Gradež – naravni rezervat Valle Cavanata

  1. Zemljevid lokacij za supanje
  2. »
  3. Gradež – naravni rezervat Valle Cavanata
OPIS LOKACIJE:

Gradež je prisrčno italijansko mesto, ki ga na zunanji strani objema morje, na notranji strani pa je laguna ustvarila lep naravni park z otočki in kanali, po katerih lahko prisupamo do naravnega rezervat Valle Cavanata. Med supanjem bomo v daljavi opazili otoček Barbana, na katerem si lahko ogledamo Marijin samostan Santuario di Barbana. Na otočku je tudi restavracija.

POSEBNOSTI LOKACIJE:

Prijetno supanje po laguni SV od Gradeža, ki je primerno za vsakogar. Najlažje je vstopiti v vodo s parkirišča pri pokopališču v Gradežu. Takoj zraven parkirišča je kanal s privezi za čolne, kjer je dokaj enostavno spraviti sup v vodo in stopiti nanj. Malo težje je spraviti sup iz vode, ampak tudi to ni neka velika težava.

Ko smo enkrat v vodi odsupamo po kanalu ven iz mesta (proti vzhodu) in nato proti otoku Barbana s cerkvijo in samostanom. Prijetno za ogled in sprehod. Nato nadaljujemo proti Canalle di Primero, kje se lahko odločimo za različne variante poti. Najina je bila dolga dobrih 10 km, za kar sva potrebovala 3 ure in 40 min lahkotnega supanja s postanki. Midva sva to pot opravila oktobra. Mislim, da je jesenski in pomladanski čas bolj primeren, ker ni toliko prometa po kanalih in tudi vročina ni tako velika.

Ne vem, ali je voda primerna za kopanje. V laguni je nizka in je treba paziti na kovinske kole, ki so zabiti v tla in se opatijo malo preden zapelješ do njih. V kanalu pa je voda motna. Kolikor sva srečala čolnov, so bili zelo uvidevni do naju in so vsi zmanjšali hitrost, da niso naredili velikih valov.

Ob večji oseki verjetno zelo nizka voda in je možno supati samo po kanalih, kjer se vozijo čolni.

Opcije tur
Iz Gradeža proti samostanu di Barbana in nazaj: cca. 5,7 km
Iz Gradeža proti samostanu in kanalu di Primero: cca. 10 km
Iz Gradeža proti samostanu di Barbana, rezervatu Valle Cavanata in nazaj: cca. 17 km
Vstopne točke
Naslov:
Via Monfalcone, Grado, Gorica, Italija

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>