Supanje z namenom #SUPportCleanWaters

Supanje z namenom #SUPportCleanWaters so očiščevalne akcije s supi, s katerimi se naravi zahvaljujemo za gostoljublje, sprostitev in energijo, ki nam jo narava vsakodnevno podarja.

Potem, ko smo z Bananaway prijatelji na očiščevalnem spustu po reki Ižici nabrali 50 kg smeti (blog), smo potrdili, da reke odplaknejo smeti stran od človeških oči, v manj dostopne predele, kjer se vztrajno nabirajo.

Supi nam omogočajo, da ta mesta dosežemo, očistimo v grmovju zataknjene smeti ter osvobajamo drevesa.

Enkrat na mesec se z ekipo zelenih suparjev avanturistov dobivamo na različnih rekah in jezerih širom Slovenije in supamo za dober namen. Pridruži se nam tudi ti!

PRIDRUŽI SE NAM V AKCIJI

KAKO POTEKA TIPIČNA OČIŠČEVALNA AKCIJA S SUPI?

  1. PRIJAVI SE. Očiščevalne akcije s supi so razpisane enkrat mesečno na različnih lokacijah po Sloveniji. Termine najdeš spodaj, mesta so omejena, zato se moraš obvezno prijaviti.
  2. ZBOR. Običajno se udeleženci dobimo pred Bananaway trgovino ter se porazdelimo po avtomobilih, da se na lokacijo odpeljemo s čim manj avti ter ustvarimo čim manj Co2 odtisa. Če živiš v bližini lokacije, boš ta korak izpustil/a ter prišla na lokacijo sam/a. Natančna navodila boš vedno prejel/a en dan pred akcijo na svoj email naslov.
  3. DRUŽENJE Z NAMENOM. Med udeležence razdelimo vrečke za smeti, ki nam jih prijazno podarijo Ekologi brez meja. V skupini gremo na vodo, preveslamo razdaljo okoli 10 km ter poskusimo odnesti vse, kar v naravo ne spada. Vedno med spustom naredimo tudi malo večjo pavzo, zato prinesi malico.
  4. RECIKLIRAMO SMETI. Na koncu akcije smeti razporedimo po vrečah glede na vrsto odpadka ter se dogovorimo za odvoz smeti.

Kakšnih smeti najdemo največ? Plastičnih vreč, kmetijskih vreč, plastenk, steklenic, je pa vedno malo odvisno od lokacije. Kaj smo našli v Kočevju, izveš v videu. 😉

POMEMBNE INFORMACIJE

KDO SE LAHKO UDELEŽI OČIŠČEVALNE AKCIJE S SUPI?

Akcija je primerna za suparja/ko z nekaj izkušnjami, ki nima nikakršnih problemov z ravnotežjem in manevriranjem supa.

Spusti so dolgi 10-15 km, reke so večinoma čisto mirne, tako da se nam praktično lahko pridruži vsak supar, ki ni popoln začetnik.

V kolikor bi pred očiščevalno akcijo rad/a pridobil/a suparske veščine, te vabimo na tečaj supanja.

KAJ POTREBUJEŠ ZA IZLET Z NAMENOM?

V zimsko-spomladanskem času je obvezna neoprenska obleka, poleti pa so priporočljive majica z UV zaščito, kopalne hlače ter dobra zaščita pred soncem.

VEDNO so obvezni neoprenski čevlji oz. nekakšni udobni copati, ki jih lahko zmočiš, saj bomo hodili po vodi in obkrožali kakšne naravne zamaške.

S seboj vzemi nepremočljivo torbo, v katero boš spakiral/a telefon, malico/energijske ploščice, vodo, kremo ter kakšno rezervno oblačilo. Ne pozabi na dobro voljo. 😊

Skrbimo za čiste vode in osvobajamo drevesa

KAKŠNA JE CENA?

Očiščevalski spust je za suparje brezplačen, naš čas in inštruktorja podarimo za dober namen. Na supanje pridi s svojim supom, v kolikor ga nimaš, pa si ga lahko izposodiš pri nas (cena izposoje supa je 20 €).

Ekologi brez meja nam bodo zagotovili vrečke, ki so ostale še od akcije Očistimo Slovenijo.

prijavi se na očiščevalno akcijo s supi

V suparski sezoni 2023 so predvidene 4 čistilne akcije: 19.5.; 3.6.; 30.8. in 16.9. S klikom na datum dobiš informacije o lokaciji.

Searching Availability...

PROJEKT #SUPPORTCLEANWATERS PODPIRAJO

Z vsem srcem bi se radi zahvalili podpornikom akcije #SUPportCleanWaters, ki nam pomagajo, da projekt raste ter da je vsako leto bolj obiskan ter prepoznan.

Merkur Zavarovalnica