Dva otroka se zabavata in skočita iz supa

Supanje z družino

Živimo v času, ko že malčki uporabljajo elektronske naprave in jih je težko odtegniti od zaslonov in video igric. Mnogi starši zato iščejo načine, da bi otrokom predstavili aktivnosti, ki bi bile tako zanimive, da bi privabile njihovo pozornost ter s katerimi bi bolj kvalitetno preživljala prosti čas cela družina.

Supanje je definitivno ena taka aktivnost in je res med družinami zelo priljubljena. Otroci jo povezujejo z izleti in počitnicami na morju. Skakanje s supa jim omogoča neomejeno zabavo ter povezovanje tako z vrstniki in kot s starši.

Na tej strani smo zbrali uporabne informacije za supanje z družino. Odgovorili bomo na najpogostejša vprašanja staršev in pogledali:

ZAKAJ JE SUPANJE Z DRUŽINO TAKO PRILJUBLJENO?

SUPANJE KOT ZABAVNO IN KAKOVOSTNO PREŽIVET ČAS Z OTROCI

Supanje je najhitreje rastoča vodna aktivnost že vrsto let in z navdušenjem so jo sprejele tudi družine. Združuje čofotanje, zabavno skakanje iz deske, sproščeno druženje ob vodi, raziskovanje, odmik od nagnetenih plaž, uvajanje enostavne telesne aktivnosti v prost dan. Kaj več si lahko družina sploh zaželi?

Prednosti supanja z otroci

Prednosti supanja z otroci so skoraj neskončne. Tako ti kot otrok izboljšujeta ravnotežje, koordinacijo in moč, gradita na samozavesti, z igrami razvijata pozitivni odnos do športne aktivnosti in se tudi povezujeta.

Če supamo ne le med glavnim poletnim dopustom, ampak s supom tudi izletnikujemo, se otroci že v mladih letih povežejo z naravo. Lahko obiščemo več jezer in rek in vse lokacije jim bodo zaradi supa bolj zanimive. Z otrokom tako preživljamo kakovostni prosti čas in mu omogočamo, da se od nas uči v naravi.

Zakaj je supanje všeč otrokom?

Ne poznamo otroka, ki med supanjem ne bi bil navdušen. Nekateri uživajo že med sedenjem na supu, drugi imajo radi valovanje morja, tretji iščejo živalice pod vodo, četrti želijo tudi sami veslati, a največ otrok naravnost obožuje vragolije in skakanje s supa. Verjetno se spomniš svoje mladosti na starem surfu?

Sup otrokom omogoča tudi lažje navezovanje stikov z vrstniki. Na vodi se spoprijateljijo, razvijajo kreativnost z najbolj nenavadnimi skoki in spustijo vse zavore v zabavo. Z odraščanjem jih bolj pritegne tudi veslanje in delanje obratov.

Zakaj je supanje všeč staršem?

Lahko smo za minutko realni in priznamo, da nam odraslim po vsakodnevnih obveznostih kar ustreza, da se otroci na supu tako lepo zaposlijo. Ko iz daljave opazujemo njihovo igro, imamo mi možnost, da v miru spijemo pivo in malo “odmorimo”.

Pogosto se družine srečajo s supanjem, ko iščejo popestritev poletnega dopusta, a mnogi starši prej ko slej ugotovijo, da supanje ustreza tudi njim. Je taka oblika rekreacije, ki ne zahteva večjega napora in s katero se res odklopijo.

Redno slišimo zgodbe, da je en sup hitro premalo, da si morajo starši dejansko rezervirati čas zjutraj ali popoldne, da do supa sploh pridejo. In redno tudi slišimo zgodbe, da so navdušeni z novim načinom raziskovanja na morju.

Zakaj je supanje krasna aktivnost za kakovostno preživljanje prostega časa cele družine?

Na morju je sup zamenjal stare surfe in napihljive blazine. Sedaj imajo družine priložnost, da ne le čofotajo po zalivu, ampak se odpravijo na izlet do sosednjega zaliva in še dlje. Tako se lahko odmaknejo od natrpanih plaž, spakirajo vodo in malico ter skupaj z otroci ustvarijo svojo sup dogodivščino.

Supanje in sup igre lahko izkoristiš za spodbujanje otrokovega športnega razvoja, otrok pa bo zraven neskončno užival. Ti se boš z igrami pomladil/a, čas bosta preživela skupaj – aktivno in v naravi.

Supanje z družino in mladimi otroci na Ljubljanici

Supanje z majhnimi otroci

Mnogo staršev se sprašuje, kdaj lahko začnejo supati z otroci. Starostnih omejitev tako rekoč ni, na sup lahko posedimo otroka, ko zna samostojno sedeti in hoditi.

S tako majhnim otrokom sicer ni varno supati daleč, lahko pa ga posedimo na sprednji del supa in se igramo in čofotamo v zalivu. Pomembno je, da se otroček na sup zelo počasi navaja in da uživa. Majhne otroke bi oblekli v rešilni jopič, odsvetovali bi, da jih posedite v kakšne stolčke, naj otrok sedi samostojno, brez opore.

Sup inštruktorica supa z malim otrokom, ki je oblečen v rešilni jopič

S starejšimi otroci (npr. 4+) bi že lahko šli na kakšen izlet. Razdalje naj bodo majhne, saj se otroci sedeti na supu lahko naveličajo in postanejo sitni, starši pa ne želimo narediti odpora. Če želiš delati daljše razdalje, je bolje, da eno sup turo narediš sam/a takoj zjutraj brez otrok (boš imel/a več od tega).

Suparka z otrokom, ki sedi spredaj na supu na Cerkniškem jezeru

13 Nasvetov za Supanje z majhnimi otroci

Da bo supanje z majhnim otrokom prijetno in varno za oba, podajamo 13 uporabnih nasvetov:

 1. Preden povabiš otroka na sup, moraš biti ti dovolj izkušen/a supar/ka, da držiš ravnotežje in smer, da ti dodatnih 20 do 50 kg teže otroka ne bo problem. Nujno je, da si sposoben/a potegniti otroka iz vode in da imaš dovolj kondicije za morebitno reševanje otroka iz vode. Če s supanjem nimaš izkušenj, si najprej oglej naš video Osnove supanja za začetnike ali se nam pridružite na izletu/tečaju.
 2. Izberi dovolj velik sup, ki bo prenesel vajino skupno težo, a ne prevelik, ker bo štorast in ga boš težje upravljal/a.
 3. S sup opremo se z otrokom spoznajta na kopnem. Pokaži mu, kje je najboljše mesto, da sedi, da se na supu ne sme preveč premikati, predstavi mu veslo in varnostno vrvico.
 4. Za supanje izberi vedno varno okolje, prvo supanje naj bo na mirni vodi. Če ne moreš planirati supanja na jezeru, ampak greš direktno na morje, pojdita supati zjutraj, ko je morje mirno.
 5. Preveri vremensko napoved. Bodi pozoren/a na veter, na sončni dan na morju ob 12ih vedno začne pihati termika.
 6. Najprej naj se na sup namesti otrok. Usede naj se na nos supa, da ga imaš vedno na očeh. Pusti mu nekaj časa, da se prilagodi na sup, preden se pridružiš še ti.
 7. Začnita z supanjem v klečečem položaju in šele ko se oba navadita na premikajočo se podlago, vstani tudi ti.
 8. Ker na supu nisi sam/a, ne stojiš na sredini pri ročaju, ampak narediš en korak nazaj.
 9. Ko gresta z otrokom ven iz zaliva, naj ima rešilni jopič.
 10. Naj otrok namerno skoči s supa in nato še pade s supa, da pridobi to izkušnjo preden zares pade. Otroku pokaži tudi, kako se spleza nazaj na sup.
 11. Supanje v družbi je bolj varno. Povabi še družinske prijatelje.
 12. Zabava za otroka – naj vzame s seboj svojo najljubšo igračko, naj si izbere mesto, do kamor bosta supala, razloži mu kaj o naravi, o okolju, v katerem sta.
 13. Pomembno je, da uživata oba. Ne bo dolgo, ko bo začel otrok supati samostojno. 😊

Kdaj lahko otrok začne supati sam?

Otrok bo slej ko prej izrazil željo, da bi supal sam. To seveda pozdravite, a novega projekta se lotimo postopoma.

V prvi fazi bi svetovali, da otrok supa na tvojem supu – lahko kakšne mali krog naredi čisto sam, lahko se vi usedete in vesla on sam, lahko veslata skupaj in si vse skupaj naredita bolj zabavno. Seveda si bosta oba nagajala z ravnotežjem, zato izkušnja ne bo najlažja, ampak moraš ti poskrbeti, da bo vse skupaj zabavno in namesto godrnjanja privabiti nasmeh.

Če se otroka želja po supanju drži in bi dejansko rad supal sam, potem svetujemo nakup otroškega supa, ki je ožji in manjši. S takim supom bo namreč supal precej lažje, kot s preširoko in preveliko desko, za premikanje bo potreboval manj energije in napora in bo lažje naredil daljšo razdaljo.

Otrokom priporočamo tudi otroško sup veslo, ki ima v primerjavi z odraslim veslom manjši list, z zavesljajem odriva manj vode in vesla lažje.

Otroci in supanje na morju – kako daleč od obale smejo?

Po naših opažanjih so nad supanjem na morju najbolj navdušeni otroci. Veselijo se počitnic in [...]

Ali otroci potrebujejo otroško veslo?

Pogosto nam starši zastavljajo vprašanje, ali otrok potrebuje posebno veslo. Naš odgovor je pritrdilen zato, [...]

Kaj potrebuješ za sup izlet z otroci?

Dokler z otroci čofotate v zalivu, je najbolj pomembna zaščita pred soncem. Priporoča se majica z UV zaščito 50+ in mineralna krema za sončenje, ki je primerna za otroke.

Ko pa se z otroci odpravljate na sup izlet, se moraš pripraviti malce bolje, saj boste vsaj uro stran od vstopne točke. Kaj vse je dobro pripraviti za sup izlet?

 1. Opremi otroka z rešilnim jopičem
 2. Na glavo mu daj kapo, zaščiti oči z otroškimi sončnimi očali
 3. Vzemi kremo za sončenje
 4. Vzemi dovolj vode (najbolj hladna ostane v izolirni steklenički)
 5. Vzemi prigrizke (da tebi ali otroku ne zmanjka energije)
 6. Vzemi natikače (saj jih boste mogoče potrebovali na naslednji plaži)
 7. Vzemi telefon in denar (brez tega se ne gre niti na vodo)
 8. Vse skupaj spakiraj v nepremočljivo torbo
O'Neill Ozone Toddler Spring Boys-0
Organska mineralna krema na sončenje SWOX SPF 50
O'Neill Impact WMS Slasher Comp Vest front
Red-Original-Blue-pfd-Studio-Shot_grande_cropped
Red_Original_Drinks_Bottle_Complete

KAKO POSKRBETI ZA VARNOST OTROK MED SUPANJEM?

 1. Oceni sposobnosti družinskih članov: ne sledi drugim, temveč upoštevaj vašo raven znanja supanja in temu ustrezno izbiraj primerne kraje in okoliščine. Seveda je za napredovanje včasih dobro prestopiti meje cone udobja, a še vedno ostati v krogu popolne varnosti.
 2. Določi osnovna pravila: kako daleč od obale lahko gredo otroci, kaj naj storijo, če padejo v vodo ali se zgodi kaj nepričakovanega. Tako bodo ob morebitni težavi mirno odreagirali.
 3. Ne podcenjuj moči narave: tudi v najbolj sončnem dnevu se lahko kaj hitro prikradejo oblaki, zapiha veter s kopnega in te odnese na odprto morje, zato poišči bolj zaščitena območja in sproti preverjaj vremenske razmere. Upoštevaj tudi moč plime in oseke, ki določata hitrost toka na rekah v bližini morja, za začetek je seveda bolj primeren rahel tok ob oseki.
 4. Pridobivaj nove izkušnje in reden trening: z vsakim supanjem povečuješ svoje sposobnosti in samozaupanje.
 5. Ustrezna oblačila za supanje: mokra oblačila in premraženost niso nikoli zabavna. Izberi primerna oblačila in s tem podaljšaj užitek na vodi.
 6. Ustrezna varnostna oprema za vso družino: varnostne vrvice so nujne, rešilni jopiči pa zelo priporočljivi.
 7. Poišči lokacije, ki so varne za supanje z družino.

Kam supati z družino?

Najbolj primerne sup lokacije za supanje z družino so:

 1. Mirne, zaprte vode – jezera in stoječe reke
 2. Toplejše vode za čofotanje
 3. Zaščiteni morski zalivi
 4. Lokacije s čim manj nevarnostmi

Več o značilnostih sup lokacij, ki najraje gostijo aktivne družine, si preberi v blogu Najboljše sup lokacije za supanje z otroci, v kateremu smo vključili tudi naše najljubše lokacije po Sloveniji.

Zdaj ni več vprašanje supanje z družino, da ali ne, kajne?

Je samo še, kdaj in kam?

Najboljše sup lokacije za supanje z otroci po Sloveniji

Kam supati z otroci, da bomo res uživali ter da bo za vse skupaj varno? V [...]

2 Comments

KAKO IZBRATI DRUŽINSKI SUP?

Najpogosteje izbrani oz. prvi družinski sup je vsestranski sup, ki je na nosu in na repu bolj okrogle oblike in po celi dolžini ohranja širino (najpogosteje 32” oz. 81 cm), zato je izredno stabilen.

Velikost družinskega supa se določi tako, da se sešteje skupno težo odraslih in otrok, ki bodo večinoma časa supali skupaj.

Vsestranski supi se razlikujejo po tehnologiji, trdnosti, kakovosti in ceni. Ko izbiramo ustrezni družinski sup se moramo vprašati, kako bomo sup uporabljali (za zabavo/supanje), kako pogosto (le na morju/ celo poletje) ter na kakšnih razdaljah (znotraj zaliva/sup ture).

Ugoden družinski sup – SROKA EASY 10′ in 10’6

Če bo sup v prvi vrsti namenjen zabavi otrok in supanju znotraj zaliva, potem bosta sups Sroka Easy 10′ in 10’6 dobro opravila svojo nalogo. Prvi sup je namenjen teži do 90 kg, drugi pa teži med 90 in 120 kg.

Narejena sta z nadgrajeno osnovno tehnologijo, pri kateri je sup po sredini ojačan s plastjo PVC materiala, ki okrepi konstrukcijo in preprečuje zvijanje. Supa sta v primerjavi z enoplastno tehnologijo bolj toga, saj se ju da zaradi boljše sredice tudi bolje napihniti (namesto 15 psi ju lahko napihnemo na 18 psi). Prednost je tudi 2 letna garancija.

-30%
Original price was: 549,00 €.Current price is: 384,30 €.

Družinski sup z najboljšim razmerjem med ceno in kvaliteto – SROKA Malibu 10′ in 10’6.

Priporočamo družinam, ki bodo supale pogosteje, dlje in tudi izven zaliva ter tistim, ki rade športne rekvizite kupujejo za daljša obdobja.

SROKA Malibu model supa je bolj vzdržljiv, saj je narejen z dvoplastno fusion tehnologijo, kar pomeni, da ni ojačan le s pasom PVC materiala, ampak ima 2 plasti (tehnološko laminiranega) PVC materiala po celotni dolžini supa. Stranski robovi so 3-plastni  in dobro zaščijo sup pred bočnimi udarci. Sup se napihne se na 18 psi, velikost 10′ je primerna za težo do 95 kg, 10’6 pa do 120 kg.

Najbolj popularen in kakovosten družinski sup na svetu – Red Paddle Co Ride 10’6 in 10’8

Red Paddle Co sup priporočamo vsem aktivnim družinam, ki prisegajo na top kvaliteto, ki ga bodo poskušale res maksimalno izkoristiti in ne bodo imele supa le za zabavo, pač pa tudi za resnejše supanje.

Red Ride 10’6 je od leta 2016 najbolj popularen sup na svetu in večkraten prejemnik nagrade Gear of the year. Red je poznan po kvaliteti in dovršenosti, supi so narejeni z MSL tehnologijo, ki je Redu unikatna in je tako vzdržljiva, da Red zagotavlja 5 letno garancijo. Prednost Ride modelov je v tem, da imajo smernike iz neuničljive gume pritrjene kar na desko, zato nam je prihranjeno nameščanje smernikov, ki jih v praksi pri pospravljanju tudi hitro pozabimo v travi.

-20%
Original price was: 1.277,00 €.Current price is: 1.021,60 €.
-20%
Original price was: 1.297,00 €.Current price is: 1.037,60 €.

Če je odločitev še vedno pretežka, ti svetujemo, da prebereš še blog 5 pomembnih vprašanj, ki si jih moraš zastaviti pred nakupom družinske sup deske.

Razlike med deskami lahko občutiš na lastni kožim če se supe različnih tehnologij odločiš testirati. Testne dneve organiziramo celo poletje po celi Sloveniji, lahko pa si preneseš tudi vodič: Kako izbrati sup desko.

BLOG VODIČ KAKO IZBRATI SUP DESKO testni dnevi sup opreme

še nekaj vsebin za supanje z družino!

Supanje z družino je sproščujoča vodna aktivnost, ki vključuje veliko zabave, sprostitve, igre, osvežitve in tvoje najdražje. Naj prostor v prtljažniku ne bo razlog, da supa ne vzamete s supoj na dopust, preberi spodnje bloge in družini pripravi nepozabno poletje.

Kako v poln družinski avto spakirati še sup?

Verjetno že cela družina nestrpno odšteva do “taglavnih” počitnic na morju, tebe pa pred tem [...]

6 zabavnih iger na supu, s katerimi se na dopustu zamoti cela družina

S supanjem se aktivno ukvarjam že lepih 5 let in sup ture na različnih lokacijah po Sloveniji izvajam skoraj vsakodnevno. Ker sup izlete obiskujejo [...]

Kako najhitreje napihnem sup, ko je otrok najbolj tečen?

Otroci obožujejo supanje, saj jim ta aktivnost predstavlja pravi žur, a včasih težko razumejo, da [...]

Supanje na morju: na kaj moram biti pozoren/a?

Pogoji supanja na morju so zahtevnejši in manj predvidljivi, zato se moramo dobro pripraviti. Pri [...]

5x zakaj preživeti počitnice ob jezeru namesto na morju?

Če iščeš ideje za malo drugačne družinske počitnice, ti predlagamo, da se letos poleti odpraviš [...]