki vsakemu posamezniku pomagajo, da z boljšimi odločitvami prispeva k reševanju planeta.

Če še ne veš, ima planet en skupan cilj: zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 55% in omejiti globalno segrevanje na maksimalno 1,5 °C.

V tej zgodbi igra pomembno prav vsak posameznik, saj v našem razvitem svetu s svojimi razkošnimi življenjskimi stili generiramo 65% vseh emisij (revnejša polovica sveta je odgovorna le za 10% emisij). Res so nekatere težave sistemske, a posamezniki poganjamo nepremišljeno potrošnjo in tako igramo tudi pomembno vlogo pri reševanju problema.

Na tržnica boljše prihodnosti planeta se bodo predstavljali posamezniki in podjetja, ki se s trajnostnimi praksami in inovativnimi izdelki trudijo vplivati na druge ljudi, zmanjšati svoj življenjski odtis ter zaščiti planet.

POSAMEZNIKI, KI SE TRUDIJO SPREMENITI SVET

Grashka mountain farm ekipa.jpg

Grashka Mountain Farm

Ustvarjamo polnovredne fermentirane rastlinske izdelke iz regionalnih surovin, z visoko vsebnostjo beljakovin, brez dodanih umetnih aditivov. Hkrati gradimo lasten prehranski model, ki temelji na kratki dobavni verigi med pridelovalci, predelovalno industrijo ter distribucijsko infrastrukturo. 

Grashka bo na tržnici predstavila svoje izvrstne izdelke, Bananaway ekipa je res njihov pravi "fan" in resnično pogreša Kucho prav vsak dan. 🙂

VEČ O MISIJI IN IZDELKIH
Mali plac za prihodnost2

Mali plac za prihodnost

Mali plac za prihodnost povezuje pridelovalca/proizvajalca hrane in končnega kupca, s tem krajša dostavno verigo, manjša ogljični odtis in ponuja sveže iz njive na krožnik še isti dan, s tem pa ohranjamo vitamine in minerale.

Mali plac za prihodnost na tržnico prinaša domače jagode. Ker je sezona jagod in sezonskost spoštujemo.

OBIŠČI FB SKUPNOST
Suzana in Simon Alchemia Pannonica

Alchemia Pannonica

Misija je, da oblikujeva model kmetovanja, ki bo naši majhni kmetiji vrnil vrednost. Ne samo vrednost v ekonomskem smislu, temveč tudi ekološko in socialno. Za dosego tega cilja sva izbrala vzgojo in predelavo zelišč in aromatičnih rastlin ter promocijo njihove varne rabe. Želiva si, da s svojim delovanjem motivirava še koga.

Suzi in Simon bosta na tržnici predstavila svoje zelišče čaje ter aromatične izolate.

SLEDI MI
Sabina Carman mami na vrtu

Sabina Čarman, Mami na vrtu

Kot ustvarjalka vsebin in predsednica Društva Karuna želim pokazati, kako z majhnimi koraki vsak poskrbi za okolje. Ne le na področju zmanjševanja odpadkov, a tudi trajnostne mobilnosti, vrtnarjenja in uporabe naravnih razgradljivih materialov doma in na vrtu.

Sabina bo skupaj z Uršo na tržnici predstavljala, kako lahko vsak posameznik z majhnimi koraki poskrbi, da je odpadkov manj. 

SLEDI MI
Trajnostna Urša si prizadeva za dom brez odpadkov

Trajnostna Urša

Prizadevam si za lepši, čistejši in predvsem za dom brez odpadkov oz. plastike. Skozi socialna omrežja sledilcem pokažem okolju prijazne izdelke s katerimi nadomestijo takšne, ki so izdelane oz. zavite v plastiko.

Urša se pridružuje Mami na vrtu, s katero bosta skupaj na stojnici pokazali, kakšne so alternative plastičnim izdelkom.

SLEDI MI

Futr za jutr

Evropska mladina se zavzema za trajnostne verige preskrbe s hrano, ki spoštujejo pravice delavcev migrantov in zmanjšujejo podnebne spremembe, lakoto in revščino kot ključne gonilne sile migracij.

POSKUŠAJ PODCAST

Sara iz Poket.si - okolju prijazna osebna nega

Približujem ljudem trajnostne in okolju prijazne izdelke za osebno nego ter zmanjšujem količino odpadne plastike in odpadkov v okolju.

Sara ti bo predstavila zelene alternative v kopalnici ter pripravila zanimivo nagradno igro. 

OBIŠČI TRGOVINO
Ceberolca - naravna folija iz čebeljega voska__

Čeberol'ca - naravna folija iz čebeljega voska

Art kamra si s Čeberol'co si želi zmanjšati količino enkratne embalaže za hrano z naravi prijaznimi reštvami. Ljudi ozavestiti in jim približati trajnostno, sonaravno in samooskrbno življenje.

Tjaša bo na tržnici razstavljala naravne folije iz čebeljega voska, ki so ročno povoskani in obarvani z naravnimi pigmenti.

VEČ O ČEBELROLCAH
Lufe - gobica za čiščenje

Kmetija Perša in gobica Lufe

Lufe so buče, ki so s svojimi rastlinskimi vlakni odlično nadomestilo za plastične gobice tako v kuhinji kot kopalnici, tako za čiščenje kot za osebno nego. 

Kmetija Perša bi z gobico rada seznanila čimveč ljudi, jim jo približala in jim dali priložnost, da jih njene krasne lastnosti prepričajo v spremembo na bolje.

SLEDI MI
Nana Irgolič_Reprezentativna fotka

Nana Irgolič upcycla oblačila

Srčno verjamem, da lahko na kreativen način zmanjšamo količino odvrženih oblačil in s tem naš planet ohranimo varen. Moja ustvarjalna praksa zajema z vezenino nadgrajene vintage puloverje in srajce iz naravnih materialov, ter ilustracije narejene iz koščkov ne zaželjenega blaga.

Nana bo na tržnici predstavila kolekcijo z vezeninami obogatenih srajc in puloverjev, nežne umetnine iz ponovno uporabljenega blaga in printe ilustracij.

SLEDI MI
Ana Morena Shop

Ana Morena Shop

V obtok spravljam že obstoječa oblačila, z reciklažo in predelavo oblačil pa želim poudariti, da se z vloženim časom in trudom da veliko ustvariti. Zraven pa se poskušam čimbolj zabavati.

Eva bo na tržnico prinesla svojo kolekcijo vintage oblačil in svoje lastne kreacije.

OBIŠČI TRGOVINO
Studio železna - gaja ena sama

Studijo Železna in projekt Gaja!

Gaja - ena sama! je fotografsko – umetniški projekt, posvečen Zemlji in naravi, skozi vizualni prikaz aktualnega stanja v okolju. Nastal je ob podpori Inštituta za zdravje in okolje, ki je pripravil strokovne podatke, v Ljubljani je k partnerstvu pristopil tudi Turizem Ljubljana.

več o projektu

Zelenci- Spletna trgovina Ekologov brez meja

Ekologi brez meja se zavzemamo za svet brez odpadkov. Gradimo zero waste mrežo posameznikov, lokalnih skupnosti, prireditev, podjetij, šol in organizacij.

Zelenci na tržnico prinašajo vsakodnevno uporabne izdelke s svoje spletne trgovine, ki ti priskočijo na pomoč doma in na poti. 

OBIŠČI TRGOVINO

Bananaway

Suparje spreminjamo v samozavestne raziskovalce, načrtujemo trajnostno naravnana, aktivna potovanja ter skrbimo za čiste reke #SUPportCleanRivers.

Na tržnici bomo prodajali najbolj priljubljene suparske dodatke ter predstavljali naslednja zelena potovanja.

SLEDI NAM

Dogodek bo povezal suparje s celotne Sloveniji ter zelene ljudi, ki jim ni vseeno za naš planet. Izmenjali bomo svoje prakse, spoznali nove obraze, navezali stike ter morda skupaj načrtovali kakšen nov suparski izlet.

Dogodek ni namenjen le suparjem, ampak vsem tistim, ki se zavedate klimatske krize in problemov planeta in menite, da jih je potrebno aktivno nasloviti. Vabljeni, da pridete podeliti svoje zelene prakse ter zastopati Mati Zemljo.

100 supov na Ljubljanici se bo odvijal na ljubljanski Špici (zelenica na Grubarjevem nabrežju), in sicer v nedeljo 5.junija med 12. ter 19. uro.

8.30 Zbor naprednih suparjev na Špici, prevoz do Podpeči
10.00 - 14.00
Očiščevalni spust naprednih suparjev iz Podpeči do Špice
12.00
Tržnice boljše prihodnosti planeta na Špici
12.00 - 14.00
Očiščevalna akcija na relaciji Špica mestna obvoznica
14.00 - 15.00
Kratek odmor, podkrepiš se lahko tudi s kosilom, ki ga bo ponudil Kaval
15.00 Odpravljanje suparjev na vodo
15.30 - 17.00 Množično supanje v center do Zmajskega mostu
17.00
Tehtanje vseh nabranih smeti
17.00 - 19.00
Druženje na Špici ob glasbi
19.00
Uradni zaključek

Se vidimo!

PRIJAVI SE IN POKAŽI ZELENO SRCE!

Prijava na dogodek je za suparje obvezna. Pri prijavi izberi ali se boš pridružil/a ekipi na 13 km spustu iz Podpeči (možno le z lastnim supom) ali štartaš na Špici (v kolikor lastnega supa nimaš, si ga lahko izposodiš pri nas, a izposoja s prijavo še ni potrjena, poklicali in potrdili ti bomo izposojo 3 dni pred dogodkom).

V nedeljo, 5. junija 2022 se bomo na Špici v Ljubljani zbrali suparji s cele Slovenije in, ki nam ni vseeno za onesnažene reke in za onesnažen planet.

Rezerviraj si NEDELJSKI DAN in ga podari boljšemu sebi in boljši prihodnosti planeta.

Searching Availability...

PARTNERJI PROJEKTA

Radio Antena
Merkur-zavarovalnica-logo-temen
Razgibajmo Ljubljano
Špica Cafe

TEME, O KATERIH BI MORALI VEČ GOVORITI

6 enostavnih načinov, da to poletje proizvedemo manj odpadkov

Poletje je tukaj in z njim dopustniški dnevi ter sezona piknikov. Vse to prinaša s [...]

4 resni problemi, s katerimi se danes soočajo oceani!

Ocean je srce našega planeta. Povezuje vse ljudi na svetu, tako kot srce povezuje celotno [...]

6 nasvetov, ki ti lahko pomagajo postati zero waste

Zero waste je posebna miselnost, ki zagovarja zmanjšanje oz. celo popolno izničenje proizvajanja odpadkov. Zero waste [...]