novoletne zaobljube za suparje: poskusi supanje s svojim kosmatinčkom

Supanje s psom

Supanje s psom, da ali ne, sploh ni več vprašanje. Delitev sveta užitkov in doživetij bo z energijo napolnil oba. Da bosta v aktivnem, kakovostnem in zabavnem preživljanju prostega časa uživala oba s tvojim pasjim prijateljem, pa je potrebna dobra predpriprava.

Psi so zelo senzibilni in odločilno je dobro privajanje psa na vodo in odprava strahu. Pomembno je, da pes uživa na supu vsaj toliko kot ti. Pravilno ravnovesje na supu vodi tudi k pravilnemu ravnovesju v življenju.

Supanje vama obema daje notranji mir, užitek, tesno medsebojno povezanost in zlitje z naravo. Trening ravnotežja med supanjem s psom je izziv, gre za popolno vadbo vseh mišic. Pomeni novo, drugačno doživetje za oba, krepi vajino medsebojno zaupanje in komunikacijo ter pomeni nov način poslušnosti. Pes med tvojim veslanjem na deski trenira tudi samokontrolo.

V nadaljevanju bomo odgovorili na ključna vprašanja povezana s supanjem s psom, da bo vajina izkušanja supanja maksimalno ugodna.

1. Kdaj in kako začeti supati s psom?

Pes naj bo star vsaj 6 mesecev oz. bolje kot govoriti o starosti je govoriti o veščinah, ki jih pes obvlada oz. bi jih moral obvladati, preden ga začnemo navajati na sup.

Če govorimo o mladem psu, je pomembno, da ga najprej seznanimo z vodo in s plavanjem. Pes mora tudi znati sedeti pri miru in se umiriti, sicer bo supanje zanj in tudi zate velik stres.

Supanje je sicer primerno tudi za vodo plašne pse, saj deska predstavlja povezavo med vodo in kopnim. Izjemno pomembno pa je, da smo pri navajanju psa na sup dodatno previdni, si res vzamemo veliko časa, da je psu udobno in da se počuti dobro. V tem primeru ti sicer priporočamo, da se udeležiš tečaja supanja s psom, kjer vajin napredek pozorno spremlja izkušen pasji inštruktor.

Za samostojno supanje s psom neko posebno predznanje ni potrebno, prav tako ta aktivnost ni rezervirana zgolj za predhodno šolane pse. Supati se s tvojim psom lahko naučita sama, slediti morata zaporednim korakom navajanja psa na sup, o katerih bomo govorili v rubriki 5. Najprej pa spoznajmo primerno sup in varnostno opremo za supanje s psom.

Špela supa in pes Neo zraven plava

2. Kakšen sup je najbolj primeren za supanje s psom?

To vprašanje je bolj relevantno za tiste, ki sup opreme še nimate oz. vam je supanje s psom na obstoječem supu nekako težko.

Za supanje s psom se bolj priporočajo supi, ki so bolj trdni, bolj vzdržljivi in imajo večji volumen.

1. TRDNOST SUPA: Ko na supu nismo sami in je zraven še velika verjetnost, da se naša štirinožna kepica rada premika, je pomembno, da je sup maksimalno trden (beri: ga lahko čim bolje napihnemo), saj je bolj trden sup bolj stabilen.

Maksimalno trdnost supa lahko razberemo iz maksimalnega pritiska, ki ga napihnjen sup lahko prenese (enoslojni sup prenesejo pritiske do 15 psi, dvoplastni fusion do 18 psi in MSL desko do 25 psi). Video prikazuje, kako se sup upogiba pri različni teži suparja in pri različnih pritiskih v deski.

2. VZDRŽLJIVOST SUPA: pri teh pasjih krempeljcih vzdržljivost dobi dodaten pomen. Vzdržljivost supa se lahko meri s plastmi PVC materiala, ki ščitijo sredico supa.

Enoplastni se najhitreje poškodujejo, dvoplastni ščitijo so enkrat bolj vzdržljivi, MSL supi pa so znani kot najbolj vzdržljivi supi na trgu napihljivih supov. Prvi se ponašajo z 1-letno garancijo, drugi z 2-letno garancijo, MSL pa s kar 5-letno garancijo. Pri vzdržljivosti supa je pomembno tudi iz koliko plasti je narejen rob ter kako je sup sestavljen. Več o zgradni supa si lahko prebereš v vodiču: Kako izbrati sup desko.

VODIČ: KAKO IZBRATI SUP DESKO?

3. VOLUMEN SUPA: Pri izbiri supa vedno poudarjamo, da moramo imeti ne preveliko, niti premajhno, pač pa optimalno desko za svojo težo. Ker na supu ne bomo sami, potrebujemo desko, ki bo zdržala seštevek naše teže in teže psa.

Za supanje s psom je torej bolje izbrati večji sup kot premajhen. Fino je, da je deska široka 32” oz. 81 cm, da je dovolj stabilna, potem pa z dolžino supa izbiramo, kako hitro desko želimo imeti. Andrej iz pasje šole Alfakan je preizkusil kar nekaj supov različnih proizvajalcev in se na koncu odločil za Voyagerja, sicer pa spodaj izpostavljamo še dva druga modela sup desk, ki sta najbolj primerna za supanje s psom.

Večji SUP – širši, daljši, z ojačano sredino in z ravnim dnom je bolj stabilen in ima večjo nosilnost, na njem se bo pes počutil bolje.

Najbolj primerni supi za supanje s psom so: 

-15%
1.102,45 
-15%
1.340,45 

SROKA Malibu sup je narejen z dvoplastno fusion tehnologijo in se napihne do 18 psi oz. 1,2 bara, Red Paddle Co supa pa sta narejena z MSL tehnologijo in se napihneta do 25 psi oz 1,7 bara.

Red Paddle Co 12’6 Voyager MSL je sicer najbolj priljubljen sup med pasjeljubci.

Pri izbiri supa za supanje s psom je torej pomembno, da je narejen s čim boljšo tehnologijo in da se čim bolje napihne, v vsakem primeru pa je vzemi čas in pred nakupom sup obvezno testiraj. Če supa ne moreš testirati, dvakrat premisi ali je to smiseln nakup. Vabljen/a na testne dneve na lokacijah po celi Sloveniji!Predlagamo ti, da se s supanjem spoznaš najprej brez psa. 😊

3. Poskrbi za primerno varnostno opremo - zase in za psa

VARNOSTNA OPREMA ZATE: del obvezne opreme pri supanju je varnostna vrvica, ki jo lahko primerjamo z varnostnim pasom pri vožnji avtomobila. Večino časa je ne potrebujemo, ko pa se zdogi nesreča, nam lahko reči življenje.Najpogosteje se na mirnih vodah uporablja navita varnostna vrvica ali hibrid varnostne vrvice in traku za prenašanje supa.

varnostne vrvice za supanje

VARNOSTNA OPREMA ZA PSA: Plavalni jopič ni obvezna oprema, je pa zelo priporočljiv tako za plavanje kot supanje kot za samozavest psa. Priznana fizioterapevtka Jana Gams iz Dogs4motion v blogu piše o prednostih in slabostih plavalnih jopičev pa tudi o tem, kakšni jopiči so boljši in kakšni slabši.

Fija v videu uporablja plavalni jopič za psa Red Original, ki ima dva zelo močna ročaja, s katerima lahko enostavno potegneš psa iz vode, in različne debeline pene, ki pravilno razporedijo plovnost in zagotavljajo optimalen položaj za plavanje.

Plavalni jopič za psa

4. KAJ ZA SUPANJE S PSOM ŠE POTREBUJEŠ?

Za psa: zložljiv boks ali klin za privez, plavalni jopič za psa ali vsaj oprsnica, veliko brisačo za na sup (večja od psa), daljši povodec, veliko slastnih majhnih priboljškov (nikoli jih ni preveč) in posodo za vodo.

Zate: kopalke, kratke hlače, posebne čevlje za hojo v vodi, poleti kopalno majico z UV zaščito 50+, jeseni in pozimi neoprenska oblačila, veliko pitne vode, kremo za sončenje, zaščito za glavo (kapa ali klobuk ali sončna očala).

Še nekaj nasvetov za supanje s psom...

Nekateri supajo v vseh letnih časih, a najbolj primerni so pozna pomlad, poletje in začetek jeseni. Hladna voda ni najbolj zdrava za psa. Najboljši deli dneva so zjutraj, popoldan in proti večeru. Izogibaj(ta) se vročini.

Na morju je lahko hitro zelo (pre)vroče, ob rekah in na jezerih pa je občutek vročine odvisen od lege. Za pse je zelo pomembna senca, supanje pod žgočim soncem močno odsvetujemo.

Opazuj svojega psa in spremljaj njegovo počutje, še zlasti v vročini, vsak se odziva drugače.Izberi psom prijazen prostor za vstop v vodo, ki naj bo preprosto dostopen in dovoljen za pse.

Gre lahko kaj narobe?

Marsikaj in nič. Sledi idejam in napotkom drugih, sledi sebi – svojemu znanju in čutenju psa in ne prehitevaj.

Kritične točke so lahko pri vstopanju ali sestopanju z deske. Lahko pride do poškodb zato je vedno dobro imeti pri roki prvo pomoč zaradi morebitnih ureznin. Tveganje zanje se zmanjša z dovolj treninga na suhem.

Padec z deske (tvoj, psa ali obeh) je lahko tudi stresen. Če je obala blizu, je najbolje, da pes instinktivno plava do obale. Bolj vznemirjeni psi za vsako ceno rinejo nazaj na desko in tu lahko pride do poškodb.

Se vidimo na vodi. Hov hov.

In seveda: komentiraj in deli svoje izkušnje z nami. Skupaj (z)vemo več.

5. Kako navaditi psa na sup?

Pred supanjem psu obvezno skrajšaj krempeljčke – nohti vplivajo na ravnotežje psa in še tvoja deska ne bo opraskana. Nikoli nisi sam/a, pazi na svojega psa – naj ne skače naokoli, imej ga na povodcu.

Predhodna priprava na vodno aktivnost naj bo sestavljena iz treh delov: iz suhega treninga oz. privajanja na sup na kopnem, iz privajanje na sup na vodi in šele v tretji fazi na dejansko supanje s psom.

Priznana pasja šola Alfakan je pripravila serijo videev, v katerih prikazuje zaporedne korake, ki jih je dobro dosledno upoštevati, če želimo imeti maksimalno dobro izkušnjo na supu.

1. DEL: NAVAJANJE PSA NA SUP NA KOPNEM

NAUČITA SE NAGRAJEVANJA S HRANO. Kot smo že na začetku izpostavili, lahko psa navadiš na sup tudi sam/a, a pes ti mora slediti, zato se naučite nagrajevanja s hrano. Psa nauči osnovnih ukazov kot sta sedi in lezi/prostor ter podaljševanje teh dveh ukazov do sprostitve ukaza (pes je v isti poziciji pri miru, dokler ne izrečeš sprostitvenega ukaza).

VAJE ZA PRERAZPOREJANJE RAVNOTEŽJA DOMA. Preden se s psom dejansko začneta navajati na sup, začnita izvajati preproste vaje za prerazporejanje ravnotežja na deski. Ker bosta na supu oba, bosta eden drugemu nagajala pri ohranjanju ravnotežja, zato morata ojačati mišice, da bo ta naloga lažja. Konkretne vaje, ki jih lahko izvajata doma, poda Jana v 2. videu.

MIROVANJE PSA NA BRISAČI. Ker je premikanje po supu naporno za oba, je ključno, da psa naučimo mirovati. Pri tem si pomagamo z brisačo ali armafleks oz. neko nedrsečo podlogo, ki mu bo predstavljala mesto, kjer se pes zasidra in umiri. Lahko sedi lahko leži, kot mu najbolj ustreza.

Mirovanja na brisači se lahko najprej učimo doma, pomembno je, da psa privabimo na brisačko, potrdimo ter ga nagradimo s hrano. To ponovimo velikokrat, da pes začne sam ponujati vedenje.

NAVAJANJE PSA NA SUP NA KOPNEM. Ko je enkrat pes navajen mirovati na brisački, jo damo na sup in psa privabimo ležat na brisačko na sup. Na začetku psa nagrajujemo in zraven sedimo, kasneje pa ga začnemo nagrajevati iz drugih suparskih pozicij – kleče, v priklonu, stoje. Naslednji korak je, da psa potrjujemo medtem ko hodimo gor in dol po supu, on pa ostaja na mestu.

Psu je dobro predstaviti tudi veslo. Naj ga pogleda, prevoha, z njim zamahajmo enako, kot bomo kasneje na vodi zajemali vodo, zraven pa ga moramo potrjevati s hrano.

2. DEL: PRIVAJANJE NA SUP V NIZKI VODI

Ko pes enkrat obvlada mirovanje na brisački na supu, je čas da damo sup na vodo (obrnemo ga tako, da smo smerniki v globoki vodi, nos supa pa tik ob obali) in povabimo psa, da prikoraka na sup. Psa želimo navaditi na nestabilno podlago preden se mu na supu pridružimo tudi mi sami.

Psa zloramo na brisačko in ga potrjujemo s hrano ko miruje. Sup malo obračamo, ga odmaknemo od obale, v nadaljevanju tudi malo zagugamo in pomahamo/pošpricamo z veslom. Psa damo na sup večkrat po kratek čas, saj je učenje vsakega novega vedenja za psa utrujajoče.

3. DEL: SUPANJE S PSOM

Ko pes nima težav z mirovanjem na premikajočem se supu, lahko napredujemo v tretjo fazo – supanje s psom. Postopopek e enak – psa bomo povabili na sup, ga umirili na brisački, se na sup povzpeli sami in ga nato začeli potrjevati s hrano v sedečem položaju, nato v klečečem položaju, nato bomo na sup počasi vstali in začeli veslati. Prva sup seansa naj bo kratka, nato pa čas in razdaljo postopoma povečujta.

6. Kam supati s psom?

Najboljše lokacije za supanje s psom so jezera in mirne stoječe reke. Priporočamo Velenjsko jezero, Blaguško jezero, Šmartinsko jezero, Zbiljsko jezero, Trbojsko jezero, tudi na obali so prijazne lokacije za supanje s psom. Odsvetujemo turistične kraje z veliko gneče – npr. Bled ali glavna portoroška plaža.

ZEMLJEVID SUP LOKACIJ Z VSTOPNIMI TOČKAMI

7. Tečaj supanja s psom z ALfakanom in bananaway

Če imata s tvojim psom rada poletne aktivnosti in bi se rada aktivnosti naučila pod budnim očesom izkušenih inštruktorjev, te vabimo, da se nam pridružita na tečaju supanja s psom. 

Tačaj bo trajal 3 ure, razdeljen bo na 3 dele: 
– teorija pravilnega supanja, prikaz in vaja na jezeru (izvede Bananaway ekipa)
– osnove supanja s psom in navajanje psov na sup v plitvini (izvede Alfakan ekipa)
– supanje s psom na jezeru (izvedeta obe ekipi). 

Lokacija tečaja bo Gradiško jezero, ki je iz Ljubljane oddaljeno 15 minut vožnje. 

Razpisana termina sta: 
– ponedeljek, 17. 7. ob 18:00
– ponedeljek, 7. 8. ob 18:00

Tečaj bosta izvedla Andrej Verlič (Alfakan) ter Špela Zupanc (Bananaway). 

Cena tečaja je 45€ in vključuje tudi izposojo supa. 
 
Prijaviš se preko email info@alfakan.si.

MORDA TE ZANIMA ŠE

9 napotkov za varno supanje s psom

Supanje s psom postaja pravi trend. Vendar gre za veliko več, kot za obliko poletne [...]

Zakaj moj pes ves čas skače oz. pada s supa?

Pes je dandanes vse bolj aktivno vključen v življenje svojega lastnika. Tesno sta povezana čustveno, [...]

Kje moram na supu stati, ko na njem nisem sam/a?

Za nekatere je supanje meditacija, za druge športna vadba, za tretje pa druženje. Če si [...]