Sup potovanje po Indoneziji

SUP POTOVANJE PO INDONEZIJI

Zaradi virusa Covid19 smo bili prisiljeni odpovedati vsa sup potovanja.

A naš raziskovalni ogenj še zdaleč ni ugasnil, zato bomo te bomo odpeljali na sproščujoče počitnice ob prvi, najmanjši priložnosti! Če želiš biti obveščen/a o prvih odhodih, se nam “pofočkaj” s svojim emailom!

Indonezija je arhipelag med Indijskim in Tihim oceanom, ki se ponaša z eno najdaljših obal na svetu s tisočerico neobljudenih otočkov, med katerimi svoj sproščen življenjski stil že stoletja ohranjajo dobrohotna pomorska plemena.

Sup potovanje po Indoneziji bomo pričeli s kulturno-podnebno aklimatizacijo na Baliju, nato se bomo prepustili zavetju slikovitih zalivov Nuse Penide. Od tam bomo krenili na raziskovanje odmaknjenih bistrih plitvin jugovzhodnega Sulawesija, ter nato napadli še džungelski treking po deževnem gozdu otoka Buton, na koncu katerega nas čaka neobljudena plaža, postojanka nomadskih ribičev, kjer bomo ujeli ribo, skalpirali kakšen kokos ali pa si morda odprli tudi pivce.

Sup nam omogoča, da vidimo več in Indonezija je pravi raj za tovrstna odkritja. Aktivno ne pomeni naporno, ravno obratno.

Supanje v Indoneziji pomeni sprostitev v svobodi odkrivanja najboljšega, kar se nahaja v nas samih, skozi prizmo prvobitnega okolja, ki je nekoč, kakor še vedno, tako velikodušno omogočalo razcvet naše vrste.

Program Cena Prijava
RAZPISANI TERMINI:
 • morda maj oz. oktober 2021
CENA POTOVANJA:
 • 1.474 €/osebo 2/2 + glavni let
 • 50€ popusta, če si že potoval/a
BEST OF:
 • Hindujski templji, opičji gozd v Ubudu
 • Supanje po vulkanskem jezeru
 • Kolesarjenje po riževih poljih
 • Obisk plemena “Sea gypsie”
 • Island hopping s supi
 • Plavanje z nepekočimi meduzami
 • 2 dnevni treking po džungli
 • Peščeni zalivi Nusa Penide in supanje z mantami

PO POTEH MORSKIH NOMADOV

Z dogodivščinami v Indoneziji pričnemo na Baliju, ki bo naša povezava z Evropo in ostalimi indonezijskimi destinacijami.

Z Balija se bomo najprej odpravili na otok Nusa Penida, zatem pa na jugovzhodni Sulavesi ter na bližnje otoke Lambengki in Sombori. Od tam bomo odpotovali proti jugu na sulavezijski otok Buton, od koder se bomo vrnili na Bali in z Balija nazaj domov.

Kaj bomo videli in doživeli?

Templji v ubudu, bali

Ubud – mesto v džungli: Ubud, kulturno središče Balija, se nahaja sredi deževnega pragozda, tropskih palm in riževih polj. Mesto je posejano s starodavnimi vrtovi in hindujskimi templji, butiki in galerijami. V mestecu, ki se svojega kulturnega poslanstva zaveda, je tudi muzej balijske klasične in sodobne umetnosti.

Mesto prefinjenih zaznav: Ubud obdajajo ljubke vasice z zanimivimi nastanitvenimi možnostmi v hiškah ob bazenčkih, spretno umeščenih v naravno okolje. Ob robu mesta se nahaja tudi opičji gozd, v katerem si je bivališče našlo kakšnih 600 balijskih makakov.

Opičji gozd v Ubudu
Supanje po jezeru Batur

S supom po vulkanskem jezeru: Severno od mesta Ubud pokrajino mogočno zaznamuje ognjenik Batur. Pod vrhom gore se razprostira vulkansko jezero z istim imenom. Čas je, da napihnemo svoj sup. Z vrha ognjenika se s kolesom spustimo med terase riževih polj, ob vznožju gore pa nas čakajo gugalnice na vrveh, pokušina balijskih čajev in najdražja kava na svetu.

Ena precej draga kavica: Za najbolj nobel kavo na svetu, Kopi Luwak, mora kavne jagode najprej pojesti cibetka. Verjetno nam preostanka procesa ni potrebno nadalje opisati, recimo le to, da brez nekaj začetnega poguma ni dobre zgodbe, za kar nam bodo nekoč vnuki in nečaki še nadvse hvaležni.

Najdražja kava na svetu
Nusa penida

Peščeni zalivi Nusa Penide: Nusa Penida je otok, ki se ponaša z razgibano obalo, posejano z zalivčki in peščenimi plažami, ki jih varujejo z zelenjem poraščene pečine. Nusa Penida ponuja nekaj čudovih zalivov, ki so kot nalašč za supanje in snorklanje z velikimi ribami.

Jamski Tempelj Giri Putri: V zavetju ene največjih kraških jam na Nusi Penidi si je domovanje našel hindujski tempelj, ki za razliko prenekaterega podobnega svetišča, kjer se gnetejo turisti, še vedno opravlja svojo osnovno religiozno funkcijo. Jama, ki tako omogoča svojevrstno spiritualno doživetje, nima naravne svetlobe, njene stalagmite in stalaktite pa nežno osvetljuje izbrano število tempeljskih luči.

Sulawezi Lakadao beach

S supom med morske nomade: Naša naslednja destinacija je jugovzhodni Sulawesi, ki zaradi dolgih krakov svojih polotokov včasih funkcionira kot otočje. Sulawesi se tako z ostalimi deli otoka, kakor tudi z okoliškimi otočki, raje kot po kopnem povezuje prek morja. Bistra voda, ki se pretaka med nedotaknjenimi otočki, nudi domovanje staremu avstronezijskemu ljudstvu z izrazito morsko-nomadsko ribiško kulturo.

»Morski cigani« Bajau: Starodavno ljudstvo tudi več mesecev hkrati preživi na svojih čolnih, svoje koliščarske postojanke pa gradi tudi po kilometer stran od obale. Plavanja in veslanja se že zelo zgodaj nauči vsak Bajau otrok.

Nova lokacija - Sulavezi

Labengki, naše robinzonsko domovanje: Otoček, na katerem se bomo nastanili, poleg slikovite obale premore tudi čudovito jezero Tobelo.

Labengki, Modra laguna: Odmaknjeni od gneče turističnih poti, bomo v miru užili najlepše kotičke za kopanje, snorklanje in uživanje v podobah prelepe obmorske pokrajine.

Blue lagoon Labengki
Tropski zipline na Sulaveziju

Tropski zip-line: Nimamo kril, da bi preleteli otočje Lambengki, gremo pa lahko na zipline, kar je zelo zabavno in nam bo malce dvignilo pritisk.

Sombori – izlet v ribiško divjino: Z Labengkija na izlet v svet morske lovsko-nabiralniške kulture otočkov Sombori. Pot do suparskega raja nas bo vodila mimo koliščarske vasice Mobokita, malo naprej pa tudi mimo babičine hiše. Koliščarsko barako, v kateri sama sredi morja živi starejša ženska, ribiči uporabljajo kot postojanko med menjavo lovišč.

Sombori otok

Iz Baubau-a čez Buton: Bau Bau je mesto, v katerem pristanemo na sulavezijskem otoku Buton. V mestu obiščemo tržnico, kjer si napolnimo zaloge za treking po džungli do obale na drugi strani otoka. S hrano in morda tudi kakšnim pivcem.

Džungelski treking: Hribovit svet tropskega gozda se ponaša s slikovitimi sladkovodnimi podobami narave, ki jih spremlja prenekatera rastlina, ki jo morda v pomanjšani obliki prepoznamo iz naših dnevnih sob.

Fant na trekingu po Indoneziji, hodi po deroči reki sredi džungle
Netopirjeva jama

Slap Kantongara in netopirjeva jama: Po mokrih rečnih stezah pridemo do slapu Kantongara in se povzpnemo na njegov vrh. Čez pol ure prispemo do drugega, večjega slapu Samporana, kjer bo organizirana kopalna žurka s kosilom. V neposredni bližini slapu se nahaja netopirja jama, v kateri prav zares biva kopica netopirjev, najde pa se tudi kakšna zanimiva nestrupena kača.

Skrivna Plaža Lakadao:  Sproščeno okolje zadnjih dni počitnic bomo zaključili v umirjenem vzdušju plaže Lakadao. Sanjsko robinzonsko hiško na skali so postavili lokalni ribiči, ki so občasne družbe veseli in ji včasih dostavijo tudi kakšno ribo ali jo povabijo s seboj na ribolov. Skrivna top lokacija za chillout.

Sup potovanje po Indoneziji te odpelje na plažo Lakadao
Nočno življenje na Baliju

Ob vrnitvi na Bali se ustavimo še v Kuti, kjer izkoristimo priložnost za poslednji šoping, prigrizek ali izmenjavo vtisov in idej ob pijači ali dveh. Nato pa na letalo in domov.

REZERVIRAJ AKTIVNE POČITNICE

KAJ MORAŠ o SUP POTOVANJU PO INDONEZIJI ŠE VEDETI?

NAMESTITEV JE SKRBNO IZBRANA

Repertoar namestitev bo zelo razgiban, saj bomo nočili v manjših hotelih, bungalovih, podeželskih hiškah, pa tudi v šotorih na samotni plaži.

Posebej smo se potrudili, da smo poiskali najbolj optimalno namestitev glede na predele lokacij, v katerih se želimo gibati ter glede na specifične potrebe, ki jih suparji imamo. Pomembno nam je, da so namestitve lepo urejene in čiste, se pa moraš zavedati, da potuješ v Azijo in da je tam stil malo drugačen in bolj preprost.

Namestitev na Coronu
Supanje in sproščanje

NE BOJ SE SUPANJA!

Potovanje je namenjeno raziskovanju in sprostitvi. Pričakuješ lahko nekje med 6 in 12 km dolge ture, ki jih lahko tudi skrajšaš ali tudi podaljšaš. Meditativni učinki valovanja in sončni zahodi na samem te bodo navdušili!

V INDONEZIJI JE OBLEKA POMEMBNA

Na pretežno hindujskem Baliju in v divjini otočkov se oblačimo po želji, v urbanih okoljih Sulawezija in templjih pa je priporočena oprava nekoliko skromnejša, v smislu neprosojnih daljših kratkih hlač in majic, ki pokrivajo ramena. Za treking po džungli priporočamo vodne čevlje.

PRIJAVI SE
V Indoneziji moramo poskrbeti za primerna oblačila

TE ZANIMA PROGRAM PO DNEVIH?

UPORABNE INFORMACIJE o SUP POTOVANJU PO INDONEZIJI

RAZPISANI TERMINI:

 • 5.10. – 20.10.2020
 • 26.4. – 11.5.2021

CENA 16-DNEVNEGA POTOVANJA: 1.474 EUR

50 EUR popusta prejmete vsi, ki ste z Bananaway ekipo že potovali.

Cena potovanja predvideva prijavo osmih oseb. V primeru prijave manjšega števila oseb, se potovanje lahko izvede, potrebno pa je plačilo dodatka za izpeljavo potovanja. V kolikor se cene stroškov potovanja do samega odhoda drastično zvišajo, si pridržujemo pravico, da ceno spremenimo v skladi s spremembami ponudnikov.

Potek plačila:

 • 40% cene plačaš ob prijavi – 590€,
 • 52% cene plačaš mesec pred odhodom – 784 €
 • 8% cene plačaš na lokaciji v lokalni valuti – 100€
 • letalske karte plačaš, ko je potovanje potrjeno – cca. 550 € ob dovolj zgodnji prijavi
 • notranji let Bali – Sulavezi – Bali s 30 kg prtljage,
 • 3x nočitev v Ubudu z zajtrkom,
 • vstopnina v opičji gozd, ART muzej,
 • celodnevni sup izlet na vulkansko jezero, kolesarski izlet po riževih poljih,
 • prevozi letališče – Ubud – Nusa Penida – letališče,
 • trajekt Nusa Penida,
 • 2x nočitev na Nusi Penida z zajtrkom,
 • obisk prekrasnih plaž Diamond beach, Atun beach, Kelingking beach,
 • Nusa penida – supanje v manta bay-u, kjer vidimo mante,
 • izleti in prevozi po Nusa Penidi,
 • 7x nočitev na Sulaweziju,
 • vsa hrana tekom potovanja po Sulaveziju,
 • obisk morskih ciganov Bajau,
 • 2x dnevna izleta na otoka Lambegki in Sombori,
 • spust z ziplinom,
 • 1-dnevni treking po džungli, kopanje pod slapom, obisk netopirjeve jame,
 • 1x kempiranjem na skrivni plaži,
 • vsi prevozi po Sulaweziju,
 • program non stop,
 • 1x nočitev v Kuti,
 • priprava in vodenje programa supanja na različnih lokacijah s strani usposobljenega sup inštruktorja,
 • posredovanje potovalne agencije Eurora d.o.o.
 • glavne letalske karte iz Ljubljane ali Zagreba (cena ob dovolj zgodni prijavi je cca. 550 EUR),
 • posredovanja nakupa letalske karte: 20 EUR
 • kave Kopi Luwak,
 • stroškov hrane in pijače,
 • stroška morebitnih aktivnosti, ki si jih izbereš v prostem času,
 • stroškov nakupovanja in morebitnih napitnin.
 • prevoz do letališča v Zagrebu – 40 EUR,
 • tečaj supanja – 60 EUR,
 • izposoja sup opreme (16 dni) – 120 EUR,
 • doplačilo kilogramov na notranjem letu,
 • enaposteljna soba – pošlji povpraševanje,
 • zavarovanje z asistenco v tujini – priporočamo Zavarovalnico Sava.
 • JEZIK: V turističnih krajih ljudje govorijo angleško, v manj razvitih krajih pa le Indonezijsko. Uporabljaj čim bolj enostavno angleščino in bo šlo.
 • CEPLJENJE: Območje obale, kjer se bomo ves čas gibali, ni problematično, cepljenja niso potrebna.Tablete proti malariji so predvsem za tiste, ki bodo potovanje podaljšali v odročnejše predele države, sicer pa malarija ne predstavlja nevarnosti (več). Opozorila nekaterih zdravstvenih agencij sicer še vedno veljajo, zatorej je odločitev o jemanju antimalarikov odvisna od vsakega individualnega potnika. Bolj pazljivi se cepijo proti hepatitisu A. Trebušne preglavice zdravite tudi s pravilno prehrano in tabletami na potovanju (precej pomagajo tudi žganje ali gazirane pijače). Higienske razmere so v zadnjih letih v večjih mestih in turističnih destinacijah podobne Sredozemlju. Voda iz vodovoda ni pitna. Pijačo iz pločevink raje pij po slamici, sadje vedno olupi. Več informacij dobiš na in na Inštitutu za varovanje zdravja RS ali na zdravinapot.si.
 • LOKALNA VALUTA: Valuta je indonezijska rupija IDR, v razmerju do Eura pa niha: 1 eur = približno 15.000 IDR. Najvišja denominacija je 100.000, kar pomeni, da bomo imeli denarnice polne ne preveč vrednih bankovcev. Kljub temu je dobro v žepih imeti tudi manjše bankovce, saj ti pri plačilu z bankovcem za 100.000 večina trgovcev drobiža ne bo mogla vrniti.
 • PLAČEVANJE: Večinoma le z gotovino.
 • MENJALNICA/BANKOMAT: Po naših izkušnja je najugodneje dvigniti denar na bankomatu, ki nudi najboljšo menjavo, najbolje na Baliju, bančni avtomati dovolj gosto posejani. Nusa Penida in Sulawesi imajo zelo malo menjalnic in bankomatov, slabši tečaj menjave, zato predlagamo da se menjave ali dvigi opravijo na Baliju. Za vsak slučaj lahko s seboj vzameš tudi nekaj gotovine (Eure ali ameriške dolarje), najbolje se menjajo ameriški dolarji. V vseh menjalnicah na naši poti brez težav zamenjamo tudi eure. Menjalnice kovancev ne odkupujejo, včasih pa to velja tudi za določene dolarske bankovce, predvsem starejše od 10 let. Manjši apoeni (ponavadi od 50 USD navzdol) imajo slabši menjalni tečaj. Pred odhodom v Indonezijo moraš banki sporočiti, kam odhajaš, da ti kartice v tujini ne blokirajo.
 • PLANIRANI STROŠKI: Hrana in pijača sta zelo poceni (hrana nekje 1-3€, voda 0,30€/ 0,5L in pivo pa 2-4€ eur, oblačila in spominki od 3€ naprej ). Planirani stroški so nekje 5-10€ na dan, odvisno od individualnih potreb).
 • WIFI, MOBILNI INTERNET: V Indoneziji je zelo enostavno in poceni lahko kupimo sim kartico z mobilnimi podatki, ki dobro deluje. Telkomsel Indonesia operater najbolje pokriva omrežje po celi Indoneziji. WIFI je dosegljiv v nastanitvah, kjer bomo spali, ni pa močan (ker ga uporablja veliko ljudi).
 • VARNOST: Indonezija je varna dežela, vseeno previdnost ni nikoli odveč. Svetujemo, da imaš svoje stvari vedno pod nadzorom, računalnike, telefone, denar je potrebno pospravljati.
 • FORMALNOSTI OB PREHODU MEJ: Pri vstopu v Indonezijo imej potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev. Po novem viza za bivanje do 30 dni ni več potrebna. Če nameravaš ostati dlje, priporočamo, da si 90-dnevni vizum urediš na indonezijskem veleposlaništvu na Dunaju oziroma preko agencije Kompas (potrebuješ sliko, izpolnjen obrazec, kopijo letalskih kart).
 • DOKUMENTI: Priporočljivo je, da si narediš kopijo potnega lista in kartic, ter si jih shraniš na email oziroma računalnik.
 • TREKING IN KAMPIRANJE: Na trekingu po džungli do slapu Samparona, velikokrat prečkamo reko, zato potrebujemo neoprenske ali vodne čevlje. V programu kampiramo na obali, poskrbljeno bo za šotore in podloge.  Sam/a lahko poskrbiš za spalno vrečo oz. si postelješ s sarongom ali šalom.
 • OBLEKA: več majic in kosov perila, poleg kratkih tudi lahke dolge hlače (platnene so bistveno bolj primerne kot pa kavbojke, ki so za potovanje in vročino manj udobne). Kopalke, sončna očala, brisača, kapica s strehico ali podobno pokrivalo proti soncu in proti klimi. Zmeraj pa je dobro imet s sabo kak šal, ki si ga ogrneš čez ramena (v muslimanskih predelih…). Odvetujemo kratke hlačke (hot pants) ali mini krilca, saj je Indonezija največja muslimaska država na svetu, sicer na Baliju in Nusa penidi ni problema, Sulawesi je manj turistično razvit in nočemo vzbujati pozornosti.
 • KAJ SPAKIRATI ZA SUP POTOVANJE: predlagamo, da se sprehodiš čez naš seznam potrebščin za sup potovanje, ki poskrbi, da kakšne pomembne stvari ne pustiš doma.
 • ELEKTRIČNA VTIČNICA: 220V, uporablja se ameriška vtičnica.
 • V kolikor imaš kakršnokoli vprašanje vezano na potovanje, nam pošlje POVPRAŠEVANJE.
 • Če si odločen/a, da se nam pridružiš na potovanju, svojo prijavo oddaj preko spletnega obrazca PRIJAVA.
 • Po prejeti prijavi, s katero se strinjaš s splošnimi pogoji turistične agencije Eurora d.o.o., boš prejel/a predračun, iz katerega so razvidni vsi podatki o izbranem potovanju.
 • Prijavo potrdi s plačilom 40% akontacije.
 • Po plačilu akontacije prejmeš pogodbo, s katero lahko sam/a skleneš zavarovanje turističnega potovanja pri Zavarovalnici Triglav.
 • Razliko med akontacijo in končno ceno lahko poravnaš kadarkoli do 45 dni pred odhodom na potovanje.

Potovanje je organizirano s strani agencije Eurora d.o.o., ki si pridržuje pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju, sprememb v tarifah prevoznikov, ipd., ki vplivajo na ceno potovanja. Splošni pogoji poslovanja. V primeru nakupa letalski kart je agencija Eurora d.o.o. posrednik, zato se aplicirajo splošni pogoji letalskega prevoznika.

Odpotuj v neokrnjen del indonezije!

V državi, ki je poznana po skakanju iz otočka na otoček je supanje verjetno eden najboljših načinov potovanja. Mi ga bomo naredili še malce avanturističnega!

Navdušen/a boš, le izberi ali prej ali slej. Prijavi se čim prej!

Pošlji povpraševanje Prijavi se