Sup izlet v Srbijo:
spust po Donavi od Novega sada do Beograda

Srbija je kot ena izmed bivših republik SFRJ zaradi spominov med Slovenci postala priljubljena počitniška točka. Še posebej radi obiskujemo srbska mesta, ki nas s svojo relativno bližino kar vabijo na podaljšani vikend izlet.

Sup izlet v Srbijo nas popelje na 80 km dolgo potovanje po reki Donavi od Novega sada do Beograda. Namenjen je suparjem in aktivnim ljudem, ki so tudi med potovanji radi aktivni, a hkrati nočejo zamujati kulturno-kulinarične dimenzije.

Izlet v Srbijo s 3 dnevnim avanturističnim spustom po malce hitrejši Donavi prinaša suparski izziv, pa tudi novo znanje in izkušnje. Hkrati si bomo ogledali kulturne znamenitosti mest Novi sad in Begrad in prebudili našo jugo nostalgijo.

TERMIN: 11.8. -15.8.2023

STATUS: Potrjen ( vsa mesta so zasedena )

CENA IZLETA:

 • paket: 449€/osebo
 • 30€ popusta, če si že potoval/a z Bananaway

BEST OF:

 • 80 km spust v treh dneh s tokom Donave skozi panonsko ravnico do Beograda
 • izkušnja s supanjem po hitri reki
 • ogled Novega Sada,  rojstnega kraja Đorđa Balaševiča
 • ogled Beograda, najprej z vodne perspektive, nato še večerni ogled ene izmed evropskih žurerskih prestolnic
 • uživanje v razkošni kulinariki

SRBIJA, NOVI SAD IN BEOGRAD

Na našem 5 dnevnem izletu v Srbijo si bomo ogledali Novi Sad in Beograd. Dve mesti, ki ju ločuje borih 70km zračne razdalje, sta se kljub sorodnima vzorcema kultur, ki so se skoznju stekale skozi stoletja, razvili vsaka v svoje, unikatno mesto s svojevrstnim utripom in edinstvenim karakterjem.

Mestoma je skupna pestra zgodovina, nostalgični ritmi tamburic v starograjskih pesmih in razkošna kulinarika, del katere smo pri nas dodobra posvojili, pa vseeno skriva še mnogo priložnosti za poizkušanje novih jedi.

NOVI SAD

Novi sad je raznoliko, odprto in multikulturno mesto. Skozi zgodovino je bilo pomembno stičišče kultur, kot mesto pa se je uveljavilo leta 1694; nekaj let po tem, ko je Avstro-Ogrska armada osvobodila izpod jarma Otomanskega cesarstva pod katerim je bilo 161 let.

Habsburžani so v branik Otomanskemu cesarstvu, zgradili nikoli osvojeno Petrovaradinsko trdnjavo, ki je ena od največjih v Evropi in pod katero se vije kar 16 kilometrov katakomb. V trdnjavi z resnično osupljivo zgodovino je bil krajši čas med prvo svetovno vojno zaprt Josip Broz Tito, topovski ogenj iz trdnjave, pa je leta 1849 med uporom proti Madžarski vladavini do nerazpoznavnosti uničil prav mesto, ki bi ga trdnjava sama morala ščititi pred zunanjimi sovražniki.

Poleg trdnjave bomo videli tudi Urni stolp – posebno znamenitost obzidja, ki je čas nekdaj kazal tako čolnarjem, kot stražarjem.

Beograd

Beograd je eno najstarejših mest v Evropi in ima burno zgodovino. Na območju Beograda so živeli Rimljani, Slovani, Turki, mesto pa je bilo tudi pod bolgarsko in avstro-ogrsko oblastjo.

Eden od njegovih najlepših biserov je seveda Kalemegdan. Trdnjava je skozi zgodovino seveda zamenjala mnogo vladarjev, doživela več preureditev in tudi rušenja. Ohranilo se je ime Kalemegdan, ki je skovanka turških besed kale (trdnjava) in megdan (bojno polje).

V Beogradu se veselimo ulice so Knez Mihailova ter slavnih splavov ob  Donavi, kjer radi migajo naši boki.

Kalemegdan
Beograd ob reki Donavi

IZLET V SRBIJO: PROGRAM

V treh dneh bomo preveslali približno 80km dolgo razdaljo na kateri si Donava utira pot skozi panonsko ravnico. Mimo prostranih polj in naravnih parkov bomo odveslali s hitrim tokom, ki bo naše supanje naredil veliko manj naporno. Obiskali bomo vse tiste kraje na reki, ki jih ni mogoče obiskati z drugimi prevoznimi sredstvi. Odkrivali bomo rečne otoke, skrite bregove in divje peščene plaže.

1. DAN: ODHOD IZ LJUBLJANE, PRIHOD V NOVI SAD

Izlet v Srbijo se začne v petek v popoldanskih urah, ko se bomo iz Ljubljane odpeljali v Novi Sad, ker bomo nastanjeni dva dni.

Če si o Novem Sadu zapomniš samo eno stvar, naj bo to da je rojstni kraj Đorđa Balaševiča – velikega umetnika in pacifista, ki se je tudi med krvavo vojno, ki je zaznamovala razpad Jugoslavije, znal dotakniti src vseh narodov.

Zvečer si bomo zavrteli par njegovih skladb ter se okrepčali pred naslednjim pomembnim suparskim dnem.

Aktivnosti: večerja v mestu

Balasevic
Naravni rezervat Koviljsko-petrovaradinski
Novi sad

2.DAN: PRVI SPUST IN DOGAJANJE V NOVEM SADU

Suparski izlet v Beograd bomo začeli na plaži Štrand in v  zaveslali najprej skozi mesto. Z veslom v roki si bomo ogledali Kameniški most ter Petrovaradinsko trdnjavo.

Mesto bomo pustili za seboj in se po levem bregu prepustili divjini rečnih okljukov. Spustili se bomo mimo naravnega parka Koviljsko-Petrovaradinski rt, kjer nam bo pot popestrila narava, rečni otoki in sipine.

Supanje bomo po 35 km spusta prvi dan zaključili nasproti mrtvice Ločka Ada, kjer nas bo čakal kombi in nas odpeljal nazaj v Novi Sad.

Zvečer si bomo odpravili na Dubovsko ulico s pisanimi eno- in dvonadstropnimi hišami, v katerih se tare trgovin, restavracij, barov in kavarn.

Čaka nas poskušina tradicionalnih vojvodinskih jedi kot so fazanova juha, petelinji paprikaš, gibanica z makom in krompirjeva pita. Yummy!

Aktivnosti: 5h spust po Donavi, večerni ogled mesta

3. DAN: NADALJEVANJE SPUSTA PO DONAVI

Izlet v Beograd bomo nadaljevali na isti točki, kjer smo prejšnji dan izstopili. Pred nami bo cca. 32 km spusta, ki pa tudi tokrat zaradi prijazne hitrosti toka reke Donave ne bo preveč naporen.

Ves dan nas bo obdajala narava. Veslali bomo mimo neobljudenih otočkov, stranskih rečnih rokavov, mrtvic, plitvin, okljukov in plaž. Mimo sotočja Tise in Donave po odmaknjeni, zasanjani donavski strugi.

Počasi bomo na desnem bregu po dolgem času zagledali več znakov civilizacije. Pričakalo nas bo majhno naselje Stari Banovci, kjer se je v rimskih časih nahajala utrdba Burgene.

Aktivnosti: 5h spusta po hitri Donavi, večerja

Spust s supom
Kalemegdan trdnjava Beograd

4. DAN: PRIHOD V BEOGRAD

Zadnji del spusta po reki Donavi bo najkrajši, dolg približno 20 km. Od Banovcev bomo nadaljevali s tokom reke, zgoščena poseljenost desnega brega pa nas bo zapustila le za kratek čas.

Kakih 10 km po začetku bomo že opazili prve obronke Beograda. Supali bomo mimo nekdaj ločenega mesta Zemuno, ki ga je Beograd do danes že popolnoma pogoltnil.

Potovali bomo tudi mimo neposeljenega Velikega Vojnega otoka, ki je bil nekdaj pomembna strateška točka za obrambo mesta, danes pa je v veliki večini rezervat 196 različnih vrst ptic.

Naš spust se bo zaključil v centru Beograda, ob vznožju Kalamegdanske trdnjave. S supanjem bomo končali že zgodaj popoldne, zato bomo imeli dovolj časa, da se namestimo, spočijemo in pripravimo na večerni ogled ene izmed evropskih žurerskih prestolnic.

V Beogradu bomo zasluženo uživali tudi v srbskih kulinaričnih specialitetah, del katerih smo pri nas dodobra posvojili, pa vseeno se skriva še mnogo priložnosti za poizkušanje novih jedi. Potem pa … žur.

5. DAN: POTEP PO BEOGRADU IN POVRATEK V LJUBLJANO

Zadnji dan našega popotovanja si bomo lahko vzeli malo bolj ležerno, čas pa bo, da si ogledaš še zadnje znamenitosti mesta, ki te zanimajo.

V Beogradu bomo ostali do kosila. Po še zadnjem užitkarstvu ob srbskih dobrotah se bomo počasi odpravili nazaj proti Ljubljani. Predven povratek v Ljubljano je nekje okoli 21ih.

Aktivnosti: potep po Beogradu

Beograd Mesto

ZA KOGA JE PRIMEREN IZLET V SRBIJO?

Izlet v Srbijo je primeren za vsakega suparja, ki je že kdaj preveslal razdaljo 15 – 20 km. Mogoče se razdalja zdi velika, ampak postavi si cilj in imej v glavi, da je v družbi vse lažje.

Reka Donava je široka, a ima hitrejši tok, zato bo razdalja 35 km primerljiva z 20 km v pogojih brez toka.

Izlet v Srbijo priporočamo vsem suparjem, ki bi radi dobili izkušnjo s supanjem na hitreje premikajoči se reki. Celotna ekipa bo pred izletom dobila rešilni jopič.

DODATNE INFORMACIJE O IZLETU V SRBIJO

Namestitev. V obeh mestih se naša namestitev se nahaja na priročni lokaciji v središču mesta, na bregovih reke Donave.

Beograd s Kalemegdana

S skupnim prevozom do nižjega klimatskega odtisa. Da bomo čim bolj mobilni, a hkrati varčni pri onesnaževanju okolja, ne bomo potovali s svojimi avti, ampak se bomo premikali s kombijem. “Sit back & relax”, bo tvoja edina naloga.

Potovanje z Bananaway kombijem

CENA IZLETA V SRBIJO:

 • dvoposteljna soba:449€
 • vsi suparji, ki so z nami že kdaj potovali, prejmejo 30€ popusta

Cena izleta v Srbijo predvideva prijavo sedmih oseb. V primeru prijave manjšega števila oseb, se izlet v Srbijo lahko izvede, potrebno pa je plačilo dodatka za izpeljavo izleta.

V kolikor se cene stroškov izleta v Srbino do samega odhoda drastično zvišajo, si pridržujemo pravico, da ceno spremenimo v skladi s spremembami ponudnikov.

Potek plačila:

 • 30% cene plačaš ob prijavi,
 • 70% cene plačaš kadarkoli do meseca pred odhodom.
 • 4x namestitev v izbranem tipu sobe z zajtrkom,
 • prevoz iz Ljubljane,
 • prevoz sup opreme s kombijem,
 • program non stop,
 • priprava in vodenje programa supanja na različnih lokacijah s strani usposobljenega sup inštruktorja,
 • posredovanje potovalne agencije Eurora d.o.o.
 • stroškov hrane in pijače,
 • vstopnine v muzeje, ki si jih bomo izbrali na izletu v Srbijo,
 • stroška morebitnih dodatnih aktivnosti, ki si jih boš izbral/a v prostem času,
 • stroškov nakupovanja in morebitnih napitnin.
 • izposoja sup opreme (5 dni) – 50 €,
 • enaposteljna soba – pošlji povpraševanje,
 • zavarovanje z asistenco v tujini – priporočamo Zavarovalnico Sava.
 • Na izlet v Srbijo se prijaviš preko koledarja, le vpiši par osebnih podatkov. S prijavo potrdiš splošne pogoje turistične agencije Eurora d.o.o.
 • Na email prejmeš potrdilo prijave na izlet v Srbijo ter podatke za plačilo 30% akontacije izleta (spletno plačilo ali bančno nakazilo).
 • Po plačilu akontacije prejmeš pogodbo, s katero lahko sam/a skleneš zavarovanje turističnega potovanja pri Zavarovalnici Triglav.
 • Razliko med akontacijo in končno ceno lahko poravnaš kadarkoli do 30 dni pred odhodom na izlet.

Izlet v Srbijo je organiziran s strani agencije Eurora d.o.o., ki si pridržuje pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju, sprememb v tarifah prevoznikov, ipd., ki vplivajo na ceno izleta. Splošni pogoji poslovanja.

V primeru nakupa letalski kart je agencija Eurora d.o.o. posrednik, zato se aplicirajo splošni pogoji letalskega prevoznika.

Kaj spakirati za sup potovanje?

Da se na sup potovanju ne boš spraševal/a: »kako sem lahko to pozabil/a!?«, smo pripravili [...]

GREMO! NA IZLET V SRBIJO!