Kako izbrati pravo sup desko

KAKO IZBRATI SUP DESKO v 2024

“Kako izbrati sup desko” ter “Kateri sup je najbolj primeren zame” sta dve najpogostejši vprašanji, ki nam ju zastavi 99% suparjev v naši skupnosti (tako začetnikov kot izkušenih suparjev). Nekatere zanima izbira prave oblike supa, drugi sprašujejo po kvaliteti supa, spet tretje zanima najbolj ugoden sup.

V času, ko je ponudba napihljivih supov ogromna in jih lahko kupimo spotoma na bencinski črpalki, ko vsi supi na prvi pogled izgledajo isto in so razlike v cenah zelo različne, so dileme zmedenih kupcev pri izbiri supa velike.

A NE SKRBI, PRIHAJAMO NA POMOČ!

Pripravili smo: 

 1. KVIZ, ki odgovarja na vprašanje “Kateri sup je najbolj primeren zame” in ti ponuja personaliziran izbor najbolj primernih supov za tvojo težo, želje in potrebe ter
 2. CELOVITI VODIČ, ki ti razloži, kako izbrati sup, zakaj so razlike v kvaliteti in ceni med različnimi blagovnimi znamkami tako velike ter katere kompromise je vredno sprejemati v katerih situacijah.

REŠI KVIZ KAKO IZBRATI SUP!

Kako izbrati sup desko, kaj je pomembno pri izbiri sup deske?

Izberi pravi sup glede na svoje izkušnje

Se sprašuješ, kako izbrati sup in kako izbrati pravega za izkušnje, namen in potrebe?

Začetnikom in družinam, ki nimajo še vizije delati daljših izletov, ampak se s supanjem šele spoznavajo, se priporočajo vsestranske sup deske. Vsestranski supi imajo zaobljen nos in rep, ohranjajo širino skozi celotno dolžino supa, zato so bolj stabilni in ustvarijo dodaten občutek varnosti.

S časom suparji želijo delati vse daljše sup izlete in videti več. Cilj je z enakim ali manjšim naporom priti dlje. Z izkušnjami postanejo bolj suvereni, zato lahko žrtvujejo nekaj stabilnosti na račun hitrosti. Izkušenim suparjem se priporočajo touring sup deske, ki so spredaj na nosu bolj ošiljeni, zadaj na repu pa ohranjajo širok kvadraten rep, ki supu dajejo potrebno udobje na daljših turah.

Supi, ki so ošiljeni tudi na repu, so precej manj stabilni in se uvrščajo med hitre sup deske (race) in se priporočajo le zelo izkušenim suparjem, ki si želijo izziva in veslati hitreje.

Izberi prave dimenzije supa

Dimenzije supa so v suparskem svetu izražene v angleškem merskem sistemu. Dolžina supa je označena s čevlji oz. feets (npr. 10’6; 12’6), širina in debelina supa pa s palci oz. inchi (npr. 32’’; 4,7’’).

Z večjo dolžino deske se povečuje hitrost deske, s širino se povečuje stabilnost deske, z debelino se povečuje volumen deske.

Ključna so prava razmerja med dimenzijami, ki ustvarjajo karakter supa. Touring sup lahko zelo dobro drži smer in je zelo hiter, lahko je bolj stabilen in okreten, lahko pa je zaradi zožanega repa precej nestabilen.

Zavedati se moramo, da prav vsak inch (2,5 cm) zelo pomembno vpliva na vozne lastnosti ter karakter supa, ki se povsem drugače obnaša glede na tvojo težo oz. obremenitev supa. Zato je izjemno pomembno, da vedno izbereš optimalen sup za svojo težo.

Izberi pravi volumen za svojo težo in namen

Supe glede na volumen lahko razdelimo v 3 razrede:

 • Supi za lahke suparje do 70 kg
 • Supi za težo med 70 in 100 kg
 • Supi za težo nad 100 kg

Primernost volumna deske se vedno gleda v odnosu do teže suparja.

Sup je v osnovi namenjen eni osebi. Mnogokrat pa predvsem družine ali pari iščejo večje supe, na katerih bi se npr. na drugo stran Bohinjskega jezera lahko peljali dve odrasli osebi. Res je, da za dve odrasli osebi potrebujemo sup z velikim volumnom.

1. Na tej točki se moramo vprašati kakšna bo obremenitev supa VEČINO časa!

Bosta res 95% časa supali dve osebi?

 • Če bomo z boljšo polovico ali otrokom ali psom VEČINOMA supali v paru, moramo svoji teži prišteti težo sopotnika.
 • Če bomo VEČINO časa supali sami, sopotnik pa se nam bo pridružil le občasno, bi morali izbrati sup za lastno težo.

Teža sopotnika nas bo pahnila v višji volumenski razred. Če bomo s sopotnikom supali bolj poredko, je še vedno bolje izbrati sup za težo suparja. Obstaja namreč razlika med optimalnim volumnom in nosilnostjo supa, zato bo  na kratkih razdaljah vsak sup z boljšo tehnologijo zmogel dodatno peljati npr. malega otroka. Nikakor se ne svetuje preskok za 2 volumenska razreda, razen ko bosta na supu VEČINO časa supali 2 odrasli osebi.

2. V naslednji točki se moramo vprašati ali bo naš novi sup namenjen predvsem zabavi in veslanju malo sem in tja po zalivu ali bi s supom v resnici radi delali sup izlete (razdalja 2 km+).

 • Če bo sup namenjen družinski zabavi, se vprašajmo, kdo vse bo supal istočasno? Koliko so stari otroci? Če so to odraščajoči otroci in najstniki, bodo večino časa sami skakali iz supa – volumen supa se izbere glede na najtežjo osebo v družini. Če pa so otroci majhni, bodo večino časa prisotni zraven vas – v tem primeru se sešteje teža najtežjega odraslega in otroka.
 • Če bo sup namenjen supanju, bi morali volumen supa VEDNO prilagoditi lastni teži oz. v primeru da bomo na neki razdalji VEDNO supali z otrokom/psom prištejemo še težo sopotnika.

Volumen supa naj se prilagodi teži suparja. Veliki volumni (15 cm debelina) se močno odsvetujejo lahkim suparjem, mali volumni se močno odsvetujejo težkim suparjem.

3. Zakaj ne želimo imeti supa s prevelikim volumnom?

 • Prevelik sup težje premikamo oz. za veslanje porabimo več energije, se hitreje utrudimo,
 • sup je bolj okoren,
 • sup je težje uprabljati, bolj je občutljiv na veter,
 • sup je težje nositi,
 • več časa nam vzame napihovanje velikega volumna (po nepotrebnem).

4. Zakaj ne želimo imeti premajhnega volumna?

 • Ker bo sup za našo težo prešibak, se bo pod našo težo upogibal in bo manj stabilen.

Pomembnost velikih volumnov poudarjajo tisti proizvajalci, ki imajo prešibko tehnologijo in prešibko konstrukcijo, da bi naredili sup dovolj trden za odraslega človeka, zato povečajo debelino.

Izberi pravi sup za svojo denarnico

Cena supa je direktno povezana z zgradbo supa – pomembno je, kako gosto je tkana sredica, kakšna tehnologija je uporabljena (koliko plasten je sup), kako so narejeni robovi supa. Na splošno velja formula:

Močnejša kot je sredica = boljša kot je tehnologija = večje pritiske sup zdrži = bolj je sup trden= manj se upogiba = lepše drsi = bolj je stabilen = lažje supamo na daljših razdaljah, v razburkanem morju, v vetrovnih razmerah,… = višja je cena.

Cenovni razred vsestranskega supa lahko direktno povežemo s tehnologijo:

 • Do 400 € – enoplastna tehnologija, 15 psi, 1 leto garancije
 • Do 600 € – ojačana enoplastna tehnologija, do 18 psi, 1-2 leti garancije
 • Do 700 € – dvoplastna fusion tehnologija, do 25 psi, 2 – 3 leta garancije
 • Do 1100 € – MSL tehnologija, do 25 psi, 5 let garancije

PRENESI VODIČ KAKO IZBRATI SUP DESKO!

KAKO RAZBRATI KVALITETO SUP DESKE?

Na prvi pogled supi izgledajo zelo podobno. Kako torej prepoznati kakovostni sup in življenjsko dobo supa? Kako upravičiti razliko v ceni?

Vsi prodajalci hvalijo svoje blagovne znamke in obljubljajo najboljši sup za najboljšo ceno. A razlika v ceni med 300€ in 1000 € je ogromna in prav takšna je tudi v kvaliteti supa. Nauči se prepoznati razlike in izberi najboljši sup zase!

Kako izbrati sup desko v 2023

V BREZPLAČNEM VODIČU BOŠ IZVEDEL/A:

 • Zakaj se eni supi napihnejo le do 1 drugi pa do 1,7 bara?
 • Kje nastajajo razlike in zakaj tako velike razlike v cenah?
 • Kakšne oblike supov poznamo in komu so namenjene?
 • Kakšen sup bi si želel imeti prav vsak supar?
 • Kako dejansko izbrati PRAVI sup?
 • Kakšen sup ti priporočamo glede na izkušnje, namen?
 • Katera specifikacija supa je najbolj pomembna ter katera vprašanja bi moral/a zastaviti prodajalcu sup desk?
 • Kako izbrati kakovostni sup!
 • Kako so v resnici narejeni najpogosteje prodajane blagovne znamke supov v Sloveniji!
 • In še nekaj uporabnih detajlov!

PRENESI BREZPLAČEN VODIČ KAKO IZBRATI SUP DESKO!

Razlike med napihljivimi sup deskami so zelo velike.
Vpiši svoje podatke in vstopi v svet supanja dobro informiran/a!

ŠE NEKAJ KLJUČNIH INFORMACIJ O IZBIRI SUPA, KI JIH PODAJA VODIČ

Izvajalec testa: GreenWaterSports

KATERE SPECIFIKACIJE SUPA BI TE MORALE ZANIMATI?

Pred izborom napihljivega supa preveri naslednje specifikacije supa.

 • tehnologija oz. plastnost sup deske,
 • maksimalni pritisk, ki ga sup deska prenese,
 • koliko komor ima sup (odsvetujejo se dvokomorne sup deske),
 • razmerje med optimalno težo suparja in maksimalno nosilnostjo supa,
 • garancija proizvajalca,
 • ali je mogoče sup desko pred nakupom testirati,
 • kaj je vključeno v paket sup opreme,
 • blagovna znamka v primerjavi s poceni kitajskim supom,
 • podpora proizvajalca oz. prodajalca (servis in urejanje garancij).

ANALIZA BLAGOVNIH ZNAMK SUPOV

Naredili smo analizo blagovnih znamk supov, ki se prodajajo na slovenskem trgu in zate dešifrirali tehnologijo posameznih modelov supov, da boš v naprej vedel/a, kaj kupuješ. Vse blagovne znamke uporabljajo eno od štirih obstoječih tehnologij supov: enoplastno, ojačano enoplastno, dvoplastno fusion ali MSL tehnologijo.

Analizirali smo blagovne znamke: Amanzi, Aqua Marine, Aztron, Best way, Coasto, Fanatik, F2, Gladiator, JBay, JP, Lokahi, Mistral, Red Paddle Co, RRD, Shark, Skiffo, SROKA, Starboard, Zray.

Aztron dvokomorni sup
Aqua marina sup
Sroka napihljiv sup Malibu
Vodič kako izbrati sup desko v 2020

Slike suparjev FB skupine: Supanje v Sloveniji.