Skupina uparjev z različnimi supi.Kateri sup kupiti?

Kateri sup kupiti?

Vodič po najboljših napihljivih supih

Kateri sup kupiti je zahtevno in obsežno vprašanje, s katerim se srečujejo predvsem začetniki, ki se supanjem šele spoznavajo. Dlje kot si v sup sceni, več suparjev spoznaš, več supov lahko zamenjaš in stestiraš, pa tudi lažje opažaš razlike med supi.

Če si sup še pred parimi leti lahko kupil/a le v specializirani športni trgovini, jih danes najdeš skoraj v vsaki splošni trgovini ali bencinski črpalki. Vzporedno z rastjo popularnosti supov raste tudi število novih “blagovnih znamk”, ki vse na prvi pogled izgledajo podobno in obljubljajo super izkušnjo. Komu torej zaupati, ko pa so razlike med supi v resnici res velike?

Ključna vprašanja so, kakšne so razlike med supi, kateri supi so najboljši znotraj posameznih cenovnih razredov in kateri sup kupiti!

Kakšen sup kupiti?

Reši kviz in odgovor boš imel/a na dlani v parih minutah.

Kviz “Kateri sup je najbolj primeren zame” ti ponuja personaliziran izbor najbolj primernih supov za tvoje izkušnje, težo, želje v prihodnosti in ceno, ki si jo za sup pripravljen/a plačati.

reši kviz

V nadaljevanju pa ti predstavljamo nekaj teorije in ozadja za lažji nakup supa. 🙂

Supanje je enostavno, je pa naša stabilnost in izkušnja v največji meri odvisna predvsem od notranje zgradbe supa. Ko se boš ob pogledu na morje spraševal/a, zakaj nekdo konstantno pada v vodo, medtem ko nekdo drug enostavno vesla po zalivu tudi sredi dneva v razburkanem morju, se spomni na naš odgovor: “ni problem v suparju, ampak zgradbi supa”.

Govorimo o kvaliteti sredice ali “drop stitcha”, o PVC plasteh, ki ovijajo sredico (enoplastna, dvoplastna fusion, MSL tehnologija) ter procesu same izdelave supa, ki skupaj določajo, kako vzdržljiv je sup ter kakšne maksimalne pritiske zdrži.

Bolj kot sup lahko napihnemo, bolj bo trden, bolj bo stabilen. Večje pritiske kot sup prenese, boljšo konstrukcijo ima in bolj je stabilen.

Povezano: Vodič Kako izbrati sup desko

Po nenapisanem pravilu velja, da višja cena tudi v resnici prinaša višjo kvaliteto” (emorje) oz. priznana blagovna znamka v primerjavi s kitajcem prinaša nekaj podpore in garancije.

Ker pa vemo, da so naše denarnice različno raztegljive in prioritete v življenju različne, bomo v nadaljevanju izpostavili najboljše napihljive supe glede na različne cenovne razrede, izkušnje in interese suparjev.

PRENESI VODIČ KAKO IZBRATI SUP DESKO!

Vodič ti ponudi najbolj strokovnorazlago razlik v napihljivi tehnologiji ter ti pomaga najti ustrezen sup zate.

[activecampaign form=43]

IZBOR NAJBOLJŠIH SUPOV

1. Najboljši sup med ugodnimi supi

-35%
Original price was: 499,00 €.Current price is: 324,35 €.
-35%
Original price was: 499,00 €.Current price is: 324,35 €.

Ugodni supi so narejeni z enoplastno tehnologijo, ki ima okoli sredice le plast PVC materiala. Vsi so debeli 15 cm in se napihnejo do maksimalno 15 psi (1 bar). Ugodni supi stanejo nekje med 300 € in 400 €.

Najboljši ugoden sup je Adventum 10’6, ki je sicer narejen z enoplastno tehnologijo, a uporablja gosto tkano, 1000 densko sredico, zaradi katere se sup lahko napihne na 18 psi in je posledično trdnejši.  

PREDNOSTI:
+ ugodna cena
+ boljša trdnost, napihne se na 18 psi
+ 2 plasti na robovih

SLABOSTI:
– sup za kratke razdalje in osnovno rabo
– sup je 15 cm debel- sup bi odsvetovali težjim osebam s 110 kg+

2. Začetniški oz. družinski sup z najboljšim razmerjem med ceno in kvaliteto

-30%
Original price was: 549,00 €.Current price is: 384,30 €.
-25%
Original price was: 629,00 €.Current price is: 471,75 €.

Sup za začetnike in sup za družine spadata v družino vsestranskih desk, tako da iščemo najboljši vsestranski sup v srednjem cenovnem razredu.

Supi z najboljšim razmerjem med ceno in kvaliteto so supi, ki so narejeni z dvoplastno fusion tehnologijo. Sredico teh supov objemata 2 plati laminiranega PVC materiala, stranski rob pa zelo pogosto ščitijo 3 plasti PVC-ja, da je sup maksimalno zaščiten na najbolj občutljivem delu.

Sroka easy 10’6 se napihne na 18 psi, Gladiator Origin 10’6 in 10’8 pa kar na 26 psi. Večje pritiske kot sup zdrži, bolje je narejen. 

PREDNOSTI:
+ dobra kvaliteta za dober denar
+ zelo dobro se zloži, zavzame malo prostora v prtljažniku
+ 12 in 15 cm debelina za optimalno trdnost
+ 2 leti garancije

SLABOSTI:
– nekaj kompromisov pri smernikih, ročaju

3. Najboljši sup za začetnike

-20%
Original price was: 1.277,00 €.Current price is: 1.021,60 €.

Začetniki potrebujejo maksimalno stabilno desko, na kateri se bodo dobro počutili. Stabilnost je odvisna od širine supa (najbolj optimalna širina je 32” oz. 81 cm, širši je sicer stabilnejši, a precej zavija in je počasen) ter od maksimalnega pritiska, ki ga deska zdrži (deske se napihujejo med 15 psi (1 bar) in 25 psi (1,7 bara)).

Najboljši sup za začetnike je Red Paddle Co Ride 10’6, saj je sup narejen z najboljšo tehnologijo, ki jo do tega trenutka premore industrija napihljivih supov. MSL tehnologija je znana kot najbolj vzdržljiva, unikatna pa je proizvajalcu Red Paddle Co, ki jo je razvil v lastni tovarni. Vsi ostali proizvajalci uporabljajo ali enoplastno tehnologijo, ojačano enoplastno tehnologijo, dvoplastno lepljeno tehnologijo ali dvoplastno fusion tehnologijo).

Ride 10’6 je širok 32”, napihne se do 25 psi (1,7 bara), MSL tehnologija pa sup naredi trdnejši pri nižjih pritiskih, zaradi česar je sup optimalno napihnjen že pri 16 psi. Ride 10’6 je najboljši vsestranski sup, saj je univerzalen kot švicarski nožek in je večkratni prejemnik nagrade SupConnect “Gear of the year”.

PREDNOSTI:
+ najbolj priljubljen sup na svetu
+ maksimalna kvaliteta
+ 12 cm debelina za boljši občutek stabilnosti
+ optimalna teža do 100 kg
+ 5 let garancije

SLABOSTI:
– cena

4. Najboljši sup za družine

-20%
Original price was: 1.297,00 €.Current price is: 1.037,60 €.

Družinski sup mora imeti malo večji volumen, saj na supu nismo sami. Pri izbiri optimalnega družinskega supa moramo sešteti svojo in otrokovo težo, da nas bo sup uspel dobro držati nad vodo. Nosilnost supa mora biti enkrat večja, kot je teža suparjev.

Najboljši začetniški oz. družinski sup je Red Paddle Co Ride 10’8, saj je vsestranske oblike ter narejen z edinstveno MSL tehnologijo, ki velja za najbolj vzdržljivo, zato tudi Red edini zagotovi 5 letno garancijo. Na družinskem supu Ride 10’8 bo dovolj prostora za starša in dva otroka, prednost pa sta še dva fiksna smernika iz neuničljive gume, ki ju ni potrebno odstranjevati, zato ju tudi ne moremo pozabiti na plaži.

PREDNOSTI:
+ najvišja kvaliteta
+ širok in stabilen sup
+ fiksni smerniki iz vzdržljive gume
+ 12 cm debelina v kombinaciji z MSL tehnologijo je prednost
+ optimalna teža med 100 in 120 kg
+ 5 let garancije

SLABOSTI:
– cena
– lažjim staršem z majhnim otrokom priporočamo manjši model 10’6

5. Najboljši sup za otroke

-25%
Original price was: 519,00 €.Current price is: 389,25 €.
-15%
Original price was: 709,00 €.Current price is: 602,65 €.

Sup za otroke mora biti manjših dimenzij, saj ne želimo, da se otrok napreza s premikanjem prevelike sup deske. Ker otrok v bokih ni širok, je pomembno, da tudi sup ni preširok. Enako je pomembno, da sup ni predebel, da nima prevelikega volumna.

Odličen sup za otroke je Gladiator 9’6 Origin, ki je širok le 28″ oz. 68 cm, debel pa 12 cm. Take dimenzije ustvarjajo volumen 160 litrov in je zato sup primeren za težo otroka do 60 kg. Sup je majhen, igriv ter lahek za nosit. 

V kolikor iščeš malce hitrejši sup za otroke oz mladostnike, je super opcije Gladiator 11’2 PRO, ki se urršča med touring supe, ki malo bolje držijo smer in je primeren za težo pod 75 kg. 

PREDNOSTI:
+ najvišja kvaliteta
+ optimalne dimenzije za otroka
+ MSL tehnologija
+ 5 let garancije

SLABOSTI:
– cena

6. Najboljši sup za dekleta do 70 kg

-15%
Original price was: 709,00 €.Current price is: 602,65 €.
-10%
Original price was: 1.437,00 €.Current price is: 1.293,30 €.

Tako kot sup za otroke tudi sup za dekleta ne bi smel imeti prevelikega volumna. Drobna dekleta smo ozka v bokih, zato želimo imeti ožji sup, na katerem bomo lahko veslale ne da bi se nam bilo potrebno ekstra stegovati na levo ali desno. Stabilne širine za dekleta so 30″ – 32″ (76-81 cm), lahko pa gremo še v ožje nor 28” (71 cm).

Pri izbiri supa je izjemno pomembna tudi debelina. Naši možgani zaznajo večjo stabilnost, v kolikor smo bolj povezani z vodo. Ker dekleta nismo pretežke, si lahko privoščimo tanjše deske. Dekletom s težo do 80 kg priporočamo supe debeline 12 cm, ki z boljšo tehnologijo uspejo narediti sup trdnejši kot npr. 15 cm debele sup deske.

Najboljši sup za dekleta je Red Paddle Co Sport 11′, ki je narejen z MSL tehnologijo, v kolikor pa iščeš kvaliteten sup za nekoliko boljšo ceno, pa je odlična izbira Gladiator 11’2 Pro, ki je narejen z odlično dvoplastno fusion tehnologijo.

PREDNOSTI:
+ MSL oz. 2-plastna fusion tehnologija
+ dolgoročna vzdržljivost
+ tanjša supa brez kompromisov
+ Redov sup lažji za manevrirati, SROKA stabilnejši, ker je širši
+ optimalna teža do 80 kg
+ 5 oz. 2 leti garancije

SLABOSTI:
– na morju bomo noge morda malo mokre
– manj stabilni deski za začetnike
– Red sup slabost cena

7. Najboljši sup za težje suparje nad 120 kg

-15%
Original price was: 729,00 €.Current price is: 619,65 €.
-10%
Original price was: 1.577,00 €.Current price is: 1.419,30 €.

Suparji s težo nad 120 kg bi morali res vso pozornost nameniti trdnosti deske. Sup ki se pod našo težo upogiba, ni stabilen, še posebej ne na morju.

Volumen deske pri taki teže ne opravi dobro svoje naloge, v ospredje pride pomembnost boljše tehnologije, ki s kvalitetnejšo sredico in z več PVC materiala naredi konstrukcijo močnejšo. Težjim suparjem se priporočajo supi tehnologijo MSL ali dvoplastno fusion tehnologijo, ki so v primerjavi s 15 cm debelim enoplastnim supom precej trdnejši.

Najboljši sup za težje suparje nad 120 kg je Red Paddle Co Voyager 12’6. Gre za touring sup, ki je s širino 32” tako stabilen, da ga brez pomislekov priporočamo tudi suparjem začetnikom. Sup ima velik volumen, dobro sredico in na trgu najboljšo tehnologijo, zaradi katere ga lahko napihnemo do 25 psi in ostane stabilen tudi v razburkanem morju.

Ugodnejša alternativa je Gladiator 11’6 Pro, ki je širok 34” (85 cm), zato bo ekstra stabilen občutek tekom sup ture ustvaril tudi pri suparju z manj ravnotežja. 

PREDNOSTI:
+ velik volumen
+ stabilna širina
+ najbolj vzdržljiva tehnologija MSL
+ hiter, a stabilen sup, odličen za ture
+ optimalna teža 110+ kg
+ 5 let garancije

SLABOSTI:
– cena
– velik sup za prenašati
– prevelik sup, če si lažja oseba

8. Najboljši sup za supanje s psom

-10%
Original price was: 1.577,00 €.Current price is: 1.419,30 €.

Ko izbiramo sup za supanje s štirinožnim prijateljem, nam bi poleg stabilnosti in volumna morala biti pomembna tudi vzdržljivost supa.

Stabilnost supa je zelo  pomembna, saj bosta na supu dva aktivna udeleženca, ki eden drugemu nagajata pri ohranjanju ravnotežja. Volumen supa mora biti optimalen za skupno težo, kar pomeni, da moramo svoji teži prišteti tudi težo psa. Boljša tehnologija na koncu prinaša boljšo vzdržljivost in tudi bolj sproščujoče supanje.

Najboljši sup za supanje s psom je Red Paddle Co Ride 10’8 v kolikor bomo s psom delali krajši razdalje ter Voyager 12’6, če nas mikajo razdalje 10km+ oz. bi supali z večjimi pasmami.

PREDNOSTI:
+ najvišja vzdržljivost
+ velik volumen
+ maksimalni pritisk 25 psi
+ optimalna teža 100+ kg
+ 5 let garancije

SLABOSTI:
– cena

9. Najboljši sup za srednje dolge razdalje 10-20 km

-15%
Original price was: 769,00 €.Current price is: 653,65 €.
-10%
Original price was: 1.547,00 €.Current price is: 1.392,20 €.

Izkušeni suparji, ki se spogledujejo z daljšimi razdaljami, lahko brez težav žrtvujejo nekaj stabilnosti za več hitrosti. Touring supi so njihova izbira in so praviloma daljši od 11” (335cm) in široki med 28” in 32” (71 in 81 cm). Daljši in ožji kot je sup, hitrejši je. Hitrejši kot je, manj je okreten in igriv.

Najboljši sup za srednje dolge razdalje je sup Red Paddle Co Sport 12’6 v višjem kvalitetnem in cenovnem razredu ter Gladiator 12’6 S Pro v srednjem kvalitetnem in cenovnem razredu. Sport je sicer ožji in bo hitrejši, lahko ga bolj napihnemo in povečamo trdnost supa z RSS letvicama, ki supu opazno povečata trdnost.

Najnovejša Redova inovacija za povečevanje hitrosti je t.i. speed tail, ki z gumiranim robom na repu pomaga sproščati napetost vode, zaradi česar smo hitrejši.

PREDNOSTI:
+ hitra, a še vedno okretna supa
+ dolgoročna vzdržljivost
+ Redove RSS letvice povečajo trdnost
+ Redov Speed Tail pripomore k hitrosti+ 5 let garancije

SLABOSTI:
– cena

10. Najboljši sup za dolge razdalje 15+ km – najboljši touring sup

-10%
Original price was: 1.617,00 €.Current price is: 1.455,30 €.

Ultimativen touring sup ima rad hitrost, a vseeno mora sup ponuditi dobro stopnjo udobja, da dolge razdalje lažje premagujemo. Pri supih se udobje kaže v trdnosti supa, saj res ne želimo, da bi se sup kakorkoli upogibal. Daljši in ožji kot je sup, težje je narediti napihljivo konstrukcijo tako, da se sup ne bo upogibal.

Najboljši sup za dolge razdalje je brez vsakršnega dvoma Red Paddle Co Voyager 13’2, ki s širino 30” in MSL tehnologijo predstavlja Mercedez med supi. Pelje se hitro in udobno.

Voyager se lahko pohvali z dvema inovacijama, in sicer revolucionarno “V-hull” obliko nosu, ki pripomore k hitrosti supa ter dvojni touring smernik, s katerima odlično drži smer, a z njima lahko supamo tudi pri nižjih vodostajih, kjer bi se s klasičnimi touring smerniki zataknili. Če iščeš najboljši sup za epske sup avanture, ne išče dalje, ker ni alternative.

PREDNOSTI:
+ ultimativen sup za epske sup avanture
+ v-hull oblika trupa supa
+ dvojna krajša smernika
+ RSS letvice povečajo trdnost supa
+ optimalna teža do 110 kg
+ 5 let garancije

SLABOSTI:
– cena
– zelo dobro drži smer, ni pa okreten
– velik volumen, daljše napihovanje

11. Najboljši sup za potovanja

-10%
Original price was: 1.649,00 €.Current price is: 1.484,10 €.
-10%
Original price was: 1.749,00 €.Current price is: 1.574,10 €.

Compact supi so supi, ki se zložijo na polovično velikost supa, zato so primerni za potovanja in vse suparje z majhnimi stanovanji, ki bi imeli težave s pospravilom supa. 

Compact 9’6 ali Compact 11′ sup, tlačilko, varnostno vrvico in 5 delno zložljivo veslo pospravimo v mali nahrbtnik, ki ga enostavno peljemo na kolesu in na letalo vzamemo kot del ročne prtljage. Sup je res majhen, lahek, priročen, zato so tudi najbolj “off the beaten path” izkušnje dosegljive in enostavne.

PREDNOSTI:
+ najlažje prenosljivi sup na svetu
+ cel paket se pospravi v malo torbo
+ zelo lahek sup – 8 kg
+ namenjen popotnikom in urbanem raziskovalcem
+ 5 let garancije

SLABOSTI:
– dvokomorni sup, napihujemo ga na dveh mestih
– če prostor in prenosljivost nista problem, je konvencionalni sup boljša izbira

12. Najboljši sup za supanje z vetrom – najboljši windsup

-10%
Original price was: 1.399,00 €.Current price is: 1.259,10 €.

Sup z jadrom ima obliko stabilne vsestranske deske, v katero je integriran mehanizem za windsurf jadro, na spodnji strani pa pogosto najdemo dodatni “US finbox”, v katerega lahko namestimo dodatni smernik takrat, ko gremo windsupat.

Najboljši sup z jadrom je Red Paddle Co 10’7, ki pohvali z unikatno oblikovanim “drop stichem” z režo za gredlo oz. kobilico. Kobilica ima precej večjo površino kot dodatni FCS smernik, zato izjemno dobro drži smer in sup zato lahko uporabljamo tudi v nekoliko močnejšemu vetru.

Hibrid med supom in windsurfom sicer sprejema določene kompromise, a ni le igrača, pač pa kvalitetna windsup oprema, s katero bomo lahko izvajali oba športa in prihranili pri prtljagi. Prednost windsupa je izjemna stabilnost, zato je odlična deska za vstop v svet windsurfanja.

PREDNOSTI:
+ izjemno stabilen windsurf
+ idealen za vstop v svet swindsurfanja
+ kobilica za lažje ohranjanje višine
+ 12 cm debelina v kombinaciji z MSL tehnologijo prinaša vrhunsko trdnost
+ 5 let garancije

SLABOSTI:
– težje se pospravlja v torbo kot običajen sup
– priporočamo le v primeru windsupanja
– na sredini nima ročaja.

13. Najboljši sup za jogo, pilates in vadbo na vodi

Če smo pri ostalih supih vedno izpostavljali pomen optimalnega volumna glede na težo suparja, sta pri joga supih najbolj pomemben velik volumen in širina, ki naredita desko maksimalno stabilno. Joga sup ni namenjen izletnikovanju (oz. le krajšim razdaljam), ampak je bolj statičen sup, pri katerem je vseeno, če je počasen in debel, saj je v prvi fazi namenjen izvajanju vadbe.

Najboljši sup za jogo, pilates in vadbo na vodi je sup Red Paddle Co Aktiv 10’8. Je enake oblike kot Ride 10’8, le da je debelina povečana iz 12 na 15 cm. S tem sup pridobi na volumnu, ker pa je narejen z MSL tehnologijo, je težko bolj trden in stabilen. Sup priporočamo jogistom, pa tudi suparjem začetnikom s težo 120+ kg.

PREDNOSTI:
+ ekstra stabilen sup
+ ekstra trden zaradi MSL tehnologije
+ nedrseča podloga čez celotno površino supa
+ namenjen jogistu ali začetniku s 120+ kg (lažjim se priporoča Ride 10’8)
+ 5 let garancije

SLABOSTI:
– statičen sup, saj je narejen za stabilnost
– če ga uporablja prelahka oseba za supanje (ne za jogo), je sup štorast in počasen

Najboljši sup je trden in vzdržljiv sup

Oblika supa in dimenzije določata naravo desko (hitrost, stabilnost, igrivost, prenosljivost, težo). Ko pa želimo povzeti, kaj je skupnega najboljšim sup deskam pa sta to dve lastnosti, ki ju lahko apliciramo na vsako obliko – trdnost in vzdržljivost.

BOLJŠE DESKE SO TRDNE KOT TRDNI SUPI. Mogoče pri širokih vsestranskih supih pomembnost trdnosti ne prihaja tako do izraza, jo pa toliko bolj občutijo suparji, ki se lotevajo daljših razdalj in supajo v zahtevnejših pogojih. Po daljših razdaljah ali po supanju na morju, si na supu z enoplastno tehnologijo precej bolj utrujen oz. bi s boljšo tehnologijo precej lažje delal daljše razdalje.

BOLJŠE DESKE SO NAREJENE DA TRAJAJO. Na drugi strani se vzdržljivost supa povezuje z življenjsko dobo supa. Pred nakupom se je dobro vprašati, kako pogosto nameravamo supati – več kot bomo supali, bolj bo sup izpostavljen soncu in različnim izzivom in večja je verjetnost za poškodbe, zato je bolj smotrno izbrati sup z boljšo tehnologijo kot sta dvoplastna fusion tehnologija in MSL tehnologija.

VSE INFORMACIJE O NAPIHLJIVIH SUP DESKAH. Če te zanima več tehničnih detajlov supov, zakaj prihaja do tako velikih razlik v cenah supov ter ali bolj kvalitetne deske zares odtehtajo ceno, prenesi vodič: Kako izbrati sup desko, v kateri najdeš tudi analizo uporabljenih tehnologij vseh blagovnih znamk, ki se prodajajo v Sloveniji.

TESTIRAJ SUP PRED NAKUPOM. Upamo, da smo ti z informacijami pomagali pri izbiri pravega supa. Na koncu je najbolj pomembno to, da svojo težo in predvidevanje primernega supa potrdiš z lastno izkušnjo. Zato te vabimo na testne dneve sup opreme, ki jih izvajamo po celi Sloveniji. Na testih sup opreme lahko testiraš supe različnih oblik, tehnologij in cenovnih razredov ter izbereš tistega, s katerim se res ujameš.

Mogoče te zanima še

Kakšen sup kupiti: kaj se lahko naučiš iz večletnih izkušenj suparja Jožeta?

Nakup pravega supa je veliko vprašanje. Danes je ogromno informacij, iz katerih moramo izključiti zavajujoče, [...]

13 najpogostejših napak suparjev začetnikov

Vsak novopečeni supar med spoznavanjem supanja naredi kakšno napako. Ampak katere so najpogostejše napake suparjev [...]

Kako sup sezono maksimalno izkoristiti in napredovati v supanju?

Kako poskrbeti, da boš prihajajočo sup sezono čim bolj izkoristil/a, v supanju maksimalno napredoval/a oz. [...]

6 zabavnih iger na supu, s katerimi se na dopustu zamoti cela družina

S supanjem se aktivno ukvarjam že lepih 5 let in sup ture na različnih lokacijah po Sloveniji izvajam skoraj vsakodnevno. Ker sup izlete obiskujejo [...]