Sup inštruktorica prikazuje osnove supanja za začetnike

SUPANJE ZA ZAČETNIKE

Vse kar moraš vedeti, preden se prvič odpraviš na sup

Si v svetu supanja čisto nov/a in bi se rad/a poučila o vseh osnovah supanja za začetnike?

Če želiš maksimalno dobro prvo izkušnjo na supu, te vabimo na sup izlet ali tečaj supanja, kjer ti bo osnove navdušeno predstavil izkušen inštruktor supanja. Pridružiš se lahko med tednom po službi ali splaniraš izlet s prijateljem za vikend in se obogatiš za novo, zabavno-sproščujočo izkušnjo.

A če ti slučajno ne uspe, imamo “back up”.  Da bodo tvoji začetki čim lažji in brez ovir, smo pripravili ta vodič skozi prvo supanje za začetnike, v kateremu ti bomo razložili, kako pripraviti desko, kako nanjo prvič stopiti in zaveslati ter kako jo po končanem izletu in sezoni supanja pospraviti.

Prvič na supu?

Supanje je enostavna in sproščujoča športna aktivnost, ki se je mnogi lotijo sami. Čestitamo, če si izposodil/a ali kupil/a svoj prvi napihljivi sup! Zdaj je čas za zabavo in miganje. Vemo da so lahko prve odprave na supanje malo nespretne, sploh če postopek montiranja in napihovanja sup deske še nimaš v malem prstu.

Da bo tvoja prva izkušnja na supu čim boljša, smo pripravili celostni vodič, v sklopu katerega se bomo razpisali o vseh zaporednih korakih supanja za začetnike. Pogledali bomo vse – od prvega napihovanja supa, do najboljših načinov pospravljanja in vzdrževanja supa ter vse vmes.

Cilj vodiča: supanje za začetnike je, da bo tvoj sup pravilno napihnjen, montiran in vzdrževan ter da na drugi strani ne boš veslal/a z napačno obrnjenim veslom in padel/a v vodo šele takrat, ko se boš zares želel/a osvežiti. 🙂

Skozi vodič boš tudi opazil/a tudi “skrite” pro nasvete iz prve roke izkušenih Bananaway inštruktorjev tako, da bodi pozoren/a na te ekstra napotke!

Na obali pripravi vso sup opremo

1. Kako prvič napihniti sup?

Prispel/a si na obalo in je čas, da se lotiš napihovanja supa. Preden sup sploh vzameš iz torbe, poišči primerno površino za napihovanje supa. Sup odloži na čim lepšo, ravno površino, poskusi se izogniti ostrim kamnom in skalam.

 1. Sup položi na tla in pripravi pumpo.
 2. Zapri ventil tako, da s palcem gumbek obrneš v desno stran, da skoči ven. Tako boš ventil zaprl/a in preprečil/a uhajanje zraka iz ventila. Če ta korak preskočiš boš moral/a sup napihovati dvakrat.
 3. Pritrdi cev od pumpe na sup.
 4. Začni z napihovanjem tako, da z ravnim hrbtom potiskaš pumpo le z rokami.
 5. Ko postane bolj težko, začni uporabljati tudi noge in z upogibanjem v kolenih močneje pumpaj. Vedno imej raven hrbet in napni trebušne mišice, da zavaruješ križ.
 6. Ko je sup napihnjen na željen pritisk (maksimalno, kot zmoreš), odstrani cev in zapri ventil.

Pro tip: ko napihovanje supa postaja že težko, si začni šteti. Odloči se, da boš naredil/a še 50 izpihov, potem pa jih dodaj še 10. Ker zmoreš. 💪 In ker res želiš, da je sup čim bolje napihnjen!

ŠE NIMAŠ SVOJEGA SUPA?

Pri izbiri supa sta najbolj pomembni dve lastnosti:
1. trdnost (da se ti sup pod nogami na upogiba, saj je supanje manj stabilno) ter 2. vzdržljivost (da ti bo sup služil čim dlje).

1. Reši kviz, ki ti naredi personaliziran izbor najbolj primernih supov prav zate!

Kviz kateri sup mi priporočate
REŠI KVIZ

2. Prenesi vodič “Kako izbrati sup desko”, ki razloži razlike v izdelavi supa za 300 € in 1000 €.  

Inštruktorica Amanda v rokah drži vodič Kako izbrati sup desko?
PRENESI VODIČ

3. Pridi sup testirati na testne dneve, ki jih z inštruktorji supanja organiziramo po celi Sloveniji. 

Test supov in sup opreme
TERMINI IN LOKACIJE

2. Koliko moram napihniti sup?

Mnogokrat se zgodi, da suparji začetniki ne napihnejo supa dovolj. Posledica tega je manj stabilen sup, ki se lahko upogiba na sredini.

Vzdrževati ravnotežje na mehki podlagi na vodi je precej bolj težko, kot če je deska trdna, ravna in dobro napihnjena. Na premalo napihnjenem supu se ti zato lahko zdi, da supaš slabo, počasi, da nimaš ravnotežja, povečajo se tudi možnosti za poškodbe.

Za napihljive supe je ponavadi priporočen pritisk med 15 in 25 PSI (oz. med 1 in 1,7 bara). Kakšen je maksimalni pritisk tvojega supa, je odvisno od kvalitete sredice in tehnologije izdelave. Če bi rad/a izvedel/a več o zgradbi supov, si preberi vodič Kako izbrati sup desko, sicer pa točno navodilo o potrebnem pritisku vedno najdeš na ventilu svoje deske.

Na splošno pa veljata dve pravili, in sicer:

 1. višji kot je PSI, bolj trdna je sup deska ter
 2. težji kot si, bolj je pomembno, da je deska res trdna in da jo res maksimalno napihneš.

3. Kako na sup namestiti RSS letvice?

Če supaš na Red Paddle Co touring supih, boš opazil/a, da sta paketu priloženi dve letvici. To sta RSS letvici steklenih vlaken oz. od 2021 naprej iz polikarbonata, ki ju ustaviš v reži na rob supa zato, da se le ta manj upogiba in je še bolj trden. A kako jih ustaviš? Enostavna navodila so:

 1. Sup napihneš do 1 PSI-ja – ravno toliko, da drži lepo obliko. Če ga napihneš preveč ali premalo, letvice ne bodo šle noter.
 2. Obrni sup na bok in stopi čezenj, da ga imaš med nogami. Letvico vstavi v režo tako, da jo z obema rokama potisneš proti sebi. Letvico potisneš do konca in vrvico fiksiraš z ježkom, da ne plapola in je letvica zavarovana.
 3. Na isti način vstaviš letvico na drugi strani.
 4. Sup napihneš do konca.

Špelin pro tip: Po končanem supanju letvice TAKOJ vzemi ven in jih pospravi v torbo, sicer se hitro zgodi da jih kje pozabiš in ostaneš brez.

Vstavljanje teh letvic je zelo enostavno, bi te pa opozorili na to, da je prvo vstavljanje letvic nekoliko težje, saj so žepi še čisto sveži in malo togi. S časom se razrahljajo in vstavljanje postane vedno lažje.

4. Kako namestiti touring smernik?

Za lažje krmljenje in vzdrževanje smeri ima sup zadaj 1 – 3 smernike. Smerniki, tudi imenovali “fini”, izgledajo kot plavute in so lahko različno veliki.

Vlogo smernika boš najlažje razumel/a, če poskusiš supati brez njega. Zadnji del supa bo plesal levo desno, veslanje naravnost bo pa izjemno težko.

FCS smernik je daljši touring smernik, ki z večjo površino zelo dobro drži smer. Vstavi se ga v univerzalni “US fin box”, kjer se ga fiksira s pomočjo vijaka in ploščice. Prednost univerzalnih US fin boxov je v tem, da rezervne dele najdeš v mnogih sup in surf centrih, saj je že desetletja uporabljajo tako v surfanju kot windsurfanju, v primerjavi s plastičnimi sup fini, ki se dobijo le v specializiranih sup trgovinah.

Pro tip: vedno je dobro imeti kakšen smernik ali vijak s ploščico na rezervi, še posebno, če se odpravljaš na letni dopust.

5. Kako namestiti varnostno vrvico in zakaj bi jo sploh moral/a nositi?

Varnostna vrvica ali tudi “leash” je vez med tabo in supom. Na eni strani je pritrjena za rep supa, na drugi pa okoli tvojega gležnja ali pod kolenom. Uporabljamo jo zato, da sup ne izgubimo in poskrbimo za svojo varnost na vodi.

Ne glede na naše znanje in izkušnje o supanju, na zunanje pogoje nimamo vpliva. Sploh suparji začetniki, kot si ti, morajo poskrbeti za vse možne varnostne ukrepe. Varnostna vrvica je zato tvoja prva linija obrambe in ena od najenostavnejših stvari, ki jih lahko narediš, da bi preprečil/a razne nezgode.

Predstavljaj si scenarij: Idilično jutro na Blejskem jezeru. Mirno supaš in priveslaš do sredine jezera. Ogleduješ si čudovito naravo, a zaradi nenadnega sunka vetra izgubiš ravnotežje in padeš v vodo.

Če si pripet/a z vrvico? Nič lažjega, sup potegneš k sebi in se spraviš nazaj gor. Brez vrvice? Ob padcu desko avtomatsko odnese v nasprotno smer daleč od tebe, veter jo pa odpihne še dlje stran. Če se ti to zgodi, je plavanje nazaj kar izziv. Sup je tvoje edino plovilo v bližini, zato ga nikakor ne želiš izgubiti. 

Vrvice so različne, izbiramo jih glede na pogoje, v katerih želimo supati, a za začetnike, ki boste supali na mirni vodi, je najbolj priporočljiva navita vrvica. Navita je zato, da je ne vlečeš po vodi, da se kamorkoli ne zatakne in da ti ni v napoto med gibanjem po supu.

Kvaliteta vrvic se tudi razlikuje, zato bodi pozoren/a, da je kvalitetno narejena, da jo udobno namestiš okoli noge, da ni pretrda in predvsem da je dovolj močna, da se ne bo strgala med uporabo.

Kako namestiš varnostno vrvico?

 1. Zadaj pri ročaju najdi predvideno rinko za vrvico in jo tam pripni. Malo pocukaj in se prepričaj, da je res dobro nameščena.
 2. Drugi konec pripni na svoj gleženj. Nekateri naprednejši suparji nosijo vrvico pod kolenom, saj jim omogoča lažje gibanje po supu dol in gor.

Pro tip: Varnostna vrvica na supu je kot varnostni pas v avtu. Ne rabiš je, dokler se ne zgodi nesreča. Nosimo jih tudi najbolj izkušeni suparji in tekmovalci, zato jo nosi tudi ti.

Vse o varnostni vrvici za supanje ter zakaj bi jo moral nositi vsak supar?

6. Kako pravilno nastaviš višino vesla?

Nastavljanje višine vesla je ena od prvih stvari, ki jih boš moral/a osvojiti še preden se odpraviš na sup. Prenizko ali previsoko veslo lahko povzroči poškodbe in druge težave.

Med veslanjem s previsokim veslom boš preveč obremenjeval/a ramenski obroč, sploh pri daljših razdaljah lahko potem občutiš bolečine v ramah. Med veslanjem zato velja pravilo, da komolec ne sme nikoli segati višje od ramen.

S prenizkim veslom bo sicer šlo hitreje in lažje, a se tako preveč sklanjaš in obremenjuješ hrbet bolj kot je to potrebno.

Kakšna je idealna pozicija na supu?
Idealna pozicija na supu je taka, da si med veslanjem relativno zravnan/a oz. le rahlo priklonjen/a. Vrat naj bo v ravni liniji hrbtenice, gledaš pa ne navzdol, temveč v nos supa oz. še bolje v horizont. Trebuh naj bo stisnjen in kolena rahlo pokrčena.

Kako torej začetnik pravilno nastavi višino vesla?

 1. Veslo postavi pokončno ob nogi.
 2. Držalo primi v dlan in popolnoma iztegni roko.
 3. Nato maksimalno potisni ramo navzdol, da sta obe rami poravnani in vzporedni.
 4. Ročaj nastavi na tako višino, da boš lahko čez držalo v zapestju prepognil/a roko in bo dlan počivala na držalu.

Z izkušnjami bo veslo lahko začel zniževati. Ko boš začel/a delati daljše ture, boš kmalu ugotovil/a svojo idealno višino vesla. Višina vesla mora ustrezati prav tebi, in je odvisna tudi od dolžine tvojih okončin in debeline tvoje sup deske. Višina se lahko razlikuje tudi glede na stil supanja, kot smo že prej omenili je krajše veslo primernejše za hitro in intenzivno supanje, srednje za touranje, daljše pa za začetnike.

Začetnik se postavi na noge

7. Kako se izogniti prvemu padcu?

Spoznaj supanje najprej na kolenih

Če boš prvič poskusil/a vstati iz prve, se verjetno ne bo končalo tako dobro. Previdno in počasi se daleč pride, zato ne hiti na sup in nanj stopi tako:

 1. Sup položi v vodo tako, da je vzporeden z obalo, da se boš nanj lahko povzpel/a s strani. Če na vodo ne vstopaš s pomola, pojdi globlje v vodo, da se ne boš drsal/a s smerniki po tleh.
 2. Primi veslo.
 3. Na sup greš najprej kleče (NE stoje), kolena postavi na sredino supa, točna tam, kjer je ročaj.
 4. Spravi se v aktivno pozicijo, stisni trebuh in zaveslaj naprej ob supu.
 5. Veslo obrneš pravilno tako, da je kot lista podaljšan, da veslo gleda naprej.
 6. Veslo potisneš v vodo čim dlje naprej in ga odrineš navzdol, da se potegneš naprej.
 7. Veslo v klečečem položaju ne držimo na vrhu pri držalu, ampak na sredini, bližje ob listu vesla. Veslo držimo tako, da sta oba palca obrnjena navzgor (👍).

Nasveti za veslanje na supu

Veslanje se mogoče sprva sliši enostavno, a pravilnega veslanja se mora vsak supar začetnik naučiti. Priporočamo ti, da:

 1. celoten list lopatke potisneš pod vodo,
 2. na vsaki strani zaveslaš tri do petkrat, preprimeš in isto ponoviš na drugi strani,
 3. veslo vlečeš proti sebi čim bližje ob supu,
 4. veslo drži vertikalno in pokončno, namesto postrani/diagonalno,
 5. vadiš v kleče veslanje naprej, ustvljanje in obračanje ter šele nato poskusiš vstati.

8. Kako sup ustaviti in obračati?

Ustavljanja in obračanja supa se moraš definitivno naučiti še takrat, ko si na kolenih.

Sup ustaviš tako, da list vesla potopiš v vodo in ga z zadnjo roko močno pridržiš. Sup bo verjetno malce zavil, zato lahko preprimeš veslo v drugo roko in smer poravnaš.

Začetniki sup najlažje obračajo tako, da veslajo nazaj. Če list vesla daš v vodo pri repu supa in ga potegneš proti nosu supa, bo sup spremenil smer. Z močnejšim potegom se sup obrne hitreje. S časom in izkušnjami se suparji naučimo obračati hitreje ter manevrirati sup že med samim veslanjem naprej. Teh tehnik se lahko naučiš na tečaju supanja.

9. Kako prvič vstati na sup?

Na supu vstajamo šele takrat, ko je voda globoka vsaj en meter in smo dovolj oddaljeni od kopalcev. Ko so pogoji izpolnjeni, se v stoječi položaj na supu spraviš tako:

 1. Na sup najlažje vstaneš medtem, ko se premika. Zato tik preden vstaneš naredi tri zaveslaje naprej.
 2. Položi roke pred sabo in se postavi v položaj mize.
 3. Eno stopalo položi tam, kjer je prej bilo koleno.
 4. Isto naredi z drugoim stopalom in se s telesom počasi začni dvigovati.
 5. Takoj ko je možno, primi veslo z roko zgoraj ter poskusi nadaljevati z veslanjem, ker se želiš premikati (tako si bolj stabilen/a kot pri miru).

Nič hudega, če ti ne uspe prvič. Če se kadarkoli na supu počutiš nesigurno, se vedno lahko vrneš v položaj mize.

Na supu stojiš z nogami v širini bokov, poleti smo bosi, v hladnejših delih leta pa v kakšnih neoprenskih copatih/čevljih s tankim podplatom, ki nudijo dober oprijem.

Kolena naj bodo malo pognjena, drža le malo nagnjena naprej (da nas težišče ne prevaga nazaj), hrbet je raven in trebuh stisnjen, pogled naj bo usmerjen v horizont. Ravnotežje bo lažje vzdrževati, če ne gledaš dol v desko, ker bo leta s svojim premikanjem dodatno motila tvoj občutek ravnotežja.

Pro tip: Če dobiš majhen občutek, da boš padel, je najslabše pasti na desko. Ali se takoj znižaj na kolena, ali pa se odrini stran od deske, da boš padel/a v vodo in ne na desko.

10. Nekaj nasvetov o veslanju

Ko stojiš pokončno primi veslo z eno roko za ročaj in z drugo za sredino vesla.

Pravilna razdalja med rokama je taka, da če veslo z obema rokama držiš za glavo, komolca ostaneta upognjena v pravem kotu.

Sup inštruktorica prikazu, kako nazaren držim veslo za supanje v stoječem položaju

Če boš veslal/a tik ob supu bo deska potovala (kolikor lahko glede na obliko deske) naravnost, v kolikor boš veslal/a stran od supa oz v loku, pa bo deska začela zavijati. Če si želiš zaviti počasi je to dobra tehnika, za hitro obračanje pa z veslom od repa potegni proti nosu na tisti strani, v katero se želiš obrniti.

Ob padcu v vodo se nazaj na sup spraviš tako, kot da bi prihajal/a ven iz bazena. Priplavaš do sredine supa, ga z rokami primeš čez ter se potegneš gor tako, da imaš trebuh na deski. Tako že lahko počivaš na deski, nato pa le premakneš noge gor na desko.

Ko se vračaš k obali, greš spet na kolena, sploh ko si v plitvi vodi in je v vodi veliko ljudi. Veslaš počasi in se ne zaletavaš v obalo, ampak se spet obrneš vzporedno z obalo ter varno stopiš dol.

Sup na obalo vedno odlagaš s smernikom navzdol oz. v primeru touring smernika s smernikom navzgor ter ga takoj odstraniš. Supa nikoli ne vlečeš po tleh.

Opisali smo osnove supanja za začetnike, ki pa je daleč od pravilne tehnike, kateri se lahko posvetiš po nekajkratnem supanju. Nekaj nasvetov o pravilni tehniki veslanja si lahko prebereš v blogu 7 nasvetov za bolj pravilno veslanje, sicer pa te vabimo, da se nam pridružiš na tečajih supanja, kjer te v roke vzamemo izkušeni , mednarodno certificirani inštruktorji supanja.

Začetnik se nauči skrbeti za sup

11. Kako najlažje zviti sup po končanem sup izletu?

S supanjem si zaključil/a in hitro si priznaš, da je bila prva izkušnja super (vsaj upamo, da je bilo tako). Privošči si pivo ali osvežilno limonado in šele potem začni razmišljati o tem, kako kar najbolje zložiti sup tako, da ga boš zares spravil/a v torbo.

Pred pospravljanjem supa je bolje, če je sup deska suha. Pred spuščanjem jo pusti nekaj minut na soncu ali jo obriši z brisačko. V kolikor za sušenje nimaš časa, pusti nujno zadrgo odprto, da bo sup lažje dihal.

Pospravljanje se začne s sprostitvijo ventila. S palcem potisni ventil navzdol in ga obrni v smeti urnega kazalca. Bodi pozoren/a, da glavo pri tem umakneš stran od ventila, saj na začetku zrak uhaja zelo hitro in pod velikim pritiskom.

Pospravi veslo. Veslo najprej speri s sladko vodo, da odstrani morebitni pesek. Razstavi ga na tri dele. Pri pospravljanju bodite pozoren/a, da je klipsna za zategovanje vesla (na sredini) zategnjena (zaprta). Tro-delno veslo pospravi v za-to predvideno mesto na dnu torbe.

Pospravi še RSS letvice, smernik ter varnostno vrvico. Medtem ko čakaš, da se bo sup izpraznil pospravi še ostale dele sup opreme, saj se hitro zgodi, da kakšen smernik ostane kje sredi plaže.

Čas je, da zviješ svoj sup. Sup začni zvijati pri nosu supa, na sredino postavi  pumpo (cev moraš nujno sneti, da se pri transportu ne poškoduje) in sup ovalno zavijaj okoli pumpe. Pri repu deske se ne opiraj na smernike, da se pod težo ne ukrivijo. Sup zategni s trakom, da ne bo lezel narazen in da ga boš lažje položil/a v torbo.

12. Kako vzdrževati sup opremo med sezono?

Ali je sup potrebno po vsakokratni uporabi splakovati, je eno najpogostejših in verjetno eno najbolj zmotnih vprašanj vseh suparjev (ne le začetnikov). Odgovor je NE, sup je narejen iz PVC materiala in mu sol prav nič ne škodu. 

Supu bolj škoduje UV sevanje, zato je najpobolj pomemben nasvet glede vzdrževanja sup opreme, da sup po uporabi daš v senco in ga ne pustiš ležati na soncu več ur.

“Pa saj je sup narejen, da se ga uporablja na soncu”, je spet zelo pogosto razmišljanje, vendar je drugače, če je sup na soncu v vodi, kjer morje naraščajočo temperaturo znižuje. Na soncu se zrak širi in s tem narašča tudi pritisk v deski. Pri supih nižje kvalitete, ki so lepljeni, imajo slabše konstrukcije in zdržijo nižje pritiske, je puščanje na soncu hitro lahko problem, ki se konča s pokom deske na spoju.

Sup odlagaj v senco tudi zato, ker bodo barve hitreje zbledele in deska se bo tako kot naša koža hitreje postarala. Če želiš sup zaščititi tako, kot svojo kožo s sončno kremo, uporabi sprej za zaščito pred UV (set za vzdrževanje supa). 

Pri prenašanju sup dobro dvigni, pazi, da ga ne vlečeš po tleh. Ko sup daš na vodo, naj bodo vsi smerniki v vodi (ne na kamnih), še najbolj pozorni pa morajo biti lastniki touring supov, ki imajo daljše smernike in res hitro podrsaš po tleh.

Nekaj ekstra svoje pozornosti posveti supu, ko si v bližini pomola in ob ostrih skalah, saj te morje zelo hitro lahko malo zaguga v stran, da podrgneš po supu. Supi z dvema ali tremi plastmi PVC materiala, so precej boj vzdržljivi, kot enoplastni, a vseeno je dobro biti previden.

Supe z malimi fiksnimi smerniki lahko vedno enostavno položiš na tla, a če so smernika tvojega supa plastični, ne stopaj nanj (Redovi guminari smerniki niso problem). Deske z daljšimi smerniki je na obali potrebno obračati s smerniki navzgor, da se ne poškodujejo.

Več nasvetov glede vzdrževanja supa najdeš v blogu Kako vzdrževati sup desko.

13. Kako pospraviti napihljiv sup po zaključeni sezoni?

Verjetno si se spraševal/a, kaj s supom po končani sezoni. Tudi nič težkega ali naprednega. Svoje supe pri Bananawayu radi po sezoni dobro splaknemo z vodo, temeljito očistimo s kakšnim nežnim milom (nikakor ne z grobimi in jedkimi čistili), dobro speremo tudi fin box in veslo ter vrvice in pustimo, da se vse dobro posuši na soncu. Bistveno je da je pred pospravljanjem sup dejansko popolnoma suh, v nasprotnem se lahko čez zimo nabira plesen.

Je sup bolje hraniti zloženega v torbi ali ga raztegniti? Načeloma je oboje prav, a če ga hraniš v torbi, ga zvij manj tesno in pusti torbo odprto, da sup diha. Tako boš preprečil/a čudne vonjave naslednje pomladi. Če živiš v hiši in imaš prostor, da sup raztegneš, naredi tako.

Kje je najbolj primeren prostor za hranjenje supa čez zimo? Klet, garaža, podstrešje,  ali kar v stanovanju – pomembno je, da je sup v hladnem in suhem prostoru in ne izpostavljen direktnem soncu. Zato ne priporočamo, da ga imaš v kurilnici ali na odprtem balkonu.

Če boš sup hranil/a raztegnjenega, ga napihni toliko, da drži obliko. Sup lahko daš na bok ob steno na tla ali ga obesi na steno s pomočjo nosilca za sup. Lahko ga tudi položiš na tla/omaro/polico (kjer je celotna površina polna), ni pa priporočljivo, da ga obešaš na vrvi, saj bo sup ob več kot 3 mesečnem počitku v tej poziciji izgubil pravo obliko.

Pro tip: sup lahko tudi zakleneš, za zimsko shranjevanje je zelo priročna ključavnica, ki se zaklene v US fin boxu. To rešitev priporočamo sploh tistim, ki živite v večstanovanjskih hišah in blokih z deljenimi kletmi, kjer vdori tatov niso redkost.

14. Najpogostejše napake suparjev začetnikov

V seriji kratkih video vsebin bomo izpostavili najpogostejše napake suparjev začetnikov. Zaupaj nam v komentarju, pri katerih se tudi sam/a prepoznaš, nič sramu, vsem se dogaja in napake so potrebne za napredovanje. 🙂

VEČ NAPAK NAJDEŠ NA YOU TUBE KANALU

Supanje za začetnike se nadaljuje z naslednjimi koraki

1. OBIŠČI ČIM VEČ ZAČETNIŠKIH LOKACIJ PO SLOVENIJI

Jezera so najbolj varne lokacije za suparje začetnike, saj je vodna gladina običajno mirna, vetrovi pa te tudi ne morejo odpihneti na odprto kot na morju. Vemo, da je sicer morje najbolj vabljivo. Supaj daleč, ampak vzporedno z obalo ter vedno nosi varnostno vrvico.

Pri raziskovanju Slovenije ti lahko pomaga naš zemljevid sup lokacij, na katerem smo opisali posebnosti lokacij ter dodali točne vstopne točke.

SUP ZEMLJEVID

2. NAUČI SE BRATI VREME!

Veliko nesreč se da preprečiti, če se na sup ture v naprej pripravimo in se naučimo vrati vreme. Preberi blog, v katerem smo zapisali 3 korake preverjanja vremenske napovedi.

PREVERI VREME

3. INVESTIRAJ V TEČAJ SUPANJA

Supanje je enostavno in vsak lahko začne sam. Kar pa ne pomeni, da supaš prav. Če ti je supanje všeč, je najbolj pametno, da v tečaj investiraš čim prej, saj ti lahko 100% garantiramo, da boš po zaključenem tečaju veliko bolj užival/a.

OBIŠČI TEČAJ SUPANJA