Testirali smo: napihljiv 10’7 WindSUP MSL in napihljivo jadro iRig

Test napihljiv sup red paddle in napihljivo jadro irig

Red Paddle-ova multi-funkcionalna napihljiva deska WindSUP ni namenjana samo veslanju, ampak tudi supanju z vetrom. Na spodnji strani ima SUP namreč opcijo namestitve dodatnega sredinjskega smernika in na zgornji strani pa nastavek za pritrditev jadra.

Prednosti napihljivih izdelkov je prepoznala tudi windsurf industrija in tako je zelo znan proizvajalec windsurf jader Arrows naredil lahko napihljivo jadro, ki ga lahko pritrdimo na SUP desko. Preverite, kako sta se sup deska in jadro odrezala na testu dveh rekreativcev.

Testirali smo: 10’8 WindSUP in iRIG

Test sta izvedla: Jaka Oman in Anita Pokorn Oman, neodvisna ljubitelja kajtanja in windsurfanja

Kraj in čas testa: Izola, jesen 2016

Jaka in Anita o testu: na našem testu smo imeli SUP desko Red Paddle 10’8 Ride, ki ji lahko namestimo dva smernika:

  • standardnega zadaj, ki ga namestimo vedno, ko se s supom odpravimo na vodo in
  • enega na sredini sup deske, ki ga namestimo v primeru, da bi s supom radi windsurfali.

Drugi smernik nam omogoča lažjo vožnjo v veter in boljšo oporo v močnejšem vetru.

Poleg deske smo testirali tudi jadro Arrows iRIG ONE, ki je na voljo v 4 različnih velikostih (XS, S, M in L). Pravega izberemo glede na velikost surferja – velikost XS je namenjena otrokom do 6 leta, S je že primerno za mladino od 120 cm, velikost L pa bo primerna tudi za večje fante do 200 cm. Mi smo preizkusili velikost M za velikosti med 140 cm in 180 cm. Jadro se zelo enostavno napihne s pumpo za SUP desko in potrebnega ni prav nobenega dodatnega znanja.

SPOT IN POGOJI ZA SUPANJE

Opremo smo v vodo postavili na zadnji topli vikend lanske jeseni v Izoli, kjer se je tekom dneva razvil prijeten jugo večinoma z močjo okrog 10 vozlov, je pa v nekaterih sunkih dosegel tudi 15 vozlov. Veter je pihal v smeri vzporedno z obalo (side shore), kar je gotovo tudi najboljša smer glede na obalo. Še posebej za tiste, ki se boste windsupanja lotevali prvič.

Gotovo se sprašujete, ali greste v vodo z jadrom in veslom ali samo z jadrom. Na to bomo odgovorili malo kasneje!

AKCIJA!

Po uvodu, v sklopu katerega smo spoznavali opremo, je bil čas za akcijo. Opremo enostavno nesemo v vodo, sestavimo desko in jadro. Vse skupaj je zelo lahko in enostavno za sestaviti. Potem pa stopimo na desko, brez pravega napora dvignemo jadro in se odpeljemo. Užitek se začne. Principi so identični winsurferskim in če imate o tem vsaj nekaj znanja, tukaj ne boste imeli težav. Že ob rahlem vetru (8-10 vozlov) lahko razvijete lepo hitrost, ki jo z veslom bolj težko dosežete. Vse skupaj je zelo igrivo in lahko se zabavate z obrati v veter (tack), obrati z vetrom, pa tudi heli tack pa obrati za 360 stopinj z jadrom so izvedljivi. Deska gre tudi lepo v veter. V manjšem vetru (manj kot 7-8 vozlov) sicer težje, ampak še vedno. Pri močnejšem vetru, pa vse skupaj niti ne gre toliko hitreje, ampak samo bolj “brodi” po vodi, zato se je veter okoli 10 vozlov izkazal za optimalnega.

KAKŠNA JE BILA NAŠA IZKUŠNJA?

Čar vsega skupaj je, da je oprema zelo lahka. Če vam jadro pade v vodo, ne boste izgubljali energije z vlečenjem, saj zaradi napihljive konstrukcije jadro ne potone, je lahko in ga takoj potegnete iz vode. Celotna oprema nima zelo trdih delov in se tako zelo težko kam resno udarite. V igri z jadrom bodo uživali otroci in punce, ki so windsurf zaradi fizičnega napora do sedaj gledali bolj postrani in od daleč. Prav zaradi vsega omenjenega bi dodatno jadro za SUP desko priporočali tako posameznikom, ki bi se v lahkem vetru, ki ga je na jadrano poleti zelo veliko, radi pozabavali na morju, kot tudi za družine, ki bi radi svojim otrokom predstavili nov zelo zabaven šport in jim tako popestrili izlete in počitnice. Užitek in zabava sta zagotovljena.

PRIPOROČILA

Priporočamo, da se na vodo odpravite ali z jadrom ali z veslom. Veslo bi sicer lahko peljali seboj in ga nekako pritrdili na desko, vendar vam bo v napoto pri prestopanju pri obratih. Prav tako pa boste morali jadro spustiti, če želite veslati, saj je veslanje z napihnjenim jadrom nemogoče.

Prav tako bi vam svetovali, da se z jadrom ne odpravljate na daljše odprave in se raje zabavate v bližini (200m okoli) točke, kjer ste štartali.

Če ničesar ne veste o vetru, jadranju ali windsurfanju, se pred prvim poizkusom posvetujte s izkušenimi. Obstaja nekaj zakonitosti, trikov in nasvetov brez katerih se boste pošteno namučili.

Če se vam kdaj na SUP deski ni dalo toliko veslati, je jadro nekaj kar morate nujno preizkusiti. Prepričani smo, da boste navdušeni, kot smo bili tudi mi.

Izkušnja še v sliki 🙂

Novost 2017 - 10'7 WindSUP in Windsurf

Če se zanimate za multifunkcionalni SUP, ki je naklonjen tudi vetru, lahko izbirate med modeloma 10’7 windSUP, ki sta ga testirala Jaka in Anita ter 10’7 windsurfom, ki predstavlja še bolj dodelano desko.

Modela se razlikujeta predvsem v tem, da ima WindSUP dva manjša smernika, Windsurf pa prostor za umestitev sredinskega gredla (le takrat, ko gremo windsurfat), zaradi katerega deska še bolj drži smer in se obnaša kot profesionalna windsurf deska. Oba supa sta izjemno stabilna, zato ju priporočamo vsem začetnikom.

prenesi vodič, ki ti bo pomagal pri izboru prave sup deske

Razlike med napihljivimi sup deskami so zelo velike.
Z brezplačnim vodičem smo poskrbeli, da v svet supanja vstopiš dobro informiran/a.

naroči brezplačni vodič

vabimo te na testne dneve!

Testni dnevi SUP desk Red Paddle in drugih proizvajalcev bodo potekali na različnih lokacijah po celi Sloveniji. Vabljen/a, da se nam pridružiš in deski preizkusiš tudi sam/a!

preveri lokacije